Σύρο Σύρο όλοι τον Σεπτέμβρη!

Θες λίγο ακόμα καλοκαίρι; Η Σύρος θα σε παρα-σύρει με την γοητεία και την αρχοντιά της κι εμείς σε καθοδηγούμε στα καλύτερά της.
Σύρο Σύρο όλοι τον Σεπτέμβρη!

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πρωτεύουσα των Κυκλάδων, πέρασμα πολιτισμών, μοναδικής ομορφιάς χώρα, καλές παραλίες, ωραίες γεύσεις. Η Σύρος συνεχίζει να βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τα νησιά για ένα (ή και περισσότερα) weekends και ο Σεπτέμβρης της πάει πολύ.

Αν αναζητάς λίγο ακόμα καλοκαίρι, τότε βάλε πλώρη για το νησί του Βαμβακάρη, κι άσε μας να σε καθοδηγήσουμε στα καλύτερά του.

Του νησιού, όχι του Βαμβακάρη

Αρχοντικές βόλτες

Ο καύσων του Αυγούστου αποτελεί μακρινό παρελθόν, οπότε εκμεταλλεύσου το για να γυρίσεις και να ανακαλύψεις τις ομορφιές της αρχοντικής Ερμούπολης βήμα-βήμα. Να θαυμάσεις το δημαρχείο στα χνάρια της Ρούλας, να δεις την υπέροχη συνοικία Βαπόρια πίσω από τον Άγιο Νικόλαο με τα παλιά νεοκλασικά και τα καπετανόσπιτα, και να ανακαλύψεις έναν αυθεντικό Ελ Γκρέκο (Η Κοίμηση της Θεοτόκου) στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αν πάρεις αυτοκίνητο, λίγο έξω από την πόλη θα σουλατσάρεις στην Ντελαγκράτσια, πάνω από την παραλία των Αγκαθωπών, με τις αριστοκρατικές επαύλεις, τους πύργους και τους όμορφους κήπους.

Ermoupolis.panorama

Τέλος, η Άνω Σύρος, είναι το πιο κυκλαδίτικο κομμάτι της Σύρου, μια Χώρα… πάνω στη Χώρα, χτισμένη στον λόφο πάνω από την Ερμούπολη. Τα καλντερίμια ελίσσονται όμορφα, αποκαλύπτοντας μικρά νησιώτικα σπιτάκια, ταβερνάκια, μπαρ με θέα προς το λιμάνι και μέρη που αξίζει να επισκεφτείς, όπως το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη. Η ανάβαση με τα πόδια είναι ζόρικη αν έχει ζέστη, όμως υπάρχει και η επιλογή να ακολουθήσεις με όχημα τον δρόμο και να βρεθείς στο πάνω μέρος του οικισμού.

Ano Syros

Και αρχοντικές βούτες

Μέσα στην πόλη, τα Αστέρια είναι ακριβώς κάτω από τον Άγιο Νικόλαο και σαν παραλία είναι αρκετά ιδιαίτερη, καθώς δεν παίζει αμμουδιά, μόνο μια προβλήτα από την οποία βουτάς και κολυμπάς με φόντο τα υπέροχα νεοκλασσικά της Ερμούπολης. Στο Δελφίνι θα βρεις ωραιότατα νερά, ένα όμορφο μπητσόμπαρο με νοστιμότατο κλαμπ σάντουιτς και αρκετό χώρο για να στρώσεις πετσέτες αν δεν θέλεις ξαπλώστρα, ενώ οι Αγκαθωπές είναι η πιο κοσμική παραλία του νησιού, με ένα εξίσου κοσμικό μπητσόμπαρο, το ΟΝΟ concept, αμμουδιά και ίσως τα πιο όμορφα νερά στο νησί. Ιδιαίτερη ομορφιά της δίνουν τα γνωστά κρινάκια που φυτρώνουν παντού.

On a day like this...

