Φύγαμε για road trip στη Βόρεια Ελλάδα;

Σούπερ παραλίες, φύση που οργιάζει, καταπληκτικό φαγητό, καλές τιμές. Το απόλυτο καλοκαιρινό road trip θα το κάνεις –ποιος θα το περίμενε– στον βορρά.
Φύγαμε για road trip στη Βόρεια Ελλάδα;
της Ηρώς Κουνάδη

Ο ελληνικός βορράς παραμένει εν πολλοίς ανεξερεύνητος για εμάς τους νότιους. Τόσο το καλύτερο: Την πρώτη φορά που θα τον εξερευνήσεις, δεν θα εκπλαγείς μόνο από το πόσο καταπληκτικές είναι οι παραλίες/ οι διαδρομές/ οι ταβέρνες/ οι τιμές του, αλλά και από το πόσο πολλά πράγματα αγνοούσες. Κι αυτό είναι ένα από τα μυστικά συστατικά που κάνουν κάθε ταξίδι συναρπαστικό. Τα υπόλοιπα… άφησέ τα πάνω μας.

Πόσες μέρες;

Όσες περισσότερες έχεις στη διάθεσή σου, τόσο το καλύτερο. Ιδανικά, δύο εβδομάδες, για να προλάβεις να βουτήξεις σε όλες τις sos παραλίες, να περπατήσεις μονοπάτια που διασχίζουν δάση, να κατέβεις με κανό τον Νέστο, να ξενυχτήσεις στη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη, να φας κεμπάπ στα Πομακοχώρια, και να δεις αρχαίες πόλεις μαγικές, σαν τη Βεργίνα, τα Στάγειρα και τους Φιλίππους.

Από πού να ξεκινήσω;

Από τη Βέροια, στην οποία ο δρόμος θα σε φέρει από την Αθήνα σε πέντε ώρες κι ένα δεκάλεπτο. Αξίζει να μείνεις εδώ τουλάχιστον ένα βράδυ, όχι μόνο για να επισκεφθείς τον (πραγματικά συναρπαστικό, ακόμα και αν δεν είσαι αρχαιολάτρης) αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, αλλά και για να βολτάρεις στην γλυκύτατη παλιά πόλη της Βέροιας, και για να δοκιμάσεις καταπληκτική τοπική κουζίνα στο ταβερνάκι που λέγεται 12 Γράδα


Διαβάστε περισσότερα - Από τη Βέροια στη Βεργίνα: Διαδρομές στην Ιστορία

Και μετά, και μετά;

Θα ανηφορίσεις μιάμιση ωρίτσα οδήγησης ως τα Λουτρά Πόζαρ που δεν είναι καθόλου τα ιαματικά νερά που έχεις συνηθίσει: Δημοφιλέστατα, και σούπερ διασκεδαστικά, σε όλες τις ηλικίες, βρίσκονται στην καρδιά ενός πανέμορφου δάσους, και είναι γεμάτα εντυπωσιακούς καταρράκτες, θερμά ρεύματα και εγκαταστάσεις χαμάμ και μασάζ σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μια στάση στον δρόμο προς τα εδώ θα κάνεις οπωσδήποτε στην Έδεσσα, για να δεις όχι μόνο τους περίφημους καταρράκτες της, αλλά και την υπέροχη παλιά πόλη που λέγεται Βαρόσι.

Road trip στον βορρά χωρίς Θεσσαλονίκη δε γίνεται

Ακόμα και αν έχεις βολτάρει στην παραλιακή οδό Νίκης χίλιες φορές, κι έχεις εξερευνήσει την Άνω Πόλη και τα κάστρα της άλλες τόσες, μια τουλάχιστον στάση για φαγητό (στην αγαπημένη μας Ακαδημία ή στη θρυλική Ρούγα) επιβάλλεται να την κάνεις. Πρώτον είναι στο δρόμο σου, πριν ξεχυθείς στις παραλίες της Χαλκιδικής, δεύτερον απέχει κάτι λιγότερο από δύο ώρες οδήγησης από τα Λουτρά Πόζαρ.

Αν πάλι είσαι πρωτάρης/α, κλικ εδώ για τον απόλυτο οδηγό μας - Πρώτη φορά Θεσσαλονίκη; Αυτά είναι τα SOS 

Σαν τι είπαμε δεν έχει;



Η Χαλκιδική και οι παραλίες της γεμίζουν άνετα ένα road trip μόνες τους. Για τις ανάγκες του πρώτου μας μεγάλου road trip στον βορρά όμως, θα επικεντρωθούμε στο δεύτερο πόδι, που συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος σε φαντασμαγορικές αμμουδιές. Και θα σου πούμε να του αφιερώσεις οπωσδήποτε 3-4 μέρες, για να βουτήξεις στα τόσο γαλήνια που μοιάζουν με λίμνης νερά του Πόρτο Κουφό, να λιαστείς πάνω σε ολόλευκα βράχια και να βουτήξεις σε τιρκουάζ νερά στις Καβουρότρυπες, και να χαζέψεις (με) το μαγικό ηλιοβασίλεμα ξαπλωμένος/η πάνω στην αφράτη αμμουδιά στο Καρύδι. Μην παραλείψεις φεύγοντας από την Χαλκιδική να κάνεις μια στάση στα Στάγειρα, την αρχαία πόλη στην οποία γεννήθηκε ο Αριστοτέλης, και η οποία είναι σήμερα ένας πολύ ενδιαφέρων, όσο και καταπράσινος, αρχαιολογικός χώρος.

