Μικρές στο μάτι: 5 κούκλες στην Ευρώπη

Ξεχάστε τα αγχωτικά city breaks στις πολύβουες μητροπόλεις. Πέντε μικρές αλλά πανέμορφες ευρωπαϊκές πόλεις διεκδικούν τους προβολείς της δημοσιότητας και υπόσχονται ονειρεμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες. Γιατί το μέγεθος δεν έχει (πάντα) σημασία.
Μικρές στο μάτι: 5 κούκλες στην Ευρώπη
της Ηρώς Κουνάδη

«Ξέρεις, η Τσεχία έχει κι άλλες πόλεις, δεν είναι μόνο η Πράγα». Απορία. Όχι ότι δεν το είχα φανταστεί. «Μου δίνεις την εντύπωση ότι σου έχει διαφύγει». Αρχές ενός βροχερού Νοέμβρη, σε ένα café με θέα στο ποτάμι. Τρίτη φορά στην Πράγα, έχουν ήδη περάσει είκοσι μέρες και δε μου έχει περάσει ούτε στιγμή από το μυαλό να φύγω. Ούτε ότι δίνω την εντύπωση πως δεν ξέρω ότι η χώρα έχει κι άλλα μέρη. Το ξέρω. Το φαντάζομαι δηλαδή. Απλά δε με νοιάζει. Η Jana χαμογελάει με κατανόηση. Και με καλεί στο σπίτι στο χωριό. «Για να αλλάξεις γνώμη» μου λέει.

Και άλλαξα. Είδα πανέμορφα φυσικά τοπία, μικρές αλλά ανθρώπινες πόλεις γεμάτες ζωή, μεγαλειώδη αρχιτεκτονικά μνημεία και ενδιαφέροντες ανθρώπους και συνειδητοποίησα ότι επηρεασμένη από την «πρωτευουσιοκεντρική» λογική του μέσου Έλληνα –εντάξει, και λίγο από τον εθισμό μου με την Πράγα– έχανα σε όλα μου σχεδόν τα ταξίδια ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια. Γιατί, κακά τα ψέματα, δεν μπορείς να αποκτήσεις ολοκληρωμένη εικόνα μιας χώρας επισκεπτόμενος μόνο την πρωτεύουσά της –ειδικά όταν μιλάμε για μία χώρα της κουλτούρας της οποίας δηλώνεις ένθερμος θαυμαστής. Κι η επαφή με την τοπική κουλτούρα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να βασιστεί αποκλειστικά στη «βιτρίνα» των μεγάλων πόλεων.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Είναι και ότι, με το hype του city break που προωθούν τα τελευταία χρόνια τα lifestyle μέσα, χάνουμε μικρά διαμαντάκια σκορπισμένα στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο, που περιμένουν μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας να εντυπωσιάσουν τους λίγους –αλλά καλούς, καθ’ ότι ψαγμένους– επισκέπτες τους. Την επόμενη, λοιπόν, φορά που θα κανονίζετε τη νιοστή επίσκεψη για shopping στο Μιλάνο ή για το νέο καλλιτεχνικό event στο Παρίσι, αφήστε στο πρόγραμμά σας μια δυο μέρες χώρο για να επισκεφθείτε μια μικρή πόλη. Ή καλύτερα, κάντε αυτή τη μικρή πόλη βάση σας και πεταχτείτε στην πολύβουη μητρόπολη, έτσι, για να διαπιστώσετε ότι δε σας έλειψε καθόλου.

Εμείς συγκεντρώσαμε πέντε από αυτούς τους κουκλίστικους προορισμούς τσέπης, για να σας βάλουμε ιδέες. Είμαστε βέβαιοι ότι αφού κάνετε την αρχή θα ανακαλύψετε και πολλούς άλλους.

Kutna Hora, Τσεχία

Έχοντας κερδίσει δικαίως μια θέση στη λίστα των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει διατηρηθεί σχεδόν αναλλοίωτο από τη χρυσή εποχή στα μέσα του 14ου αιώνα, όταν η Kutna Hora ανταγωνιζόταν την Πράγα ως σημαντικότερη πόλη της Βοημίας, χάρη στα ορυχεία ασημιού της. Πλημμυρισμένη από χρώμα, με εμφανή το γοτθικό στοιχείο στην αρχιτεκτονική των κτιρίων της και μερικά άκρως ενδιαφέροντα αξιοθέατα, περιτριγυρισμένη από τα καταπράσινα δάση της Βοημίας και κτισμένη σε στρατηγική θέση, λιγότερο από μία ώρα με το τραίνο από την Πράγα, η Kutna Hora διεκδικεί επάξια το χαρακτηρισμό του “next best thing” της Δυτικής Τσεχίας.

