Ισλανδία: Γη... από άλλον πλανήτη

Δεν χρειάζονται περιττές εισαγωγές. Δεν τις έχεις ανάγκη, όμως κράτα αυτό: Στην Ισλανδία θα κάνεις το ταξίδι της ζωής σου.
Ισλανδία: Γη... από άλλον πλανήτη

του Νικόλα Γεωργιακώδη

 

Κάθε εικόνα της και ένα wallpaper για την οθόνη του υπολογιστή σου και ταυτόχρονα ένα ανεξίτηλο σημάδι στη μνήμη.

Κάθε ανάσα κρύου αέρα, κάθε είσοδος στο πίσω μέρος καταρράκτη με φόντο διπλά ουράνια τόξα, κάθε βήμα σε μονοπάτια παρθένα, κάθε ακρωτήρι που μοιάζει με την άκρη της Γης, όλα συνάδουν στο να πεις με σιγουριά πως αυτό εδώ το μέρος είναι ένας άλλος, απόκοσμος πλανήτης · να συνειδητοποιήσεις πως η πτήση για Ισλανδία μάλλον πέρασε από κάποια πύλη και σε έφερε σε εξωγήινους τόπους.

Βάλε στα ηχεία σου αυτό το απίστευτο κομμάτι των ντόπιων μεταλλάδων Solstafir και ακολούθησε μας σε ένα ταξίδι που ξεκινά από τη στιγμή που προσγειώνεσαι στο Αεροδρόμιο.

 



Πριν ξεκινήσουμε μερικά βασικά (πάτα pause)

Αν επισκεφτείς το νησί τον χειμώνα, να ξέρεις πως θα χρειαστείς περισσότερες ημέρες απ’ ό,τι το καλοκαίρι. Το φως εδώ παίζει μεγάλο ρόλο. Τον Νοέμβρη για παράδειγμα, νυχτώνει πίσσα βαθιά από τις 15.00 το μεσημέρι, άρα η μέρα σου είναι μισή. Επίσης, οι αποστάσεις είναι τεράστιες.



Υπολόγισε λοιπόν για να δεις τα απολύτως απαραίτητα και εντυπωσιακότερα 12 ημέρες, το καλοκαίρι, συν δυο μέρες το χειμώνα. Λόγω του ότι η Ισλανδία δεν συνδέεται με απευθείας πτήση από Ελλάδα, υπολόγισε τα μεταφορικά να σου βγουν 400€ μετ’ επιστροφής (ή και λιγότερα αν επιλέξεις low cost). Η ενοικίαση οχήματος είναι απαραίτητη και θα σου βγει περίπου 50€ ανά ημέρα, όσον αφορά τη βενζίνη, κοστίζει όσο και στην Ελλάδα. Όμως πρόσεχε: να τηρείς πάντα τα όρια στους δρόμους (90χλμ μάξιμουμ) και να μην οδηγήσεις ποτέ πιωμένος. Αν σε πιάσουν, θα φας ένα ωραιότατο 500αρι ευρώ στο κεφάλι και στην τσέπη. Κρίμα δεν είναι; Επίσης, οι δρόμοι συχνά πιάνουν «μαύρο πάγο», κάτι που σημαίνει πως αν θες κάνεις ελληναράδικες τσαχπινιές, θα βρεθείς στα χωράφια.

Αρκετά «τσουχτερή» στην Ισλανδία είναι η διαμονή και το φαγητό έξω. Αν δεν πας με παρέα 3-4 ατόμων για να κλείσετε AirBnB, υπολόγισε 150-200€ για ένα μονόκλινο ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο και ένα 60€ για χόστελ. Όσο για το φαγητό σε εστιατόριο, ένα κυρίως πιάτο μπορεί να κοστίζει ακόμα και 30€, ένα ορεκτικό 20€ και ένα γεύμα να σου βγει στα 60-100€. Οι μπύρες έξω επίσης είναι αρκετά ακριβές, πάνω από 10€. Το σούπερ μάρκετ πάντως είναι αρκετά οικονομικό – τίμησέ το. Εν ολίγοις, αν πας με παρέα 4 ατόμων υπολόγισε να δώσεις περί τα 1200€ συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών για 12 ημέρες.

