Χωριά στα νησιά: Η κρυφή γοητεία της ενδοχώρας

Όσο και αν επιμένουμε να πιστεύουμε ότι νησί σημαίνει παραλίες, ένα μεγάλο μέρος της ομορφιάς των αμιγώς καλοκαιρινών προορισμών κρύβεται, μαζί με τη χαρά της ανακάλυψης, στην ενδοχώρα τους. 10 χωριά για να απολαύσετε... ταξίδι όταν οι υπόλοιποι θα συνωστίζονται κάνοντας "διακοπές" στα παράκτια hot spots.
Χωριά στα νησιά: Η κρυφή γοητεία της ενδοχώρας
των Ηρώς Κουνάδη, Έλενας Μπούλια

Όσο κι αν στο μυαλό του μέσου… διακοπολάτρη νησί σημαίνει παραλίες, όσο κι αν οι περισσότερες εικόνες των διακοπών μας είναι άμεσα συνυφασμένες με το υδάτινο στοιχείο, η αποβίβαση σε έναν προορισμό –γνώριμο κι αγαπημένο ή πρωτόγνωρο και γεμάτο υποσχέσεις, μικρή σημασία έχει– ενέχει πάντα το πρωταρχικό στοιχείο του ταξιδιού: τη χαρά της ανακάλυψης. Κι αυτή δεν εξαντλείται σε απάτητες παραλίες και κρυφούς, ερημικούς ορμίσκους –που ούτως ή άλλως όσο πάνε και λιγοστεύουν στα ελληνικά νησιά– αλλά επεκτείνεται στην ενδοχώρα, σε σκιερά δάση, κατάφυτες πλαγιές λόφων και παραδοσιακούς οικισμούς που ακριβώς λόγω της διαφορετικότητάς τους από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας για «νησί» συνεισφέρουν το στοιχείο της έκπληξης. Κι αυτό είναι που κάνει το ταξίδι να διαφέρει από τις διακοπές.

Για του λόγου (μας) το αληθές, συγκεντρώσαμε δέκα πανέμορφα χωριά, λιγότερο ή περισσότερο άγνωστα, μακριά πάντως από τα hot spots και τα beach bars με τις ξαπλώστρες, σε δέκα αγαπημένα νησιά και σας τα παρουσιάζουμε, για να ξέρετε προς τα πού να κατευθυνθείτε όταν βαρεθείτε να ψάχνετε πάρκινγκ στα παράκτια θέρετρα ή να καίγεστε από τον ήλιο υπό τα beats που θυμίζουν περισσότερο Καραϊβική παρά Αιγαίο. 

Σπαθαραίοι, Σάμος

Κτισμένο αμφιθεατρικά σε ύψος 320 μέτρων, το χωριό των Σπαθαραίων, από τα υψηλότερα του νησιού, αγναντεύει από ψηλά τη θάλασσα προσφέροντας πανοραμική θέα που αφήνει το μάτι να περιπλανηθεί από τα Δωδεκάνησα ως την Ικαρία και τους Φούρνους. Παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές, στενά καλντερίμια, παραδοσιακά καφενεία και φυσική δροσιά ακόμη και στην καρδιά του Αυγούστου είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του χωριού που, μακριά από την τουριστική πεπατημένη, χαρίζεται μόνο σε όσους είναι διατεθειμένοι να βγουν από αυτήν για να το ανακαλύψουν. Το κυριότερο αξιοθέατό του, η πετρόκτιστη εκκλησία των Ταξιαρχών, χρονολογείται από το 1580. Τα μεγάλα πανηγύρια που διοργανώνονται στη γραφικότατη πλατεία στις 15 Αυγούστου και τις 8 Νοεμβρίου αποτελούν από μόνα τους λόγο για να ανηφορίσετε προς το χωριό.

Βολισσός, Χίος
Όλα τα χωριά της Χίου είναι όμορφα και γραφικά, η αμφιθεατρικά χτισμένη Βολισσός, όμως, με θέα στο Αιγαίο, ξεχωρίζει. 40 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού, η Βολισσός είναι ένα χωριό με μεγάλη ιστορία και παράδοση (φημίζεται και αυτή ως γενέτειρα του Ομήρου). Χαρακτηριστικό του χωριού είναι φυσικά το μεσαιωνικό κάστρο, στην κορυφή του λόφου, αλλά και οι ανεμόμυλοι, τα ερείπια των νερόμυλων και οι βυζαντινές εκκλησίες. Όταν επισκεφθείτε τη Βολισσό καθίστε για ένα καφεδάκι στην γραφική πλατεία και δεχθείτε το γλυκό που θα σας προσφέρουν οι φιλόξενοι κάτοικοι, ενώ για φαγητό (βασικά κρέπες και μακαρονάδες) καθίστε στο Yatomati, κάτω από το Κάστρο, με την εξαιρετική θέα. Αξίζει, μάλιστα, να βρεθείτε στη Βολισσό στα τοπικά πανηγύρια της 6ης και 15ης Αυγούστου για να απολαύσετε παραδοσιακούς χορούς και τοπικά εδέσματα.

