Χαλκιδική: Το καλύτερο φαγητό στο πρώτο πόδι
Σαν το φαγητό στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής δεν έχει για αυτό κι εμείς ξαμολυθήκαμε για να σου ετοιμάσουμε την πιο νόστιμη λίστα της περιοχής με ασυναγώνιστες γεύσεις.

Σαν το φαγητό στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής δεν έχει για αυτό κι εμείς ξαμολυθήκαμε για να σου ετοιμάσουμε την πιο νόστιμη λίστα της περιοχής με ασυναγώνιστες γεύσεις.
Δύσκολα θα βρεις ταξιδιωτικό άρθρο με τα ομορφότερα μέρη της χώρας που να μην περιλαμβάνει τη Χαλκιδική στις πρώτες του επιλογές και ποιος μπορεί να αδικήσει τους συντάκτες και travel bloggers αφού μια επίσκεψη στον αγαπημένο προορισμό των Σαλονικιών φτάνει και με το παραπάνω για να διαλύσει οποιαδήποτε αντίρρηση επί του θέματος. Πέρα όμως από δαντελωτές ακρογιαλές, κοσμοπολίτικες παραλίες και υπέροχα δειλινά η Χαλκιδική μπορεί να περηφανεύεται και για τα φαγάδικά της. Εμείς θα μεταφερθούμε στο πρώτο πόδι της –την Κασσάνδρα για να συνεννοούμαστε- για να μας τραπεζώσουν όπως ακριβώς μας αξίζει.
Παλιά πλατεία Πευκοχωρίου, τηλ.: 2374 061810
Άραγε οι τεμπέληδες μαγειρεύουν καλά; Σε αυτό το ερώτημα απαντά αποστομωτικά η ομάδα που κρύβεται στην κουζίνα του Ακνού, τον οποίο θα βρεις στην παλιά πλατεία Πευκοχωρίου να σερβίρει συγκλονιστικά μαγειρευτά αλλά και κοπές κρέατος που θα ενθουσιάσουν τη μπεσαλήδικη πλευρά του εαυτού σου. Κάθε πιάτο κρύβει και μια ιστορία κι αποδίδεται με περίσσια αγάπη για τους καλοφαγάδες που συρρέουν στο μαγαζί. Ξεχωρίζουν τα μανιτάρια με τυρί ανεβατό από τα Γρεβενά, η κρεατόπιτα, η αυγοπατατάδα που κάνει χαμό στην Χαλκιδική και το μοσχαράκι ραγού. Λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο με μπόλικο κρασάκι.
Άφυτος, τηλ.: 2374 091044
Σε αυτή την ξακουστή ψαροταβέρνα στο βράχο της Αφύτου, θα βρεις απλές ελληνικές συνταγές, αγνά και φρέσκα υλικά που προμηθεύονται από τους δικούς τους μπαξέδες, καλό παραδοσιακό φαγητό συνδυασμένο με τα καλύτερα ελληνικά κρασιά και αποστάγματα, θάλασσα, καλοκαίρι και χαλαρή διάθεση. Υπάρχει κάτι καλύτερο; Όχι δεν υπάρχει εμάς να ακούς και να βάλεις μπρος την παραγγελία η οποία θα έχει σίγουρα ταρτάρ ημέρας με κολοκυθάκι, χταποδάκι σχάρας, σεβίτσε λαβράκι, γαρίδες panko με kimchi mayo σως, μπακαλιαρομπουκιά με μαύρο σκόρδο και ταραμά, γλώσσα μοσχαρίσια λεμονάτη και στη σχάρα, χαβιάρι αχινού Χαλκιδικής κι αυγοτάραχο. Ο λογαριασμός μαζί με κρασί –εξαιρετική για μοναδικά pairings η wine list- στα 30-35€ το άτομο.
