Οι καλύτεροι σταθμοί για να βλέπετε τα τραίνα να περνούν

Μία ζούγκλα, ένα παραδοσιακό βρετανικό tea room, ένα πλωτό κάστρο, δύο θαύματα της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής και... η άκρη του κόσμου. Τι κοινό μπορεί να έχουν; Είναι όλα χαρακτηριστικά των δέκα εντυπωσιακότερων σιδηροδρομικών σταθμών του κόσμου.
Οι καλύτεροι σταθμοί για να βλέπετε τα τραίνα να περνούν
Πολύ περισσότερο από τα αεροδρόμια, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί αποπνέουν εκείνη την αίγλη που είχαν τα ταξίδια περασμένων εποχών –τότε που οι ταξιδιώτες δεν αντιμετωπίζονταν ως δυνάμει τρομοκράτες, και οι χώροι δε μύριζαν παγκοσμιοποιημένη αποστείρωση. Και πολύ περισσότερο από τα αεροδρόμια, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί έχουν με κάποιο τρόπο καταφέρει να διατηρήσουν αυτήν την ατμόσφαιρα. Γεγονός που εξηγεί ως ένα βαθμό και το ότι τα τραίνα έρχονται πάντα πολύ ψηλότερα στη λίστα με τα αγαπημένα μεταφορικά μέσα από τα αεροπλάνα.

Πέρα, όμως, από την ατμόσφαιρα και την αίγλη τους, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί έχουν ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τα αεροδρόμια. Ακριβώς επειδή δε χρειάζεται να τηρούν υστερικούς κανόνες ασφαλείας και κακόγουστες παγκόσμιες συμβάσεις, το μοναδικό όριο για τη διαμόρφωσή τους είναι η ανθρώπινη φαντασία. Η οποία μερικές φορές ξεπερνά τον εαυτό της, δημιουργώντας έργα τέχνης, και άλλες κάνει τόσο αισθητή την απουσία της που το αποτέλεσμα καταλήγει, τελικά, ευφάνταστο.

Δε μας πιστεύετε; Μια (κοντινή) ματιά στα παρακάτω θα σας πείσει. Απλά σε ορισμένες από τις κάτωθι περιπτώσεις θα χρειαστεί να φτάσετε πολύ μακριά για να τη ρίξετε. Μην πείτε ότι δε σας προειδοποιήσαμε.

Chhatrapati Shivaji Terminus, Mumbai, Ινδία
Ένα από τα δημοφιλέστερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς –που περιλαμβάνεται και στη σχετική λίστα της UNESCO– του Μουμπάϊ είναι ο σιδηροδρομικός του σταθμός, τον οποίο ίσως να έχετε ακουστά με την αποικιακή του ονομασία, ως Victoria Station. Κτισμένος το 19ο αιώνα, μετά από προσπάθειες μιας δεκαετίας, ο σταθμός έγινε σύμβολο του πρώτου εμπορικού λιμανιού της χώρας. Ο πέτρινος τρούλος του, οι πυργίσκοι και οι περίτεχνες αψίδες είναι μερικά από τα πλέον αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά του. Θα χρειαστείτε ώρες για να περιηγηθείτε στο εσωτερικό του –οι οποίες πολλαπλασιάζονται καθώς θα υποκύπτετε στον πειρασμό να σταθείτε για να χαζέψετε ασυνήθιστα ξυλόγλυπτα και παλιές περίτεχνα διακοσμημένες ράγες.

