Ski resorts: Πέντε ευρωπαϊκές αποδράσεις "εν λευκώ"

Τα πρώτα χιόνια έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στις γαλλικές Άλπεις, βάζοντάς μας από τώρα σε mood χειμερινό. Κλείνουμε νωρίς θέση, επιλέγοντας πέντε κορυφαίους προορισμούς στην Ευρώπη για ski και snowboard μέχρι... τελικής πτώσεως.
Ski resorts: Πέντε ευρωπαϊκές αποδράσεις εν λευκώ
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ δικαίως θα αναφωνήσουν: "Επιτέλους, το καλοκαίρι τελείωσε!". Και δεν πρόκειται να τους κατηγορήσει κανείς. Τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ευρώπη έχουν αρχίσει σιγά σιγά να υποδέχονται την χειμερινή σεζόν και οι απανταχού λάτρεις του ski, του snowboard και γενικώς του... χιονισμένου βουνού έχουν ξεκινήσει με ρυθμούς ιεροτελεστίας να κατεβάζουν από τις ντουλάπες και τα πατάρια τα μπουφάν, τις μάσκες του σκι, τους σκούφους και όλον τον απαραίτητο "βουνίσιο" εξοπλισμό. Μπαίνουμε και εμείς λοιπόν με την σειρά μας σε χειμωνιάτικο mood και ανακαλύπτουμε (ξανά) τα ευρωπαϊκά ski resorts που φιλοδοξούν και φέτος να φιλοξενήσουν όλα τα σλάλομ, τις φιγούρες και τις... πτώσεις μας!

Kitzbühel, Αυστρία
Ίσως το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε να βγούμε εκτός συνόρων για να απολαύσουμε το αγαπημένο μας σπορ. Το "σοφιστικέ"  Kitzbühel - δικαίως- θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της Αυστρίας και ένα από τα πιο καλά οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα. Είναι ένα γραφικό, τέλεια διατηρημένο μεσαιωνικό χωριό με μεγάλο δίκτυο θεαματικών διαδρομών σκι, με πληθώρα επιλογών για αρχάριους και μέσους σκιέρ. Στην πίστα Hahnenkamm (1712 μέτρα), γίνονται κάθε χρόνο οι παγκόσμιοι αγώνες σκι, συμπεριλαμβανομένου του πιο διάσημου event στην κατηφορική πλαγιά του Streif. Η συγκεκριμένη κατάβαση θεωρείται μια από τις πιο δύσκολες στο παγκόσμιο κύπελλο. Αν θέλετε κάποια πιο "ήπια" πρόκληση, τότε δεν έχετε παρά να επιλέξετε την πίστα Familien Abfahrt.

Στο σύνολό του το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 22 εύκολες διαδρομές (μπλε), 26 μέτριες (κόκκινες), και 8 μαύρες (δύσκολες). Μην περιμένετε να βρείτε μόνο νέους ή μόνο οικογένενειες, το Kitzbuhel είναι ένα θέρετρο για όλους. Κυριολεκτικά. Bon Viveurs, απλοί σκιερ, καθημερινοί τύποι από όλον τον κόσμο, οικογένειες, ζευγάρια και άτομα από κάθε θρησκεία και κοινωνική ομάδα βρίσκονται εδώ για να απολαύσουν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του.

Τιμές:
Το ημερήσιο πάσο κοστίζει 41.5€ για τους ενήλικες και 21€ για τα παιδιά. Δείτε εδώ όλες τις τιμές, καθώς και τα εκάστοτε πακέτα προσφορών.

* Snow Report για το Kitzbuhel
* Πρόγνωση καιρού για το Kitzbuhel

Διαμονή: Στο Weisses Rossl 5*, ένα μοντέρνο, πολυτελές ξενοδοχείο αλλά και παραδοσιακό, πλήρως ανακαινισμένο, με πολύ ζεστή ατμόσφαιρα στο κέντρο του Κitzbühel. Το διπλό απλό δωμάτιο κοστίζει 295€ και η απλή σουίτα 525€, στο Sport Hotel Reisch 4* Sup, ένα πολυτελές ξενοδοχείο στον πεζόδρομο του Κitzbühel, δίπλα στο καζίνο, το διπλό δωμάτιο κοστίζει 260€ και η σουίτα 600€. Επίσης, στο Schwarzer Adler, ένα παραδοσιακό ξενοδοχείο, πρόσφατα ανακαινισμένο στο κέντρο του Κitzbuhel. Επωφεληθείτε από τα χειμερινά του πακέτα και πληρώστε για 7 βράδια 1023€ το δίκλινο με πάσο 6 ημερών για το χιονοδρομικό κέντρο, πρωινό και 4 γεύματα.