Αν η κοσμικότητα σε μπούχτισε και θες κάτι πιο χαλαρό, θα συνεχίσεις μετά τις Αγκαθωπές για την Κόμιτο, η οποία είναι αρκετά χαλαρή, με μερικές ομπρελίτσες από τον δήμο, water sports και μια καντίνα για τα απαραίτητα. Το Αχλάδι, λίγο μετά τη Βάρη είναι επίσης όμορφο, ένας μικρός κολπίσκος με ωραίο ταβερνάκι από πίσω του για τσιμπολόγημα, ενώ ο Γαλησσάς είναι μια χρυσή αμμουδιά, με καταγάλανα νερά και αλμυρίκια για ίσκιο, πλήρως οργανωμένη με μπόλικες επιλογές για φαγητό.

20160723_140640

Για έξτρα παραλιακές ανακαλύψεις, αν έχεις χρόνο, θα πάρεις το καραβάκι από το Κίνι που θα σε πάει σε μερικές ωραίες και πλήρως ανοργάνωτες παραλίες στο πάνω μέρος του νησιού όπως η Λεία και τα Γράμματα.

Πείνασες;

Ε πώς να μην πεινάσεις, σε νησί είσαι. Στο Κίνι, δίπλα στην παραλία Δελφίνι, το Αλλού Γυαλού είναι ένα ωραίο μαγαζάκι με ιδιαίτερες γεύσεις που ενδείκνυται για γεύμα με φόντο το ηλιοβασίλεμα,  το ίδιο και το Δύο τζιτζίκια στα αλμυρίκια ακριβώς δίπλα. Στην Αληθινή, ο Μήτσος είναι ένα συμπαθέστατο μεζεδοπωλείο, με σούπερ θέα και μεγάλη ποικιλία σε κρέατα και ορεκτικά, ενώ στην Ερμούπολη θα πιάσεις τραπέζι στο Τσιπουράδικο της Μυρσίνης, πάνω στο λιμάνι με ωραίες μαμαδίσιες γεύσεις,, αλλά και ψητά της ώρας, στο ιταλικό Αmvix αν είσαι μακαρονάς ή πιτσάς (λεπτή ζύμη φυσικά) και στην Ιθάκη του Αή, ένα κλασικό παραδοσιακό ταβερνάκι σε σοκάκι γεμάτο βουκαμβίλιες.



Πιο απομακρυσμένο, στην περιοχή Σαν Μιχάλης-από όπου και το περίφημο τυρί του νησιού-, το Πλακόστρωτο προσφέρει μαγευτική θέα στο ηλιοβασίλεμα, και εξίσου νόστιμη κουζίνα με μαγειρευτά όπως κουνέλι στιφάδο, κόκκορα με ταλιατέλες και άλλα τέτοια ωραία.

Αν σου μύρισε σουβλάκι, τότε ο Πολίτης είναι μια τιμιότατη επιλογή με αρκετές επιλογές για να γεμίσεις τον ουρανίσκο σου γύρο και καλαμάκια, ενώ για να δέσει το γλυκό πιάσε θέση στο DaiDadi στο λιμάνι για το πιο ωραίο παγωτό του νησιού – Nutella λέμε και κλαίμε.

Κεράσει ποτάκι

Πέρα από το ΟΝΟ που αναφέραμε παραπάνω, το Ciel είναι ένας ωραίος χώρος για να απολαύσεις το ποτό σου κάτω από τα αστέρια στην προβλήτα, κοντά στη χώρα, με DJ από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ τα Suerte και Severo στον παραλιακό δρόμο της Ερμούπολης ενδείκνυνται για χαλαρές καταστάσεις. Στα στενά της Ερμούπολης θα βρεις μερικά ωραία και κρυμμένα μπαράκια, όπως το Κούτσικο, όνομα και πράγμα, το Baba, το Porte και το Jar, όλα με ωραία και ιδιαίτερα κοκτέιλ. Στην Άνω Σύρο, φρόντισε να τσεκάρεις το άρτια αφιχθέν Theosis, το οποίο επίσης φημίζεται για τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ του.



Πώς θα πας

Με τα πλοία της Blue Star και της Hellenic Seaways από τον Πειραιά και το Λαύριο – περί τα 30-32€ one-way.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v