5 μοναστήρια… θαύμα ό,τι πρέπει για εκδρομή

Στα Μετέωρα, την Έλωνα, τον Όσιο Λουκά, την Κηπίνα και τη Μονή Φιλοσόφου αξίζει να πας ακόμα και αν δεν έχεις τον θεό σου.
5 μοναστήρια… θαύμα ό,τι πρέπει για εκδρομή
της Ηρώς Κουνάδη

Ακούς τις λέξεις θρησκευτικός τουρισμός και σκέφτεσαι πούλμαν με συνταξιούχους που πάνε σε μια λειτουργία, αγοράζουν δύο κομποσκοίνια έξω από το μοναστήρι και επιστρέφουν σπίτι τους; Έφτασε η ώρα να αναθεωρήσεις. Τα μοναστήρια της Ελλάδας είναι η τέλεια αφορμή για εκδρομή, όχι μόνο επειδή είναι αξιοθέατα με την ετυμολογική σημασία του όρου, αλλά και γιατί είναι όλα τους χτισμένα στα ωραιότερα τοπία που διαθέτουμε ως χώρα.

Τα Μετέωρα


Προφανώς και είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για μοναστήρια-προορισμούς. Και πώς να μην; Αυτά τα θαύματα της φύσης και της αρχιτεκτονικής, η κατασκευή των οποίων υπολογίζεται γύρω στον 11ο-12ο αιώνα, είναι δικαίως χαρακτηρισμένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Έξι από τα μοναστήρια είναι σήμερα επισκέψιμα: Η Μονή Βαρλαάμ, ο Άγιος Νικόλας του Άσμενος, η Μονή Ρουσάνου, η Αγία Τριάδα, ο Άγιος Στέφανος και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, πιο γνωστή ως «Μεγάλο Μετέωρο», επειδή είναι κτισμένη στον ψηλότερο βράχο. Ο δρόμος σε φέρνει με το αυτοκίνητό σου μέχρι την είσοδο των μοναστηριών, αλλά η πεζοπορική διαδρομή από το Καστράκι είναι πραγματική εμπειρία.
Διαβάστε περισσότερα - Μετέωρα: Περπατώντας στην κορυφή του κόσμου

Στη γύρω περιοχή: Τα Τρίκαλα είναι σαφώς μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, κι εδώ σου έχουμε δέκα διαφορετικούς τρόπους να τα αγαπήσεις - 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στα Τρίκαλα 

Ο Όσιος Λουκάς στη Βοιωτία


Σε μια από τις καταπράσινες πλαγιές του Ελικώνα, δυο ωρίτσες από την πόρτα του σπιτιού μας, ο Όσιος Λουκάς είναι ένα από τα τρία ελληνικά μοναστήρια της μεσοβυζαντινής περιόδου που περιέλαβε η UNESCO στη λίστα της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Το μοναστήρι μετρά μια χιλιετία ζωής, με τις παλαιότερες τοιχογραφίες του να χρονολογούνται στον 12ο αιώνα.

Στη γύρω περιοχή: Πολύ κοντά στον Όσιο Λουκά, το Κυριάκι είναι ένα κουκλίστικο χωριό της Βοιωτίας, με ένα καταπράσινο δασάκι στα πόδια του, την Αρβανίτσα που είναι το τέλειο σημείο για να στρωθείτε για πικνίκ. Επίσης πολύ κοντά εδώ είναι και οι ξακουστές Πηγές Κρύας στη Λιβαδειά, με τα τρεχούμενα νερά τους και τα αιωνόβια πλατάνια τους, που θα ενθουσιάσουν τους φυσιολάτρες.

