Πρώτη φορά Χαλκιδική: Τα απόλυτα must

Αν βρεθείς στην Χαλκιδική για πρώτη φορά, αυτά είναι τα πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις με τίποτα…
 

Πρώτη φορά Χαλκιδική: Τα απόλυτα must

Ακόμα κι αν δεν έχεις πάει ποτέ στην Χαλκιδική, έχεις σίγουρα ακούσει ότι σαν την Χαλκιδική δεν έχει. Και όχι μόνο από τους ντόπιους. Για την ακρίβεια, ο περισσότερος κόσμος που βρέθηκε να κολυμπάει στα κρυστάλλινα νερά της, να κάνει βόλτες στα όμορφα μονοπάτια της ή να εξερευνά τα γραφικά της χωριουδάκια, την ερωτεύτηκε.

Και σου έχουμε τα απόλυτα must αν αποφασίσεις να επισκεφτείς για πρώτη φορά αυτό το μαγικό μέρος…

Αρχικά, οι παραλίες
Είναι πολλές. Δηλαδή, τόσο πολλές που είναι πραγματικά δύσκολο να τις επισκεφτείς όλες σε μια εκδρομή, ακόμα κι αν κάποιος σου έχει φτιάξει λίστα με τις καλύτερες. Ή, εναλλακτικά, αν έχεις λίστα και ο κόσμος έχει ψηφίσει τις αγαπημένες του—θα την βρεις εδώ.
Συνεπώς, αυτό το poll που φτιάξαμε, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας καλός μπούσουλας. Πάρε όμως και μερικές σούπερ σπέσιαλ προτάσεις από εμάς, για εσένα.

*Κα-βου-ρό-τρυ-πες. Μόνο Καβουρότρυπες, είναι μια παραλία με απίστευτη άμμο, πεντακάθαρα νερά και βράχια που σχηματίζουν απόκοσμες μορφές. Από τα πιο εξωτικά σκηνικά που έχει να σου προσφέρει η Χαλκιδική, και πιστεύουμε ότι θα είναι αμαρτία να μην τις επισκεφτείς. Βρίσκονται ανατολικά, στο δεύτερο πόδι, και σε έναν πιο πριβέ κολπίσκο παίζει και παραλία γυμνιστών, αν είναι κάτι που σε ενδιαφέρει.

*Επίσης δεύτερο πόδι, στα βορειοδυτικά, υπάρχει η παραλία του Αϊ-Γιάννη. Είναι τεράστια, έχει οργανωμένο σημείο με beach bar (που στήνει και σούπερ πάρτι καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού) και – κάτι που θα δεις γενικά στην Χαλκιδική, και ένας απ’ τους λόγους που είναι τόσο αγαπημένη – οπουδήποτε στρέψεις το βλέμμα και δεν έχει θάλασσα, θα έχει πράσινο.
*Τέλος, θα πρέπει να περάσεις και μια βόλτα από το πιο διάσημο beach bar της περιοχής, το Ethnik (τηλ. 693 738 0554). Βρίσκεται στην Τριστινίκα, στο δεύτερο πόδι, και είναι μια σούπερ εξωτική γωνιά για να πιεις κοκτέιλ, να χορέψεις και να βουτήξεις στα υπέροχα νερά.

*Στο πρώτο πόδι, δεν μπορείς να χάσεις την Σάνη. Είναι φουλ οργανωμένη και κοσμοπολίτικη, απίστευτα δημοφιλής, έχει ρηχά νερά για ατέλειωτα πλατσουρίσματα αν έχεις και πιτσιρίκια μαζί, και μπόνους θέα στον Όλυμπο απέναντι.

