Το ήξερες ότι στον Παρνασσό πας και για μπάνιο;

Το πρωί περπατάς σε ελατοσκέπαστα μονοπάτια, το μεσημέρι βουτάς σε κρυστάλλινα νερά. Τα ΣΚ μας στον Παρνασσό συνδυάζουν βουνό με θάλασσα.
Το ήξερες ότι στον Παρνασσό πας και για μπάνιο;
της Ηρώς Κουνάδη

Το λέμε συνήθως για το Πήλιο, έχει όμως και ο Παρνασσός την χάρη να ξυπνάς πρωί στη δροσιά του βουνού και να σε βρίσκει το απόγευμα να κάνεις τις απλωτές σου σε κάποια παραλία –ή το ανάποδο, όπως τη βρίσκει ο καθένας. Η Αντίκυρα, ας πούμε, δεν απέχει ούτε μισή ώρα από την Αράχωβα, το δε Γαλαξίδι βρίσκεται ακριβώς 35 λεπτά μακριά από τους Δελφούς. Για του λόγου μας το αληθές, μαζέψαμε τους καλύτερους… παρνασσικούς συνδυασμούς βουνού και θάλασσας, που χωράνε άνετα σε ένα Σαββατοκύριακο.

Αράχωβα και Αντίκυρα

Ό,τι και να λέμε για υπερ-εκμετάλλευση και για «Μυκόνους του χειμώνα» η Αράχωβα είναι σαφώς ένα από τα ωραιότερα χωριά του Παρνασσού. Κι αυτή η εποχή, με τα πλήθη του χειμώνα να λάμπουν διά της απουσίας τους και τις τιμές να κρατιούνται σε λογικά επίπεδα, είναι ό,τι πρέπει για να βολτάρεις στα πετρόχτιστα καλντερίμια της, ανάμεσα στα πέτρινα αρχοντικά της, αλλά και για να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου σε κάποιο από τα μονοπάτια της –αν είσαι αρχάριος, ψηφίζουμε το μικρό Αράχωβα Trail κυκλική διαδρομή 11 χιλιομέτρων (υπάρχει και μεγάλη, στα 21) που περνά μέσα από τοπία φαντασμαγορικά.



Και όταν λαχταρήσεις θάλασσα, θα οδηγήσεις τα 27 χιλιόμετρα ως την Αντίκυρα, περνώντας από το ιστορικό Δίστομο, για να κάνεις τις βουτιές σου στα κρυστάλλινα νερά του Αγίου Ισιδώρου –παραλία οργανωμένη, με ψιλό βοτσαλάκι αλλά και αρκετό ελεύθερο χώρο αν δεν συμπαθείς τις ξαπλώστρες. Αν πάλι είσαι τελείως ερημίτης, λίγο πιο κάτω θα βρεις τη ροβινσωνική Μόκα, βοτσαλωτή κι αυτή, με υπέροχα διάφανα νερά και απόκοσμα βράχια να κλείνουν τον μικρό κολπίσκο της.

couple

Η ίδια η Αντίκυρα είναι ένα γλυκύτατο παραθαλάσσιο χωριό, ό,τι πρέπει για ουζάκια και θαλασσινά σε τραπεζάκια πλάι στο κύμα. Αν χρειάζεσαι συστάσεις, σημείωσε τον Βαλαούρα για ολόφρεσκο ψάρι και δυνατά θαλασσινά στη σχάρα ή το τηγάνι, και τα Δελφίνια για φανταστική γαριδομακαρονάδα, θαλασσινούς μεζέδες και (επίσης) φρέσκο ψάρι. Λογαριασμός σε αμφότερα, στα 25-30€ το άτομο, αναλόγως αν κινηθείς σε μικρά ή μεγαλύτερα ψαράκια.

Δελφοί - Χρισσό - Ιτέα

Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγες Δελφούς; Όχι, με το σχολείο δε μετράει. Χρειάζεσαι ενήλικη ματιά για να συνειδητοποιήσεις το μεγαλείο του να διασχίζεις μονοπάτια στα οποία περπατούσαν άνθρωποι πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια –και πάλι, την χρονική τάξη μεγέθους το φτωχό μυαλό σου αδυνατεί να τη συλλάβει. Όπως και να ‘χει, οι Δελφοί είναι ένας από τους εντυπωσιακότερους αρχαιολογικούς χώρους ολόκληρης της Ελλάδας, με αριστουργήματα σαν τον Θησαυρό των Αθηναίων και τον Ναό του Απόλλωνα κρεμασμένα στην καταπράσινη πλαγιά του Παρνασσού, και ένα από τα σπουδαιότερα αγάλματα της αρχαιότητας, τον ξακουστό Ηνίοχο, να στολίζει το μουσείο τους.



