Χριστουγεννιάτικες αγορές: Shopping όπως παλιά

Πριν από 400 χρόνια ήταν ανάγκη. Σήμερα είναι ατραξιόν. Από τις πλέον αγαπημένες. Βολτάρουμε σε 11 υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές και μεταφέρουμε... μυρωδιές, γεύσεις και εικόνες.
Χριστουγεννιάτικες αγορές: Shopping όπως παλιά
της Ηρώς Κουνάδη

Παγοδρόμιο στη μέση της πλατείας. Μυρωδιά ζεστού κρασιού, ανακατεμένου με κανέλα. Φωνές παιδιών που περιμένουν να δουν τον Άι-Βασίλη. Σαπουνόφουσκες. Jingle bells. Κοσμοπλημμύρα. Οι υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, με τις ρίζες τους να χάνονται κάπου στις αρχές του Μεσαίωνα, είναι πλέον πολύ περισσότερο ατραξιόν παρά «αγορές» υπό την έννοια με την οποία ξεκίνησαν: αυτήν των υπαίθριων καταστημάτων που πωλούσαν το απαραίτητο «κάτι παραπάνω» των Χριστουγέννων, σε τρόφιμα κατά κύριο λόγο, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι πολλές από αυτές ανοίγουν –για την ακρίβεια, στήνονται– ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου, προσελκύοντας –ιδιαίτερα αυτές της Γερμανίας, που απολαμβάνουν και τη μεγαλύτερη δημοφιλία– επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου. Ιδανικές για να μας… βάλουν στο κλίμα, να μας συμπαρασύρουν στο εορταστικό mood των ημερών, να μας ταξιδέψουν στα παραμύθια της παιδικής μας ηλικίας, μπορεί να μην αποτελούν ακριβώς ευκαιρία για shopping, καθότι οι τιμές στις δημοφιλέστερες από αυτές είναι αρκετά «τουριστικές», είναι όμως must κάθε ταξιδιού που πραγματοποιείται εκεί γύρω στα Χριστούγεννα –αν μη τι άλλο, για να δοκιμάσετε ζεστό κρασί με κανέλα και σπιτικά μπισκότα σε σχήμα χιονονιφάδας.

Για να σας βάλουμε, λοιπόν, σε πειρασμό να ξοδέψετε ό,τι έχει απομείνει από τον 13ο μισθό, είτε σε αεροπορικά εισιτήρια για να βρεθείτε εκεί, είτε σε δωράκια για φίλους και γνωστούς, είτε σε παραδοσιακά εδέσματα, συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε ένα εντελώς υποκειμενικό top 11 των χριστουγεννιάτικων αγορών της Ευρώπης.

Πράγα: Εντάξει, το παραδεχόμαστε. Δε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από αλλού. Η ούτως ή άλλως μαγευτική Πλατεία της Παλιάς Πόλης αυτές τις μέρες στολίζεται με αμέτρητα φωτάκια και ξύλινα σπιτάκια που παραπέμπουν στο χωριό του Άι-Βασίλη και πωλούν ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί: από παραδοσιακά ξύλινα παιχνίδια και μαριονέτες μέχρι λαχταριστά, ζεστά λουκάνικα –και βέβαια πάντα ζεστό κρασί. Χριστουγεννιάτικες αγορές στήνονται και σε τρία ακόμη σημεία της πόλης: την Πλατεία Βεγκεσλάου (Vaclavske Namesti), την Πλατεία Δημοκρατίας (Namesti Republiky) και το Havelske Trziste.
Και οι τέσσερις λειτουργούν καθημερινά, 9 το πρωί με 7 το απόγευμα, από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι την 1η Ιανουαρίου.

Κολωνία: Οι γερμανικές χριστουγεννιάτικες αγορές δεν έχουν αποκτήσει τυχαία τη φήμη των καλύτερων της Ευρώπης –και η Κολωνία στέκεται επάξια στο ύψος του τίτλου αυτού. Έξι συνολικά υπαίθριες αγορές απλώνονται σε όλη την πόλη, πλαισιωμένες από ένα γιγαντιαίο παγοδρόμιο, μία Μεσαιωνική Αγορά έξω από το Μουσείο Σοκολάτας και μία αγορά πάνω στο νερό, στο MS Wappen von Mainz. Η αγορά μπροστά από τον επιβλητικό Καθεδρικό είναι μάλλον η εντυπωσιακότερη, ενώ εκείνη στο Alter Markt, μπροστά από το Δημαρχείο, κερδίζει τις εντυπώσεις χάρη στην ειδυλλιακή ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα ξύλινα σπιτάκια της.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Έως τις 23 Δεκεμβρίου.