Από τα πλέον ενδιαφέροντα αξιοθέατα, το οστεοφυλάκιο του μοναστηριού Sedlec φιλοξενεί μία κατά τι μακάβρια συλλογή από κρανία και κόκαλα ανθρώπων, τα οποία εκμεταλλεύτηκε ένας ξυλογλύπτης για να διακοσμήσει (!) το χώρο όταν η οικογένεια Schwarzenderg αγόρασε το μοναστήρι το 1870. Οι ιδιότυπες κατασκευές κρέμονται από το ταβάνι σαν χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, τέσσερις γιγάντιες οστεοπυραμίδες κοσμούν τα παρεκκλήσια, ενώ ο κεντρικός πολυέλαιος έχει να επιδείξει τουλάχιστον ένα κόκαλο από κάθε σημείο του σώματος.

Λιγότερο πρωτότυπος, αλλά εξίσου εντυπωσιακός, ο γοτθικός καθεδρικός ναός της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των ασημορύχων και της πόλης, αποτελεί το πλέον διάσημο αξιοθέατο της πόλης, ορατό σχεδόν από κάθε σημείο της. Στο δρόμο που οδηγεί εδώ, η μακρόστενη αυλή της Ιησουΐτικης Σχολής του 17ου αιώνα φιλοξενεί 13 μπαρόκ αγάλματα αγίων, εμπνευσμένα από εκείνα που κοσμούν τη Γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα. Η κεντρική πλατεία της πόλης φιλοξενεί μερικά από τα γοητευτικότερα κτίρια της μεσαιωνικής περιόδου, δημιουργώντας την αίσθηση ότι ο χρόνος έχει σταματήσει.

Παρά το μικρό της μέγεθος, η πόλη δεν υστερεί σε επιλογές διαμονής και διασκέδασης –κάθε άλλο. Κλείστε ένα δωμάτιο στο Hotel Zlata Stoupa, με τα έπιπλα εποχής και το εξαιρετικό κρασί στο mini bar, δοκιμάστε την τοπική μπύρα –απαραιτήτως με παραδοσιακά μεζεδάκια– στην μπυραρία Pivnice Dacicky και απολαύστε διεθνή –ιταλική ή κινέζικη– κουζίνα στα Piazza Navona και Cinsky.

Ουτρέχτη, Ολλανδία

Από τις μεγάλες «μικρές πόλεις», η Ουτρέχτη ξεχωρίζει για τη χαλαρή της ατμόσφαιρα, την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, τα γραφικά κανάλια που αναλαμβάνουν να σας θυμίσουν –ελλείψει της πολύβουης ατμόσφαιρας του Άμστερνταμ– πως βρίσκεστε ακόμα στην Ολλανδία. Κάνοντας για πρώτη φορά αισθητή την παρουσία της στο χάρτη το 42 μ.Χ., όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κλαύδιος ζήτησε να κτισθεί ένα αμυντικό τείχος στον Ρήνο, το βόρειο σύνορο της αυτοκρατορίας, η πόλη διαθέτει μακραίωνη ιστορία και σημαντικά μνημεία να της την υπενθυμίζουν. Ζωντανή φοιτητούπολη σήμερα, συνδυάζει την αίγλη του παρελθόντος με το κεφάτο vibe και την έντονη νυχτερινή ζωή.

Από τα διασημότερα αξιοθέατα, ο γοτθικός καθεδρικός ναός Dom –η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 1284, για να ολοκληρωθεί μόλις το 1520– κυριαρχεί στην ομώνυμη πλατεία, ενώ ο ύψους 112 μέτρων πύργος που φιλοξενεί το καμπαναριό του είναι ο υψηλότερος της χώρας –ανεβείτε στην κορυφή του, για πανοραμική θέα της πόλης που κόβει την ανάσα. Ο πανέμορφος κήπος δίπλα στο ναό ενδείκνυται για χαλάρωση και ατελείωτες βόλτες, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της πόλης –ιδιαίτερα οι πλημμυρισμένες με café, bar και εστιατόρια όχθες των γραφικών καναλιών της. Μια επίσκεψη αξίζουν, επίσης, τα αμέτρητα –και άκρως πρωτότυπα στην πλειοψηφία τους– μουσεία της πόλης.

