Συμφέρει τελικά το πλοίο για Ιταλία;

Βάλαμε κάτω ακτοπλοϊκά και αεροπορικά και καταλήξαμε σε ποιες περιπτώσεις συμφέρει το πλοίο και σε ποιες το αεροπλάνο.
Συμφέρει τελικά το πλοίο για Ιταλία;

της Ηρώς Κουνάδη

Σκέφτεσαι να πας Ιταλία και δεν έχεις αποφασίσει αν θα πάρεις καράβι ή αεροπλάνο; Ρίξαμε μια ματιά στις τιμές για να σε βοηθήσουμε να πάρεις την πιο συνετή απόφαση.

Από την Πάτρα στην Ανκόνα

Η Minoan Ferries σαλπάρει από την Πάτρα στις 16.30 και φτάνει στην Ανκόνα στις 13.30 της επόμενης μέρας. Οι τιμές για το κατάστρωμα ξεκινούν από 69€ το άτομο, για δίκλινη καμπίνα από 121€ το άτομο, και για να πάρετε αυτοκίνητο μαζί θα υπολογίσετε άλλα 65€. Συνολικά, η one way διαδρομή για δύο άτομα με αυτοκίνητο θα σας κοστίσει 307€.

Από την Ηγουμενίτσα στο Μπάρι

Η Superfast Ferries φεύγει από την Ηγουμενίτσα στις 00.30 και φτάνει στο Μπάρι στις 9.30 το πρωί. Οι τιμές για το κατάστρωμα ξεκινούν από 64€ το άτομο, και για τη δίκλινη εσωτερική καμπίνα από 165€ το άτομο. Για να πάρετε μαζί αυτοκίνητο, θα υπολογίσετε έξτρα 82€. Αν κλείσετε εισιτήρια με επιστροφή, σε αυτές τις τιμές υπάρχει έκπτωση, και έτσι η τιμή για τη δίκλινη εσωτερική καμπίνα, για παράδειγμα, πέφτει στα 137€. Συνολικά, το one way για δύο άτομα σε δίκλινη καμπίνα και αυτοκίνητο, βγαίνει 395€.

Αναλυτικό τιμοκατάλογο για το Μπάρι θα βρείτε εδώ για την Ανκόνα εδώ και για τη Βενετία εδώ.

Από την Ηγουμενίτσα στη Βενετία

Η ΑΝΕΚ σαλπάρει από την Ηγουμενίτσα στις 6.30 το πρωί και φτάνει στη Βενετία στις 7.00 το επόμενο πρωί. Το κατάστρωμα ξεκινά από 80€, η δίκλινη καμπίνα από 195€ το άτομο, και το αυτοκίνητο από 105€. Δύο άτομα σε δίκλινη καμπίνα συν αυτοκίνητο one way θα σας βγει στο σύνολο 495€. Αν κλείσετε με επιστροφή, όμως, η έκπτωση είναι εντυπωσιακή, και το σύνολο βγαίνει στα 600€ πήγαινε-έλα, τελική τιμή.

Οπότε, τι λες τελικά, συμφέρει;

Η σύντομη απάντηση είναι μάλλον όχι. Ή τουλάχιστον όχι στις περισσότερες περιπτώσεις. Αν θέλεις να κάνεις ένα διβδόμαδο road trip στην Ιταλία, και σκέφτεσαι να πάρεις αεροπλάνο και μετά να νοικιάσεις αυτοκίνητο εκεί, τότε ίσως συμφέρει. Γιατί το αυτοκίνητο θα σου κοστίσει μίνιμουμ 30€ τη μέρα, κι αυτό αν είσαι αρκετά τυχερός –πιο ρεαλιστικές είναι οι τιμές κοντά στα 40€, πράγμα που σημαίνει ότι για δέκα μέρες θέλεις το λιγότερο 300€. Συν ένα μίνιμουμ 80€ πήγαινε-έλα για δύο άτομα αν πετύχεις καλή προσφορά της Ryanair (δηλαδή, αν κλείσεις αρκετό καιρό πριν) έχουμε 380€ για δύο άτομα πήγαινε-έλα και αυτοκίνητο.

Αν δεν πετύχεις καλές τιμές στα αεροπορικά (που βασικά, χωρίς να θέλουμε να σε στεναχωρήσουμε, αν δεν έχεις κλείσει ήδη αεροπορικά για το καλοκαίρι, δεν θα πετύχεις) ή αν θέλεις να μείνεις παραπάνω από δέκα μέρες και να οδηγείς από πόλη σε πόλη και από παραλία σε παραλία, τότε και μόνο τότε συμφέρει το καράβι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v