Βόθωνας, Σαντορίνη
Αιώνες μακριά από τα πλήθη της Οίας και το nightlife των Φηρών, αν και σε απόσταση μόλις 8 χιλιόμετρων από την πρωτεύουσα του νησιού, ο Βόθωνας διαφέρει κατά πολύ με ό,τι έχετε στο μυαλό σας για τη Σαντορίνη. Δεν είναι hot spot, δεν έχει ωραία θέα, δε συγκεντρώνει πλήθη επισκεπτών, δεν κοσμείται από πεντάστερα resorts. Δεν έχει καν rooms to let. Ούτε ταβέρνα. Έχει, όμως, μια ιδιαιτερότητα που μαγνητίζει το βλέμμα του επισκέπτη που περνά συνήθως τυχαία από εκεί και τον κάνει να σταματήσει: είναι κτισμένο ολόκληρο μέσα σε μια χαράδρα, με τα υπόσκαφα σπίτια του λαξευμένα στο βράχο και τον κεντρικό του δρόμο να αποτελεί ουσιαστικά την κοίτη της χαράδρας, η οποία εκτείνεται σε μήκος πέντε χιλιομέτρων. Στενά μονοπάτια και σκαλοπάτια που αξίζει να τα περπατήσετε και να τα ανεβείτε, διατρέχουν τη ραχοκοκαλιά του χωριού, ενώ οι δύο εκκλησίες Παναγιά της Τρύπας και της Σεργείνας είναι κτισμένες μέσα σε σπηλιές.

Τριπόταμος, Τήνος
Στους πρόποδες του Εξώμβουργου, κτισμένος ανάμεσα σε τρία ποτάμια, ο Τριπόταμος είναι ένα από τα αρχαιότερα, αλλά και ομορφότερα, χωριά της Τήνου –και σε αυτό το Κυκλαδονήσι, που φημίζεται για την ομορφιά των ορεινών χωριών του, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Πλακόστρωτα καλντερίμια ενώνουν τις γειτονιές του, περνώντας κάτω από περίτεχνες καμάρες και στοές, σκαρφαλώνοντας σκαλάκια και προσπερνώντας ολάνθιστες αυλές, μισοκρυμμένες πίσω από φρεσκοασβεστωμένους τοίχους. Κτισμένο σαν δαιδαλώδες κάστρο, το χωριό προστατευόταν χωρίς να διαθέτει περιτοίχιση, αφού όταν έκλειναν οι εξωτερικές πύλες η πρόσβαση στον συνεκτικό οικοδομικό ιστό ήταν ουσιαστικά αδύνατη. Από τα κυριότερα αξιοθέατα του χωριού είναι το μοναδικό εν λειτουργία αγγειοπλαστείο στην Τήνο. Στην πλαγιά του Εξώμβουργου, λίγο πάνω από το χωριό, βρίσκεται το ιερό της Δήμητρας, τα αρχαιολογικά ευρήματα του οποίου φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου.

Επίσκεψη, Κέρκυρα
Αν έχει τύχει να βρεθείτε Απόκριες στην Κέρκυρα, σίγουρα έχετε περάσει από εδώ –το βυζαντινό έθιμο του Χορού των Παπάδων συγκεντρώνει εδώ πλήθος επισκεπτών την Κυριακή της Τυρινής. Αν πάλι όχι, το πιθανότερο είναι να μην την έχετε καν ακουστά. Σε απόσταση 44 χιλιομέτρων από την πόλη της Κέρκυρας, κτισμένη ανάμεσα σε απέραντους ελαιώνες, η Επίσκεψη είναι καλά κρυμμένη από τα αδιάκριτα βλέμματα του τύπου… fast food τουρισμού. Μεγαλοπρεπή αρχοντικά, παραδοσιακά σπιτάκια με κεραμιδένιες στέγες, στενά καλντερίμια με πέτρινα σκαλιά και ολάνθιστες αυλές δίνουν στο χωριό το ιδιαίτερο χρώμα του.