Pickering Station, Yorkshire, Αγγλία
Ο πρόσφατα αναπαλαιωμένος με βάση τα σχέδια του 1937 σταθμός μοιάζει με σκηνικό από ταινία εποχής. Vintage τραίνα με ατμομηχανή, Γραφείο Δεμάτων με τα ράφια και την εσωτερική διακόσμηση ανέγγιχτα από το πέρασμα του χρόνου, υπόστεγο που πλέον έχει μετατραπεί σε κομμωτήριο, και ένα παραδοσιακό tea room που σερβίρει το αγαπημένο απογευματινό ρόφημα σε όλη την τελετουργική του μεγαλοπρέπεια εγγυώνται ακόμη ένα ταξίδι στο χρόνο. Κάθε Οκτώβριο, οι κάτοικοι της πόλης ντύνονται με αυθεντικές ενδυμασίες του 1940 και κατακλύζουν το σταθμό για την αναβίωση του “war weekend”. Βρετανική παράδοση, κανείς;

Union Station, Σικάγο, ΗΠΑ
Αν έπρεπε να τον περιγράψουμε με μία μόνο λέξη, αυτή θα ήταν φαντασμαγορικός. Κτισμένος σύμφωνα με τις αρχές της αμερικανικής αναγέννησης, ο σταθμός αποπνέει την ατμόσφαιρα εποχής και την αίγλη των ταξιδιών με τραίνο που φέρνει συνειρμικά στο μυαλό μυθιστορήματα σαν το Orient Express. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι χάρη σε αυτόν το Σικάγο κέρδισε τον ανεπίσημο τίτλο της πρωτεύουσας των σιδηροδρομικών μεταφορών. Στο κέντρο του σταθμού, το εντυπωσιακό Great Hall χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία VIP εκδηλώσεων. Οι εμπνευσμένες από τον κορινθιακό ρυθμό κολώνες του, το μαρμάρινο πάτωμα, το θολωτό ταβάνι και οι μπρούτζινες λεπτομέρειες θα σας κάνουν να κολλήσετε εδώ με τις ώρες. Τι ώρα είπαμε ότι φεύγει το τραίνο σας;

Ushuaia, Γη του Πυρρός, Αργεντινή
Γνωστός και ως «ο σταθμός στο τέλος του κόσμου», ο σταθμός της Ushuaia βρίσκεται στην καρδιά της κοιλάδας του Εθνικού Δρυμού της Γης του Πυρρός, στις όχθες του ποταμού Pipo. Κυριολεκτικά το τέλος του κόσμου για τους φυλακισμένους που έρχονταν εδώ για καταναγκαστικά έργα στις αρχές του 20ου αιώνα, η Ushuaia είναι σήμερα ένας πολύ πιο ειδυλλιακός προορισμός. Ένα πρότυπο του «Τραίνου του Φυλακισμένου» και συγκλονιστική θέα στην κοιλάδα σας κρατάνε συντροφιά εδώ, ενώ περιμένετε το τραίνο με την ατμομηχανή για το tour στη γύρω περιοχή.

Atocha, Μαδρίτη, Ισπανία
Αν δεν ήταν σιδηροδρομικός σταθμός, θα ήταν… μικρογραφία ζούγκλας. Χωρίς υπερβολές. Μέσα στο σιδηροδρομικό σταθμό της ισπανικής πρωτεύουσας ζει και αναπνέει ένας τροπικός κήπος συνολικής έκτασης 4.000 τετραγωνικών μέτρων. Το φως του ήλιου που εισβάλλει από την ειδικά μελετημένη οροφή εγγυάται την ευρωστία των μόνιμων κατοίκων του σταθμού –χώρια ότι κάνει και τις ώρες παραμονής μας εδώ ιδιαίτερα ευχάριστες. Αν το τραίνο σας καθυστερήσει, δύσκολα θα στεναχωρηθείτε: θα έχετε ήδη πιάσει τραπεζάκι σε ένα από τα μικρά, χαριτωμένα café και θα μελετάτε τα είδη και τις ποικιλίες βλάστησης ενός άλλου ημισφαιρίου.

