Πάπιγκο: Ομορφιά που θα σας κόψει την ανάσα!

Τεράστιοι απόκρημνοι βράχοι στην οροσειρά της Τύμφης, με φόντο την καταπληκτική χαράδρα του Βίκου, φυσικές... πισίνες, πλακόστρωτα καλντερίμια, παλιά παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο στην Ήπειρο. Ένα από τα ”μυστικά”, οι πίτες της περιοχής...
Πάπιγκο: Ομορφιά που θα σας κόψει την ανάσα!

της Μαρίσης Μπαλιούση

Κάτω από την οροσειρά της Τύμφης (ή Γκαμήλας) με φόντο την χαράδρα του Βίκου και τον ποταμό Βοϊδομάτη, το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο κλέβουν τις εντυπώσεις, αφού δεν υπόσχονται απλά μια μοναδική διαμονή, αλλά καταφέρνουν να δημιουργήσουν μόνο φανατικούς οπαδούς, σε απόσταση 496 χλμ από την Αθήνα και 314 χλμ από τη Θεσσαλονίκη.

Ιδανικά για αποδράσεις και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, με πυκνή βλάστηση και άγρια ομορφιά, το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο στο Δυτικό Ζαγόρι δικαιολογημένα ξεχωρίζουν.

Είναι γεγονός άλλωστε πως η Γκαμήλα θεωρείται το πιο μεγαλόπρεπο βουνό στον κορμό της Β. Πίνδου, καθώς συνδυάζει δύο διαφορετικές όψεις.

Η βορινή πλευρά του βουνού είναι μια σειρά από ορθοπλαγιές, που διακόπτονται από βαθιές χαράδρες και λούκια, με εντυπωσιακές κλίσεις που θυμίζουν έντονα τις Άλπεις, ενώ στη νότια πλευρά οι κορυφές κατεβαίνουν ομαλά και σχηματίζουν ένα μεγάλο οροπέδιο.

Σε υψόμετρο 900 μέτρων στους πρόποδες της Αστράκας και κάτω από τη μυθική Δρακόλιμνη συναντάμε το Μεγάλο Πάπιγκο, ενώ σε απόσταση περίπου 2 χλμ. συναντάμε το Μικρό Πάπιγκο σε υψόμετρο 980 μ. Ανάμεσά τους η χαράδρα, τα νερά της οποίας καταλήγουν στον Βοϊδομάτη.

Γραφικά πλακόστρωτα καλντερίμια, η παραδοσιακή κεντρική πλατεία με τον πλάτανο στη μέση, αρχοντικά χτισμένα με την ηπειρωτική αρχιτεκτονική, πέτρινες βρύσες, φυσικές πισίνες, οι οποίες γεμίζουν νερό τον χειμώνα, καθιστώντας τις ιδανικές για κολύμπι το καλοκαίρι.

Όμορφες εκκλησίες σπάνιας αρχιτεκτονικής με τέμπλα και αγιογραφίες, εντυπωσιακά γεφύρια, ξωκλήσια, αλλά και οι πέτρινες βρύσες αποτελούν επίσης από τα βασικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Διασχίστε το φαράγγι του Βίκου, ένα από το μεγαλύτερα, βαθύτερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια του κόσμου, κάντε ράφτινγκ και καγιάκ στο Bοϊδομάτη ή αναρριχηθείτε στην Aστράκα.

Στη ”Ραδόβολη”, πάνω από το οροπέδιο των λιμνών και σε υψόμετρο 1950 μ. θα συναντήσετε το ορειβατικό καταφύγιο της Αστράκας, το οποίο δύναται να φιλοξενήσει 52 άτομα.

Πρόκειται για ένα ορμητήριο για όλες τις ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές προς της κορυφές της Τύμφης, το οποίο λειτουργεί καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες και τον χειμώνα κατόπιν συνεννόησης.

Αξίζει να επισκεφτείτε επίσης τη μυθική Δρακόλιμνη, σε υψόμετρο 2.050 μέτρων, ανάμεσα στις κορυφές Λάπατος και Πλόσκος, το ρέμα Ρογκοβό που με τη διάβρωση του νερού έχει σχηματίσει αρκετά στρογγυλά κοιλώματα, που μοιάζουν με μικρές λιμνούλες, στις δύο μεγαλύτερες εκ των οποίων έχει κατασκευαστεί τοίχος για να συγκρατεί το νερό (ιδανικές για μπάνιο το καλοκαίρι).

Εντυπωσιακό και το Κόκκινο Λιθάρι, που βρίσκεται δεξιά από τους Πύργους του Παπίγκου προς το Βίκο, αλλά και οι ”Πύργοι”, οι εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί.

Στα συν της περιοχής επισημαίνουμε και τους φιλόξενους κατοίκους (είναι πολύ πιθανό κάθε βόλτα να σας αποφέρει διάφορα κεράσματα!), ενώ θα σας προτείναμε να δοκιμάσετε και τις πίτες της περιοχής.

Αρκετά από τα αρχοντικά της περιοχής έχουν μεταμορφωθεί σε ξενώνες οι οποίοι ενδείκνυνται για τη διαμονή σας. Ενδεικτικά τον ξενώνα ”Αστράκα” (τηλ. 26530-41693) ένα από τα πιο παλαιά κτίρια του Παπίγκου με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική μορφή, τον ξενώνα ”Καλλιόπη” (τηλ. 26530-41081)- και να μην μείνετε εκεί αναζητείστε την κυρία Καλλιόπη και δοκιμάστε τις ξακουστές πίτες της-, τον ξενώνα ”Νίκου Τσουμάνη” (τηλ. 26530-41893), τα ”σπίτια του Σαξώνη” (τηλ.26530-41615), αλλά και το παραδοσιακό ξενοδοχείο ”Δίας” (τηλ. 26530- 41892) στο Μικρό Πάπιγκο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v