Μετέωρα: Περπατώντας στην κορυφή του κόσμου

Σκαρφαλώνουμε τα ιλιγγιώδη βράχια των Μετεώρων, κάνουμε πεζοπορία στα μονοπάτια τους, επισκεπτόμαστε μονές και κλείνουμε δωμάτιο με θέα στα Τρίκαλα.
Μετέωρα: Περπατώντας στην κορυφή του κόσμου
Κείμενο: Ηρώ Κουνάδη
Φωτογραφίες: Γιώργος Παπαδόπουλος

Τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για το δέος των Μετεώρων. Ούτε οι άπειρες φωτογραφίες που προφανώς έχεις δει πολύ πριν ανέβεις στα δυσθεώρητα ύψη τους, ούτε οι διηγήσεις που μπορεί να έχεις ακούσει, ούτε καν η εικόνα τους την πρώτη φορά που την αντικρίζεις από μακριά οδηγώντας προς την Καλαμπάκα. Αν από εκεί είναι μια φορά εντυπωσιακά, από κοντά είναι συγκλονιστικά.

«Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς δημιουργήθηκαν» μου λέει ο Ρωμανός, ο οδηγός μας της Trekking Hellas καθώς ανηφορίζουμε τα φιδογυριστά μονοπάτια από το Καστράκι, το χωριό που είναι κτισμένο στις παρυφές των βράχων, προς τα μοναστήρια. «Η επικρατέστερη θεωρία λέει ότι κάποτε ο θεσσαλικός κάμπος ήταν θάλασσα, και ότι εδώ υπήρξε ένα τεράστιο δέλτα κάποιου ποταμού που χυνόταν ορμητικά στα νερά της, μεταφέροντας ογκόλιθους και ασβεστολιθικά πετρώματα. Αν τα δεις από κοντά θα παρατηρήσεις ότι δεν είναι συμπαγή βράχια, μοιάζουν περισσότερο με μικρά πετρώματα ενωμένα, που με τα χρόνια σχημάτισαν αυτά τα γιγάντια βραχώδη συμπλέγματα με τα παράξενα σχήματα». Ένα γεωλογικό φαινόμενο που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.

Ανεβαίνοντας τα Μετέωρα

Τα δίχτυα και τα καλάθια που ανέβαζαν τους επισκέπτες στις μονές των βράχων στις διαφημιστικές καμπάνιες του ΕΟΤ στα 70s είναι πια παρελθόν (χρησιμοποιούνται, για την ακρίβεια, μόνο για να μεταφέρουν προμήθειες και αντικείμενα). Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος ανεβαίνει κανονικότατα –έστω, με κάμποσες στροφές– μέχρι καθεμιά από τις έξι μονές που είναι σήμερα επισκέψιμες.

Εμείς, πάντως, προτείνουμε για να εκτιμήσετε καλύτερα το ειδυλλιακό τοπίο και να ανακαλύψετε το πραγματικό μεγαλείο των Μετεώρων, να κάνετε τη διαδρομή με τα πόδια: Ξεκινώντας από το Καστράκι, θα χρειαστείτε περί τις 4-5 ώρες για να ακολουθήσετε την καταπληκτική διαδρομή που ελίσσεται ανάμεσα σε επιβλητικά βράχια, πάνω σε στρωμένα με χρυσοκόκκινα φύλλα (ναι, ακόμα κι αυτή την εποχή) μονοπάτια και πλάι σε μεγάλα λουλουδιασμένα πλατώματα με θέα που κόβει την ανάσα.


Η διαδρομή είναι εύκολη ακόμα και για τους πιο αγύμναστους εξ ημών (και για οικογένειες με πιτσιρίκια από 8 ετών) καθότι δεν έχει μεγάλες ή απότομες ανηφόρες –πράγμα απορίας άξιο, τη στιγμή που καταλήγεις λίγο λαχανιασμένος στο πρώτο μοναστήρι να αγναντεύεις κάτω το Καστράκι και να αναρωτιέσαι πότε ανέβηκες όλο αυτό το υψόμετρο. Η Trekking Hellas διοργανώνει καθημερινά την συγκεκριμένη πεζοπορία, στην τιμή των 15€ κατ’ άτομο (λεπτομέρειες εδώ).

Μικρή ιστορική παρένθεση

Τα μοναστήρια στις κορυφές των απόκοσμων βράχων των Μετεώρων πρέπει να φτιάχτηκαν γύρω στον 10ο-11ο αιώνα –η ακριβής χρονολογία δεν μας είναι γνωστή. Η προφανής δυσκολία πρόσβασης στην περιοχή, σε συνδυασμό με το εξωπραγματικό τοπίο που θα έφερνε στον νου της εποχής κάτι από θεϊκή παρέμβαση οδήγησαν εδώ τους πρώτους ασκητές, που με την πάροδο του χρόνου ίδρυσαν τριάντα συνολικά μοναστήρια.