Πώς να πάτε: Αεροπορικώς, με πτήση από Αθήνα για Μόναχο, διάρκειας 2 ωρών και 40 λεπτών (τιμές από 280€ το άτομο με την Adria Airways). Η απόσταση από το αεροδρόμιο του Μόναχο ως το Kitzbühel είναι 160χλμ. Περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά οδήγηση. Οδικώς, το Kitzbühel απέχει 690χλμ από το λιμάνι της Ανκόνα, περίπου 8 ώρες οδήγηση.

St. Moritz, Ελβετία
Η απόλυτη φαντασίωση κάθε χειμερινού ταξιδιώτη. Θεωρείται ένας από τους παλαιότερους και πιο φημισμένους χειμερινούς προορισμούς παγκοσμίως. Εδώ γεννήθηκαν οι σύγχρονοι χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες που πραγματοποιήθηκαν το 1928 και το 1948. Το 1934, το 1974 και το 2003 φιλοξένησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκι, ενώ από το 1985 φιλοξενεί ένα πρωτότυπο πρωτάθλημα με το όνομα Cartier Polo World Cup on Snow. Πρόκειται για έναν ετήσιο τουρνουά στο οποίο συμμετέχουν ομάδες από όλον τον κόσμο και είναι κάτι ανάμεσα σε γκολφ, κρίκετ και... ιππασία που πραγματοποιείται πάνω στην παγωμένη λίμνη της πόλης.

Αν θέλετε να επισκεφτείτε και το Ελβετικό χειμερινό θέρετρο Zermatt, τότε δεν έχετε παρά να πάρετε το θρυλικό Glacier Express όπου σε ένα ταξίδι 7 ½ ωρών περνά από 291 γέφυρες και 91 τούνελ, για να φτάσει εν τέλει στον προορισμό τους τους παραπάνω από 230.000 επιβάτες του. Στα 350 χιλιόμετρα των διαδρομών του θα βρείτε 57 εύκολες διαδρομές, 136 μέτριες και 36 δύσκολες. Γενικά, δεν συστήνεται για τους εντελώς αρχάριους. Ακόμα και οι αρκετά έμπειροι θα βρουν πίστες που θα αποτελέσουν πραγματικές προκλήσεις!

Οι τρεις κύριες περιοχές για σκι που προσφέρει το St. Moritz είναι η μεγάλη Corviglia, η ποικιλόμορφη Corvatsch και η "προκλητική" Diavolezza
. Όλες έχουν άριστες συνθήκες χιονιού, χάρη στο μεγάλο τους υψόμετρο. Οι τρεις περιοχές συνδέονται με ένα αρκετά καλό δίκτυο λεωφορείων, αλλά είναι αρκετά μακριά μεταξύ τους, οπότε το καλύτερο θα ήταν να αφιερώσετε μια μέρα στην καθεμιά ξεχωριστά.

Τιμές:  Το απογευματινό πάσο κοστίζει 13€ για τα παιδιά και 27€ για τους ενήλικες, το ημερήσιο 15€ για τα παιδιά και 45€ για τους ενήλικες, ενώ υπάρχει και πάσο 6 ημερών με 80€ για παιδιά και 234 για ενήλικες.

* Snow report για το St. Moritz
* Πρόγνωση καιρού για το St. Moritz

Διαμονή: Στο Badrutt΄s Palace , που μετρά ήδη έναν αιώνα ζωής σε υψόμετρο 1856 μέτρων. Το απλό δίκλινο κοστίζει 302€ και η τζούνιορ σουίτα 1100€. Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά η υποχρεωτική διαμονή είναι 12 μέρες. Στο μεγαλοπρεπές Grand Hotel des Bains που βρίσκεται απέναντι από τη λίμνη του St.Moritz και διαθέτει ιδιαίτερα άνετα δωμάτια με μοντέρνο στυλ, κομψά σαλόνια, πολύ ευχάριστη αίθουσα πρωινού και αίθουσα γευσιγνωσίας με πλούσια κάβα . Το δίκλινο εδώ κοστίζει 433€ και η σουίτα 633€. Επίσης, στο Ηοtel Μοnopol  , ένα κεντρικό πρώτης κατηγορίας ξενοδοχείο στον πεζόδρομο του St.Moritz, κοντά στα ski lifts του βουνού Corviglia. Το δίκλινο κοστίζει 394€ και η σουίτα 580€ για δύο άτομα.