Choum, Μαυριτανία
Δεν πρόκειται ακριβώς για σιδηροδρομικό σταθμό –τουλάχιστον όχι με την κλασική έννοια. Μερικές καλύβες γύρω από τις ράγες μέσω των οποίων μεταφέρεται το σιδηρομετάλλευμα από τη Zouerat στη βόρεια Μαυριτανία στο Nouadhibu, στα βορειοδυτικά. Μια φορά τη μέρα, ένα επιβατικό βαγόνι συνδέεται στην εμπορική αμαξοστοιχία. Αν χρειαστεί να το περιμένετε, θα έχετε την ευκαιρία να πιάσετε κουβέντα με τους –φιλικότατους– ντόπιους, να αγοράσετε τσάι και αποξηραμένα φρούτα από τις καλύβες που περιβάλλουν το «σταθμό» και να απολαύσετε τη μαγευτική θέα στην απεραντοσύνη της ερήμου.

Tanggula Mountain Station, Θιβέτ
Στα 5.085 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, ο σιδηροδρομικός σταθμός της Tanggula είναι εκείνος με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο. Τα τραίνα που καταλήγουν εδώ μεταφέρουν από την Κίνα τους επιβάτες τους σε βαγόνια εξοπλισμένα με παροχές οξυγόνου. Ο σταθμός μοιάζει εγκαταλελειμμένος, λόγω της έλλειψης προσωπικού, αλλά αν οι αντοχές σας στις θερμοκρασίες και την έλλειψη οξυγόνου του συγκεκριμένου υψομέτρου είναι ανεπτυγμένες, η θέα στο όρος Tanggula, τη λίμνη, το ποτάμι και τους πάγους που το σκεπάζουν θα σας ανταμείψουν με το παραπάνω.

Broken Hill, New South Wales, Αυστραλία
Έχοντας κατακτήσει τη φήμη ενός από τους πλέον ενδιαφέροντες σταθμούς της πανέμορφης διαδρομής που συνδέει το Σύδνεϋ με την Perth και την Αδελαΐδα, ο σταθμός Broken Hill εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο ταξιδιώτες που έρχονται για να θαυμάσουν την καταπράσινη περιοχή που τον περιβάλλει. Αρχικά κτισμένος το 1888, για να εξυπηρετήσει την πόλη και τα ορυχεία της, διαθέτει σήμερα δύο γιγαντιαίες τοιχογραφίες που απεικονίζουν δύο… τρομακτικά αληθοφανή τραίνα με ατμομηχανή.

Divisadero Barrancas, Μεξικό
Κατά πάσα πιθανότητα, ο σταθμός με την καλύτερη θέα στον κόσμο. Δημοφιλής στάση στη σιδηροδρομική διαδρομή που μεταφέρει τους ταξιδιώτες σε ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του πλανήτη, το Barranca del Cobre, σχεδόν σε προκαλεί να τραβήξεις την κλασική τουριστική φωτογραφία στην άκρη του, με την καταπράσινη χαράδρα που προκαλεί ίλιγγο να απλώνεται κάτω από τα πόδια σου. Ινδιάνοι της φυλής Tarahumara με πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές φτιάχνουν σάντουιτς και ολόφρεσκες τορτίγιες, προσθέτοντας στο couleur locale της ατμόσφαιρας.

Haydarpasa, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Ο ανατολικός σταθμός της Κωνσταντινούπολης στέκεται πάνω σε 1.100 ξύλινες σανίδες που σχηματίζουν μια πλατφόρμα στη θάλασσα. Δώρο του Γερμανού Kaiser Wilhelm II στον Σουλτάνο Abdülhamid το 1908, ο σχεδιασμένος σαν κάστρο εξωτερικά σταθμός, πέραν των εντυπωσιακών εσωτερικών χώρων, έχει να προσφέρει στον επισκέπτη και μοναδική θέα στη θάλασσα. Διαθέτει, επίσης, και τη δική του προβλήτα ferry boat, ώστε αν χάσετε το τραίνο σας να πάρετε το καραβάκι για μια μίνι κρουαζιέρα στα ειδυλλιακά νερά του Βοσπόρου, και να επιστρέψετε μετά από λίγο για να προλάβετε το επόμενο.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v