Αγροτουρισμός: 5 προορισμοί για επιστροφή στη φύση

Από την Κερκίνη ως τη Λακωνία και από την Ευρυτανία ως τους ελαιώνες της Εύβοιας, ανακαλύπτουμε τις αρετές του αγροτουρισμού σε 5 φιλόξενους ξενώνες για "φυσικές" εκδρομές.
Αγροτουρισμός: 5 προορισμοί για επιστροφή στη φύση
του Γιώργου Κόκουβα

Ξεχάστε τον θόρυβο της πόλης. Ξεχάστε τον υπολογιστή και το μπετόν. Αφήστε πίσω σας όλες τις αστικές ανέσεις. Στους παρακάτω προορισμούς θα έχετε στα πόδια σας όλες τις παραδοσιακές «ανέσεις». Εκείνες στις οποίες αξίζει να επιστρέφουμε, όχι μόνο για να θυμόμαστε ότι υπάρχουν και διαφορετικοί, λιγότερο φρενήρεις ρυθμοί από αυτούς στους οποίους έχουμε συνηθίσει, αλλά και γιατί η ελληνική φύση σε κάθε ταξίδι προσφέρει εκεί πολλές ευκαιρίες να μάθουμε καινούρια πράγματα και να χαλαρώσουμε, βιώνοντας ξανά τα καλοκαίρια στο χωριό των παιδικών μας χρόνων.

Στα αγροτουριστικά ξενοδοχεία και συγκροτήματα στις πιο ευλογημένες περιοχές της Ελλάδας μπορείτε να γνωρίσετε από πρώτο χέρι τις καθημερινές εργασίες σε μια φάρμα. Να μαζέψετε ελιές. Να οργανώσετε πεζοπορία στο βουνό. Να μάθετε πώς παράγεται το κρασί. Ή απλώς να κοιμηθείτε μέχρι αργά στο άνετο κρεβάτι σας, και να ξυπνήσετε μόνο και μόνο για να χουζουρέψετε, κοιτάζοντας το πράσινο τοπίο από το παράθυρο. Η επιλογή είναι δική σας – εμείς απλώς προτείνουμε πέντε μέρη τα οποία σας δίνουν και τις δύο δυνατότητες.



Περιοχή: Λίμνη Κερκίνη
Πού θα μείνετε: Ξενώνας Λιμναίο

Το Λιμναίο βρίσκεται στο χωριό Χρυσοχώραφα, δύο βήματα από την ανατολική, την πιο «άγρια» πλευρά της λίμνης Κερκίνης, εκεί όπου το τοπίο περιλαμβάνει σπάνια πουλιά που φωλιάζουν στις όχθες της και βουβάλια να βόσκουν. Στον νεόκτιστο ξενώνα κυριαρχεί το στοιχείο του ξύλου, ενώ τα δωμάτια διαθέτουν βεράντα και έπιπλα και διακοσμητικά που παραπέμπουν στο… σπίτι της γιαγιάς. Στο όμορφο σαλόνι θα απολαύσετε το πρωινό, ό,τι ώρα κι αν ξυπνήσετε, το οποίο περιλαμβάνει παραδοσιακές σπιτικές συνταγές, όπως τραχανά, γιουφκάδες, πίτες, ζυμωτό ψωμί και φρέσκο γάλα, ενώ αργότερα θα απολαύσετε τοπικά εδέσματα όπως βουβαλίσιο καβουρμά, ψάρι από τη λίμνη και ντόπιο τσίπουρο.

Οι αγροτουριστικές δραστηριότητες
: Θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μαθήματα παραδοσιακής μακεδονίτικης μαγειρικής (καθ’ όλη την διάρκεια του έτους), να παρακολουθήσετε την διαδικασία παραγωγής τσίπουρου (κυρίως το φθινόπωρο), και της παρασκευής τυριού (από Σεπτέμβριο ως τις αρχές του καλοκαιριού) και να επισκεφθείτε τοπικά οινοποιεία. Επίσης, η περιοχή ενδείκνυται και για πιο ιδιαίτερες ,δραστηριότητες μέσα στη φύση, όπως βαρκάδα στη λίμνη, ιππασία, ποδηλασία, παρακολούθηση πουλιών και ψάρεμα.
Τιμή: Η καλοκαιρινή προσφορά του Λιμναίου ρίχνει την τιμή του δίκλινου δωματίου στα 40€ ανά διανυκτέρευση.
Περισσότερες πληροφορίες: Για τον ξενώνα εδώ και για την περιοχή της Κερκίνης εδώ