Πώς να πάτε:  Αεροπορικώς, με πτήση από Αθήνα για Ζυρίχη, διάρκειας 4 ωρών (από 287€ με την Adrian με επιστροφή) ή με πτήση από Θεσσαλονίκη για Ζυρίχη, διάρκειας 3 ωρών (439€ με Czech Airlines με επιστροφή). Η απόσταση από το αεροδρόμιο της Ζυρίχης ως το St. Moritz είναι 200χλμ και διαρκεί 2 ώρες και 40 λεπτά. Με πτήση από Αθήνα για Μιλάνο, διάρκειας 2 ωρών και 40 λεπτών. Η απόσταση από το αεροδρόμιο του Μιλάνου ως το St. Moritz είναι 200χλμ και διαρκεί περίπου 3 ώρες. Οδικώς: Το St. Moritz απέχει 591χλμ από το λιμάνι της Ανκόνα, περίπου 6 ώρες οδήγηση.

Courchevel, Γαλλία
Πρόκειται για ένα παγκοσμίως γνωστό θέρετρο στην ανατολική πλευρά τις γιγαντιαίας περιοχής για σκι εν ονόματι Les Trois Valees. Ειναι χτισμένο σε τρία διαφορετικά επίπεδα και θωρείται ένα από τα ακριβότερα χειμερινά θέρετρα του κόσμου. Για αυτούς που ξέρουν, το Courchevel είναι ο Παράδεισος του καλοδιατηρημένου και "αφράτου" χιονιού και των μικρών ουρών στα lifts. Ουσιαστικά, δεν είναι ενα χιονοδρομικό κέντρο, αλλά μια μεγάλη περιοχή με πέντε χωριά που συνδέονται μεταξύ τους με συγκοινωνία. Το Courchevel 1850 (ο αριθμός αναφέρεται στο υψόμετρο) είναι το πιο διάσημο και το πιο ακριβό. Το 1650 έχει μεγάλη ποικιλία από καταλύματα, μπαράκια και εστιατόρια. Το 1550 βρίσκεται ακριβώς κάτω από το 1850 και έχει αρκετές εύκολες και μέτριας δυσκολίας πίστες, φθηνά καταλύματα και αρκετά μπαράκια με ζωντανή μουσική.

Το Le Praz (1300 μ.), είναι το πιο παλιό χωριό από όλα, στο οποίο μάλιστα γίνονται και οι διαγωνισμοί άλματος με σκι. Τέλος, το La Tania (1400 μ.) είναι το πιο καινούργιο θέρετρο στις Trois Valees και λειτουργεί από το 1990. Βρίσκεται χωμένο σε ένα πευκόδασος, γεμάτο με ξύλινα σαλέ και χωρίς καθόλου κίνηση. Έχει αρκετά εστιατόρια από... γκουρμέ μέχρι take away και ήρεμο nightlife. Γενικά το Courchevel στο σύνολό του, μπορεί άνετα να υπερηφανεύεται για την άριστη ποιότητα στις πίστες του.

Κάθε βράδυ το προσωπικό "περιποιείται" το χιόνι, ετοιμάζοντάς το για τους πρώτους πρωινούς σκιέρ και κάθε μέρα θα παίρνετε φυλλάδια για το ποιές πίστες έχουν.... καλλωπιστεί. Η ποικιλία στις πίστες είναι ένας ακόμα τομέας στον οποίο το Courchevel παίρνει άριστα. Θα βρείτε ομαλές πλαγιές, κομμάτια με δενδροστοιχίες, απότομες διαδρομές και κατηφόρες για τους πιο τολμηρούς, σε συνδυασμό με ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα lift παγκοσμίως. Συνοπτικά, έχει 600 χλμ. διαδρομών, 200 αναβατήρες, 68 μπλε διαδρομές (εύκολες), 110 μέτριες και 35 δύσκολες.

Τιμές:
Η μισή μέρα θα σας κοστίσει 37.50€ και το ημερήσιο πάσο 46.50€. Το 6μερο κοστίζει 232€.

* Snow Report για το Courchevel
* Πρόγνωση καιρού για το Courchevel

Διαμονή: Στο Le Kilimandjaro, ένα πεντάστερο ξενοδοχείο με άμεση πρόσβαση στις πίστες, εξοπλισμένο με ανέσεις τελευταίας τεχνολογίας. Το δίκλινο ξεκινάει από 890€ και η σουίτα από 1290€ για δύο άτομα. Στο Des 3 Vallees, σε ένα φιλικό περιβάλλον διακοσμημένο με διακριτική πολυτέλεια και φίνα υλικά. Το δίκλινο κοστίζει 640€ και η σουίτα 1550€.  Επίσης, στο Les Grandes Alpes, ένα παραδοσιακό ξενοδοχείο στο κέντρο της Courchevel. Το δίκλινο εδώ κοστίζει 620€ και η τζούνιορ σουίτα 980€.