Κερί, Ζάκυνθος
Φημίζεται για δύο πράγματα: το –καλύτερο στο νησί– εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα από το Φάρο του, πίσω από τον οποίο ο ήλιος βουτά μεγαλοπρεπής στη θάλασσα βάφοντας κατακόκκινο τον ουρανό, και τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο, κάτοχο ρεκόρ Γκίνες. Πίσω, όμως, από τα άκρως προβεβλημένα σκήπτρα του, το Κερί παραμένει ένα παραδοσιακό, γραφικότατο χωριό, σκαρφαλωμένο στο λόφο πάνω από τη λίμνη του, τη δημοφιλή παραλία Κερίου, σε ύψος 200 μέτρων. Προγραμματίστε την επίσκεψή σας λίγες ώρες πριν το ηλιοβασίλεμα, για να έχετε την ευκαιρία να περιπλανηθείτε στα σοκάκια του, να κάνετε στάση στο καφενείο του χωριού για καφέ και κουβέντα με τους ντόπιους, που θα σας διηγηθούν την ιστορία της περιοχής, να δοκιμάσετε τοπικές σπεσιαλιτέ στα ταβερνάκια που μοιάζουν να κρέμονται πάνω από την πλαγιά του λόφου και να επισκεφθείτε τη φημισμένη εκκλησία της Παναγίας Κεριώτισσας, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Απείρανθος, Νάξος 
Στην καρδιά της ορεινής Νάξου, 25χλμ. από τη Χώρα, το πανέμορφο «μαρμάρινο χωριό» δεν αποτελεί μυστικό στο νησί. Και πώς θα μπορούσε; Η πλούσια ιστορική του κληρονομιά, με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική έκδηλη σε κάθε του γωνιά, αλλά και το έντονο πολιτιστικό στοιχείο με τις διαχρονικές παραδόσεις και τα μουσεία του, κάνουν την Απείρανθο να ξεχωρίζει. Όταν βρεθείτε εκεί, αξίζει να επισκεφθείτε τους πύργους των άλλοτε ενετών ηγεμώνων, ιδιαίτερα του Ζευγώλη, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, στην είσοδο του χωριού. Εκεί, μάλιστα, θα κάτσετε για φαγητό στον Πλάτανο, με τη θέα στο Κάστρο, την εξαιρετική κουζίνα και τις πολύ λογικές τιμές. Δεν αποκλείεται, λίγο πιο δίπλα να συναντήσετε και τον Μανόλη Γλέζο, να πίνει το κρασάκι του.

Λεύκες, Πάρος
Στο κέντρο της Πάρου, 11 χλμ. από την Παροικιά, οι ορεινές Λεύκες, χτισμένες αμφιθεατρικά, χαίρουν ενός υπέροχου φυσικού τοπίου. Το δε παραδοσιακό κυκλαδίτικο στοιχείο, που χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική του χωριού, σε συνδυασμό με τις φουντωτές αυλές και τα δέντρα, προσδίδουν στο χωριό γοητεία και αρχοντιά. Κάτασπρα σπίτια, ασβεστωμένα πεζούλια και μία υπέροχη διαδρομή από τις Λεύκες προς τον Πρόδρομο, στρωμένη με μαρμάρινες πλάκες, που αξίζει να περπατήσετε. Επισκεφθείτε τις βυζαντινές εκκλησίτσες του χωριού και μετά καθίστε για γλυκό του κουταλιού στην γραφική πλατεία του. Αν, μάλιστα, αποφασίσετε να μείνετε εκεί σας προτείνουμε το Lefkes Village 
(τηλ. 22840 41827), με τη μεγάλη πισίνα και την εξαιρετική θέα μέχρι τη Νάξο.

Μυλοπόταμος, Κύθηρα
Ο Μυλοπόταμος, το καταπράσινο γραφικό χωριό στα ανατολικά των Κυθήρων και 15χλμ. από τη Χώρα, είναι γνωστός για τον εντυπωσιακό καταρράκτη της Φόνισσας, αλλά και το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας με τους σταλακτίτες. Αυτό, όμως, το οποίο πραγματικά αξίζει να κάνετε στον Μυλοπόταμο, αφού περπατήσετε πρώτα μέχρι τον Νερόμυλο του Φιλίππη και μετά στον ερειπωμένο ενετικό οικισμό, στην άκρη του χωριού, είναι να κάτσετε για καφεδάκι στην πλατεία του. Και, μάλιστα, συγκεκριμένα στο Καμάρι, κάτω από το ποταμάκι με τις πάπιες και τους κύκνους, όπου πέρα από το υπέροχο περιβάλλον θα δοκιμάσετε και τον καλύτερο εσπρέσσο της ζωής σας, από τον «σπουδαγμένο» στο είδος ιδιοκτήτη του.

Βάμ(μ)ος, Χανιά Κρήτης
Αν βρεθείτε στα Χανιά, μην παραξενευτείτε αν όλοι σας παρακινήσουν να επισκεφθείτε και τον Βάμμο, 25χλμ. μακριά από την πόλη. Πρόκειται για ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό, με μακρόχρονη ιστορία και σημαντικά γεγονότα την περίοδο 1866-1896, το οποίο σήμερα ξεχωρίζει για την πρότυπη αγροτουριστική του ανάπτυξη. Το χωριό χαρακτηρίζεται από τα πέτρινα κτίσματα του προηγούμενου αιώνα, αναστηλωμένα τα περισσότερα, και τις παμπάλαιες εκκλησίες του. Και αν αποφασίσετε να μείνετε εκεί, σας προτείνουμε τα αγροτουριστικά καταλύματα Βάμος Α.Ε. (τηλ. 28250 23100) με τις παραδοσιακές τους εγκαταστάσεις και το μεζεδωπολείο τους που θα σας ταξιδεύσει στους γευστικούς πειρασμούς της Κρήτης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v