Τροπικοί Παράδεισοι: Δέκα ονειρικά ταξίδια

Κοραλλιογενείς ύφαλοι, πυκνά τροπικά δάση, απέραντο γαλάζιο, μυστηριώδη ακρωτήρια και μνημεία περασμένων αιώνων σκεπασμένα από πυκνή βλάστηση, μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε σε κάθε γωνιά της Γης. Βρίσκουμε δέκα τροπικές τοποθεσίες όπου φύση και άνθρωπος γίνονται ένα.
Τροπικοί Παράδεισοι: Δέκα ονειρικά ταξίδια
Μπορεί να ακουστεί περίεργο εν έτει 2009 να μιλάμε ακόμα για τροπικούς παράδεισους, εκείνοι όμως συνεχίζουν να υπάρχουν κρυμμένοι στα πέρατα της Γης για να μας θυμίζουν ότι, όταν η φύση παραμένει «αμόλυντη» από την ανθρώπινη επέμβαση καταφέρνει να διατηρήσει όλη εκείνη την αποπλανητική γοητεία της που συναρπάζει. Και αν η επίσκεψη σε κάποιον από αυτούς φαντάζει μακρινό όνειρο για τους περισσότερους, δεν παύουμε να ελπίζουμε και να ταξιδεύουμε – νοερά έστω – στις τοποθεσίες όπου ο άνθρωπος γίνεται ένα με το φυσικό τοπίο. Ακολουθήστε μας.

Rangiroa, Γαλλική Πολυνησία

Μία κοραλλιογενής ατόλη πέρα από κάθε σύγκριση και φαντασία, η επονομαζόμενη Rangiroa στην Γαλλική Πολυνησία (το όνομά της σημαίνει «μεγάλος ουρανός»), περιλαμβάνει 250 νησιά σε μία έκταση 170 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο μακρινός αυτός παράδεισος, που από ψηλά μοιάζει με μαργαριταρένιο κολιέ, αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο, που έρχονται εδώ για να κάνουν scuba diving στον μαγευτικό βυθό της, αλλά και για να απολαύσουν την γιγαντιαία λίμνη που βρίσκεται στο κέντρο της. Η λίμνη έχει εμβαδό περίπου χίλια εξακόσια τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι τόσο μεγάλη που έχει τον δικό της ορίζοντα, εξ ου και το όνομα της ατόλης. Ουσιαστικά πρόκειται για μία μίνι- θάλασσα... δίπλα στην θάλασσα. Η Rangiroa έχει παραπάνω από δύο χιλιάδες κατοίκους και υπάγεται στην πόλη Avatoru που βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά.
Πότε να πάτε: Από Μάιο μέχρι Οκτώβριο για περισσότερη δροσιά.

Kuna Yala, Παναμάς

Αν "googlaρετε" την φράση tropical paradise, το πιο πιθανό είναι μεταξύ άλλων να βρείτε και μια φωτογραφία αυτού του αρχιπελάγους. Τα μικρά αυτά νησάκια (επίσης γνωστά ως San Blas Islands) αποτελούν μέρος της ημιαυτόνομης περιοχής του λαού Κούνα και είναι γεμάτα από φοίνικες, πανέμορφες ακτές και γραφικές καλύβες που τους προσδίδουν μια διαχρονική γοητεία. Ευτυχώς στην περιοχή δεν έχουν «βάλει χέρι» ακόμα οι μεγάλες επιχειρήσεις, μιας και η φυλή των Κούνα είναι πολύ αυστηρή στον συγκεκριμένο τομέα. Έχουν θεσπίσει μάλιστα και μια σειρά νόμων που προβλέπουν την προστασία και την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών. Εντύπωση θα σας κάνει και η σημαία της αυτόνομης περιοχής που έχει την σβάστικα ως κεντρικό σύμβολο. Πιστεύεται ότι το σύμβολο αυτό έχει τις ρίζες του στην αρχαία φυλή των Κούνα. Το 1942 μάλιστα, προστέθηκε και ένα δαχτυλίδι στο κέντρο της σημαίας, για να την διαφοροποιήσει από το σύμβολο του Ναζισμού.
Πότε να πάτε: Μάιο με Οκτώβριο, όταν η θερμοκρασία πέφτει και το κλίμα είναι πιο ξηρό. 