Σήμερα είναι επισκέψιμα, και προστατευόμενα από την UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, τα έξι από αυτά: Η Μονή των Αγίων Πάντων, περισσότερο γνωστή ως Μονή Βαρλαάμ, η μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος (ή Μονή του Αναπαυσά), η Μονή Ρουσάνου, η μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (πιο γνωστή ως «Μεγάλο Μετέωρο», επειδή είναι κτισμένη στον ψηλότερο βράχο), η μονή Αγίας Τριάδος και η μονή του Αγίου Στεφάνου.

Τρίκαλα: Η ιδανική βάση της εκδρομής σας

Μισή ώρα μακριά από το συγκλονιστικό τοπίο των Μετεώρων, τα Τρίκαλα είναι, εκτός από ιδανική βάση του ταξιδιού σας, και μια από τις ομορφότερες ελληνικές πόλεις που θα επισκεφθείτε ποτέ: Με ένα κουκλίστικο ιστορικό κέντρο, μεγάλες ηλιόλουστες πλατείες, δρόμους που σφύζουν από ποδήλατα (τα οποία βρίσκουν τον παράδεισό τους στο επίπεδο έδαφος του θεσσαλικού κάμπου) και τα νερά του Ληθαίου ποταμού να κυλούν σχηματίζοντας μικρά καταρρακτάκια κάτω από περίτεχνα γεφύρια και ανάμεσα σε πλακόστρωτες όχθες διάσπαρτες με ξύλινα παγκάκια του πικνίκ.

Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος –ή η πεζοπορία στα Μετέωρα σας έχει εξαντλήσει τα αποθέματα ενέργειας– σημειώστε μόνο τα highlights:
- Το βυζαντινό φρούριο των Τρικάλων, κτισμένο επί Ιουστινιανού τον 6ο αιώνα μ.Χ. με το μεγάλο πύργο του ρολογιού –σήμα κατατεθέν της πόλης.
- Την παλιά πόλη, το Βαρούσι (περισσότερο γνωστό και ως «τα στενά του Σακαφλιά») ακριβώς κάτω από το φρούριο, με τα πανέμορφα παραδοσιακά αρχοντικά και τα πλακόστρωτα δρομάκια.
- Το Τζαμί του Οσμάν Σαχ, έργο του Σινάν, του φημισμένου αρχιτέκτονα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που σχεδίασε μεταξύ άλλων και ένα από τα εντυπωσιακότερα τζαμιά της Κωνσταντινούπολης, το Suleymaniye.
- Και βέβαια τη βόλτα στις όχθες του ποταμού, παρέα με κύκνους, πάπιες και οικογένειες που κάνουν πικνίκ κάτω από τα δέντρα.

Πού να φάτε

Λαδοφάναρο, στα Παλιά Μανάβικα
: Έτσι λέγεται η όμορφη συνοικία πλάι στο Βαρούσι, που συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος σε ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία στην πόλη. Το Λαδοφάναρο είναι το δικό μας αγαπημένο εξ αυτών, τόσο για το καταπληκτικό περιβάλλον, όσο και για τις εξαιρετικές του γεύσεις. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τις πατάτες μπακίρι, ψημένες με τυριά σε μπακιρένιο σκεύος, την πράσινη σαλάτα με μανούρι και κουκουνάρι και τα μοσχαρίσια φιλετάκια με πικάντικη σάλτσα πιπεριών. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, μαζί με το δικό τους κρασί και κερασμένη σοκολατόπιτα με παγωτό στο τέλος.

Χάνι, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό: Σταθερή αξία για ντόπιους και επισκέπτες της πόλης των Τρικάλων, στεγάζεται σε ένα πανέμορφο πέτρινο κτίριο κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό και τον Μύλο Ματσόπουλου (που στεγάζει τα Χριστούγεννα τον περίφημο Μύλο των Ξωτικών). Σερβίρει λαχταριστή τοπική κουζίνα, αριστουργηματικά ψημένα κρέατα στη σχάρα και μεγάλη ποικιλία ορεκτικών, από τα οποία ξεχωρίζουν τα ντόπια τυριά και η ψητή πατάτα γεμιστή με ζαμπόν και διάφορα τυριά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί ή μπύρες και κερασμένα brownies με παγωτό στο τέλος.