Πώς να πάτε: Αεροπορικώς, με πτήση από Αθήνα για Γενεύη (από 395€ με την Swiss με επιστροφή). Η απόσταση από το αεροδρόμιο της Γενεύης ως το Courchevel είναι 150χλμ. Περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά οδήγηση. Οδικώς, το Courchevel απέχει 750χλμ από το λιμάνι της Ανκόνα, περίπου 8 ώρες οδήγησης.  

Bansko, Βουλγαρία
Το αγαπημένο χειμερινό θέρετρο των Ελλήνων την τελευταία δεκαετία διαθέτει, σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ski resorts, δύο βασικά πλεονεκτήματα: είναι, πρώτον, πολύ πιο κοντά –απέχει μόλις 250 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 160 από την Καβάλα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε άνετα να πάμε και οδικώς– και δεύτερον πολύ πιο οικονομικό. Υπάρχουν, όμως, και πολλοί ακόμα λόγοι για τους οποίους θα το αγαπήσετε.

Το χιονοδρομικό κέντρο που ο Lonely Planet περιγράφει ως «ηλιόλουστο αν και χιονισμένο» είναι με διαφορά ένα από τα καλύτερα των Βαλκανίων, και το μοναδικό που διαθέτει Snowboard Fun Park, για τους λάτρεις του αθλήματος. Οι συνολικού μήκους 70 χιλιομέτρων πίστες του –που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πίστες slalom, giant slalom και cross-country σκι συνολικού μήκους 5 χιλιομέτρων– θα ικανοποιήσουν εξίσου αρχάριους και έμπειρους σκιέρ, ενώ οι τελευταίας τεχνολογίας αναβατήρες αναλαμβάνουν να σας μεταφέρουν απευθείας στις δύο κορυφές, Chalin Valog (στα 1100-1600 μέτρα) και Shiligarnika (στα 1700-2500 μέτρα) από την πόλη του Bansko, σε 25 λεπτά.

Η σαιζόν είναι η μεγαλύτερη της χώρας: διαρκεί από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 15 Μαΐου, χάρη στους τεχνητούς εκχιονιστές που διατηρούν το χιόνι αφράτο ακόμα κι όταν ο ήλιος καίει. Η χαρά του σκιέρ είναι, αναμφισβήτητα, η νυχτερινή διαδρομή μήκους 7 χιλιομέτρων που ξεκινά από την κορυφή Banderishka polyana και καταλήγει στην πόλη του Bansko. Νυχτερινό σκι μπορείτε να κάνετε και σε αρκετές από τις πίστες, από τις 18.30 έως τις 21.30.

Η πόλη του Bansko ακροβατεί ανάμεσα στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, που αντικατοπτρίζεται στο πανέμορφο ιστορικό κέντρο με τα λιθόκτιστα δρομάκια, και την τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων, που της χάρισε μεγαλύτερο αριθμό κλινών από εκείνο των κατοίκων, προσφέροντας άπειρες επιλογές après ski, όποιες κι αν είναι οι προτιμήσεις σας: από μουσεία και βραδιές με παραδοσιακούς χορούς μέχρι διεθνή γαστρονομία και spa, εδώ θα βρείτε τα πάντα.

Τιμές: Το ολοήμερο lift pass θα σας κοστίσει περί τα 25 ευρώ, ενώ για μισή μέρα θα πληρώσετε 19 ευρώ. Δείτε εδώ πακέτα και τιμές ενοικίασης εξοπλισμού, μαθημάτων κλπ.

* Snow report και πρόγνωση καιρού για το Bansko 

Διαμονή: Στο πολυτελές Vihren Palace Ski & Spa Resort, σε απόσταση αναπνοής από τον αναβατήρα και την παλιά πόλη του Bansko, και τιμές που ξεκινούν από 75 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό, ή στο ατμοσφαιρικό Premier Luxury Mountain Resort, σε τιμές που ξεκινούν από 80 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό. Αν αναζητάτε κάτι οικονομικότερο, δύο από τις καλύτερες επιλογές είναι τα Winslow Atrium (από 42 ευρώ το διαμέρισμα 2 ατόμων) και Four Leaf Clover (από 28 ευρώ το studio).