Μιλώντας για λεφτά, σου προτείνουμε να βγάλεις μια κάρτα τύπου Revolut ή κάτι ανάλογο για να μη χαλάσεις ένα κάρο χρήματα σε exchange rate, το οποίο είναι μεν μικρό, αλλά όταν μαζευτεί στο τέλος θα κλαις. Επίσης, παντού δέχονται κάρτες, όλοι πληρώνουν με κάρτες, μην μπεις στον κόπο να αλλάξεις σε μετρητά- δε θα σου χρειαστούν πουθενά.

Τέλος, το βόρειο σέλας έχεις περισσότερες πιθανότητες να το δεις μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου και σε περιοχές χωρίς φωτορρύπανση, καθώς τους υπόλοιπους μήνες οι ώρες σκοταδιού μειώνονται αισθητά. Εδώ υπάρχει ένα εργαλείο «πρόγνωσης» για την ηλιακή δραστηριότητα και το σέλας.

 


Το ταξίδι σε άλλους κόσμους ξεκινά (πάτα resume)

 



Το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας είναι το Keflavík, όλες οι πτήσεις έρχονται εδώ. Από εδώ θα καταλήξεις στο Ρείκιαβικ, σε μια απόσταση Σπάτα – Αθήνα χιλιομετρικά. Η βορειότερη πρωτεύουσα του πλανήτη είναι μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη πόλη που τα τελευταία χρόνια ζει μια εντυπωσιακή αύξηση πληθυσμού – όλοι, ανεξαρτήτως φυλής ή κουλτούρας έρχονται να μείνουν εδώ. Ο τουρισμός δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό την αύξηση αυτή, είναι σταθερά αυξανόμενος άρα απαιτεί παραπάνω χέρια, περισσότερα σπίτια. Είναι μια πανέμορφη πόλη, γεμάτη απίστευτη street art σε κάθε γωνιά, ακόμα και στους τοίχους των σπιτιών. Ως τουρίστας, είναι η πιο οικονομική πόλη για να μείνεις.

 



Αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις εδώ είναι να δεις το ναό Hallgrimskirkja, μια πελώρια εκκλησία με πύργο στην οποία αν είσαι τυχερός τα ΣΚ μπορεί να ακούσεις ζωντανή κλασική μουσική από ορχήστρα, να περπατήσεις στην οδό Laugavegur (σαν τη δική μας Ερμού) με τα μαγαζάκια και τα μπαρ, και από εκεί στα δρομάκια μεταξύ των οδών Austurstraeti, Laekjargata, Tryggvagata και της λίμνης Τιόρνιν. Εδώ θα βρεις και το ιστορικό κέντρο με κτίρια όπως η Βουλή, το Δημαρχείο και ο ναός Dómkirkjan. Στην περιοχή του λιμανιού βρίσκονται η εντυπωσιακή φουτουριστική Όπερα Harpa, ένα απίστευτο γυάλινο κτίριο, το Μουσείο Τέχνης, το Μουσείο Saga καθώς και το Ναυτικό Μουσείο και το κέντρο Aurora για 3D βύθιση στο βόρειο σέλας.

Για φαγητό έχει τα πάντα: ισλανδικό με βάση το καλύτερο αρνί που έχεις δοκιμάσει, αλλά και ψάρι, κινέζικο, γιαπωνέζικο, κεμπάπ, ό,τι θες να φας παίζει εδώ σε αρκετά καλές τιμές, αλλά και ακριβές, ανάλογα το μπάτζετ σου.

 

 

 

Αντίο Ρέικιαβικ

 

Το είδαμε, είναι όμορφο, πολύχρωμο και ζεν, όμως η ψυχή της Ισλανδίας δεν βρίσκεται εδώ. Η μαγεία, όπως και η αλήθεια κατά τον Μώλντερ, βρίσκεται εκεί έξω, και όπως και στα X-Files εξωγήινα μυστικά καραδοκούν στο άγνωστο που σε περιμένει να το ανακαλύψεις.

Μία ώρα από το Ρέικιαβικ ξεκινά το golden circle. Μια διαδρομή που περνά από μερικά εκ των εντυπωσιακότερων φυσικών θαυμάτων της Ισλανδίας και θα χρειαστείς περίπου μια μέρα για να την κάνεις ή ένα απογευματάκι αν πας καλοκαίρι. Τι περιλαμβάνει λοιπόν;

Τον καταρράκτη Gullfoss: είναι στην ουσία δύο καταρράκτες, από τους ομορφότερους και πιο μεγάλους της χώρας και πιο εντυπωσιακούς της Ευρώπης, που στο φως του ήλιου φαίνονται χρυσαφένιοι. Στις ψιχάλες που πετάγονται μεταξύ τους, ξεπετάγονται ουράνια τόξα.