Οι επιλογές διαμονής είναι υπεραρκετές, για κάθε γούστο και budget –από οικονομικότατα hostel μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία. Οι γαστρονομικές σας αναζητήσεις εδώ δε θα έχουν όρια, αφού τα παντός είδους εστιατόρια σερβίρουν τα πάντα, από το εθνικό έδεσμα τηγανιτές πατάτες με μαγιονέζα μέχρι ισπανικά tapas, μαροκινή κουζίνα και παραδοσιακές τηγανίτες. Για τις τελευταίες, αναζητήστε το De Oude Muntkelder, ενώ για αυθεντική ολλανδική κουζίνα κλείστε τραπέζι στο Stadskasteel Oudaen (Oudegracht 99) ένα κάστρο του 13ου αιώνα που έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο stylish εστιατόρια της πόλης, ή στο εξίσου στιλάτο Luce στη Visschersplein.

Μπριζ, Βέλγιο

Αν η αμφιβόλου ευστοχίας σύλληψη της φράσης “live your myth” μπορεί πραγματικά να αντικατοπτρίσει ένα μέρος, αυτό είναι η Μπριζ. Από τα σημαντικότερα εμπορικά και οικονομικά κέντρα της Ευρώπης τον 14ο αιώνα, η πόλη εγκαταλείφθηκε όταν η δίοδός της στη θάλασσα αποκλείστηκε, με αποτέλεσμα οι αιώνες να περνάνε κι εκείνη, χωρίς κατοίκους, να μένει ανέγγιχτη από το χρόνο. Μέχρι που κάποιοι Βέλγοι με όραμα κατάλαβαν ότι μια μεσαιωνική πόλη στην καρδιά της βιομηχανοποιημένης Ευρώπης θα μπορούσε να αποδειχθεί χρυσωρυχείο. Περί τα τέλη του 19ου αιώνα η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων άρχισε να ανακαινίζεται προσεκτικά, ώστε να αντανακλά τη χρυσή εποχή της. Έναν αιώνα αργότερα, οι ανακαινίσεις είχαν ολοκληρωθεί και η πόλη κατέστη ο σημαντικότερος πόλος έλξης τουριστών της χώρας.

Παρά τα πλήθη τουριστών που την κατακλύζουν, η Μπριζ παραμένει η ομορφότερη και πλέον ατμοσφαιρική πόλη της Δυτικής Ευρώπης. Οι δυο κεντρικές πλατείες της, Markt και Burg, αποτελούν τα εναρκτήρια σημεία κάθε περιήγησης και αυτά στα οποία χτυπά η μεσαιωνική καρδιά της πόλης. Στην πρώτη, τα 366 σκαλοπάτια οδηγούν στην κορυφή του καμπαναριού Belfort –περιττό να αναφέρουμε την εκπληκτική θέα που προσφέρει– ενώ η δεύτερη φιλοξενεί το παλαιότερο δημαρχείο της χώρας καθώς και τη Βασιλική του Αγίου Αίματος, όπου φυλάσσονται σταγόνες από το αίμα του Χριστού. Άλλα αξιοθέατα περιλαμβάνουν την εκκλησία Onze Lieve Vrouwkerk όπου φιλοξενείται το μαρμάρινο αριστούργημα του 1504 Παναγία και Βρέφος του Μιχαήλ Άγγελου –το μόνο έργο που βγήκε από την Ιταλία ενόσω ζούσε ο καλλιτέχνης– και το μουσείο σοκολάτας με τον εύγλωττο τίτλο Choco Story.

Για τη διαμονή σας στη Μπριζ μπορείτε να ξοδέψετε από λιγότερα από 60 μέχρι περισσότερα από 250 ευρώ, ανάλογα με το ξενοδοχείο που θα επιλέξετε. Εξαιρετική πολυτελής πρόταση είναι το De Orangerie, που στεγάζεται στο χώρο ενός μοναστηριού του 15ου αιώνα, με μοναδική θέα στο κανάλι. Από τις οικονομικές επιλογές, ξεχωρίζουν τα Snuffel Sleep In και Bauhaus, για τη νεανική τους ατμόσφαιρα, το φιλικό σέρβις και τα καθαρά, προσεγμένα δωμάτιά τους. Οι έχοντες γαστρονομικές ανησυχίες, κλείστε οπωσδήποτε ένα τραπέζι στο βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin De Karmeliet, στο De Zilveren Pauw του Patrick Devos –δε χρειάζεται συστάσεις– ή στο αγαπημένο των ντόπιων και σαφώς οικονομικότερο ‘t Begijntje.