Νυρεμβέργη: Άλλη μία γερμανική αγορά που τιμά στο έπακρο τη φήμη της. Με Ιστορία που ξεπερνά τους τέσσερις αιώνες ζωής, η αγορά της Νυρεμβέργης ευωδιάζει κάθε χρόνο Gluhwein (ζεστό κρασί) και ψητά αμύγδαλα. Στους πάγκους της, βιβλία, χριστουγεννιάτικα στολίδια, πλεκτά κασκόλ και σκουφάκια, παιχνίδια και, βέβαια, λουκάνικα και άλλα παραδοσιακά εδέσματα περιμένουν να σας παρασύρουν σε… Christmas shopping άνευ προηγουμένου. Η αγορά της Νυρεμβέργης ανοίγει κάθε χρόνο στις 28 Νοεμβρίου, και υποδέχεται επισκέπτες μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ Δευτέρα με Τετάρτη, μέχρι τις 9 από Πέμπτη έως και Σάββατο και από τις 10.30 μέχρι τις 9 τις Κυριακές.

Γλασκόβη: Χειροποίητα στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας, κεριά σε κάθε σχήμα και μέγεθος, παραδοσιακές δαντέλες και ασημένια κοσμήματα, αλλά και γερμανικά λουκάνικα, μπισκότα σε σχήμα καρδιάς και γλυκά σας περιμένουν στους πάγκους της παραδοσιακής χριστουγεννιάτικης αγοράς που διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά στο κέντρο της Γλασκόβης. Έξτρα χρώμα υπόσχεται να δώσει το carousel στο κέντρο της αγοράς, ενώ χριστουγεννιάτικη μουσική θα πλημμυρίζει το χώρο.
Ώρες λειτουργίας: Από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα καθημερινές, από τις 9 μέχρι τις 5 τα Σάββατα και από τις 11 έως τις 5 τις Κυριακές. Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Hyde Park, Λονδίνο: Γνωστή και ως Christmas Wonderland, η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της αγγλικής πρωτεύουσας εμπνέεται από τη γερμανική παράδοση και σερβίρει ζεστό κρασί και λουκάνικα Bratwurst στους επισκέπτες της, που συρρέουν από κάθε γωνιά του κόσμου για να χαζέψουν τα 50 ξύλινα σπιτάκια της, το μεγαλύτερο παγοδρόμιο της Ευρώπης (20 x 70 μέτρα, χωρητικότητας 400 skaters την ώρα), τη γιγαντιαία ρόδα που θα στηθεί ειδικά για τις ημέρες των Χριστουγέννων, το Carousel, το Στοιχειωμένο Σπίτι και τα άλλα παιχνίδια που θα κρατήσουν απασχολημένα τα παιδιά μέχρι να κάνει την εμφάνισή του ο Άι Βασίλης.
Ωράριο λειτουργίας: Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ καθημερινά, έως τις 4 Ιανουαρίου.

Βρυξέλλες: Η κεντρική Place Sainte Catherine φιλοξενεί την παραδοσιακή αγορά της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, που τις ημέρες των εορτών είναι εντυπωσιακότερη από ποτέ. Αμέτρητα ξύλινα σπιτάκια πωλούν δώρα, γλυκά και τοπικά εδέσματα –μη χάσετε τις ζεστές παραδοσιακές βάφλες– ενώ ένα γιγαντιαίο παγοδρόμιο χωρίζει την αγορά στα δύο, σαν ποτάμι. Φέτος, μάλιστα, για πρώτη φορά ένα μικρότερου μεγέθους υπόσχεται να μυήσει τους μικρότερους επισκέπτες της αγοράς στα μυστικά του διασκεδαστικότερου ίσως χειμερινού αθλήματος. Ακριβώς δίπλα, η φαντασμαγορικά στολισμένη Grande Place κλέβει τις εντυπώσεις με σαπουνόφουσκες που χορεύουν γύρω από το γιγάντιο έλατο, πολύχρωμα χριστουγεννιάτικα projections επάνω στα επιβλητικά κτίρια και χριστουγεννιάτικη μουσική πολλών decibel. Η αγορά λειτουργεί καθημερινά από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις 10. Προλαβαίνετε, μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου.