Τη λίμνη Κerid: Ένας κρατήρας που καταρρέει μέσα στον εαυτό του, και φωλιά για μια ολοστρόγγυλη λίμνη, με ένα κυκλικό μονοπάτι και σκαλάκια κατάβασης που οδηγούν στις όχθες της. Το νερό στη λίμνη παγώνει το χειμώνα και δημιουργεί ένα τοπίο που κόβει την ανάσα.

 



Τον Geysir: Σε ένα γεωλογικό πάρκο στη μέση του πουθενά, όπου ρέει καυτό νερό στους 100 βαθμούς, την παράσταση κλέβει ο Strokkur, ένας πίδακας που ανά τρία λεπτά ξυπνά και πετά καυτό νερό δεκάδες μέτρα ψηλά στον αέρα.

Το Εθνικό Πάρκο Thingvellir: Εκτός από τη φυσική ομορφιά και τα τρεχούμενα νερά, εδώ είναι που η λιθοσφαιρική πλάκα της Ευρασίας συναντά αυτή της Αμερικής – μάλιστα, οι δύο πλάκες απομακρύνονται μερικά εκατοστά κάθε χρόνο, σχηματίζοντας ένα ολοένα και πιο εντυπωσιακό ρήγμα, δίπλα από το οποίο περνά το μονοπάτι εξερεύνησης, ένα φαντασμαγορικό σκηνικό βγαλμένο από επική ταινία ή βίντεο κλιπ των Immortal.

 



To Blue Lagoon: Μία ιαματική λίμνη με εξωπραγματικά γαλάζια, αχνιστά νερά που διατηρούνται στους 40 βαθμούς, σαν ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο σε μια πελώρια πισίνα. Αναμφίβολα highlight του golden circle, όμως κατά την ταπεινή γνώμη μας είναι το πιο «τουριστικό», έχει είσοδο 80€, είναι τεχνητό, και πρέπει οπωσδήποτε να κλείσεις θέση ονλάιν γιατί η ουρά είναι τεράστια. Σημείωσε λοιπόν το πιο «ψαγμένο» και φτηνό Secret Lagoon στην πόλη Fludir- το οποίο είναι φυσικό- έχει είσοδο 20€ περίπου, είναι λιγότερο διαδεδομένο και με σαφώς λιγότερο κόσμο. Επίσης (γνώμη μας), είναι πιο όμορφο.

 



Προσθήκη δική μας στα αξιοθέατα, το Friðheimar ένα πανέμορφο μέρος/θερμοκήπιο με ντομάτες, μέσα στο οποίο λειτουργεί ένα εστιατόριο που σερβίρει τα πάντα με βάση το δημοφιλές λαχανικό (ή μήπως φρούτο;). Και όταν λέμε τα πάντα, το εννοούμε: ακόμα και μπύρα από ντομάτα έχει και είναι απίστευτη. Και εδώ θα χρειαστεί να κάνεις κράτηση ονλάιν για να απολαύσεις το γεύμα σου ανάμεσα στις ντοματούλες.

 


On and On South of Heaven

 




Αφού ζήσεις την μοναδική εμπειρία του golden circle, θα βάλεις πλώρη Νότια προς το υπέροχο χωριουδάκι Vik. Εδώ μπορείς βέβαια να έρθεις και κατευθείαν από το Ρέικιαβικ αν θες. Όπως και να’ χει, οι πιο εντυπωσιακές ατραξιόν του Νότου βρίσκονται στη διαδρομή για εδώ – και από εδώ.

 



Ο Seljandalsfoss, ένας από τους λίγους καταρράκτες της χώρας που είναι προσβάσιμος από το πίσω μέρος τους, βρίσκεται πάνω στο δρόμο για το χωριό, ενώ δίπλα του ακριβώς, θαρρείς κρυμμένος ο Gljúfrabúi είναι ακόμα ένας απίστευτης ομορφιάς καταρράκτης, που κρύβει πίσω του μια σπηλιά με τρύπα στον ουρανό για να βγάλεις τις φωτογραφίες της ζωής σου. Τριάντα λεπτά οδήγησης από εδώ, ακόμα ένας καταρράκτης ο πιο διάσημος της Ισλανδίας κάνει αισθητή την επιβλητική του παρουσία.

