5 μικρές παραμυθένιες πόλεις στην Ιταλία

Δεν είναι μόνο η Ρώμη και η Βενετία μαγικές. Βάλε κι αυτές τις υπέροχες πόλεις στη λίστα των ονειρεμένων ταξιδιών σου, θα μας θυμηθείς.
 

5 μικρές παραμυθένιες πόλεις στην Ιταλία

(*) Οι τιμές των αεροπορικών είναι με επιστροφή, περιλαμβάνουν φόρους και λοιπές χρεώσεις και έχουν υπολογιστεί για τα μέσα Δεκεμβρίου. Τα Χριστούγεννα θα είναι ακριβότερες.

Sperlonga, Lazio

Πάλαι ποτέ καταφύγιο των Ρωμαίων αυτοκρατόρων που χρειάζονταν πού και πού ένα διάλειμμα από τις μηχανορραφίες τη διοίκηση της αυτοκρατορίας, η Σπερλόνγκα ισορροπεί εδώ και χιλιετίες στην άκρη ενός γκρεμού που αγναντεύει την θάλασσα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της, που στεγάζεται στην έπαυλη του αυτοκράτορα Τιβέριου, θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην Ιταλία, ενώ η παραλία που απλώνεται στα πόδια της συγκεντρώνει τα πλήθη τα καλοκαίρια. Στα αξιοθέατα της Σπερλόνγκα περιλαμβάνονται επίσης η εκκλησία της Σάντα Μαρία, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, και ο Torre (Πύργος) Truglia, με την φαντασμαγορική του θέα στο απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου.



Πώς θα πας εκεί: Με τη Ryanair (από 51€) ή την Aegean (από 96€) ως τη Ρώμη, και από εκεί σε μια ωρίτσα με το τραίνο ως τη Formia (από 8€ one way) και άλλη μισή ώρα από τη Formia με λεωφορείο (3€). Εναλλακτικά, νοικιάζεις αυτοκίνητο και οδηγείς δύο ωρίτσες.

Sorrento, Campania

Τα μπαρόκ και αναγεννησιακά του κτίρια αγναντεύουν από ψηλά τον Κόλπο της Νάπολης, ισορροπώντας στην άκρη του γκρεμού, σε μια εικόνα που φέρνει στο νου την Καλντέρα της Σαντορίνης. Το μικρούλι Σορέντο είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Καμπανίας, όχι μόνο επειδή είναι πανέμορφο, αλλά και γιατί η στρατηγική του θέση είναι ό,τι πρέπει για να εξερευνήσεις την Ακτή του Αμάλφι, την Πομπηία, ακόμα και το Κάπρι απέναντι σε μια μονοήμερη εκδρομή, χωρίς να το πληρώσεις ακριβά. Στα αξιοθέατα της ίδιας της πόλης περιλαμβάνονται ο Καθεδρικός του Σορέντο του 14ου αιώνα, το μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου, της ίδιας περιόδου, και τα ρωμαϊκά ερείπια στην Punta del Capo.



Πώς θα πας εκεί: Με την EasyJet (από 63€) ή την Aegean (από 102€) στη Νάπολη, και από εκεί σε μία ώρα και 10 λεπτά με το τραίνο (4€ one way).

Pietrapertosa, Basilicata

Ομορφιά που κόβει την ανάσα. Και όχι, δεν υπερβάλλουμε καθόλου. Φωλιασμένη σε υψόμετρο που αγγίζει τα χίλια μέτρα, σε μια βραχώδη βουνοπλαγιά, η Pietrapertosa χρίστηκε φέτος από το CNN ένα από τα είκοσι ομορφότερα χωριά της Ιταλίας –και όχι άδικα. Τα κεραμιδοσκέπαστα σπίτια της στεφανώνει ένα κάστρο των Σαρακηνών του 9ου αιώνα, ενώ αν το λέει η καρδούλα σου εδώ μπορείς να δοκιμάσεις και το Il Volo dell'Angelo, την εναέρια τροχαλία με το μεγαλύτερο υψόμετρο του πλανήτη, για να κάνεις μια βόλτα ανάμεσα στις κορυφές των Δολομιτών σε μια «πτήση» που αποκλείεται να μη σου μείνει αξέχαστη.



Πώς θα πας εκεί: Με την EasyJet (από 63€) ή την Aegean (από 102€) στη Νάπολη, και από εκεί οδικώς (καλή ιδέα είναι να νοικιάσεις αυτοκίνητο) σε δυόμιση ώρες.

Saluzzo, Piedmont

Στα βάθη του ιταλικού βορρά, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, το Σαλούτσο είναι μια γλυκύτατη μεσαιωνική πόλη σκαρφαλωμένη στην πλαγιά των χιονοσκέπαστων Κοττιανών Άλπεων, γεμάτη κεραμιδοσκέπαστα σπιτάκια και πέτρινα καμπαναριά. Στα αξιοθέατά του περιλαμβάνονται η La Castiglia, το φαντασμαγορικό κάστρο του 14ου αιώνα, και η Casa Cavassa, αναγεννησιακό palazzo που στεγάζει σήμερα ένα μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον μουσείο.



Πώς θα πας εκεί: Με τη Ryanair (από 65€) ή την Aegean (από 108€) στο Μιλάνο, και από εκεί σε δύο ώρες και 15 λεπτά με νοικιασμένο αμάξι, ή σε 3 περίπου ώρες με τραίνο ως το Τορίνο (12€ one way) και από εκεί λεωφορείο (5€) ως το Σαλούτσο.

Belluno, Veneto

Τόσο κοντά στη Βενετία, που επισκιάζεται από το μεγαλείο της. Λογικό αλλά και άδικο, αν μας ρωτάς, καθότι το Μπελούνο, μισοκρυμμένο στη σκιά των Δολομιτών, είναι σαφώς μια από τις ομορφότερες πόλεις του ιταλικού βορρά. Πέρα από την απίστευτη θέα που απολαμβάνει στις οροσειρές που το αγκαλιάζουν και την κοιλάδα του ποταμού Piave που κυλά στα πόδια του, έχει και ένα κουκλίστικο ιστορικό κέντρο γεμάτο αναγεννησιακά κτίρια, ανοιχτές πλατείες, πανέμορφα palazzi και ρομανέσκ εκκλησίες, από τις οποίες ξεχωρίζει ο Καθεδρικός του 16ου αιώνα και η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, που φιλοξενεί την Προσκύνηση των Μάγων του Τιτσιάνο.



Πώς θα πας εκεί: Με τη Volotea (από 75€) ως τη Βενετία, και από εκεί με τραίνο (8€ one way) σε δύο ωρίτσες, ή αν νοικιάσεις αυτοκίνητο σε μία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v