Ελεύθερο κάμπινγκ παίζει;
Παίζει. Και στις Καβουρότρυπες, και στην Τριστινίκα που αναφέραμε πριν. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως έχουν αναφερθεί πού και πού ντου αστυνομικών ή καταγγελίες από οργισμένους ιδιοκτήτες οργανωμένων υποδομών. Εμείς οφείλαμε να σε ενημερώσουμε. (Και να σου θυμίσουμε ξανά ότι αν θες ελεύθερο κάμπινγκ, πρέπει να είσαι τύπος και υπογραμμός, πεντακάθαρος και να μην δημιουργείς ηχορύπανση.)

Με το Άγιο Όρος τι γίνεται;
Υπάρχει :)
Όχι, εντάξει, υπάρχει και είναι πολύ όμορφο και μπορείς να το επισκεφτείς, αν θες. Αλλά δεν θα σου δώσουμε περισσότερες πληροφορίες, επειδή έχουμε πολλές γυναίκες αναγνώστριες, και τις σεβόμαστε υπερβολικά για να τις αναγκάσουμε να διαβάζουν πράγματα για ένα μέρος που εξακολουθεί να τις αποκλείει.

Αν θέλω να τα σπάσω;
Αν θέλεις να τα σπάσεις, θα πας στην Καλλιθέα. Είναι ο απόλυτος προορισμός για καλοκαιρινό clubbing. Angels Club, Ahoy και Pearl είναι μερικά από τα ονόματα στα οποία ορκίζονται Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη τους καλοκαιρινούς μήνες. Πανέμορφες παρουσίες, χορός μέχρι το πρωί και το ένα κοκτέιλ μετά το άλλο. Φυσικά, αν μένεις μακριά από την Καλλιθέα, θα μπορείς να τα σπάσεις και όπου βρίσκεσαι—τα beach bars της Χαλκιδικής ξέρουν να το ζουν (πολύ) σωστά, μην ανησυχείς.

Δυο χωριά που πρέπει να επισκεφτείς
Κοίτα, αν είναι η πρώτη σου φορά Χαλκιδική, δεν θα σε βάλουμε να τρέχεις από χωριό σε χωριό. Αν, βέβαια, η φάση σου είναι road trip (και ενδείκνυται η Χαλκιδική για road trip), εδώ σου έχουμε έναν τέλειο οδηγό για να δεις πανέμορφα χωριά, ακολουθώντας… τις καλύτερες παραλίες.

*Για λιγότερο πιεστικές καταστάσεις, έχουμε δύο προτάσεις που δεν πρέπει να χάσεις.
Αρχικά, τα Στάγειρα. Είναι η γενέτειρα του Αριστοτέλη, είναι μες στο πράσινο και ό,τι πρέπει για καλοκαιρινή πεζοπορία. Λίγο πιο μακριά βρίσκονται τα Αρχαία Στάγειρα, με πολύ σημαντικά μνημεία και συγκλονιστική θέα σε βουνό και θάλασσα. Και πρόσφατα, το 2016, αποκαλύφθηκε πως το “προβληματικό κτίριο” που μπέρδευε τόσα χρόνια τους αρχαιολόγους είναι εν τέλει ο τάφος του Αριστοτέλη.

*Έπειτα, έχουμε στο πρώτο πόδι την Άφυτο. Είναι ένα πανέμορφο, γραφικό χωριουδάκι που κάθε χρόνο μαζεύει κόσμο από παντού. Τα νερά της είναι ακόμα πιο πανέμορφα, και μπορείς στο εξής να φαντάζεσαι ότι κάθε ουσιαστικό αυτής της παραγράφου έχει μπροστά αυτόν τον επιθετικό προσδιορισμό. Επειδή η Άφυτος είναι αλήθεια μαγική, με πετρόχτιστα δρομάκια, παραδοσιακά κτίρια και σχετική ηρεμία—παρά το γεγονός ότι είναι πολύ δημοφιλής προορισμός. Δημοφιλής και πανέμορφος, οκέι, συγγνώμη, δεν θα ξαναπούμε αυτή τη λέξη.