Ο μεγαλοπρεπής Skogafoss, πρωταγωνιστής στη σειρά Vikings και Game of Thrones, δεν είναι απλά ένας ακόμα καταρράκτης από τους πολλούς του Νότου, είναι ένα απίστευτο θαύμα της Φύσης που κρύβει τον ουρανό αν κάτσεις κοντά του. Δίπλα του ακριβώς, ένας άγνωστος καταρράκτης, όμως λατρεμένος από τους ντόπιους και λιγότερο τουριστικός, ο Kvernufoss θα σου προκαλέσει δέος. Επίσης προσβάσιμος στην πίσω πλευρά του.

 



Σημείωσε σε αυτό το σημείο πως αν έχεις μερικές έξτρα μέρες διακοπών, οφείλεις να επισκεφτείς το σύμπλεγμα Westman Islands, με ferry από το λιμανάκι πριν το Vik. Από αυτά το Heimaey είναι το μόνο που κατοικείται και διατηρεί αναλλοίωτη την ηφαιστειογενή γοητεία του, προσφέροντας μια ωραιότατη μονοήμερη. Το ηφαίστειό του ανατινάχτηκε το 1973 καταστρέφοντας το μισό νησί, ενώ ο κρατήρας του στα 200 μέτρα είναι ωραιότατος για να ανέβεις και να χαζέψεις τη θέα. Πρόσεχε όμως: αν ο καιρός είναι βροχερός μην το προτιμήσεις, θα είναι σαν να έχεις πάει στην Κόλαση. Με ήλιο όμως, εδώ θα βρεις ακόμα έναν επίγειο Παράδεισο.

 



Και μιας και μιλάμε για βροχή, καλωσόρισες στο Vik. Την πιο βροχερή περιοχή της Ισλανδίας και ταυτόχρονα την πιο ακριβή αλλά και μοναδικά υπέροχη. Το φυσικό τοπίο είναι μοναδικό και όρεξη να έχεις για περπάτημα μιας και εδώ θα βρεις τα πιο όμορφα μονοπάτια της χώρας, αλλά και ένα σωρό extreme δραστηριότητες, όπως το paragliding από την κορυφή του βουνού, ενώ σου κρατούν παρέα τα πανέμορφα puffin του Ατλαντικού. Στο Vik βρίσκεται και η εντυπωσιακότερη μαύρη παραλία του κόσμου, η Reynisfjara, με τους τεράστιους κάθετους σχηματισμούς βασάλτη, και ακριβώς δίπλα της ένας φάρος που ατενίζει το απέραντο πέλαγος και προσφέρει ανατριχίλες δέους, ενώ αναρωτιέσαι αν έχεις φτάσει στο τέλος του κόσμου.

 



Μετά το Vik, η πόλη Hofn στα νοτιοανατολικά προσφέρεται για διανυκτέρευση, ενώ στον δρόμο που ενώνει τα δύο σημεία o επισκέψιμος και… διαστημικός παγετώνας Skaftafell θα σου φέρει στο νου σκηνές από το Interstellar, αν επιλέξεις να τον περπατήσεις με κάποιο οργανωμένο τουρ.

 

 

Επίσης πριν το Hofn, η Jökulsárlón είναι πιθανότατα ένα από τα ωραιότερα μέρη στην Ισλανδία: μια λίμνη γεμάτη μικρά παγόβουνα, στην οποία μπορείς να περιηγηθείς με βαρκάκι με φόντο τα επιβλητικά βουνά. Ακριβώς δίπλα της, τεράστια κομμάτια πάγου ξεβράζονται σε μια ακόμα μαύρη παραλία, σαν διαμάντια, και της δίνουν το ταιριαστό παρατσούκλι «Παραλία των Διαμαντιών».

 

 


Το ταξίδι τελείωσε (;)

 

Με τους παραπάνω τόπους και εμπειρίες είναι σίγουρο πως θα έχεις μαζέψει μπόλικο υλικό για να παραληρείς όταν γυρίσεις Ελλάδα. Επειδή όμως η Ισλανδία δεν είναι μόνο για ένα ταξίδι, αλλά για δύο ή ακόμα και τρία και επειδή λογικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα εδώ θα ανοίγουν κι άλλες πύλες για τηλεμεταφορά, σημείωσε και τα παρακάτω για την επόμενη διαστρική σου εξόρμηση.

