12 μικρά μυστικά για όσους πάνε Χαλκιδική

Ακατοίκητα νησιά, παραδοσιακά πέτρινα χωριά και ψαγμένα ταβερνάκια, για να σημειώσεις στην ατζέντα σου αν πας φέτος Χαλκιδική.
12 μικρά μυστικά για όσους πάνε Χαλκιδική
Ναι ναι, τις Καβουρότρυπες τις ξέρεις ακόμα και ποτέ να μην έχεις περάσει τα σύνορα της Θεσσαλονίκης, και πιθανότατα έχει πάρει κάτι το αυτί σου και για τον Αρμενιστή. Εδώ όμως θα σου πούμε και μερικά μικρά μυστικά που αξίζει να βάλεις στο πρόγραμμα σαν βγεις στον πηγαιμό για την Χαλκιδική.

Θα ξεκινήσουμε ανορθόδοξα, για να σου πούμε ότι Χαλκιδική δεν είναι μόνο οι παραλίες. Έχει και γραφικά ορεινά χωριά, σαν τον γλυκύτατο Παρθενώνα που φιλοξενεί σε λίγες μέρες το δικό του, χειροποίητο Parthenon Film Festival

Καθ’ οδόν για το δεύτερο πόδι, μην παραλείψεις να κάνεις μια στάση για να αγοράσεις καταπληκτικό μέλι από την πηγή του, τη Νικήτη, που θεωρείται το παλιότερο μελισσοχώρι της Ευρώπης.

Το Πόρτο Κουφό είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Ελλάδας, έχει μια φανταστική παραλία με χρυσαφένια άμμο και βαθυγάλαζα, ακίνητα νερά, κι επίσης το Porto Libre στην άκρη της παραλίας, που θα γίνει το αγαπημένο στέκι κάθε μπυρολάτρη με τις ψαγμένες μπύρες του και τα νόστιμα μεζεδάκια που τις συνοδεύουν.

Το Καρύδι είναι η τέλεια παραλία για να δεις ηλιοβασίλεμα από το δεύτερο πόδι –και επίσης για πολλούς ίσως η ωραιότερη παραλία σε ολόκληρη την Χαλκιδική, οπότε έλα πιο νωρίς για βουτιές στα διάφανα νερά του.

Γεωργιανή κουζίνα έχεις δοκιμάσει; Στο ψαροχώρι της Νέας Σκιώνης, και συγκεκριμένα στα τραπεζάκια του Sofia U Sofii θα τη βρεις στην καλύτερη εκδοχή της. 

Λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ, το παρακάτω βίντεο σας ενδιαφέρει. Αν δεν διαθέτετε κανό, στα Σπαλαθρονήσια, όπως και στο επίσης ακατοίκητο Κέλυφος, σας περνούν και τα καΐκια από τον Νέο Μαρμαρά.



Και κατοικημένο, όμως, νησάκι έχουμε: Δέκα λεπτά με το καραβάκι από την Τρυπητή, η Αμμουλιανή είναι ένας επίγειος παράδεισος, με εξωτικές αμμουδιές και γαλαζοπράσινα νερά.

Διαβάστε περισσότερα - Αμμουλιανή: Μια όαση στην Χαλκιδική

Για να μη λέμε όμως μόνο για τους ερημίτες, ένα από τα πιο θρυλικά beach bar της Χαλκιδικής λέγεται Ethnik, βρίσκεται στην παραλία της Τριστινίκας, και έχει φανατικό κοινό που αγαπά πολύ τα κοκτέιλ του, την εξωτική του ατμόσφαιρα και την μαγική του θέα στο ηλιοβασίλεμα. 

Δεν μας νοιάζει που θέλεις να βγάλεις όλη την άδεια σου στην παραλία, μία μέρα θα την «θυσιάσεις» γιατί τα αρχαία Στάγειρα είναι εκεί που γεννήθηκε ο Αριστοτέλης, κι επίσης σήμερα είναι ένας σούπερ ενδιαφέρων, όσο και καταπράσινος, αρχαιολογικός χώρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς.

Ένα από τα πιο γραφικά ταβερνάκια της Χαλκιδικής ολάκερης, είναι η Πλατεία της Ανθούλας στην Κρυοπηγή. Μαστόρικα ψημένα κρέατα, σπιτικά μαγειρευτά βασισμένα σε τοπικά υλικά και συνταγές, και κάποιες ευφάνταστες προτάσεις θαλασσινών συνθέτουν το μενού. 

Το Παλιούρι, το νοτιότερο χωριό του πρώτου ποδιού, είναι ένα χάρμα οφθαλμών με τα παραδοσιακά πέτρινα σπιτάκια του να ξεπροβάλλουν στο καταπράσινο τοπίο που έχει χαρακτηρίσει ολόκληρη την περιοχή Natura 2000. Πολύ κοντά του, η αμμουδερή παραλία του Χρουσού είναι μια από τις ωραιότερες της Κασσάνδρας.

Φανταστικά μαγειρευτά και θαλασσινά… with a twist (σκέψου καλαμάρι γεμιστό με φέτα, ντομάτα και κάπαρη, και χταπόδι πικάντικο με λιαστή ντομάτα και ελιές) θα δοκιμάσεις στην πλουβραβευμένη Μπουκαδούρα, στην Ελιά Νικήτης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v