Πρώτη φορά Θεσσαλονίκη; Αυτά είναι τα SOS

Η Θεσσαλονίκη, την πρώτη φορά που θα πας, μπορεί να σου φανεί ένα μικρό, πανέμορφο χάος. Αλλά έχεις εμάς για οδηγούς.
Πρώτη φορά Θεσσαλονίκη; Αυτά είναι τα SOS

Αν δεν έχεις πάει ξανά Θεσσαλονίκη, ίσως να φρικάρεις λίγο διαβάζοντας έναν οδηγό πόλης. Αν ρωτήσεις και τους φίλους σου εκεί, όλοι θα σου προτείνουν κάτι διαφορετικό—και αυτό βγάζει νόημα, επειδή η Θεσσαλονίκη έχει κάτι για όλους. Αλλά θέλουμε να πάρεις μια ανάσα και να στηριχτείς καλά πάνω μας, θα σε πάμε βόλτα στα αναγκαία πράγματα που πρέπει να δεις, να κάνεις και να φας για να έχεις μια ολοκληρωμένη σαλονικιώτικη πρώτη εμπειρία.

Αρχικά, έχουμε την Άνω Πόλη και τα Κάστρα, τα οποία πρέπει να τα δεις, πρέπει να τα περπατήσεις. Μην φοβάσαι, δεν θα σου πάρει πολλή ώρα, αλλά αυτή η γειτονιά είναι ο ορισμός της λέξης Θεσσαλονίκη, και δεν πρέπει να την χάσεις. Επειδή αυτή η πόλη είναι πραγματικά πανέμορφη όταν την βλέπεις από ψηλά.

Το ‘χουμε; Τα είδαμε τα Κάστρα; Ωραία, τώρα θέλουμε να κατεβείς προς την θάλασσα. Όχι, μην φοβάσαι τα αστεία για τον Θερμαϊκό που έχεις ακούσει, η περιοχή μυρίζει μια χαρά και ενδείκνυται για ατελείωτες βόλτες, ειδικά από τον Λευκό Πύργο και προς τα ανατολικά, το κομμάτι που ονομάζεται Νέα Παραλία. Εκεί μπορείς να νοικιάσεις ποδήλατο (και να μην φοβάσαι αν θα πατήσεις κάποιον, έχει και άπλα και αποκλειστικό ποδηλατόδρομο—checkmate στην καθόλου ποδηλατόφιλη Αθήνα) και να εξερευνήσεις την γύρω περιοχή. Ή μπορείς απλά να αράξεις με την παρέα σου στα απέραντα (για μεγάλη πόλη) γρασίδια.

Μιλώντας για Λευκό Πύργο, παρεμπιπτόντως. Ωραίος είναι να τον κοιτάς ή να αράζεις στην σκιά του, δεν λέμε. Αλλά επίσης μπορείς να μπεις, και μέσα θα βρεις ένα σούπερ μουσείο για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, από την ίδρυση μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν. Το μουσείο λειτουργεί Τρίτη ως Κυριακή, από τις 8.30 μέχρι τις 15.00. (τηλ: 2310267832)

Εναλλακτικά, αν θες τα γρασίδια σου ακόμα πιο απέραντα, λίγο πιο έξω από την πόλη θα βρεις το Φράγμα Θέρμης, που είναι ένας αληθινός παράδεισος. Δεν θα σου το πουλήσουμε άλλο με λέξεις, δες απλά ομορφιά, και ετοιμάσου για πικνίκ:


Για καφεδάκι, δεν θα είμαστε αντικειμενικοί. Επειδή έχει ανοίξει ξανά ένα από τα πιο λατρεμένα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, το Pastaflora Darling (Ζεύξιδος 6, τηλ: 231 026 1518), το πιο πολύχρωμο, hip και κουκλίστικο καφέ σε περιμένει, ίδιο και απαράλλαχτο με παλιά, βιντάζ και κεφάτο.

Βέβαια, επειδή θέλουμε να σου δώσουμε εναλλακτικές, θα σου πούμε ότι τέλειο αρτιστίκ καφεδάκι θα πιείς και στις εξαιρετικές Ενοχές (Πλατεία Ναυαρίνου 15, τηλ: 698 288 3399), που πρόσφατα άνοιξαν και τον πάνω όροφό τους. Εδώ κάθε δωμάτιο έχει μια διαφορετική ιστορία να πει, με πανέμορφη διακόσμηση και έργα τέχνης να κρέμονται σε κάθε τοίχο. Α, επίσης, εκεί θα βρεις και τον πιο στιλάτο (πρόσεξε το παπιγιόν του, σε παρακαλώ) και κουλ τύπο της πόλης.


