10 αξέχαστες εμπειρίες στη Μονεμβασιά

Οι βόλτες, το φαγητό, τα πικνίκ, οι πρώτες βουτιές… Εδώ δεν θα σου πούμε (πάλι) τι να δεις στη Μονεμβασιά. Θα σου πούμε τι να κάνεις.
10 αξέχαστες εμπειρίες στη Μονεμβασιά
της Ηρώς Κουνάδη

Ναι, το ξέρουμε πως όσο πλησιάζει το Πάσχα την θυμούνται οι πάντες, κι έχεις βαρεθεί να διαβάζεις αφιερώματα στην Ιστορία της, τα πασχαλινά της έθιμα, τα διάσημα παιδιά της (άσε με να ‘ρθω μαζί σου, Γιάννη Ρίτσο) και την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της. Γι’ αυτό κι εμείς, αυτή την φορά, δεν θα σου πούμε τίποτα από όλα αυτά. Θα σου φτιάξουμε μια λίστα με δέκα από τα καλύτερα πράγματα που έχεις να κάνεις, και όχι να δεις, εδώ.

1. Να μείνεις μέσα στο κάστρο

Η διαφορά του να μείνεις απέναντι με το να μείνεις μέσα, είναι η διαφορά του να δεις το κάστρο με το να το ζήσεις. Άσε που αργά τη νύχτα, όταν τα πλήθη φεύγουν και οι τουρίστες πηγαίνουν για ύπνο, τα βήματά σου που αντηχούν στα μισοφωτισμένα λιθόστρωτα είναι μια εμπειρία σχεδόν μυστικιστική. Ναι, κοστίζει κάτι παραπάνω, αλλά εκτός περιόδων αιχμής τύπου πασχαλινό τετραήμερο, μια χαρά βρίσκεις δωμάτια και στα 60€.

2. Να δεις τον ήλιο να ανατέλλει πίσω από τον φάρο

Αν υπάρχει ένας λόγος να βάλεις ξυπνητήρι και να σηκωθείς αχάραγα στις διακοπές σου, είναι αυτός: Να βγεις από το ανατολικό τείχος και να περπατήσεις ως τον φάρο (δεν είναι μακριά, 5-10 λεπτά από όπου και αν μένεις, μην τρομάζεις) για να δεις τον ήλιο να βγαίνει μέσα από την θάλασσα, βάφοντας την καστροπολιτεία σε ένα απόκοσμο ροζ-ο-χρυσαφί. Έξτρα μπόνους, ότι θα την έχεις ολόκληρη για πάρτη σου, εσύ και οι ψαράδες, κανείς άλλος δεν είναι ξύπνιος τέτοια ώρα.



3. Να στρώσεις ένα πικνίκ στην Άνω Πόλη

Η Άνω Πόλη ήταν η γειτονιά των αρχόντων –κάτω έμενε ο λαός– το ψηλότερο σημείο του βράχου στο οποίο καταλήγουν οι ξακουστές Βόλτες, αυτά τα φιδογυριστά πλακόστρωτα που εγγυώνται να σου κόψουν την ανάσα, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Εκτός από αξιοθέατα σαν την Αγία Σοφία, η ακατοίκητη σήμερα Άνω Πόλη έχει αυτή την εποχή λουλουδιασμένα πλακόστρωτα ό,τι πρέπει για να στρώσεις κουβερτάκι του πικνίκ.

4. Να αράξεις το βράδυ με μπύρες στη Μεγάλη Ντάπια

Το Νότιο Τείχος, αλλιώς γνωστό και ως Τείχος της Θάλασσας, σχηματίζει στο μεγάλο πλάτωμα της Ντάπιας πεζούλια που είναι ό,τι πρέπει για να αράξεις με τις ώρες να χαζεύεις τον έναστρο ουρανό, με φόντο τα κύματα της θάλασσας από τη μια και τα παστέλ, ροζ και μελένια αρχοντικά που αγκαλιάζουν τη Ντάπια από την άλλη.



5. Να τολμήσεις την πρώτη βουτιά της χρονιάς από το Πορτέλλο

Το Νότιο Τείχος έχει μία και μοναδική πύλη, αυτή που λέγεται Πύλη της Θάλασσας. Περνώντας την, βγαίνεις σε ένα πλάτωμα με βραχάκια ό,τι πρέπει για να απλώσεις την πετσέτα σου, να βουτήξεις στα νερά του Μυρτώου (έχει σκαλάκια για να βγεις μετά, μην αγχώνεσαι) και να απομακρυνθείς κολυμπώντας λίγα μέτρα, όσο χρειάζεται για να κάνεις τις απλωτές σου με θέα το κάστρο.