Oltre Bar Restaurant, στο Λογγάκι: Στο roof bar του υπέροχου Ananti City Resort, με τα φώτα της πόλης στο… πιάτο, το Oltre Bar Restaurant σερβίρει δημιουργική κουζίνα, βασισμένη στις συνταγές και τα υλικά της Μεσογείου. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα σμυρναίικα σουτζουκάκια με σως γιαουρτιού, και την δροσερή σαλάτα με τζίντζερ. Θρυλικό ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης είναι και το burger του, με τηγανιτό αυγό. Όλα αυτά συνοδεύονται με καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, ή κρασί από την πληρέστατη οινική λίστα. Οι δε τιμές κυμαίνονται στα 25€ το άτομο.

Πού να πιείτε

Για το μέγεθός της, η πόλη των Τρικάλων διαθέτει αξιοσημείωτα πολλές διαφορετικές επιλογές για τα νυχτοπερπατήματά σας. Αναλόγως τα μουσικά σας γούστα, θα κινηθείτε είτε στην Ασκληπιού (την πιο pop/mainstream γειτονιά) είτε στα δρομάκια γύρω από τα Παλιά Μανάβικα. Η Κλεψύδρα και το Residence, στο νεοκλασικό κτίριο κοντά στον ΟΤΕ, συγκεντρώνουν τους λάτρεις των alternative, και ίσως λίγο πιο ροκ ακουσμάτων, ενώ καλή επιλογή για τους ξενύχτηδες αυτής της κατηγορίας είναι και το Αραπάτα –κυρίως μετά τα Μεσάνυχτα. Σε πιο mainstream ρυθμούς κινούνται το Frame, το ολοκαίνουριο Eleven Bar, το Baccarat και το Sinatra. Τέλος, το προαναφερθέν Oltre Bar Restaurant σερβίρει εξαιρετικά κοκτέιλ και υπέροχη, πανοραμική θέα στην πόλη.

Πού να μείνετε

Ananti City Resort, στα Τρίκαλα: Υπέροχο και προσιτά πολυτελές, με ατμοσφαιρικά φωτισμένα δωμάτια που αγναντεύουν από τις μεγάλες τους μπαλκονόπορτες τα φώτα της πόλης και τα χρώματα του θεσσαλικού κάμπου γύρω τους. Οι παροχές είναι εφάμιλλες με εκείνες ενός πεντάστερου ξενοδοχείου: υποδειγματικό spa (η χρήση της πισίνας, της σάουνας, του χαμάμ και του γυμναστηρίου περιλαμβάνονται στην τιμή του δωματίου), βασιλικός μπουφές πρωινού με σπιτικές λιχουδιές εμπνευσμένες από την τοπική κουζίνα (ολόφρεσκη μπουγάτσα και scrambled eggs με τρικαλινά λουκανικάκια συγκαταλέγονται στα highlights μας) και άψογη εξυπηρέτηση. Οι δε τιμές είναι εξαιρετικό value for money: από 96€ το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό, χρήση του spa και μία δραστηριότητα που μπορεί να είναι είτε βόλτα με ποδήλατα στην πόλη, είτε πεζοπορία στα Μετέωρα με την Trekking Hellas.
Διαβάστε περισσότερα για το Ananti City Resort εδώ.

Ξενώνας Αρσένης, στην Καλαμπάκα: Αν αναζητάτε μια low budget εναλλακτική, αυτός ο παραδοσιακός ξενώνας στην καρδιά ενός ελαιώνα προσφέρει λιτά αλλά πεντακάθαρα και περιποιημένα δωμάτια με μπαλκονάκι και θέα στους βράχους των Μετεώρων. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 35€ για το δίκλινο με θέα. Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking, από εδώ

Ξενώνας Λίθος, στο Καστράκι: Όμορφα, απλά διακοσμημένα δωμάτια με θέα στους βράχους των Μετεώρων, ακριβώς δίπλα στην πλατεία του χωριού. Στις παροχές τους περιλαμβάνεται δωρεάν wi-fi, ενώ οι τιμές ξεκινούν από 45€ το δίκλινο με θέα στα Μετέωρα (συν 5€ προαιρετικά κατ’ άτομο για πρωινό). Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking, από εδώ

Hotel Tsikeli, στο Καστράκι: Οικογενειακή επιχείρηση με περιποιημένα δωμάτια, κτισμένα γύρω από έναν καταπράσινο κήπο. Τα μπαλκονάκια τους αγναντεύουν το επιβλητικό τοπίο των Μετεώρων, ενώ στις παροχές τους περιλαμβάνονται δωρεάν wi-fi και μεγάλες τηλεοράσεις. Οι τιμές κυμαίνονται στα 35€ για το δίκλινο δωμάτιο, ή 50€ για το deluxe δίκλινο με δικό του κήπο και θέα στα Μετέωρα. Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking, από εδώ




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v