Περιοχή: Ορεινή Αχαΐα
Πού θα μείνετε: Ξενώνας Φωκαέων (CherryLand)

Μόλις δύο ώρες από την Αθήνα, το Αγρόκτημα Φωκαέων έχει μετατρέψει μια έκταση 35 στρεμμάτων σε επίγειο παράδεισο μέσα στην φύση, σε υψόμετρο 700 μέτρων κοντά στην οικισμό Κερνίτσα. «Φυτεμένα» επιδέξια μέσα στη φύση, ανάμεσα σε πλατάνια, βελανιδιές, οπωροφόρα δέντρα και τρεχούμενα νερά, τα πέτρινα σπιτάκια που διαθέτουν όλες τις ανέσεις και εμπνευσμένα ονόματα, όπως «Νεραϊδόσπιτο», «δωμάτιο του γίγαντα» και πολλά ακόμη αυτόνομα σπίτια πλάι σε λίμνες ή με θέα στη θάλασσα.

Οι αγροτουριστικές δραστηριότητες: Καθημερινά, περιλαμβάνουν (εφόσον φυσικά το επιθυμείτε) γνωριμία με τους υπόλοιπους «συγκατοίκους» της φάρμας, τα αξιολάτρευτα ζωάκια: Μπορείτε να συμμετάσχετε μαζί με τους ιδιοκτήτες στο άρμεγμα, το βούρτσισμα της… γαϊδαροοικογένειας, την συγκομιδή των αυγών από το κοτέτσι και το πήξιμο του γάλακτος. Επίσης, οι καθημερινές δραστηριότητες περιλαμβάνουν την φροντίδα του περιβολιού, το μάζεμα των κερασιών, των μούρων, των αχλαδιών, των σύκων και όλων των καρπών από τα πλουμιστά οπωροφόρα του κτήματος και τέλος την… δοκιμή όλων των παραπάνω στο πλούσιο πρωινό του αγροκτήματος.
Τιμή: Από 80€ για ένα δίκλινο ανεξάρτητο σπιτάκι
Περισσότερες πληροφορίες: Θα βρείτε εδώ 



Περιοχή: Βόρεια Εύβοια
Πού θα μείνετε: Ξενώνας Ελαιώνας

Κοντά στο χωριό Ροβιές στο πιο όμορφο κομμάτι της Εύβοιας, εκείνο με τα πυκνά δάση και τις κρυστάλλινες παραλίες, δέκα δίκλινα δωμάτια σε ένα κτίσμα με όλες τις ανέσεις μας προσκαλούν για καλοκαιρινό άραγμα κάτω από τις ελιές, με θέα τον Ευβοϊκό και μοναδικό soundtrack τα τζιτζίκια. Τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με ανατομικό στρώμα, κλιματισμό, ιδιωτικό κηπάκι, internet και βιβλία αντί τηλεόρασης, ενώ το αγροτουριστικό συγκρότημα διαθέτει δικό του εστιατόριο.

Οι αγροτουριστικές δραστηριότητες: Στον Ελαιώνα, όπως είναι προφανές, μπορείτε να μάθετε από πρώτο χέρι τα πάντα για τις ελιές, τις οποίες παράγει σε μεγάλη ποικιλία η περιοχή των Ροβιών, ενώ η ιδιοκτήτρια θα σας μυήσει στην τέχνη του υφαντού στον δικό της παραδοσιακό αργαλειό, καθώς και στην τέχνη του χειροποίητου κοσμήματος. Φυσικά, επιβάλλεται να κολυμπήσετε στις κοντινές παραλίες, να οργανώσετε πεζοπορία στο βουνό και να δείτε τα γραφικά μοναστήρια που βρίσκονται χωμένα στην βλάστηση της Βόρειας Εύβοιας.
Τιμή: από 70€ για το δίκλινο δωμάτιο
Περισσότερες πληροφορίες: Για τον Ελαιώνα εδώ και για την Βόρεια Εύβοια εδώ 



