Ακόμα να πας Μπρίστολ;

Βολτάρουμε στα στενά και τους δρόμους του Μπρίστολ και σημειώνουμε τα καλύτερα μιας πόλης που πάντα κάτι ωραίο συμβαίνει.
Ακόμα να πας Μπρίστολ;

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Οι απευθείας και φτηνές πτήσεις με την Easy Jet είναι μόνο η αφορμή. Οι λόγοι για να ανακαλύψεις την πιο «να ζεις» πόλη της Μεγάλης Βρετανίας είναι δεκάδες και θα τους βρεις σε στενάκια με υπαίθριες αγορές που σφύζουν από ζωή, στο γραφικό «λιμανάκι» του Harborside, σε πάρκα, μεσαιωνικά κτίρια, τεράστιες πλατείες και στα δεκάδες murals του Banksy και άλλων street artists που κοσμούν τους δρόμους της.

Το Μπρίστολ είναι ο ορισμός του ωραίου vibe. Έχει ψηφιστεί κατά καιρούς ως η πιο Livable πόλη της Αγγλίας και αποτελεί ένα πολυπολιτισμικό και καλλιτεχνικό κέντρο. Από εδώ οι Massive Attack ξεκίνησαν το κίνημα του trip hop το 1988, εδώ γεννήθηκαν λίγο αργότερα, το 1994, οι Portishead. Οι κάτοικοί της το αποκαλούν sunny side of the UK, για την χαλαρότητά του και – ω ναι! – τις ημέρες ηλιοφάνειας που σπάνια θα δεις σε πόλη της Γηραιάς Αλβιόνας.

Δεν είναι πάμφτηνη πόλη, αλλά ούτε πανάκριβη. Έχοντας στην τσέπη σου περί τις 50 λίρες την ημέρα (χωρίς τη διαμονή) μπορείς να φας, να πιεις και να πεις και δυο τραγούδια με τους μεθυσμένους Άγγλους. Έχει δικό της αεροδρόμιο, το οποίο απέχει περίπου μισή ώρα από το κέντρο της με λεωφορείο, ενώ αν δεν σε ζορίζει το δεξιοτίμονο, η ενοικίαση αυτοκινήτου δεν είναι πολύ ακριβή. Διαφορετικά, η μετακίνηση με τρένο ή λεωφορείο είναι άνετη, εύκολη και απευθείας.


And when you walk, do you walk to your preference / No need to answer till I take further evidence

Massive Attack - Eurochild

Η πόλη χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το Κέντρο της, το City Center, συγκεντρώνει όλα τα εμπορικά καταστήματα με... επικεφαλή το Cabbot Circus. Ακριβώς δίπλα του, συγκεντρώνονται όλα τα μαγαζιά τύπου Zara, H &M κ.α. τα οποία προσφέρουν τις δόσεις shopping που ενδεχομένως να χρειάζεσαι.

City center Bristol

Στην άλλη πλευρά, δεσπόζει το Harborside, το πάλαι ποτέ λιμάνι που ναύτες και έμποροι αντάλλαζαν αγαθά και έβαζαν πλώρη για να ανακαλύψουν νέους τόπους το μακρινό 1051. Σήμερα, η περιοχή στις όχθες του ποταμού Avon είναι γεμάτη μπαράκια και εστιατόρια για κάθε στιλ, ενώ τα καλοκαίρια ο κόσμος αράζει στις αποβάθρες με μπύρες ανά χείρας και λιάζεται στις τόσο ποθητές αχτίδες του ήλιου. Εδώ βρίσκεται και το θρυλικό SS-Britain, ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα, για την εποχή του ατμόπλοια.

Bristol Harbourside #dailyshoot #leshainesimages

Λίγα λεπτά με τα πόδια από το Harborside, δύο από τα οπωσδήποτε αξιοθέατα είναι ο εντυπωσιακός Καθεδρικός του Μπρίστολ με τα πανέμορφα βιτρώ, και το νεογοτθικού ρυθμού Willis Memorial, το οποίο αποτελεί κομμάτι του Πανεπιστημίου του Bristol φιλοξενώντας τη βιβλιοθήκη, τα εξεταστήρια και διάφορες τιμητικές εκδηλώσεις.



