Ταξίδι στα Κύθηρα θα σε πάω

Ο ήλιος του Αιγαίου συναντά τα καταπράσινα τοπία του Ιονίου και τις παραλίες της Αφροδίτης, κάνοντας τα Κύθηρα έναν από τους πιο αγαπημένους καλοκαιρινούς προορισμούς.
Ταξίδι στα Κύθηρα θα σε πάω

Το Ταξίδι στα Κύθηρα πέρα από τις κινηματογραφικές αναμνήσεις που ξυπνά λόγω της ταινίας του Αγγελόπουλου, μοιάζει να είναι ιδανικός σκοπός για όσους θέλουν να ανακαλύψουν την γοητεία αυτού του υπέροχου νησιού που δεν είναι τυχαία ο τόπος γέννησης της Αφροδίτης. Μιλάμε βέβαια για  ένα μέρος ξεχωριστό, τόσο μακριά από τα νησιωτικά συμπλέγματα που νιώθεις πως μόνο εσύ το ξέρεις, μόνο εσύ χαίρεσαι τα σπάνια τοπία και την χαλαρή ατμόσφαιρα, τον ανεπιτήδευτο συνδυασμό καλοκαιρινού κουλέρ λοκάλ και μεσαιωνικής γοητείας.

Πως θα πάμε εκεί Μανωλιό μου;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να έλθεις στα Κύθηρα. Αεροπλάνο από Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (165€ το εισιτήριο πήγαινε έλα ανά άτομο με Sky Express) ή πλοίο από τον Πειραιά (44€ πήγαινε έλα με Seajets  το άτομο, ενώ το αυτοκίνητο κοστίζει μετ’ επιστροφής 162€). Επίσης οδικώς μέχρι Γύθειο και Νεάπολη Λακωνίας και από εκεί πάλι με πλοίο, ωστόσο το κόστος της βενζίνης που έχει εκτοξευθεί φέτος ίσως δεν συνιστά την κατάλληλη επιλογή (150€ η βενζίνη πήγαινε έλα και 27€ τα διόδια).

Πάμε μια βόλτα στη Χώρα τώρα



H Χώρα βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού εκεί που τα στενοσόκακα με τα λευκά σπιτάκια και τα αρχοντικά οδηγούν ψηλά, στο χιλιοφωτογραφημένο ενετικό κάστρο του 1503. Όταν πέσει ο ήλιος η θέα από ψηλά είναι σχεδόν καρτποσταλική. Στάσεις επιβάλλεται να κάνεις στην όμορφη πλατεία, στα άσπρα εκκλησάκια, στο Ιστορικό Αρχείο μέσα στο Κάστρο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην είσοδο της Χώρας.

Το sightseeing το σωστό



Μιλήσαμε για το Κάστρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο όμως τα Κύθηρα προσφέρονται για τίμιο sightseeing που δεν περιορίζεται σε ένα με δύο μέρη. Το σχολείο της Μηλαπιδέας δεσπόζει σε ένα λόφο ανάμεσα στα Φατσάδικα και το Λιβάδι, Το κτίριο είχε θολωτή στέγη και είναι άψογα χτισμένο με τέλειες αναλογίες και πολλή καλαισθησία. Πρόκειται για το ομορφότερο και το ποιο καλοσυντηρημένο κτίριο της Αγγλικής περιόδου. Αν έχεις αρχαιολογικά ενδιαφέροντα είναι βέβαιο ότι θα ταξιδέψεις προς το μέρος των Κυθήρων που πιστεύεται ότι υπήρχε κι ο Ναός της Αφροδίτης.

Σε ένα από τα ποιο αμφιθεατρικά σημεία του νησιού σε υψόμετρο 253μ. βρίσκεται το βουνό Παλαιόκαστρο. Τρία χιλιόμετρα μακριά από την παραθαλάσσια περιοχή της Σκάνδειας, είχε χτιστεί ο αρχαίος ναός της Αφροδίτης. Στην κορυφή του Παλαιόκαστρου είναι χτισμένη η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού η οποία ανήκει στον 7ο αιώνα μ.Χ. Γύρο από αυτήν είναι φυτεμένα στο έδαφος κολώνες και δωρικά κιονόκρανα από τον αρχαίο ναό της Αφροδίτης. Εσωτερικά και εξωτερικά παρατηρούμε λείψανα από το αρχαιότατο και σεμνότατο ιερό της Αφροδίτης.

