10 λόγοι που αγαπάμε την Καβάλα

Οι γειτονιές, η Ιστορία της, οι γεύσεις και τα αξιοθέατα της Καβάλας που την κάνουν μία από τις πιο όμορφες και ενδιαφέρουσες πόλεις της Μακεδονίας.
10 λόγοι που αγαπάμε την Καβάλα
Η Παλιά Πόλη
Η συνοικία της Παναγίας, ακριβώς πάνω από το λιμάνι, είναι με διαφορά η ομορφότερη της Καβάλας. Η πλατεία με την ιστορική εκκλησία της Παναγίας, τα οθωμανικά κτίσματα του 18ου αιώνα, τα νοσταλγικά αρχοντόσπιτα, ο παλιός φάρος και τα πανέμορφα σοκάκια απλώνονται μπροστά μας για ατελείωτες βόλτες.



Το Ιμαρέτ
Ανάμεσα στα κτίσματα της παλιάς πόλης, ξεχωρίζει το Ιμαρέτ, ένα κλασικό δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής, το μοναδικό της τελευταίας οθωμανικής περιόδου που διασώθηκε, μεταμορφωμένο πλέον σε πεντάστερο ξενοδοχείο με υπέροχο café. Χτίστηκε από τον Μεχμέτ Αλή γύρω στα 1820 ως θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό ίδρυμα, και διατηρεί ακόμα την αύρα μιας άλλης εποχής.



Το Κάστρο
Στην κορυφή της παλιάς πόλης, η ακρόπολη της Καβάλας στολίστηκε με οχυρώσεις από τους Βυζαντινούς, τους Ενετούς και τους Τούρκους και σήμερα διαθέτει υπαίθριο θέατρο στο οποίο πιθανότατα θα πετύχετε κάποια καλλιτεχνική εκδήλωση.

Τα τείχη του υδραγωγείου
Οι «Καμάρες», όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τις τοξωτές κατασκευές του Μεσαιωνικού Υδραγωγείου, αποτελούν έργο της βυζαντινής εποχής, που επισκευάστηκε από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Το μνημείο που φτάνει τα 280 μέτρα σε μήκος αποτελείται από 60 αψίδες και είναι από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της Καβάλας, στην είσοδο της συνοικίας της Παναγίας.



Η παραλιακή περαντζάδα στο λιμάνι και το λιμανάκι των Σφαγείων
Η καρδιά της πόλης χτυπά στον παραλιακό της δρόμο, ό,τι πρέπει για παραθαλάσσιες βόλτες ανάμεσα σε φοινικόδεντρα, πλατείες και μπαράκια. Στο «πίσω λιμάνι» της πόλης, στη γειτονιά των Σφαγείων, η θέα στη θάλασσα συνοδεύεται από μεζέδες στα ταβερνάκια της περιοχής.

Οι παραλίες της Καβάλας
Κάποιες από αυτές βρίσκονται εντός των ορίων της πόλης, λιγότερα από 4 χιλιόμετρα από το κέντρο της, ενώ λίγο πιο έξω από αυτή, το σκηνικό γίνεται ακόμη πιο καλοκαιρινό. Το γραφικό Παλιό, η Καλαμίτσα με τα νεανικά beach bar, η Ηρακλείτσα, η Πέραμος και ο Μπάτης με το πράσινο σκηνικό και τα όμορφα εστιατόρια, και φυσικά οι φαντασμαγορικοί Αμμόλοφοι με τα κρυστάλλινα νερά και την ανοιχτόχρωμη αμμουδιά είναι οι SOS στάσεις στην καβαλιώτικη ακτογραμμή.



Το Μουσείο Καπνού 
Η Καβάλα αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα καπνοπαραγωγικής δραστηριότητας και εμπορίου πριν από έναν αιώνα, και αυτή της η παράδοση επιζεί μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου Καπνού, με αντικείμενα, αρχειακό υλικό και καπνοδείγματα εκείνης της περιόδου. Το εισιτήριο στοιχίζει 2€.

Η αρχαία πόλη των Φιλίππων
Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, θα βρείτε την πόλη που πήρε το όνομά της από τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εκεί, η σκαπάνη έφερε στο φως ερείπια από την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή και την παλαιοχριστιανική περίοδο, όπως αυτά του οκταγώνου, της ρωμαϊκής αγοράς, των βασιλικών εκκλησιών, τα τείχη και φυσικά, το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, που αποκαταστάθηκε και πλέον φιλοξενεί κανονικά παραστάσεις.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Ο αρχαίος κόσμος της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης γίνεται… ανάγλυφος μέσα από τα εκθέματα που φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας. Αντικείμενα από τη νεολιθική περίοδο και την εποχή του Χαλκού, ευρήματα από τη Νεάπολη και την Αμφίπολη, από τις νεκροπόλεις των Αβδήρων και από άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας αφηγούνται ιστορίες της αρχαιότητας – η είσοδος στοιχίζει 2€.



Το φαγητό
Νόστιμα θαλασσινά απολαμβάνουμε στο Μπαλαούρο στο λιμανάκι των Σφαγείων. Στο Σούσουρο σε ένα στενάκι του κέντρου δοκιμάζουμε φοβερούς κρεατομεζέδες. Για θέα θάλασσα και θαλασσινά πιάνουμε τραπέζι στην Κυρα Βαγγελιώ ή στο κομψό «Ψαράκι» στο λιμάνι με φόντο το Κάστρο. Για λαχταριστό πρωινό, pancakes ή αργότερα σούπερ κοκτέιλ με μοντέρνες γεύσεις πιάνουμε θέση στον Τσαλαπετεινό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v