4 τέλεια σενάρια διακοπών στην Κρήτη

Τι είδους διακοπές ονειρεύεσαι; Περιπετειώδεις, επιμορφωτικές, χαλαρές, παραλιάτες; Η Κρήτη τα έχει όλα… και έχει και τέλειο φαγητό.
4 τέλεια σενάρια διακοπών στην Κρήτη

Σενάριο #1: Το κλασικό

Ιδανικό για πρωτάρηδες στην Κρήτη, που ξεκινούν πάντα από τα Χανιά, από τα οποία δυσκολεύονται (δικαίως) να ξεκολλήσουν. Μπορεί να στριμωχτεί σε τέσσερις μέρες (long weekend το λέμε αυτό στο χωριό) αν είσαι πιεσμένος από χρόνο, μπορεί και να απλωθεί σε δύο εβδομάδες. Περιλαμβάνει ολοήμερες και ολονύχτιες βόλτες στην παλιά πόλη και το ενετικό λιμάνι των Χανίων, μια μονοήμερη στο Ρέθυμνο –και μερικές διανυκτερεύσεις στην παλιά του πόλη, αν έχεις παραπάνω μέρες στη διάθεσή σου− ασύλληπτες ποσότητες κρητικής κουζίνας, που είναι ως γνωστόν από μόνη της λόγος να πας στην Κρήτη και λίτρα ολόκληρα ρακής, που αν δε σου αρέσει με την πρώτη ξαναδοκίμασε, είναι αυτό που λέμε επίκτητη γεύση, θέλει μερικές προσπάθειες για να τη συνηθίσεις, αλλά μετά την αγαπάς.



Διαβάστε περισσότερα:

Τα Χανιά είναι έρωτας!

Το Ρέθυμνο είναι τέλειο (και) τον χειμώνα

Οι κορυφαίες γωνιές του Ρεθύμνου

Σενάριο #2: Το παραλιάτο

Αν μας επιτρέπεται λίγος, τόσος δα υποκειμενισμός μόνο για μια φορά, θα το πούμε: Η Κρήτη έχει τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας. Με διαφορά. Και δεν φτάνει που είναι τέλειες, είναι και άπειρες. Τόσο πολλές, που μπορείς άνετα να γεμίσεις ένα μήνα διακοπών (λέμε τώρα, αν κερδίσεις ποτέ το Τζόκερ) βλέποντας μόνο παραλίες. Αν πρέπει κάπως να περιοριστείς, στα «οπωσδήποτε» θα βάλεις την Πρέβελη με το φαράγγι της, το Ελαφονήσι με τη ροζ άμμο και τα απολύτως τιρκουάζ νερά του, το Κεδρόδασος με τους κέδρους του, τα Φαλάσαρνα με τα γαλαζοπράσινα νερά και την απαλή σαν πούδρα άμμο, τον Άγιο Παύλο με τους γιγάντιους αμμόλοφους και την Τριόπετρα με τα απίθανα νερά της.



Διαβάστε περισσότερα - Οι ωραιότερες παραλίες της Κρήτης

Σενάριο #3: Το αρχαιολογικό

Μπορείς να διανοηθείς πόσο παλιά είναι η Κνωσός, αν σκεφτείς ότι όσο αρχαία την θεωρείς εσύ, άλλο τόσο την θεωρούσε και ο Περικλής, ο οποίος γεννήθηκε χίλια και κάτι χρόνια αφότου γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε το πρώτο ανάκτορό της. Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους που έχουμε στην Ελλάδα σήμερα, η Κνωσός είναι μια ολόκληρη, πολύχρωμη πόλη, που θα σου πάρει μια ολόκληρη μέρα για να τη δεις όλη. Και τα αρχαία της Κρήτης δεν τελειώνουν εδώ –εδώ αρχίζουν. Σε περιμένουν εν συνεχεία η Φαιστός, το ανάκτορο της Ζάκρου, η ρωμαϊκή πρωτεύουσα στη Γόρτυνα, η αρχαία Φαλάσαρνα με το λιμάνι της, το σπήλαιο όπου ο θρύλος λέει πως γεννήθηκε ο ίδιος ο Δίας, το βενετσιάνικο κάστρο του Ρεθύμνου και η τραγική Ιστορία της Σπιναλόγκας.



Διαβάστε περισσότερα - Ανοιξιάτικη Κρήτη: 5 τρόποι να την ανακαλύψετε

Σενάριο #4: Το εναλλακτικό

Σαν να μην έφταναν οι σούπερ παραλίες, οι κουκλίστικες πόλεις, και οι μεγατόνοι Ιστορίας, η Κρήτη είναι γεμάτη ευκαιρίες για δράση και επιστροφή στη φύση, στα βουνά της, στις εξοχές της και στα ξακουστά φαράγγια της. Η Σαμαριά, πρώτη απ’ όλα, είναι το όνειρο κάθε ορκισμένου πεζοπόρου, με τα 18 φαντασμαγορικά χιλιόμετρά της να την κάνουν το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης. Μετά, είναι και το Κουρταλιώτικο Φαράγγι, που καταλήγει στην ονειρεμένη παραλία της Πρέβελης, και το συγκλονιστικό Αγιοφάραγγο που σε φέρνει μετά από μιάμιση ώρα περπάτημα σε μια από τις ωραιότερες ερημικές παραλίες του νησιού.



Διαβάστε περισσότερα - Εξωπραγματική Κρήτη: 10 μέρη από άλλον πλανήτη

Απίστευτα φαράγγια για να περπατήσετε την άνοιξη

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v