2ο χλμ. Κασσάνδρειας – Σάνης, τηλ.:6977268210
Αν είσαι κρεατοφάγος τότε πρέπει να βάλεις στην κορυφή της λίστας σου το Μετόχι μιας και πρόκειται για ένα από τα καλύτερα «κρεατάδικα» της Βόρειας Ελλάδας. Στο μενού θα βρεις εκλεκτές και premium κοπές από όλο τον κόσμο για να σε εισάγουν στο απαιτητικό άθλημα της μπριζολοφαγίας σε ολόσωστα ψησίματα ώστε να αναδειχθούν οι γευστικές αρετές τους. Πέρα από το χοιρινό Ibérico pluma που είναι μια από τις σπεσιαλιτέ του καταλόγου αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις την προβατίνα που δικαιολογημένα κάνει χαμό στους μύστες θαμώνες αλλά και τα παϊδάκια που μαρτυρούν γνώση και μαστοριά στο ψήσιμο δεκαετιών. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί από 45-50€ το άτομο, μαζί με κρασί από την πολύ ενημερωμένη wine list η οποία φιλοξενεί περισσότερες από 150 ετικέτες.
Πευκοχώρι, τηλ.:694 227 9499
Το αγρόκτημα Mnemes έχει έναν τεράστιο μπαχτσέ με μποστάνια, λαχανικά, κοτούλες και πάπιες να τριγυρνούν όσο οι υπόλοιποι πιάνουν θέση στο εστιατόριο που βρίσκεται εκεί δίπλα. Με σεβασμό στη φύση και τα καλούδια που προσφέρει απλόχερα οι άνθρωποι που τρέχουν αυτό το πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα φέρνουν από το χωράφι και μποστάνι στο τραπέζι μας εκλεκτές παραδοσιακές συνταγές με σεβασμό τόσο στη γη όσο και στη γεύση σου. Εδώ οι ποιοτικές πρώτες ύλες κάνουν τη διαφορά γευστικά και σε αναγκάζουν να γίνεις μόνιμος θαμώνας Πευκοχωρίου. Από το μενού ξεχωρίζει το κοκορετσάκι αλλά και το κοτόπουλο σούβλας, όπως αντίστοιχα και τα λαχταριστά σουτζουκάκια. Λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο με κρασί.
Νέα Φωκαία, τηλ.:237 4081008
Ένα μικρό εστιατόριο που τιμά την παραδοσιακή ελληνική και μεσογειακή κουζίνα η Μασσαλία στη Νέα Φωκαία θα σε κερδίσει με την πρώτη κιόλας μπουκιά. Το σκηνικό χαλαρό, χωριάτικο και με μια οικειότητα παρόμοια με αυτή που νιώθεις σε αγαπημένα οικογενειακά τραπέζια σε προδιαθέτει για ένα λαχταριστό τσιμπούσι από το οποίο δεν πρέπει να λείπουν ο μουσακάς, ο γάβρος που τηγανίζεται με κρούστα μπαχαρικών και σερβίρεται με απαλή σκορδάτη αγιολί, το χειροποίητο ριγανάτο λουκάνικο Χαλκιδικής με σάλτσα ρομεσκό, ο γάβρος μαρινάτος με φοκάτσια, ντοματούλα και κάπαρη, η μελιτζανοσαλάτα και οι γεμιστοί κολοκυθανθοί. Λογαριασμός στα 20-23€ το άτομο με κρασάκι.
Ποτίδαια, Χαλκιδική, τηλ: 23730 41570
Η Μαρίνα είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια θαλασσινών στην Ελλάδα κι όχι μόνο στη Χαλκιδική, με πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις που επιβεβαιώνουν τη φήμη και την ποιότητά της. Ο χώρος σε υποδέχεται με ένα υπέροχο ινσταγκραμικό μπαλκόνι που χαρίζει απλόχερα μια απέραντη γαλαζοπράσινη θέα που θα σε ενθουσιάσει. Από το μενού που μυρίζει θάλασσα κι έχει μπόλικα και πολύ ενδιαφέροντα μεσογειακά twists ξεχωρίζουμε σίγουρα την κακαβιά, το βελουτέ κουνουπίδι, τα φρέσκα αυγά αχινού με τραγανή μπρουσκέτα Μασσαλίας, τα χτένια σχάρας με σκορδόλαδο και πιπέρι αρωματισμένο με φύκια, το καρπάτσιο µανιτάρι µε αυγοτάραχο, dressing από ψητά εσπεριδοειδή και αυγά αχινού, η τηγανιά τόνου µε φρέσκια ντοµάτα, αρωµατισµένη µε βότανα και γιαούρτι και το λιγκουίνι θαλασσινών µε γαρίδες, γυαλιστερές και µύδια, µαγειρεµένα σε βούτυρο αστακού και πιπέρι αρωµατισµένο µε φύκια. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 50-55€ το άτομο με ποτήρι κρασί.