Νέδα: Κατάβαση στον... παράδεισο

Περπάτημα στο φαράγγι, βουτιές στους καταρράκτες και τις κολυμπήθρες, αλλά και περιήγηση στον αρχαιολογικό τόπο της αρχαίας Φιγαλείας. Στα σύνορα Αρκαδίας και Μεσσηνίας, η Νέδα, το μοναδικό ελληνικό ποτάμι με θηλυκό όνομα, περιμένει εσάς και την ανοιξιάτικη διάθεσή σας για πολλές βόλτες στις μαγευτικές όχθες της.
Νέδα: Κατάβαση στον... παράδεισο

Ο ποταμός Νέδα είναι μια από τις εν πολλοίς άγνωστες προκλήσεις για έναν ταξιδιώτη. Η κατάβασή του αποδεικνύεται μοναδική εμπειρία: το περπάτημα μέσα στο φαράγγι, οι εναλλαγές του τοπίου, οι καταρράκτες, ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Φιγαλείας, συν το γεγονός ότι τα ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας είναι ελάχιστα και διακριτικά, συνθέτουν ένα απαράμιλλο σκηνικό.

Η Νέδα πηγάζει από το όρος Λύκαιο στα σύνορα Αρκαδίας και Μεσσηνίας.

Σχηματίζει μια διαδρομή 32 χιλιομέτρων και αποτελεί το φυσικό όριο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Ο ποταμός στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας του διασχίζει ένα στενό φαράγγι, το οποίο είναι απλώς... πανέμορφο.

Βλάστηση άγρια και πυκνή, μικροί καταρράκτες και τρεις μεγάλοι, οι οποίοι σχηματίζουν ”κολυμπήθρες” με τιρκουάζ νερά, επιβλητικοί βράχοι και φιδογυρίσματα της διαδρομής. Σαφώς η οργανωμένη κατάβαση είναι περισσότερο ασφαλής (γενικώς) επιλογή. Η Trekking Hellas (τηλ. 2103310323-6), π.χ., προσφέρει τη δυνατότητα τετράωρης διαδρομής κάθε Σαββατοκύριακο από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο αντί 47 ευρώ το άτομο.

Κοντά στις όχθες της Νέδας βρίσκεται η αρχαία Φιγαλεία, ενώ λίγα χιλιόμετρα δυτικά της νέας Φιγαλείας βρίσκεται το Στόμιο, μια μεγάλη (και ωραία) σπηλιά απ’ όπου περνούν τα νερά του ποταμού, μέχρι να καταλήξουν στον παραπόταμο Πάμισσο. Στο ίδιο ύψος της διαδρομής υπάρχει το εκκλησάκι της Παναγίας και λίγο πιο πάνω η εσοχή όπου σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα.

Η καλύτερη εποχή για να κάνει κάποιος (δηλαδή, οι πιο... αθλητικοί) όλη τη διαδρομή είναι τα τέλη καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου. Το ποτάμι κατεβάζει λιγότερο νερό, οπότε η (αναπόφευκτη)... κολύμβηση σε κάποια σημεία της διαδρομής ή έστω μόνο στις ”κολυμπήθρες” (λόγω θερμοκρασίας) είναι σαφώς πιο άνετη.

Για όσους θέλουν απλώς μια καλή γεύση του ποταμού, η κατάβαση απ’ το χωριό Πλατάνια είναι η πλέον πρόσφορη. Ακολουθώντας τις (πολλές) πινακίδες βγαίνουμε στον Πύργο του Μπαρμπαλέκου, σύγχρονο κτίσμα με café και... απεριόριστη θέα. Ο χωματόδρομος που κατηφορίζει την πλαγιά είναι ομαλός (οι έχοντες όχημα 4x4 θα τον εκτιμήσουν λίγο παραπάνω) και οδηγεί σε έναν διαμορφωμένο χώρο για στάθμευση και πικνίκ.

Τα μονοπάτια που ανοίγονται, οδηγούν (δεξιά) στον πρώτο καταρράκτη, (απέναντι) στο εκκλησάκι της Παναγίας και στην αρχαία Φιγαλεία και (αριστερά) σε ένα βατό και ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό μέρος της Νέδας. Σημείωση απαραίτητη: ακόμη και αυτή η μικρή γεύση είναι πολύ δυνατή και θέλει αρκετό περπάτημα!

Ως βάση για την εξόρμηση στη Νέδα, η Κυπαρισσία (τρεις ώρες το πολύ από Αθήνα μέσω Τρίπολης) είναι η καλύτερη πρόταση. Όμορφη και ήσυχη (ιδίως η Παλιά Πόλη με το βυζαντινό κάστρο), έχει τις κλασικές ”ανέσεις” για έναν ταξιδιώτη, και μάλιστα σε καλό επίπεδο.

Αρκετά και... διαφόρου τύπου εστιατόρια (για την περίφημη ”γουρνοπούλα” πηγαίνετε προς την πλατεία, για θαλασσινά κατεβαίνετε στην παραλία ή προς το καινούργιο λιμάνι –σημειωτέον, δοκιμάστε τις ποικιλίες του ”Εν Πλω”), ωραία café και μπαράκια στην παραλία (συνιστούμε το ”Βρωμερό Σκουλήκι”!).

Από την Κυπαρισσία, για να πάτε στα Πλατάνια και τη Νέδα, ακολουθήστε τον δρόμο από το Κοπανάκι, είναι καινούργιος και αρκετά καλός. Οι πιο... ανήσυχοι ακολουθήστε τη διαδρομή από τα ημιορεινά χωριά Σιδηρόκαστρο και Αυλώνα, ο δρόμος είναι τυπικός ελληνικός επαρχιακός, αλλά η διαδρομή είναι όμορφη. Τα Πλατάνια, σημειωτέον, έχουν ένα όμορφο ”μπαλκόνι” (με καφενεία και ταβερνάκια) που βλέπει στο φαράγγι του ποταμού και τη θάλασσα. Λάβετε υπόψη ότι και το καλοκαίρι χρειάζεται μπουφάν, οπότε λάβετε και τα μέτρα σας.

Από την Κυπαρισσία, επίσης, αξίζει (πολύ) να επισκεφθείτε (προς μάθηση και αναψυχή) τον μυκηναϊκό αρχαιολογικό τόπο της Περιστεριάς (βόρειο άκρο του βασιλείου του Νέστορα, με εντυπωσιακά ευρήματα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας), τον Αγρίλη, στα νότια, για ουζάκι στον ”Μύλο” (αν βρείτε χόρτα της θάλασσας, δοκιμάστε τα) και για ολόφρεσκο ψάρι τα χωριά Αγία Κυριακή και Μάραθος (ο ”Αργύρης” στον Μάραθο είναι must της περιοχής).

Για τη διαμονή σας, στην Κυπαρισσία υπάρχουν αρκετά καλά ξενοδοχεία. Το ξενοδοχείο ”Τσολαρίδης” (τηλ. 27610 22145) διαθέτει 25 δωμάτια, με τιμές που ξεκινούν από 40 ευρώ. Στο ”Kyparissia Beach” (τηλ. 27610 24492-4) οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο και από 90 ευρώ για τις σουίτες, ενώ από 10 Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου οι αντίστοιχες τιμές είναι 65 και 120 ευρώ. Το ξενοδοχείο ”Κανελλάκης” (τηλ. 27610 24464-65) διαθέτει δίκλινα δωμάτια στην τιμή των 40 ευρώ με πρωινό, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα καλύτερης τιμής.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v