Βασιλεία: Γνωστή ως η ομορφότερη πόλη της Ελβετίας, η Βασιλεία, στο σταυροδρόμι τριών χωρών –Ελβετίας, Γαλλίας και Γερμανίας– όχι μόνο φιλοξενεί την παλαιότερη και μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της χώρας, αλλά αποτελεί και ιδανική βάση για εξορμήσεις σε άλλες μεγάλες πόλεις που διοργανώνουν δημοφιλέστατες υπαίθριες αγορές, όπως το Στρασβούργο και το αλσατικό Colmar. Η πόλη μπορεί, επίσης, να υπερηφανεύεται για τον μεγαλύτερο σε μήκος, φαντασμαγορικά φωτισμένο, δρόμο της Ευρώπης, αλλά και για την πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στα πέριξ της αγοράς, η οποία φιλοξενείται στην κεντρικότατη Barfüsserplatz από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 23 Δεκεμβρίου και λειτουργεί καθημερινά, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Βιέννη: Δεν πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή πόλη που να έρχεται συχνότερα στο μυαλό όταν μιλάμε για Χριστούγεννα. Η Βιέννη αυτό το ξέρει καλά, γι’ αυτό φιλοξενεί κάθε χρόνο πολυάριθμες χριστουγεννιάτικες αγορές, που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών. Η εντυπωσιακότερη από αυτές, μπροστά στο Δημαρχείο και δίπλα στο Rathauspark προσφέρει, εκτός από τους πολυάριθμους πάγκους με τα δώρα και τα εδέσματα, βόλτες με πόνυ, διαδρομές με το τραινάκι Christkindl Express και άρτια φιλοτεχνημένες σκηνές παραμυθιών.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9 το πρωί με 9 το βράδυ, μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων.

Lille: Άκρως καλλιτεχνική και παραδοσιακότατη, η χριστουγεννιάτικη αγορά της Λιλ πλημμυρίζει την Place Rihour με πάγκους που πωλούν έργα ντόπιων καλλιτεχνών και είδη λαϊκής τέχνης, αλλά και παραδοσιακά γαλλικά εδέσματα και γλυκά. Ειδικά για τους μικρούς της επισκέπτες, διοργανώνει δρώμενα παιδικού θεάτρου και παιχνίδια, ενώ ο Άι-Βασίλης κάνει τη μεγαλοπρεπή βουτιά του από το ύψους 80 μέτρων Υπουργείο Εμπορίου κάθε χρόνο στις 20 Δεκεμβρίου. Η αγορά μένει ανοιχτή έως τις 30 Δεκεμβρίου, όλη την ημέρα κάθε μέρα.

Κοπεγχάγη: Η ούτως ή άλλως, όλο το χρόνο, εντυπωσιακή Κοπεγχάγη στήνει τη χριστουγεννιάτικη αγορά της στους μαγευτικούς κήπους Tivoli και το αποτέλεσμα είναι ακριβώς όσο παραμυθένια φαντάζεστε τα Χριστούγεννα. Μυρωδιές από παραδοσιακά gløgg και æbleskiver, ζεστό κρασί σερβιρισμένο με τηγανίτες με ζάχαρη και μαρμελάδα, κάτοικοι και ταξιδιώτες συναντιούνται στα ξύλινα σπιτάκια που πωλούν χριστουγεννιάτικα στολίδια και δώρα, και εν συνεχεία στα γύρω café και εστιατόρια, ενώ το εντυπωσιακό περιβάλλον του Tivoli συναγωνίζεται τον εορταστικό στολισμό της πόλης, για το ποιος θα κλέψει τις εντυπώσεις. Η αγορά μένει ανοιχτή από τις 11 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, έως τις 28 Δεκεμβρίου.

Κρακοβία: Έλκηθρα μετατρέπονται σε πάγκους, γιγάντια βαρέλια γίνονται «σπιτάκια» από τα παράθυρα των οποίων οι… κάτοικοί τους σερβίρουν ζεστό κρασί στους περαστικούς, και η κλειστή "Αγορά Υφασμάτων" (φωτό) χρησιμεύει σαν επέκταση της υπαίθριας στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης, Rynek Glowny, όταν το χιόνι αρχίζει να καλύπτει τα πάντα και το κρύο δεν αντιμετωπίζεται με μερικά ποτηράκια κρασί ακόμα. Παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα στολίδια, είδη λαϊκής τέχνης και τοπικά εδέσματα σε εξαιρετικές τιμές πωλούνται σε μια από τις αγαπημένες μας χριστουγεννιάτικες αγορές, η οποία μένει ανοιχτή όλη μέρα κάθε μέρα μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v