Πώς να πάτε: Προφανέστατα οδικώς, σε 3 το πολύ ώρες από τη Θεσσαλονίκη. Αν επιμένετε στη λύση του αεροπλάνου, πετάτε με την Ολυμπιακή ή την Aegean στην Καβάλα (από 108 ευρώ με επιστροφή και φόρους) ή τη Σόφια (από 157 ευρώ, με επιστροφή και φόρους) και μετά συνεχίζετε οδικώς για 160 χιλιόμετρα –ναι, η απόσταση είναι ακριβώς η ίδια και από τις δύο πόλεις.

Les Deux Alpes, Γαλλία
Επιστρέφουμε στην Γαλλία, για να επισκεφτούμε το οικογενειακό αυτό θέρετρο που προσφέρει στους επισκέπτες 225 χιλιόμετρα διαδρομών για όλα τα επίπεδα. Προερχόμενο από δύο μικρά γεωργικά χωριουδάκια, το συγκεκριμένο resort δημιουργήθηκε το 1946 ανάμεσα σε δύο βουνά, εξ ου και το όνομα. Το κύριο μέρος της ηλιόλουστης αυτής πόλης έχει πολλά καταλύματα στα ανάμεσα στα 1600 και τα 1800 μέτρα με εκπληκτική θέα στο Εθνικό πάρκο Ecrins και στην εντυπωσιακή κορυφή Muzelle στα 3465 μέτρα. Το θέρετρο συνεργάζεται επίσης με το γειτονικό Alpe d’Huez, όπου μπορείτε να κάνετε σκι για δύο μέρες με το 6μερο πάσο. Για τις μετακινήσεις σας στο θέρετρο υπάρχει λεωφορείο, αλλά και... ελικόπτερο με αρκετά λογικές τιμές. Όσο για το αν θα υπάρχει χιόνι όταν πάτε μην σας ανησυχεί.

Το υψόμετρό του (3000 μέτρα), δεν αφήνει περαιτέρω αμφιβολίες για την ύπαρξη άφθονου και φρέσκου χιονιού. Μπορείτε επίσης να κάνετε καλοκαιρινό σκι από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και το τέλος του Αυγούστου. Εκτός από τα lifts, στο Deux Alpes μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον υπόγειο σιδηρόδρομο, ιδανικό μέσο για όταν έχει πολύ κρύο. Οι πίστες του θα ικανοποιήσουν τόσο τους αρχάριους όσο και τους προχωρημένους. Αν ανήκετε στους δεύτερους, τότε οι πίστες Le Cretes και La Grave θα σας συναρπάσουν. Για τους αρχάριους, προτείνουμε τις πλαγιές που εξυπηρετούνται από το La Fee lift. Για... apres ski-νικά υπάρχουν πολλά μπαράκια, εστιατόρια και κλαμπ για κάθε γούστο. Για ζωντανή μουσική μπορείτε να επισκεφτείτε το Smokey Jones ή το Umbrella Bar. Για διεθνή κουζίνα δοκιμάστε το Smithies και για non stop clubbing το Avalanche. Γενικά, στο θέρετρο θα βρείτε γευστικές επιλογές για όλα τα γούστα και τις τσέπες.

* Snow Report
* Πρόγνωση καιρού

Τιμές: Η μισή μέρα θα σας κοστίσει 10.60€, ενώ το ημερήσιο πάσο κοστίζει 38.70€. Για περισσότερες προσφορές μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.

Διαμονή: Στο La Farandole στο κέντρο της πόλης και πολυ κοντά στα lifts με υπέροχη θέα στην κοιλάδα. Το δίκλινο κοστίζει 1059€. Επίσης κεντρικό και όμορφο ξενοδοχείο, με πιο οικονομικές τιμές είναι το Hotel Meije με μόλις 90€ το δίκλινο και 110€ το δίκλινο με μπαλκόνι. Βρίσκεται λίγα λεπτά από το κεντρικό lift. Ακόμα ένα budget ξενοδοχείο είναι και το γραφικό Hotel Cote Brune στο κέντρο της πόλης. Εδώ το δίκλινο κοστίζει 90€.  

Πώς να πάτε: Το αεροδρόμιο της Grenoble είναι το κοντινότερο στο θέρετρο. Από εκεί μπορείτε είτε να νοικιάσετε ταξί που θα σας αφήσει στο θέρετρο (90' περίπου), είτε να πάτε μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό της Grenoble και από εκεί να πάρετε λεωφορείο για το θέρετρο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v