ΤΕΧΝΕΣΜΟΥΣΙΚΗ

16 κομματάρες του μεγάλου Μάρκου

Ο αδιαμφισβήτητος άρχοντας του ρεμπέτικου γεννιέται σαν σήμερα και εμείς θυμόμαστε 16 ύμνους του.

16 κομματάρες του μεγάλου Μάρκου

Δεν έχει σημασία αν είσαι ροκάς, μεταλάς, αν ακούς πανκ, ή τζαζ, κλασική μουσική ή ακόμα και κλαρίνα.

Δε γίνεται να μην αναγνωρίσεις στη μορφή και το μπουζούκι του Μάρκου Βαμβακάρη τον επιδραστικότερο συνθέτη του ρεμπέτικου που γέννησε αυτός ο τόπος.

Ο Μάρκος γεννιέται μια μέρα σαν κι αυτή, το 1905 στη Σύρο. Έναν αιώνα μετά, τα τραγούδια του παραμένουν άφθαρτα, θαρρείς καμωμένα σε πλάκες χρυσού.

ΦραγκοσυριανήΜια όμορφη μελαχρινήΌλοι οι ρεμπέτες του ντουνιάΟ Αντώνης ο βαρκάρηςΌσοι έχουνε πολλά λεφτάΜινόρε της αυγήςΝόστιμο τρελό μικρό μουΑλάνα ΠειραιώτισσαΜια γαλανομάτα στην ΑθήναΣκύλα μ’ έκανες και λιώνωΌταν με βλέπεις και περνώΨηλά την χτίζεις την φωλιάΑλανιάρηςΟι πρωθυπουργοίΑν μ’ αξιώσει ο ΘεόςΜάνα με μαχαίρωσανε

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Η ζωή είναι κωμωδία γι’ αυτούς που σκέφτονται και τραγωδία γι’ αυτούς που αισθάνονται."

Horace Walpole

  • -1825: Δημοσιεύεται για πρώτη φορά στη «Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος» κριτική του ποιήματος του Διονυσίου Σολωμού «Ύμνος εις την Ελευθερία», από τον Σπυρίδωνα Τρικούπη.

    -1879: Ο Τόμας Έντισον δοκιμάζει με επιτυχία τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα πυράκτωσης, ο οποίος λειτουργεί 13½ ώρες προτού σβήσει.

    -1918:Πραγματοποιείται το πρώτο εργατικό συνέδριο στην Ελλάδα, στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου στην Αθήνα. Η πρώτη Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ απαρτίζεται από τους Α. Μπεναρόγια, Ε. Ευαγγέλου, Ηλ. Δελαζάνο, Ε. Μαχαίρα.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2