Προφανώς, καμία βόλτα στην Θεσσαλονίκη δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς ένα πέρασμα από Πλατεία Αριστοτέλους, αλλά και Πλατεία Ναυαρίνου. Δέκα λεπτά η μία από την άλλη, δυο άλλοι κόσμοι. Στην πρώτη, θα σου πούμε να πας το πρωί, είναι από τα πιο φωτεινά σημεία της πόλης. Στην Ναυρίνου, ως άλλος πρωτοετής, θα σκάσεις μύτη πιο αργά, θα κοιτάξεις λίγο τριγύρω να δεις τι ακριβώς παίζει (πολλά, είναι η σύντομη απάντηση, και ίσως να είναι αρκετή) και θα πας… όπου πέσει πρώτα το μάτι σου. Σε κάποιο μικρό μαγαζάκι για σουβενίρ; Σε κάποιο απ’ τα πολλά φαγάδικά της; Η Ναυαρίνου έχει να προσφέρει από πάμφτηνο σουβλ πιτόγυρο, μέχρι τραγανά φαλάφελ, μέχρι γιγάντιες φρουτοσαλάτες.

Αν πείνασες, θα μπορούσαμε να σου πούμε να μπεις οπουδήποτε, επειδή μία απ’ τις μεγαλύτερες αλήθειες για την Θεσσαλονίκη είναι πως ξέρει τι σημαίνει καλό φαγητό—από γκουρμεδιές μέχρι σουβλάκι, όποια κι αν είναι η ερμηνεία που δίνεις στην λέξη σουβλάκι, θα χορτάσεις και θα νιώσεις ικανοποιημένος. Αλλά, ξανά χωρίς αντικειμενικότητα, δεν μπορούμε να μην σου προτείνουμε το Γιόκ Μπαλίκ (Εθνικής Αμύνης 34, τηλ: 231 024 0022), επειδή γύρος. Απλά γύρος, δεν περιγράφεται καλύτερα με λόγια, πρέπει να το δοκιμάσεις.

Και όσο βραδιάζει, λοιπόν, αναρωτιέσαι πού να βγεις. Εδώ έχουμε επιλογές για κάθε γούστο. Θες τσιπουροκατάσταση με μεζεδάκια; Θα πας στο Μπιτ Παζάρ, ένα σύμπλεγμα από ταβερνάκια (σε αφήνουμε να διαλέξεις μόνος σου) που μαζεύουν περίπου τον μισό φοιτητικό πληθυσμό της πόλης κάθε βράδυ. Αν, πάλι, θέλεις μπύρες και ροκ, θα σε στείλουμε στο Rover (Σαλαμίνος 6, τηλ: 231 054 4304) που είναι αυτές οι δύο λέξεις, τιμιότατα: μια μεγάλη παμπ με βαρύ ξύλο, δυνατές μουσικές και άφθονη μπύρα. Αν κι αυτό δεν είναι η φάση σου αυτή τη στιγμή, θα πας στο Fragile. Μόνο που δεν θα το προτείνεις έτσι στους φίλους σου, πες το απλά Ταράτσα. Το Fragile/Ταράτσα (Βαλαωρίτου 29, τηλ: 231 054 7443) είναι ένα μπαρ ιδιαίτερο, πολύχρωμο, με πολύ καλές τιμές και μουσικές που κυμαίνονται από indie μέχρι τζαζ. Και, που ‘σαι…

…Βαλαωρίτου είπαμε. Η Βαλαωρίτου αξίζει μια παράγραφο από μόνη της, κι ας μην έχει σίγουρα τις δόξες που είχε πέντε χρόνια πριν. Επειδή είναι ένα σύμπλεγμα από μαγαζιά – από μπαράκια μέχρι ταβέρνες μέχρι τρύπες-στον-τοίχο-που-κοπανιούνται-με-μεηνστριμιές – που μαζεύει άπειρο κόσμο, έχει άπειρη φασαρία (για τους Αθηναίους που δεν το έχουν ζήσει, σκέψου ένα ολίγον κλειστοφοβικό – αλλά πιο πολύχρωμο – Γκάζι) και οι πιθανότητες να βρεις κάτι που να σε τραβήξει για να κάτσεις είναι πολλές.

Τέλος, καμία θεσσαλονικιώτικη εμπειρία δεν είναι ολοκληρωμένη μέχρι να μπεις στο νυχτερινό λεωφορείο για να γυρίσεις σπίτι. Κάποτε το έλεγαν 78Ν, πλέον όμως το λένε Ν1, και είναι η τέλεια κατάληξη της νύχτας σου σε αυτή την πόλη που αγαπάει και καλοπερνάει και φωνάζει και γενικά τα κάνει όλα δυνατά. Δεν σου λέμε ότι θα είναι ευχάριστη εμπειρία, αναγκαστικά. Αλλά η Θεσσαλονίκη γουστάρει τους τολμηρούς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v