Η Μονή Φιλοσόφου στον Λούσιο


Φωλιασμένη μέσα στο καταπράσινο φαράγγι του Λούσιου (ναι, αυτό που είναι ίσως ο δημοφιλέστερος προορισμός για ράφτινγκ) η Μονή Φιλοσόφου είναι στην πραγματικότητα… δύο, η Παλαιά και η Νέα. Προσβάσιμες αμφότερες μόνο με τα πόδια, μέσα από το μονοπάτι που τις συνδέει με τη Μονή Προδρόμου, η οποία χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και είναι επίσης επισκέψιμη. Η Παλαιά Μονή Φιλοσόφου ιδρύθηκε το 963 μ.Χ. από τον γραμματέα του βυζαντινού αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, και είναι ένα από τα παλαιότερα βυζαντινά μνημεία που υπάρχουν στην Ελλάδα. Η Νέα Μονή Φιλοσόφου δεν είναι ακριβώς νέα: Ιδρύθηκε το 1691, και απέχει μόλις πεντακόσια μέτρα από την παλιά.

Στη γύρω περιοχή: Βρίσκεται η Καρύταινα με το κάστρο της, τα δημοφιλέστερα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας (η Βυτίνα, η Δημητσάνα και η Στεμνίτσα) αλλά και τα μυστικά διαμαντάκια του Μαινάλου, το Βαλτεσινίκο, το Ζυγοβίστι και η Αλωνίσταινα.
Διαβάστε περισσότερα - 20 τέλεια πράγματα να κάνεις στην Ορεινή Αρκαδία

Η Μονή Κηπίνας στα Τζουμέρκα


Την αδικούν οι φωτογραφίες της, πρέπει να το πούμε αυτό. Η Μονή Κηπίνας είναι σκαλισμένη (σκαλισμένη, όχι χτισμένη) σε ιλιγγιώδες ύψος πάνω σε έναν εντελώς κάθετο βράχο –και μόνο η θέα της στη γύρω περιοχή είναι αρκετή για να σου κόψει την ανάσα. Το μοναστήρι χρονολογείται από το 1212, και είναι προσβάσιμο από ένα μονοπάτι επίσης σκαλισμένο στον βράχο, και εν συνεχεία από μία ξύλινη γέφυρα η οποία σε άλλες, πιο ταραγμένες περιόδους σηκωνόταν ώστε να κόβει κάθε επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο και να αποτρέπει τις εισβολές.

Στη γύρω περιοχή: Ένα από τα ωραιότερα χωριά των Τζουμέρκων, οι απολύτως πέτρινοι Καλαρρύτες απέχουν μια ανάσα από το μοναστήρι. Όλη όμως η περιοχή προσφέρεται για εξερευνήσεις, αυτοκινητάδες και πεζοπορίες στη μαγική ηπειρώτικη φύση, που δε μοιάζει με τίποτα που να έχεις δει στην Ελλάδα.
Λεπτομέρειες έχουμε εδώ - Τζουμέρκα: Ήπειρος σε slow motion

Η Μονή της Έλωνας στον Πάρνωνα


Γνωστή και ως Έλωνα σκέτο (ή και Μονή Ελώνης, για τους επιμένοντες αρχαϊκά) αυτή η γυναικεία μονή είναι ένα θαύμα αρχιτεκτονικής, λαξευμένο σε μια από τις πανέμορφες πλαγιές του Πάρνωνα. Η ιστορία του ξεκινά το 1300, όταν σύμφωνα με τον θρύλο οι κάτοικοι της περιοχής είδαν την πλαγιά να φωτίζεται από μυστηριώδες φως. Αργότερα διαπίστωσαν πως ήταν το καντήλι που φώτιζε την εικόνα της Παναγίας, και έχτισαν ακριβώς σε εκείνη τη θέση το σημερινό μοναστήρι.



Στη γύρω περιοχή: Η Έλωνα βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στο πολυαγαπημένο μας Λεωνίδιο και τα χωριά του Πάρνωνα, το καστανοδάσος του Κοσμά, τα Τσίντζινα με τα φημισμένα μονοπάτια τους που σε λίγο καιρό λουλουδιασμένα θα είναι ένα χάρμα οφθαλμών.
Διαβάστε περισσότερα - Τα υπέροχα χωριά του Πάρνωνα

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v