Περιοχή: Ευρυτανία
Πού θα μείνετε: Ξενοδοχείο Νηνεμία

Χτισμένο λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Καρπενήσι, στην περιοχή Ποταμιά Βουτύρου, στην καρδιά ενός λιβαδιού κοντά στον Καρπενησιώτη ποταμό, το συγκρότημα παραδοσιακών κατοικιών Νηνεμία διαθέτει όλες εκείνες τις εγκαταστάσεις που εγγυώνται αφενός την άνετη διαμονή σας και αφετέρου την γνωριμία με την αυθεντική πλευρά της φύσης. Από το ανεξάρτητο κατάλυμά σας, μπορείτε να απολαύσετε θέα προς τις βουνοκορφές και το διπλανό δάσος, ενώ στα οκτώ καταπράσινα στρέμματα του κτήματος θα βρείτε λίμνη με χρυσόψαρα, εγκαταστάσεις για τα παιδιά, ξυλόφουρνο και barbecue και ποδήλατα με ειδικό ποδηλατόδρομο. Τα δωμάτια είναι ξύλινα, με καθιστικό και εξοπλισμένη κουζίνα, ασύρματο internet και δυνατότητα προσθήκης παιδικού κρεβατιού κατόπιν συνεννόησης.

Οι αγροτουριστικές δραστηριότητες
: Στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, πέρα από τα σπορ στα οποία μπορείτε να επιδοθείτε (βόλεϊ, ποδηλασία, μπάσκετ, 5x5, πινγκ πονγκ κ.α.), μπορείτε να γνωρίσετε τα ζώα της φάρμας (αρνάκια, κότες, παπαγάλοι, πάπιες, κουνέλια και φασιανοί) και να συμμετάσχετε στις δουλειές του κτήματος, να κάνετε βόλτα με πόνυ, και ανάλογα με την εποχή, να επιλέξετε από δραστηριότητες όπως σπορά, φύτεμα, μάζεμα καρπών, κομποστοποίηση και κοπή ξύλων. Τέλος, το ποτάμι ενδείκνυται για κάθε είδους υδάτινο σπορ και το δάσος για απολαυστικές πεζοπορίες.
Τιμή: Από 60€ για το δίκλινο δωμάτιο
Περισσότερες πληροφορίες: Για το ξενοδοχείο Νηνεμία εδώ και για την ορεινή Ευρυτανία εδώ 



Περιοχή: Λακωνία
Πού θα μείνετε: Βιολογικό αγρόκτημα «Ευμέλια»


Πιο… βιολογικό αγρόκτημα από αυτό που στήθηκε κοντά στις Γούβες Λακωνίας αποκλείεται να βρείτε. Η «Ευμέλια» αποτελεί ένα πρότυπο αειφόρο οικοτουριστικό αγρόκτημα που σχεδιάστηκε με βάση την θεωρία της βιοδυναμικής και ομοιοδυναμικής γεωργίας, και εξοπλίστηκε με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις για να τις απολαύσετε με την άνεσή σας. Όλες οι εγκαταστάσεις είναι φτιαγμένες με φιλικά προς τη φύση και τον άνθρωπο υλικά, μέσα από περιβαλλοντικές τεχνολογίες όπως ανακύκλωση, κομπόστ, γεωθερμία και φυσικό βιολογικό καθαρισμό. Τα καταλύματα είναι χωρισμένα θεματικά, ανάλογα με το μέρος του κτήματος όπου χτίστηκαν και απόλυτα εμπνευσμένα από αυτό: Το σπίτι της ελιάς, του αμπελώνα, της λεβάντας, της αμυγδαλιάς και του ήλιου περιμένουν να σας φιλοξενήσουν μέσα στη λακωνική φύση.

Οι αγροτουριστικές δραστηριότητες: Θα ταΐσετε τα ζώα της φάρμας, θα φυτέψετε καρπούς στα μποστάνια, θα μαζέψετε ελιές και αμύγδαλα, θα περιποιηθείτε το αμπέλι, θα μυηθείτε στην φιλοσοφία των βιολογικών προϊόντων και θα συμμετάσχετε στα σεμινάρια και τα workshops της «Ευμέλιας» για θέματα όπως εναλλακτική ιατρική, φιλοσοφία, τέχνη, γιόγκα, τάι τσι, μαγειρική, οινογνωσία και δοκιμή ελαιόλαδου.
Τιμή: 100€ για δύο άτομα ή 120€ για οικογένεια με έως και 2 παιδιά κάτω των 18 ετών
Περισσότερες πληροφορίες: για το αγρόκτημα Ευμέλια θα βρείτε εδώ και για την κοντινή περιοχή του Γυθείου εδώ 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v