Ένα κατηφορικό, ό,τι πρέπει για αρχάριους, μονοπάτι από τους Δελφούς θα σε φέρει μετά από μια περίπου ώρα σε ένα χωριουδάκι-έκπληξη που λέγεται Χρισσό, όλο αναστηλωμένα νεοκλασικά, ένα εκ των οποίων, το παλιό σχολείο του χωριού, στεγάζει σήμερα το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο του¬. Αν η πεζοπορία σου άνοιξε την όρεξη, θα πιάσεις τραπεζάκι στην ταβέρνα του Φούρλα, για πεντανόστιμα ντόπια κρέατα μαστόρικα ψημένα στη σχάρα (λογαριασμός με κρασί, στα 15-17€ το άτομο).

Chrisso, Chryso, Phocis, Greece

Δέκα λεπτά οδήγησης, ή 8,5 χιλιόμετρα από το Χρισσό ο δρόμος σε φέρνει στην παραθαλάσσια Ιτέα, που μπορεί να μην φημίζεται για τις παραλίες της (ωστόσο η Ναυσικά και τα Βραχάκια έχουν μια χαρά νερά για μια γρήγορη βουτιά) είναι όμως ιδανική για φαγοπότια πλάι στο κύμα (*). Οι λάτρεις της στεριάς σημειώστε το Καρέ του Μεζέ στην παραλιακή περαντζάδα (στα 15€ το άτομο για λουκούλλειο γεύμα με κρασί) ενώ για θαλασσινά, ουζάκια και φρέσκα ψάρια γραμμή στο Μαϊστράλι (στα 25€ το άτομο, περισσότερα με μεγάλο φρέσκο ψάρι).

(*) Για καλύτερες παραλίες, το Γαλαξίδι απέχει μόνο ένα 20λεπτο οδήγησης από την Ιτέα.

Άμφισσα και Γαλαξίδι

Μια από τις πιο παραγνωρισμένες γωνιές του Παρνασσού, η Άμφισσα που δεν είναι ακριβώς χωριό (αλλά ούτε και ακριβώς πόλη) εξ ου και δεν τη βλέπεις να πρωταγωνιστεί σε αφιερώματα τύπου 10+1 στάσεις στον Παρνασσό, θα σε εκπλήξει ευχάριστα, ειδικά αν είσαι από αυτούς που απολαμβάνουν περισσότερο την ανακάλυψη παρά την δημοτικότητα του προορισμού στα ταξίδια τους. Περπατώντας στα δρομάκια της θα ξετρυπώνεις διαρκώς εκπλήξεις σαν το υπέροχα αναπαλαιωμένο Μεγάλο Καφενείο 1929, όπου γυρίστηκε ο Θίασος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, το άψογα διαμορφωμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας, την πετρόχτιστη γειτονιά της Χάρμαινας με τα παλιά ταμπάκικα, και το Κάστρο των Σαλώνων πάνω στον δεντρόφυτο λόφο που αγναντεύει όλη την πόλη από ψηλά.

Amfissa, Focis, Greece

Ένα μισάωρο… κατήφορος θα σε φέρει από την Άμφισσα στο Γαλαξίδι, για να βολτάρεις σε πλακόστρωτα καλντερίμια ανάμεσα σε επιβλητικά καπετανόσπιτα λες και είσαι σε νησί, να πιάσεις τραπεζάκι για ουζάκια και θαλασσινά στην παραλιακή περαντζάδα, και να κάνεις τις βουτιές σου σε κρυστάλλινα νερά στις μικρές παραλιούλες κάτω από τον πευκόφυτο λοφίσκο της Πέρα Πάντας, αλλά και στα ρηχά, γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας Γιάννακη, στην πίσω πλευρά του λόφου. Για ολόφρεσκα ψαράκια και θαλασσινά μετά ούζου θα πιάσεις τραπεζάκι δίπλα στη θάλασσα στη Μαρίτσα, και θα υπολογίσεις περί τα 20€ το άτομο για μεζεδάκια, περί τα 30€ αν μπεις στον πειρασμό και για φρέσκο ψάρι.



Διαβάστε περισσότερα - Γαλαξίδι: Ένα νησί δεμένο στη στεριά

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v