Cape Verde

Αυτό το αρχιπέλαγος με τα 10 ηφαιστειογενή νησιά στα ανοικτά των ακτών της Σενεγάλης, αποτελεί μια μυστηριώδη τοποθεσία για πολλούς λόγους. Πρόκειται για ένα περίεργο αμάλγαμα Δυτικού Αφρικανικού Ρυθμού και Πορτογαλικής αποικιοκρατίας, το οποίο χρόνο με τον χρόνο «υποκύπτει» όλο και περισσότερο στον διαρκώς αυξανόμενο τουρισμό. Η κυβέρνηση μάλιστα, σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο όλο το ηλιόλουστο μεγαλείο της περιοχής. Όπως και να έχει, πρόκειται για μια μαγευτική τοποθεσία, με παρθένες ακτογραμμές και επιβλητικά βράχια που προστατεύει ένα εύθραυστο οικοσύστημα, με πολύ μεγάλη ποικιλία σε σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Αξίζει να δείτε την λευκή άμμο της παραλίας Sal και την μαύρη άμμο στον Sao Nicolau. Περισσότερες πληροφορίες για το Cape Verde εδώ
Πότε να πάτε: Η βροχερή περίοδος είναι μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, με πολλούς τουρίστες να καταφθάνουν Φεβρουάριο με Μάρτιο για το καρναβάλι.

Cape Tribulation, Αυστραλία

Μεταφερόμαστε από το ένα ακρωτήρι (Cape Verde) στο άλλο (Cape Tribulation) και ανακαλύπτουμε αυτήν την περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην πολιτεία του Κουίνσλαντ, που δεν έχει μπει άδικα στην λίστα με τους καλύτερους τροπικούς Παραδείσους. Πανέμορφες καρτποσταλικές παραλίες, ένα αρχαίο τροπικό δάσος που φτάνει μέχρι την θάλασσα, κοραλλιογενείς ύφαλοι, άγρια χλωρίδα και πανίδα, φυσικές λίμνες στην καρδιά του δάσους, απότομα βράχια και επιβλητικά βουνά, συνθέτουν ένα πραγματικά μοναδικό τοπίο. Μόλις 40 λεπτά από την ακτή, θα βρείτε το εκπληκτικό Great Barrier Reef, τον μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο του κόσμου που αποτελείται από περίπου τρεις χιλιάδες επιμέρους ύφαλους και εννιακόσια νησάκια σε ακτίνα τριών χιλιάδων χιλιομέτρων.
Πότε να πάτε: Η συγκεκριμένη περιοχή έχει αρκετή υγρασία, οπότε προτιμήστε την από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο.

Atiu, Cook Islands

Το ιδιαίτερο αυτό νησί των Cook Islands, γνωστό και ως Enuamanu (περιοχή των πουλιών) έχει όλα τα απαραίτητα τροπικά... συστατικά: ερημικές παραλίες, καταγάλανα νερά και ατελείωτες εκτάσεις με λευκή άμμο. Αυτό που του προσδίδει το κάτι διαφορετικό, είναι οι δαιδαλώδεις σπηλιές του που βρίσκονται κρυμμένες στην πυκνή ζούγκλα και οι παράκτιες κοραλλιογενείς εκτάσεις του. Μερικές από τις σπηλιές μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν για ταφή των πολεμιστών του νησιού και αν τις επισκεφτείτε είναι πολύ πιθανό να αντικρύσετε και ανθρώπινους σκελετούς. Το νησί είναι επίσης γνωστό για την παραγωγή καφέ, οι ρίζες της οποίας χάνονται στα βάθη των αιώνων. 
Πότε να πάτε: Η καλύτερη περίοδος για να το επισκεφτείτε είναι Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και Μάρτιο με Απρίλιο.

Fernando de Noronha, Βραζιλία

Ένας "απαγορευμένος" Παράδεισος είναι περισσότερο γοητευτικός από έναν ελεύθερο. Μπορεί στην συγκεκριμένη περίπτωση να μην πρόκειται για έναν εκατό τοις εκατό απαγορευμένο προορισμό, αλλά όπως και νά΄χει μόνο διακόσια σαράντα άτομα έχουν το δικαίωμα να μεταφέρονται στο εν λόγω νησί κάθε φορά, ενώ για να το προσεγγίσετε θα πρέπει να πληρώσετε και έναν μικρό "περιβαλλοντικό φόρο" στην Ilbama. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται πάλι για ένα σύμπλεγμα νησιών, εικοσι ένα για την ακρίβεια, εκ των οποίων μόνο το κεντρικό νησί κατοικείται από περίπου τρεις χιλιάδες ντόπιους. Εκεί θα μπορέσετε να μείνετε σε κάποιο από τα γραφικά καταλύματα και να απολαύσετε την φαντασμαγορική του χλωρίδα.
Πότε να πάτε: Από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο, απλά προσπαθήστε να αποφύγετε την «τουριστική» περίοδο του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.