6. Να πιείς ένα κοκτέιλ στο Café Malvasia

Στο τέρμα του κεντρικού καλντεριμιού, σε ένα πλάτωμα με ελιές και φαντασμαγορική θέα στο ανατολικό τείχος και την θάλασσα, το café Malvasia απλώνει τις ψάθινες καρέκλες του και τα τραπέζια καφενείου και σερβίρει καφεδάκια από νωρίς, κοκτέιλ και ποτά αργότερα. Η ιδανικότερη ώρα για να πιάσεις τραπέζι εδώ είναι εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα, όταν η καστροπολιτεία λούζεται σε ένα φως κινηματογραφικό.



7. Να χαθείς στα σοκάκια της Κάτω Πόλης

Ό,τι και να έχεις διαβάσει για τα αξιοθέατά της, η μισή χαρά κάθε εκδρομής στη Μονεμβασιά είναι να περιπλανιέσαι χωρίς συγκεκριμένο προορισμό ανάμεσα σε αρχοντικά βαμμένα στο χρώμα του μελιού, ακολουθώντας λιθόστρωτα που ελίσσονται κάτω από καμάρες, μέσα από αυλές και πάνω από σκαλάκια σχηματίζοντας έναν λαβύρινθο διαδρομών που δεν καταλήγουν απαραίτητα κάπου. Κι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις ότι σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι.

8. Να πας για πρωινό στο Ενετικό…

Μια μεγάλη, γλυκύτατη βεράντα που απολαμβάνει φανταστική θέα στη θάλασσα, το Ενετικό  σερβίρει ωραιότατα καφεδάκια και ασυναγώνιστο πρωινό, που περιλαμβάνει προτάσεις σαν το avocado toast με κουκουνάρι, ραπανάκια, ρόκα και γραβιέρα, ή τα pancakes με maple syrup, μπέικον και αυγά scrambled.



9. …και για μεσημεριανό στη Μαριάνθη

Σε ένα παραδοσιακό μονεμβασιώτικο σπίτι, η κυρία Μάγδα (η αδερφή της Μαριάνθης, που πρωτοάνοιξε το ταβερνάκι το μακρινό 1970, όταν η Μονεμβασιά δεν ήταν καθόλου αυτό που ξέρεις σήμερα) μαγειρεύει και σερβίρει πεντανόστιμες σπιτικές σπεσιαλιτέ σαν τα σουτζουκάκια με άφθονο κύμινο, τα χειροποίητα τυροπιτάκια με μέλι και σουσάμι, τα κεφτεδάκια που μοσχοβολάνε δυόσμο και τους ασυναγώνιστους κολοκυθοκεφτέδες. Συνοδεύεις με κρασί και ιστορίες από την παλιά Μονεμβασιά, αν δεν πέσεις σε ώρα αιχμής, και πληρώνεις γύρω στα 15-17€ το άτομο, με φρουτάκι στο τέλος κερασμένο. Βγάζει και λίγα και καλά τραπεζάκια έξω στο πλακόστρωτο, τώρα που ο καιρός το επιτρέπει.

10. Να δοκιμάσεις τοπικά κρασιά στην Καμάρα του Βύρωνα

Σε μια ατμοσφαιρικά φωτισμένη αυλίτσα, πολύ κοντά στο Νότιο Τείχος, η Καμάρα του Βύρωνα είναι ένα εντελώς sui generis μαγαζάκι: Εδώ παραγγέλνεις το κρασί σου, λευκό, ροζέ ή κόκκινο, αυστηρά και μόνο σε ποτήρι, και με κάθε ποτήρι έρχεται και ένα πιάτο με σπιτικά μεζεδάκια που ταιριάζουν με αυτό που πίνεις. Ο Βύρωνας και η Βιβή είναι, εκτός από λάτρεις του κρασιού, και γνώστες των μυστικών του κάστρου –ρώτα τους τα πάντα, θα χαρούν να απαντήσουν. Η Καμάρα ανοίγει καθημερινά στις 18.00, κρατήσεις στο 6971730788.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v