Λβυβ, Ουκρανία

Αν το όνομα σας θυμίζει κάτι, είναι κατά πάσα πιθανότητα το ομώνυμο, εξαιρετικό ουκρανικό εστιατόριο στην Κυψέλη, στους τοίχους του οποίου έχετε σίγουρα θαυμάσει τις πανέμορφες φωτογραφίες από το ανακηρυγμένο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO κέντρο της πόλης. Με ιστορικά κτίρια πολλών διαφορετικών περιόδων –ροκοκό, μπαρόκ, αναγεννησιακά και γοτθικά–, στενά λιθόκτιστα δρομάκια και περίτεχνα αγάλματα σε κάθε γωνιά της, η πόλη γοητεύει όχι μόνο χάρη στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, αλλά και χάρη στην ατμόσφαιρα μυστηρίου που αποπνέει.

Πληθώρα μουσείων, από τα οποία ξεχωρίζει το πρωτότυπο Pharmacy Museum στο πίσω μέρος ενός φαρμακείου που λειτουργεί από το 1735, η μεσαιωνική Πλατεία Αγοράς με το δημαρχείο της πόλης, ο Ρωμαιοκαθολικός Καθεδρικός Ναός και αμέτρητες άλλες εκκλησίες, και το Κάστρο με τη μοναδική, πανοραμική θέα της πόλης είναι μερικά από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε. Αν αντέχετε μετά από ατελείωτες ώρες περπατήματος, η πόλη διαθέτει εξαιρετική νυχτερινή ζωή και προσφέρει πολλές επιλογές σε bar, club και live σκηνές.

Για τη διαμονή σας, έχετε να επιλέξετε από μια ευρύτατη γκάμα τόσο οικονομικών όσο και πολυτελών καταλυμάτων. Από τα πρώτα, ξεχωρίζουν τα Hotel George και Wien Guest Rooms, ενώ αν αναζητάτε πολυτέλεια θα τη βρείτε στα Grand Hotel και Opera. Τοπικές σπεσιαλιτέ θα δοκιμάσετε στα Europa (prospect Shevchenka 14), Puzata Khata (vul Sichovykh Striltsiv) και Zolota Bochka (vul Doroshenka 38).

Σιένα, Ιταλία


Περικυκλωμένη από υψηλού prestige γείτονες, όπως η Πίζα και η Φλωρεντία, η μικρή πόλη των 50.000 κατοίκων δεν υπολείπεται καθόλου σε γοητεία –αντίθετα, διαθέτει ατμόσφαιρα, μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο που θυμίζει λαβύρινθο, λιθόκτιστα καλντερίμια και γοτθικά κτίρια που της προσθέτουν μυστήριο. Έχοντας ιδρυθεί, σύμφωνα με το μύθο, από τους γιους του Ρέμου, υπήρξε ανεξάρτητη δημοκρατία το Μεσαίωνα και γέννησε τη διάσημη καλλιτεχνική Σχολή της Σιένα.

Η καρδιά της πόλης χτυπά εδώ και 700 χρόνια στην Piazza del Campo που φιλοξενεί το χιλιοφωτογραφημένο Palazzo Publico, ένα από τα επιβλητικότερα γοτθικά κτίρια ολόκληρης της χώρας. Ο ύψους 102 μέτρων Torre del Mangia προσφέρει πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα. Ο καθεδρικός Duomo, η ανέγερση του οποίου ξεκίνησε το 1196, είναι ένα ακόμη γοτθικό αριστούργημα. Το εσωτερικό του θεωρείται το εντυπωσιακότερο όλων των ναών της Ιταλίας, αν δε συνυπολογίσουμε τη Βενετία. Αρκετές ακόμη εκκλησίες και μουσεία ολοκληρώνουν τον κατάλογο με τα αξιοθέατα της πόλης.

Οι επιλογές διαμονής είναι λίγες αλλά καλές. Κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου, καλό θα ήταν να κλείσετε δωμάτια εκ των προτέρων. Από τις καλύτερες –και σχετικά οικονομικές– επιλογές είναι το Piccolo Hotel Etruria, στην κεντρικότερη πλατεία της πόλης. Παραδοσιακές σπεσιαλιτέ της Τοσκάνης θα δοκιμάσετε στο ταβερνάκι Permalico (Via di Camollia 193) με τη μεσαιωνική διακόσμηση και στην Osteria di Calzoleria (Via di Calzoleria 12).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v