Μην παραβλέψεις να επισκεφθείς τα γραφικά χωριά των Κυθήρων όπως τα καταπράσινα Μιτάτα και το υπέροχο Καψάλι που συνηθίζουν να μιλούν για εκείνο όλες οι ρομαντικές ψυχές. Ο παραθαλάσσιος οικισμός του Αβλεμόνα και ο Μυλοπόταμος που βρίθει θρύλων και παραδόσεων με τον ξακουστό καταρράκτη τις Φόνισσας, αντίστοιχα κλέβουν τις εντυπώσεις μας.

Που θα πλατσουρίσουμε;



Ένα το Μελιδόνι κι η παραλία του μοναδική τραγουδούν όσοι το επισκέπτονται.Αυτός ο μικρός κολπίσκος με ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά με θέα προς την Χύτρα είναι βέβαιο ότι θα σε εντυπωσιάσει. Το Καλαδί είναι η πλέον φημισμένη των Κυθήρων όμως η φήμη της δικαιολογείται και με το παραπάνω καθώς πρόκειται για μια υπέροχη βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά. Το τρίτο μέρος της με τη σπηλιά είναι το πιο λατρεμένο μας, ωστόσο φρόντισε να κάνεις τα κουμάντα σου γιατί είναι ανοργάνωτη.

Ο Χαλκός είναι ακόμη μια πανέμορφη παραλία του νησιού που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τον οικισμό του Καλάμου και σε καλεί να βουτήξεις στα καταγάλανα νερά της. Το Καψάλι κι οι Φούρνοι επίσης συγκεντρώνουν πολλούς φανς και μπόλικους επισκέπτες κάθε καλοκαίρι, ενώ η Κομπονάδα με την άγρια ομορφιά της και το απομονωμένο Καλάμι θα σε δικαιώσουν για την επιλογή σου να τις συμπεριλάβεις στο παραλιακό trip σου.



Να φάμε και τίποτις όμως

Στην Ταβέρνα Φιλιώ στον Κάλαμο κάθε καλοκαίρι παίζεται ένα αξέχαστο παραδοσιακό γευστικό ταξίδι στην Κυθηραϊκή κουζίνα με μαγειρευτά που γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Δοκίμασε τον κόκκορα κοκκινιστό, τα σαλιγκάρια κοκκινιστά το τηγανόψωμο της Φιλιώς και μαζί με τα κρασάκια σου θα δώσεις 15-18€ το άτομο. 

Η Αλαταρέα στο Καψάλι είναι μια υπέροχη ψαροταβερνίτσα με εκλεκτά προϊόντα και φρέσκο ψαράκι, ενώ η κυθηραϊκή σαλάτα, οι κρεμμυδοντολμάδες και το τυρόπιταρι ανήκουν στα σπεσιάλ του καταστήματος. Αφού ήρθες σε νησί το ψαράκι σου πρέπει να το φας, για αυτό βάλε στο gps την ψαροταβέρνα του Σωτήρη στον Αβλεμόνα, για να γευτείς την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Αν σε παίρνει το πορτοφόλι σου δοκίμασε αστακομακαρονάδα και θα τη θυμάσαι μια ζωή.

Να μείνουμε υπάρχει κάτι;

Το Theofilos Appartments στο Λιβάδι προσφέρει ένα υπερτίμιο δίκλινο με τις απαραίτητες ανέσεις στα 49€ ανά διανυκτέρευση, ενώ και το Kosmas Studios στη Χώρα προσφέρει ένα δίκλινο στην ίδια τιμή. 

Αν το σηκώνει το πορτοφόλι σου τότε μπορείς να τσεκάρεις και το εξαιρετικό Aposperides στο Λιβάδι, που διαθέτει δίκλινο στα 70€ με πρωινό ανά διανυκτέρευση. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v