Στο ενδιάμεσο της διαδρομής από το Εμπορικό Κέντρο μέχρι το Harborside, η St. Nicholas Market είναι μια υπαίθρια αγορά από εκείνες που υπάρχουν σε κάθε πόλη της Αγγλίας, και δανείζεται το όνομά της από τον επιβλητικό ομώνυμο γοτθικού τύπου Ναό. Μυρωδιές από street food κάθε γωνιάς του πλανήτη σπάνε μύτες και σε προσκαλούν σε ένα ημι(υπαίθριο) γλέντι με λάιβ μουσικές και φυσικά άφθονη μπύρα από street pubs που βγάζουν τα βρυσάκια τους στον δρόμο.


Όνομα (συντάκτη) και πράγμα (αγορά)

Ένα μισάωρο με το αυτοκίνητο ή με το λεωφορείο από το Κέντρο, η γέφυρα ορόσημο της πόλης, η εντυπωσιακή Clifton Suspension Bridge, αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα του 1864. Ακριβώς δίπλα, η Pub White Lion είναι ό,τι πρέπει για χάζι στη γέφυρα, συνοδεία μιας παγωμένης μπύρας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Σημείωσε επίσης πώς στα μισά περίπου της διαδρομής από το Κέντρο προς τη γέφυρα, ο πύργος Cabot Tower είναι ελεύθερα προσβάσιμος, περιστοιχίζεται από όμορφους κήπους με παγκάκια για περίπατο και άραγμα και αν τον ανεβείς θα δεις την πιο συγκλονιστική θέα της πόλης και της γέφυρας.

 

I am nothing, I move through wall / I'll make thunder when the night calls

Tricky- Every Day

To Bristol είναι η πόλη του Banksy και οι τοίχοι της υπήρξαν καμβάς του πολλάκις όταν ξεκίνησε να βάφει τη δεκαετία του ’80. Πολλά από τα έργα του έχουν δυστυχώς χαθεί, όμως αρκετά παραμένουν στους τοίχους για να θυμίζουν πως από εδώ ξεκίνησε το ρηξικέλευθο έργο του.

Girl with a Pearl Earring

Κατά καιρούς διοργανώνονται διάφορα τουρ στα δρομάκια που φιλοξενούν έργα του, όμως μπορείς άνετα να στήσεις το δικό σου, ανοίγοντας τα Google Maps και πληκτρολογώντας "Bansky Bristol".

Banksy

Δες παρακάτω τρεις διαδρομές στην πόλη με πυξίδα τα έργα του.






I drink on a daily basis / Though it seldom cools my temper 

Massive Attack - Karmacoma



Η πόλη είναι γεμάτη pubs και μπαράκια, όρεξη να’ χεις και λεφτά να τα δοκιμάσεις όλα. Στο Lanes θα πιείς τις μπύρες σου και θα παίξεις bowling στη δίπλα αίθουσα ενώ ο DJ βαράει ντίσκο ή εγχώριες μπάντες παίζουν ζωντανά μουσική δίπλα σου ενώ κάνεις strike. Στο Kongs με σήμα τον γορίλλα θα ζήσεις ξανά εποχές νιότης με δεκάδες arcades και ποδοσφαιράκια, τραπέζια ping pong και φυσικά άφθονη μπύρα, ενώ στην pub της Brewdog θα δοκιμάσεις δεκάδες εξαιρετικές ετικέτες της γνωστής φίρμας και αρκετά guest βαρέλια από εγχώριες μικροζυθοποιίες.



Κοντά στο Kongs, το Old Vic είναι ένα εντυπωσιακά ανακαινισμένο θέατρο, το οποίο πέρα από καθημερινές παραστάσεις φιλοξενεί ένα σούπερ στιλάτο και ρετρό μπαρ, στο οποίο μπορείς να απολαύσεις ένα early drink πριν ξεκινήσεις τις μπαρότσαρκες.

Απέναντι από το Castle Park, το Left Hand Giant είναι μια πανέμορφη brewpub με φόντο την φωτισμένη γέφυρα και industrial διακόσμηση, στα βρυσάκια της οποίας φιγουράρουν περί τις 50 ετικέτες μπύρας, ενώ ακριβώς δίπλα του στο Le Vignoble μπορείς να φτιάξεις το δικό σου wine tasting επιλέγοντας από ένα πρωτότυπο σύστημα self service τις ετικέτες που θέλεις να δοκιμάσεις, βάζοντας μια μικρή ποσότητα από το καθένα στο ποτήρι σου.