Lalomanu, Samoa

Το μικρό αυτό χωριουδάκι στον Νότιο Ειρηνικό, βρίσκεται στο νησί Upolu στην Σαμόα, χίλια μίλια από το Auckland της Νέας Ζηλανδίας. Στο Lalomanu θα βρείτε μια από τις πιο εκθαμβωτικές και δημοφιλείς παραλίες στην Σαμόα, που μοιάζει βγαλμένη από τις σελίδες του Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον και δεν είναι τυχαίο. Κοντά στην πόλη της Άπια θα βρείτε το σπίτι του γνωστού σκωτσέζου συγγραφέα (που έχει μετατραπεί σε μουσείο), καθώς και τον τάφο του. Οι λάτρεις του ψαροντούφεκου θα βρουν τον δικό τους προσωπικό παράδεισο στα νερά της παραλίας, ενώ αν θέλετε να μείνετε εκεί το βράδυ, μπορείτε να κοιμηθείτε σε κάποια από τις παραλιακές καλύβες σαν ένας μοντέρνος Ροβινσώνας Κρούσος. Κοστίζουν περίπου 25€ την βραδιά μαζί με φαγητό. Περισσότερες πληροφορίες για την Σαμόα θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της. 
Πότε να πάτε: Λιγότερη υγρασία έχει την περίοδο Μάιο με Οκτώβριο.

Tulum, Mexico

Η συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται στην περιοχή Yucatan Peninsula στο Μεξικό και έχει θέα την Καραϊβική Θάλασσα. Με επτά χιλιόμετρα άμμου, καταγάλανα νερά και την επιβλητική, καταπράσινη πόλη Tulum των Μάγια από τον 6ο αιώνα να κάνει αισθητή την παρουσία της, το τοπίο είναι πραγματικά μαγευτικό, θαρρείς βγαλμένο από ταινία με τον Ιντιάνα Τζόουνς. Αν βαρεθείτε την παραλία (λέμε αν..), τότε μπορείτε άνετα να επισκεφτείτε τα ερείπια της οχυρωμένης πόλης και να περιηγηθείτε μέσα σε αυτήν. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν δεκάδες Cabana – style bungalows για να μείνετε. Έχετε υπόψη πως στην παραλία ο ρουχισμός δεν είναι απαραίτητος και θα δείτε αρκετούς επισκέπτες να κάνουν γυμνισμό. Περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα. 
Πότε να πάτε: Ο Νοέμβριος και οι αρχές Δεκεμβρίου είναι η καλύτερη περίοδος για να αποφύγετε τους πολλούς τουρίστες.

San Andres και Providencia, Colombia

Αν το σκηνικό των «Πειρατών της Καραϊβικής» σας εντυπωσίασε, τότε ίσως να ζήσετε και εσείς την δικιά σας.... πειρατική ιστορία σε αυτό το αρχιπέλαγος νησιών 480 μίλια από την Κολομβία και 140 από την ακτή της Νικαράγουα. Η περιοχή έχει ταυτιστεί με την αγγλική, τζαμαϊκανή και πειρατική παράδοση, ενώ η επιρροή από τους ρασταφάρι είναι εμφανής. Θα ακούσετε παντού reggae, θα πιείτε ρούμι και αυθεντικά cocktails και θα θαυμάσετε τον φυσικό πλούτο της περιοχής, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων όμορφες ακτές, όρμους, σπηλιές και μικρές λιμνούλες. Αν τύχει να επισκεφτείτε τα νησιά τέλη Νοεμβρίου, θα προλάβετε τα τοπικά καρναβάλια Coconut Carnival και Coconut Beauty Pageant.
Πότε να πάτε: Οι θερμοκρασίες μεταβάλλονται κατά την διάρκεια του έτους, με την πιο «υγρή» περίοδο να ξεκινάει από Σεπτέμβριο και να ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, οπότε προτιμήστε αυτήν. 



Gili Islands, Indonesia

Σε αυτά τα τρία νησάκια βορειοδυτικά της Lombok και δυτικά του Μπαλί (Gili Air, Gili Meno και Gili Trawangan τα ονόματά τους), θα βρείτε όλα τα... απαραίτητα: κοραλλιογενείς ύφαλους, υπέροχες παραλίες, κρυσταλλένια νερά ιδανικά για ψάρεμα ή ψαροντούφεκο και φιλικούς ντόπιους. Το Trawangan είναι το πιο τουριστικό, ενώ το Meno είναι πιο χαμηλών τόνων και ενδείκνυται για ήρεμες διακοπές. Σύμφωνα με τις λαϊκές παραδόσεις, υπάρχει ένα μαγικό δαχτυλίδι που περιβάλλει τα νησιά και δεν αφήνει τους επισκέπτες να φύγουν. Αν καταφέρετε και το... νικήσετε, τότε το πιο πιθανό είναι οι ολόφρεσκες λιχουδιές από τόνο, η άφθονη τοπική μπύρα και η παντελής έλλειψη οχημάτων και μηχανών να καταφέρουν ο,τι δεν κατάφερε το... μαγικό δαχτυλίδι. Να σας κρατήσουν δηλαδή, για πάντα παγιδευμένους στα ονειρικά αυτά νησάκια. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το Site των νησιών Gilli.
Πότε να πάτε: Η πιο τουριστική σεζόν είναι Μάιο με Αύγουστο. Ιανουάριο με Απρίλιο θα βρείτε τις χαμηλότερες τιμές και τους λιγότερους τουρίστες. Λιγότερη υγρασία έχει Μάιο με Σεπτέμβριο.

Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v