Διαβάστε περισσότερα - Οι παραλίες της Χαλκιδικής σε ένα γεμάτο road trip

Είπε κανείς Αμμόλοφους;



Μια από τις ωραιότερες παραλίες της Βόρειας Ελλάδας, κρύβεται (ω του θαύματος) εκτός Χαλκιδικής, λίγο έξω από την Καβάλα, και είναι… αυτό που λέει το όνομά της: Μια σειρά αμμόλοφοι που καταλήγουν σε νερά βαθυγάλαζα, ό,τι πρέπει για μερικές αναζωογονητικές βουτιές πριν ή μετά τις βόλτες στο λιμάνι και την παλιά πόλη της Καβάλας. Λίγο έξω από την πόλη, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων αξίζει οπωσδήποτε μια στάση στο road trip σου, πρώτον για το ξακουστό του αρχαίο θέατρο και δεύτερον γιατί πού αλλού έχεις την ευκαιρία να περπατήσεις σε έναν ορίτζιναλ ρωμαϊκό δρόμο από εκείνους που οδηγούσαν (όλοι) στη Ρώμη; Για φαγητό στην Καβάλα οπωσδήποτε θα πιάσεις τραπεζάκι στο Σούσουρο, και για καφέ στο βγαλμένο από παραμύθι Ιμαρέτ

Διαβάστε περισσότερα - 10 λόγοι που αγαπάμε την Καβάλα

Ό,τι και αν κάνεις, τον Νέστο μην τον χάσεις

Με βάση την υπέροχη Σταυρούπολη της Ξάνθης (μία ώρα και κάτι μακριά από την Καβάλα) θα κανονίσεις οπωσδήποτε μια κατάβαση με κανό του εντυπωσιακότερου ίσως ποταμού που έχουμε στην Ελλάδα. Αν έχεις παραπάνω μέρες στη διάθεσή σου, αξίζει σίγουρα να περπατήσεις το εντυπωσιακό Δάσος της Χαϊντούς, να δεις τον εντυπωσιακό καταρράκτη του Λειβαδίτη, να πιάσεις τραπεζάκι για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στο Πόρτο Λάγος, εκεί όπου τα νερά της Βιστωνίδας συναντούν το Θρακικό Πέλαγος.


Λεπτομέρειες για όλα αυτά (κι ακόμα περισσότερα) έχουμε εδώ - Νέστος: Στις όχθες της Θράκης

Στην Ξάνθη και τα Πομακοχώρια

Αν μας επιτρέπεις να γίνουμε λίγο υποκειμενικοί, θα πούμε ότι η Ξάνθη είναι η ωραιότερη πόλη στην Βόρεια Ελλάδα. Με μια παλιά πόλη χάρμα οφθαλμών, ένα ποτάμι να κορνιζάρει την σύγχρονη εκδοχή της, μια κουζίνα να γλείφεις τα δάχτυλά σου και πολλές ευκαιρίες για φυσιολατρικές εξορμήσεις στα πέριξ της, δεν της είναι και δύσκολο να διεκδικήσει αυτόν τον τίτλο.



Ένα εικοσάλεπτο έξω από την Ξάνθη, τα σταματημένα σε μιαν άλλη εποχή Πομακοχώρια ευωδιάζουν αρώματα ανατολής, σκαρφαλωμένα ψηλά στις πλαγιές της Ροδόπης. Η Σμίνθη με τους περίτεχνους μιναρέδες της να υψώνονται προς τον ουρανό. Ο Εχίνος με το τοξωτό γεφύρι του πάνω από το ρυάκι που τον χωρίζει από τον κεντρικό δρόμο. Οι Θέρμες με τα ιαματικά λουτρά τους και την υπαίθρια πισίνα που αχνίζει από το φυσικά ζεστό νερό πλάι στον δρόμο. Και η Κοττάνη με το υπέροχο ταβερνάκι του Τζεμίλ που φτιάχνει ο ίδιος και σερβίρει ένα από τα καλύτερα γιαουρτλού κεμπάπ που έφαγες ποτέ. Όλα τους αυτό που λέμε «άχαστα».

Διαβάστε περισσότερα - 10 τρόποι να ερωτευτείς την Ξάνθη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v