Γενικά οι τιμές για τις μπύρες κυμαίνονται στις 4-7 λίρες το pint, ενώ για τα απλά ποτά στις 6-8 λίρες.


You're not my eater / I'm not your food

Massive Attack - Black Melt

Στο Las Iguanas ξεδιπλώνεται στο πιάτο σου όλη η πικάντικη γεύση από τις κουζίνες της Ισπανίας, της Κολομβίας, του Μεξικό και του Περού (περί τις 20 λίρες/άτομο για ένα πλήρες γεύμα), ενώ στο Spitfire ο κρεατολάγνος μέσα σου θα πάθει αμόκ με τα υπέροχα κρέατα που βγάζει η κουζίνα – αποκορύφωμα τα καραμελωμένα St. Luis Ribs που λιώνουν στο στόμα (περί τις 30 λίρες/άτομο).

Να, αυτά εδώ:



Στο κρυμμένο Bento Bos θα φας εξαιρετικό sushi σε καλές τιμές (20 λίρες/ άτομο), ενώ στο Zaza Bazaar στο Harborside θα βρεις ούτε έναν ούτε δύο αλλά πέντε κορυφαίους all you can eat μπουφέδες από διάφορες διεθνείς κουζίνες (ασιατική, ινδική κ.α.) με δικό τους μάγειρα έκαστος (7-15 λίρες/ άτομο αναλόγως ημέρας).

Δίπλα από την pub της Brewdog, το μπεργκεράδικο 3 Brothers σερβίρει ζουμερά, λαχταριστά burgers σε μεγάλη ποικιλία, με τα μισά του τραπέζια να είναι στη… στεριά και τα άλλα μισά να επιπλέουν μέσα σε ποταμόπλοιο.




Day, yesterday / Really should be leaving but I stay

Massive Attack - Dissolved Girl 

Κορυφαίες επιλογές διαμονής στην πόλη είναι το τετράστερο The Bristol στο Riverside δίπλα στη γέφυρα (από 134€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και το επίσης τετράστερο Mercure Bristol Holland House (από 112€ για ένα δίκλινο με πρωινό). Πιο οικονομική επιλογή ξενοδοχείου, το Mercure Brigstow Bristol πάνω στον ποταμό Avon διαθέτει δίκλινα δωμάτια στα 89€ με πρωινό, ενώ για ακόμα πιο μπάτζετ διαμονή, μπορείς να επιλέξεις ένα από τα δύο hostel της πόλης, το Rock and Bowl δίπλα από το μπαρ The Lanes ή το Bristol Wing

I take a trip to Gaza / It's love I'm really after



Ο Tricky λέει να πάει στην Γάζα, εσύ όμως αν ο χρόνος σε παίρνει, μια αυθημερόν εκδρομή στο Bath ή την Οξφόρδη επιβάλλεται να την κάνεις για να δεις δύο εντυπωσιακά διατηρημένες και υπέροχες πόλεις.

Το Bath είναι ένα άγνωστο εν πολλοίς βρετανικό «διαμαντάκι» στην κοιλάδα του ποταμού Avon, το οποίο ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους σαν λουτρόπολη και σήμερα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Εδώ θα βολτάρεις στους γραφικούς του δρόμους, αλλά και κατά μήκος του ποταμού, θα χαζέψεις επιβλητικές γοτθικές εκκλησίες και θα χαλαρώσεις στα φυσικά θερμά νερά του εκεί όπου κάποτε σύχναζαν Κέλτες και Ρωμαίοι και φέρουν την επιγραφή ΑΡΙΣΤΟΝ ΜΕΝ ΥΔΩΡ. Η απόσταση από το Bristol είναι περί τα 15 λεπτά με το τρένο.



Στην Οξφόρδη, θα χαθείς στα μεσαιωνικά της στενάκια, θαυμάζοντας τα άριστα διατηρημένα κτήρια του ομώνυμου  Πανεπιστημίου, το οποίο πιθανότατα ιδρύθηκε στο τέλος του 11ου αιώνα και θα νιώσεις τη μαγεία της σειράς ταινιών Harry Potter, η οποία γυρίστηκε εν μέρει εδώ. Πριν γυρίσεις, επιβάλλεται να πιεις ένα μοριακό cocktail στο Alchemist, στην κορυφή του εμπορικού κέντρου Westgate και να απολαύσεις την νυχτερινή θέα της παραμυθένιας αυτής πόλης από ψηλά.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v