Χαρές και πανηγύρια
*Πανηγύρια πολλά στην Χαλκιδική, όλο το καλοκαίρι, και φεστιβάλ. Στα μέσα Ιουλίου, στα Μουδανιά και στη Νέα Ρόδα, διοργανώνεται η Γιορτή της Σαρδέλας, μια σημαντική γιορτή για το ψάρεμα και την κοινωνικο-οικονομική ιστορία της περιοχής και ποιον κοροϊδεύουμε, λέγεται Γιορτή της Σαρδέλας και θα έχει σαρδελάκι φρέσκο σε κάθε πιθανή μορφή. Χρειάζεται παραπάνω πληροφορίες; Τοπικές συνταγές, διασκέδαση και κέφι, και πολύτιμα λιπαρά οξέα ω-3.
*Τον Αύγουστο θα συμβεί επίσης το 20ο Φεστιβάλ Βαρβάρας (στο ομώνυμο χωριό, φυσικά), σε υψόμετρο 600 μέτρων. Θα εμφανιστούν, μεταξύ άλλων, η Ελευθερία Αρβανιτάκη με τον Γιάννη Κότσιρα στις 2 Αυγούστου, και οι Πυξ Λαξ στις 3 Αυγούστου. Εκτός από την μουσική, στο Φεστιβάλ Βαρβάρας απολαμβάνεις και λαχταριστά τοπικά πιάτα, όπως και τα διάσημα σουβλάκια τους. (Δεν θα εξηγήσουμε τι εννοούμε στην συγκεκριμένη πρόταση με το ‘σουβλάκια’.)
*Τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου, επίσης, συμβαίνει και το πανηγύρι του Άγιου Μάμα (ξανά, στο ομώνυμο χωριό), ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά πανηγύρια της Χαλκιδικής. Συνεπώς, αν θες να στηρίξεις τον τοπικό πολιτισμό (και να αγοράσεις απίστευτα ντόπια προϊόντα), δεν πρέπει να το χάσεις. Ταυτόχρονα, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι χοροί, οι μουσικές και οι συναυλίες.

Πού να φάω;
Στο πρώτο πόδι, σου έχουμε μια πολύ ωραία επιλογή στην παραλία της Αφύτου, τα Γλαράκια. Εκτός από τα παραδοσιακά μεζεδάκια που θα απολαύσεις, παίζει ολόφρεσκο ψαράκι και θαλασσινά, με τις τιμές λογικές (περί τα 15-20€ το άτομο, παραπάνω αν παραγγείλεις φρέσκο ψάρι).
Πιο νότια στο πρώτο πόδι, στο Πευκοχώρι, υπάρχει η Ταβέρνα ο Μάκης (Παλια Πλατεία, τηλ. 2374 063346) για νοστιμότατο κρέας αλλά και μαγειρευτά, με τιμές γύρω στα 15-20€ το άτομο.
Για δεύτερο πόδι, σου προτείνουμε το Mandala Alter Tavern (τηλ. 2375 091151) στην Βουρβουρού για θαλασσινούς μεζέδες και ψαροκατάσταση, σε λογικές τιμές (περί τα 20-25€ το άτομο) . Εναλλακτικά, η Ψαροταβέρνα Το Σημάδι (Παραλία Παράδεισος, Νέος Μαρμαράς, τηλ. 2375 072242) σερβίρει ψάρι και μεζεδάκια πλάι στο κύμα, αλλά και μαγειρευτά.

Πού να μείνω;
*Οι τιμές έχουν υπολογιστεί για δύο διανυκτερεύσεις, για το τριήμερο 19-21 Ιουλίου 2019.

Ωραιότατα δωμάτια, σε καλές τιμές, βρήκαμε στη Φάρμα, στο χωριό Ταξιάρχης (40€ το δίκλινο), στη Strofi Ninas στην Αρναία (41€ το δίκλινο), στο Kangaroo στη Μόλα Καλύβας (43€ το δίκλινο), και στα Studios Corali στο Πόρτο Κουφό (από 50€ το δίκλινο).


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v