Πού να φάω στη Μονεμβασιά: Ο πλήρης οδηγός

Ψάχνεις πού να φας στη Μονεμβασιά; Σου έχουμε τον απόλυτο, δοκιμασμένο οδηγό για να διαλέξεις σωστά, είτε μένεις μέσα στο Κάστρο είτε απέναντι στην πόλη.

Πού να φάω στη Μονεμβασιά: Ο πλήρης οδηγός

Η Μονεμβασιά έχει δύο ψυχές: την ατμοσφαιρική, σχεδόν μεσαιωνική του Κάστρου και την πιο χαλαρή, θαλασσινή της πόλης, ακριβώς απέναντι. Και οι δύο όμως μοιράζονται κάτι κοινό: Εδώ θα φας καλά. Από σπιτικά μαγειρευτά μέχρι δημιουργική κουζίνα, οι γεύσεις της Μονεμβασιάς έχουν τοπικό χαρακτήρα, μεγάλες δόσεις παράδοσης και τιμές που δεν τρομάζουν.

Τα καλύτερα εστιατόρια στη Μονεμβασιά

Όπου κι αν μείνεις –μέσα στο Κάστρο, με τις γοητευτικές ανηφοριές του, ή απέναντι στην πιο παραλιακή πλευρά– το σίγουρο είναι πως στη Μονεμβασιά δεν πρόκειται να πεινάσεις. Η γκάμα της πιάνει από σπιτικές ταβέρνες που θυμίζουν Κυριακή στη γιαγιά μέχρι μοντέρνα πιάτα που φλερτάρουν με το fine dining.

Πού να φας μέσα στο Κάστρο

Γιατί, εντάξει, όμορφα τα έξω, αλλά η πραγματική μαγεία συμβαίνει πίσω από τα πέτρινα τείχη. Στα καλντερίμια του Κάστρου κρύβονται μερικές από τις καλύτερες επιλογές για φαγητό στη Μονεμβασιά.

Μαριάνθη

Σε ένα παραδοσιακό μονεμβασιώτικο σπίτι, η κυρία Μάγδα (η αδερφή της Μαριάνθης, που πρωτοάνοιξε το ταβερνάκι το μακρινό 1970, όταν η Μονεμβασιά δεν ήταν καθόλου αυτό που ξέρεις σήμερα) μαγειρεύει και σερβίρει πεντανόστιμες σπιτικές σπεσιαλιτέ σαν τα σουτζουκάκια με άφθονο κύμινο, τα χειροποίητα τυροπιτάκια με μέλι και σουσάμι, τα κεφτεδάκια που μοσχοβολάνε δυόσμο και τους ασυναγώνιστους κολοκυθοκεφτέδες. Συνοδεύεις με κρασί και ιστορίες από την παλιά Μονεμβασιά, αν δεν πέσεις σε ώρα αιχμής, και πληρώνεις γύρω στα 20€ το άτομο, με φρουτάκι στο τέλος κερασμένο. Βγάζει και λίγα και καλά τραπεζάκια έξω στο πλακόστρωτο, όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Ματούλα


Φωτό: Andreas Hulsmann | Google Maps

Με Ιστορία που ξεκινά τη δεκαετία του 1950, η Ματούλα έτρεχε άλλοτε το μοναδικό μαγειρείο μέσα στα τείχη του κάστρου. Σήμερα, η κόρη και ο γαμπρός της συνεχίζουν την παράδοση, με τα ξακουστά μαγειρευτά τους, έχοντας πλέον επεκταθεί και απλώσει τα τραπέζια τους σε ένα από τα ωραιότερα μπαλκόνια του κάστρου. Εδώ θα δοκιμάσεις μαγειρευτά να γλείφεις τα δάχτυλά σου, σαν τα σουτζουκάκια με μπόλικο κύμινο, τους λαχανοντολμάδες αυγολέμονο, το κρασάτο χοιρινό με πορτοκάλι, τον κόκορα με τις χυλοπίτες, τον μουσακά και βέβαια τα τοπικά τσαΐτια, χορτόπιτες με λεπτό χειροποίητο φύλλο, άλλο να σ’ τις περιγράφουμε και άλλο να τις τρως. Ο λογαριασμός, με τα κρασάκια σου και τα ωραία σου, θα βγει κι εδώ γύρω στα 20€ το άτομο.

