10 μαγικές εικόνες που θα σε πείσουν να πας Σικελία

Ο ιταλικός νότος έχει αρχαίες και σύγχρονες πόλεις μαγικές, γλυκύτατα χωριά και τοπία φαντασμαγορικά. Κι έχουμε τις φωτογραφίες για να το αποδείξουμε.
10 μαγικές εικόνες που θα σε πείσουν να πας Σικελία
της Ηρώς Κουνάδη

Ναι, είναι νησί, αλλά όχι ένα οποιοδήποτε νησί: Με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από την Πελοπόννησο, η Σικελία θέλει εβδομάδες για να την γυρίσεις. Φτάνουν όμως λίγες μέρες για να την αγαπήσεις, αυτή και τα ιδιαίτερα τοπία της, τις αμμουδερές παραλίες, τις αρχαίες πόλεις και την συναρπαστική κουζίνα της. Και μια ματιά στις παρακάτω φωτογραφίες φτάνει για να σε πείσει να την εντάξεις στη λίστα των επόμενων προορισμών σου.

Αυτό το απίστευτο μνημείο της φύσης λέγεται Σκάλα των Τούρκων (Scala dei Turchi) και είναι πελώρια, εκτυφλωτικά λευκά βράχια που καταλήγουν βαθμηδωτά στην θάλασσα. Είναι ό,τι πρέπει για βουτιές, και για εγκαύματα τρίτου βαθμού –όταν πας πάρε τόνους αντηλιακού μαζί σου, ο ασβεστόλιθος δεν αστειεύεται.



Αυτό εδώ δεν είναι ένα οποιοδήποτε αρχαίο θέατρο. Είναι το θέατρο στο οποίο έκαναν παγκόσμια πρεμιέρα οι Πέρσες του Αισχύλου, με τον ίδιο τον Αισχύλο στην κερκίδα που μπορεί να κάθεσαι εσύ το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Συρακουσών. Αν δεν το μάντεψες από το όνομα, βρίσκεται λίγο έξω από τις Συρακούσες.



Οι ίδιες οι Συρακούσες είναι μια πόλη χάρμα οφθαλμών, λόγος αρκετός από μόνες τους για να επισκεφτείς την Σικελία –όχι μόνο για την μακραίωνη Ιστορία τους, που αποτυπώνεται σε ένα σωρό αξιοθέατα, αλλά και για τις βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια τους που ελίσσονται ανάμεσα σε μπαρόκ πλατείες πριν καταλήξουν όλα ανεξαιρέτως στην θάλασσα.



Απολύτως τιρκουάζ νερά και απαλή σαν πούδρα άμμο του είδους εκείνου που δεν διακόπτεται από ούτε ένα τόσο δα μικρό βοτσαλάκι, θα βρεις σε όλο το νησί, αλλά ειδικά στις νότιες ακτές, αυτές που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Η συγκεκριμένη εδώ είναι το San Lorenzo, έξω από το Marzamemi.



Μιλώντας για το Marzamemi, κοίτα το, όχι κοίτα το: Μπορεί να είναι ένα χωριουδάκι μια σταλιά, με πληθυσμό 360 ανθρώπων, έχει κατακτήσει όμως την παγκόσμια κυριαρχία στα social media χάρη σε φωτογραφίες σαν αυτή, που σε κάνει να θέλεις να κλείσεις αεροπορικά εισιτήρια μόνο και μόνο για να καθίσεις σε ένα από αυτά τα τραπεζάκια.



Πολύ κοντά του, το Νότο είναι κάτι μεταξύ πόλης, σκηνικού ταινίας και υπαίθριας αναγεννησιακής πινακοθήκης, να μην χορταίνεις να περπατάς ανάμεσα στα επιβλητικά palazzo και τις μπαρόκ εκκλησίες του. Αν βρεθείς εδώ άνοιξη, το θέαμα γίνεται ακόμα πιο εξωπραγματικό, με χιλιάδες λουλούδια να στρώνουν τα σκαλάκια που ανεβοκατεβαίνουν τους λόφους του.



Ο Σελινούντας είναι μια αρχαία πόλη, αποικία των Μεγαραίων, τόσο μεγάλη που χρειάζεσαι αυτοκίνητο για να πας από τη μια άκρη στην άλλη. Οι εντυπωσιακοί ναοί του απλώνονται ανάμεσα σε δύο καρτποσταλικές κοιλάδες, ο δε ποταμός που τις διασχίζει καταλήγει στην παραλία από κάτω με αποτέλεσμα τα νερά της να είναι μονίμως παγωμένα.



Το Παλέρμο είναι, εκτός από πρωτεύουσα της Σικελίας, και η καλύτερη αποτύπωση του τι συμβαίνει όταν σε μια πόλη συναντιούνται πολιτισμοί τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους όσο οι Φοίνικες και οι Ρωμαίοι, το Βυζάντιο και οι Μαυριτανοί, η αυτοκρατορία των Ισπανών και ο αραβικός πολιτισμός. Αγορές που θυμίζουν ανατολίτικα παζάρια πλάι σε μπαρόκ εκκλησίες, ανάμεσα σε αφρικανικούς φοίνικες, απέναντι από αναγεννησιακά παλάτια.



Η Κατάνια, στην απέναντι ακτή, όπου προσγειώνονται οι περισσότερες πτήσεις από Αθήνα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας, στη σκιά της επιβλητικής Αίτνας, που θα άξιζε να την επισκεφτείς μόνο και μόνο για να περπατήσεις την Via Etnea, που μοιάζει να καταλήγει στο ηφαίστειο. Αυτό βέβαια αν δεν είχε κι ένα ιστορικό κέντρο χάρμα οφθαλμών, γεμάτο ασπρόμαυρα palazzi, και μια μακαρονάδα ξακουστή σε όλη την Ιταλία, την pasta a la Norma, να σου τρέχουν τα σάλια.



Το Agrigento, Ακράγαντας επί τω ελληνικότερω, αλλιώς γνωστός και ως Κοιλάδα των Ναών, αριθμεί ούτε λίγο ούτε πολύ επτά αρχαίους ναούς –ένας εκ των οποίων, αν κάτι σου θυμίσει, είναι το σήμα της UNESCO– και είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο, εντυπωσιακότερο αρχαιολογικό πάρκο που περπάτησες ποτέ σου. Ιούλιο και Αύγουστο ανοίγει και το βράδυ, για να το δεις λουσμένο στο φως του φεγγαριού και να το θυμάσαι για πάντα.



Διαβάστε περισσότερα - Υπάρχουν 10 πολύ καλοί λόγοι να πας φέτος Σικελία 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v