* Από το Hofn με κατεύθυνση προς την επόμενη μεγάλη πόλη, την Egilsstaðir, ξεκινούν τα Eastfjords. Μια αχανής έκταση με φιορδ μισό ταξίδι από μόνη της, γεμάτη τεράστιες αποστάσεις και ξεχασμένα από το Θεό αλλά πανέμορφα χωριουδάκια. Από αυτά το πιο όμορφο είναι το Seydisfjordur, ένα κρυμμένο διαμάντι στο πουθενά, με το χαρακτηριστικό ουράνιο τόξο ζωγραφισμένο στον κεντρικό του δρόμο.

 



* Από τα Eastfjords με κατεύθυνση προς τον Βορά, το Αkureyri είναι πιθανότατα η πιο ωραία πόλη της Ισλανδίας. Μια παραθαλάσσια πόλη που θα σε βάλει σε σκέψεις για να μετακομίσεις εδώ αν έχεις λύσει όλα σου τα προβλήματα. Σημείωσε επίσης πως από εδώ μπορείς να συμμετέχεις σε τουρ για whale watching, και να δεις από κοντά αυτά τα υπέροχα πλάσματα.

* Στον δρόμο για το Αkureyri, ο Dettifoss είναι ο πιο ορμητικός καταρράκτης στην Ευρώπη και προσφέρει ακόμα ένα εξωπλανητικό τοπίο, ενώ ο Godafoss ονομάστηκε έτσι γιατί εδώ ξεφορτώθηκαν οι Βίκινγκ τα παγανιστικά τους σύμβολα όταν εκχριστιανίστηκαν και είναι εξίσου εντυπωσιακός.

 



* Από τα highlights του ισλανδικού Βορρά, η λίμνη Myvatn συνδυάζει ενεργά ηφαίστεια, εντυπωσιακά νερά, φυσικές ιαματικές πηγές και καταρράκτες. Στα πέριξ της θα βρεις αρκετά ξενοδοχεία με θερμαινόμενα λουτρά για να χαλαρώσει το κορμάκι σου.

 



* Τα Westfjords χρειάζονται ένα ταξίδι από μόνα τους. Οι δρόμοι είναι χάλια, οι περιοχές αποκομμένες και η οδήγηση κρατά ώρες. Λίγοι επιλέγουν να τα εξερευνήσουν, αν όμως το τολμήσεις, βρίσκεις έναν απάτητο κόσμο για πάρτη σου – ίσως τα πιο άγρια τοπία της Ισλανδίας, όπου οργανώνονται πεζοπορίες και extreme sports όσο πιο κοντά στη Γροιλανδία γίνεται. Fun fact: όταν κόβονται παγόβουνα και πλησιάζουν τα Westfjords φέρνουν μαζί τους πολικές αρκούδες. Sad fact: Κάποιες από αυτές σκοτώνονται επί τόπου από τις Αρχές, γιατί είναι πολύ ακριβό να επιστραφούν στη Γροιλανδία.

 



* Κάτω από τα Westfjords, η χερσόνησος Snæfellsnes θεωρείται μινιατούρα της Ισλανδίας και φιλοξενεί το πιο φωτογραφημένο βουνό της, το Κirkjufell και ταυτόχρονα ένα από τα αρχαιότερα ηφαίστεια του κόσμου, με τον κρατήρα Saxholl να αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μάλιστα κατά τα γραφόμενα του Ιούλιου Βερν, μέσα στον κρατήρα βρίσκεται η πύλη για τον Κάτω Κόσμο.

 



* Ροζ βουνά, εκατοντάδες καταρράκτες, παρθένα φύση, μια ακατοίκητη ηφαιστειακή έρημος. Στην καρδιά της Ισλανδίας, τα Highlands εκτείνονται σε 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι η «πληγή» από την οποία η μητέρα Γη γεννήθηκε ξανά και ξανά ανά τους αιώνες, μέσα από συγκρούσεις τεκτονικών πλακών, είναι το επίκεντρο μιας ωμής και αστείρευτης ενέργειας που δημιουργεί νέους τόπους και χαρίζει εικόνες μοναδικές. Θα τα δεις μόνο με daytrips με ενοικιαζόμενο 4Χ4 και είναι προσβάσιμα με δύο ώρες ταξίδι, ανεξαρτήτως σε ποια πόλη θα μένεις.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v