Βόλτες

Σχετικά νέα άφιξη στην εστιατορική σκηνή του Κάστρου, οι Βόλτες στεγάζονται σε έναν σούπερ ατμοσφαιρικό χώρο με θολωτά ταβάνια και πέτρινους τοίχους, και προτείνουν μια λίγο πιο μοντέρνα εκδοχή της τοπικής κουζίνας. Στο μενού τους θα συναντήσεις προτάσεις όπως η φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και τηγανιτή κάππαρη, η πατατοσαλάτα με ταρτάρ λαχανικών, τα χειροποίητα ζυμαρικά με μανιάτικη Σφέλλα, το μοσχαράκι με φουντούκι και λιαστή ντομάτα, το καπνιστό συκώτι με μπαλσάμικο και λιαστή ντομάτα, και το καυτερό σουτζούκ μπουγιουρντί με ντομάτα, φέτα και πιπεριά. Με τσιπουράκι από την ενδιαφέρουσα ποικιλία τους, θα υπολογίσεις γύρω στα 25€ το άτομο. Σημείωσε ότι συχνά πυκνά έχει και ζωντανή μουσική.

Κανόνι

Το Κανόνι πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 1986, και από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζει ακάθεκτο να μας υποδέχεται στην ατμοσφαιρική του ταρατσούλα, αλλά και στον όμορφο εσωτερικό του χώρο, και να μας κακομαθαίνει με νοστιμιές όπως το ντόπιο σαγανάκι από κατσικίσιο τυρί, το λουκάνικο που φτιάχνεται παραδοσιακά καπνισμένο σε φασκόμηλο με κομμάτια πορτοκαλιού, το γκραν σουξέ του που είναι η μελιτζάνα στον φούρνο με ντομάτα, πιπεριές και φέτα, το παραδοσιακό σαΐτι που φτιάχνεται καθημερινά με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, γεμίζεται με σπανάκι και τυρί φέτα και ψήνεται σε μαντέμι, το κλέφτικο αρνάκι και την φημισμένη του γαριδιμακαρονάδα. Συνδυάζεις με κρασιά από τους γύρω αμπελώνες, και πληρώνεις περί τα 20-25€ το άτομο.

Πού να φας στη Μονεμβασιά (αλλά έξω από το Κάστρο)

Δεν έχει μόνο το Κάστρο την χάρη στη γεύση. Μια βόλτα στα εστιατόρια και τα ταβερνάκια της απέναντι πλευράς θα σε πείσει για του λόγου μας το αληθές.

Tartaruga di Mare

Με τα τραπεζάκια της να απλώνονται πλάι στην θάλασσα, αλλά και έναν ανοιχτόκαρδο, φιλόξενο εσωτερικό χώρο, η κοσμαγάπητη Ταρταρούγα της Μονεμβασιάς είναι ένα από τα καλύτερα ιταλικά εστιατόρια που θα βρεις όχι μόνο στην περιοχή, στην Πελοπόννησο ολόκληρη. Στα «οπωσδήποτε» πιάτα του σημείωσε τα Arancini Siciliani, τηγανητές κροκέτες ρυζιού με μοτσαρέλα, λαχανικά και λάδι τρούφας, τα Polpettine della Nonna, κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας, ρικότα, παρμεζάνα και βασιλικό, το Vitello Tonnato, μοσχαρίσια σπαλομίτα με σάλτσα τόνου, την καραμελωμένη πανσέτα με πατάτες και σάλτσα μουστάρδας, την τσιπούρα με σπανάκι, πατάτα, σάλτσα λεμονιού και σκόρδο, και τον σολομό με αβοκάντο, κρέμα ανθόγαλου και ρόκα. Συνοδεύεις με εκλεκτά κρασιά από τον ελληνικό και τον ιταλικό αμπελώνα (πολλά από αυτά και σε ποτήρι) και πληρώνεις γύρω στα 25-30€ το άτομο.

Ματθαίος

Απλώνει τραπεζάκια πλάι στη θάλασσα, με θέα στον βράχο της Μονεμβασιάς, ό,τι πρέπει για τα ηλιόλουστα μεσημέρια, έχει όμως κι έναν συμπαθέστατο εσωτερικό χώρο, για να μην ξεχνάς ότι αυτά εδώ τα μέρη είναι παντός καιρού. Στον Ματθαίο, που λες, θα έρθεις πρωτίστως για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά όπως το καλαμάρι στα κάρβουνα, τα μύδια αχνιστά ή σαγανάκι, ο μαρινάτος γαύρος, το πλακί στον φούρνο με λαχανικά, το κρασάτο χταπόδι και πάει λέγοντας. Με τα απαραίτητα ουζάκια, θα υπολογίσεις γύρω στα 30€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v