Απίστευτα φαράγγια για να περπατήσετε την άνοιξη

Η ελληνική φύση κάνει πάρτι στην Πελοπόννησο, την Ήπειρο, την Κρήτη και τον Όλυμπο. Προϋπαντήστε κι εσείς την άνοιξη σε λουλουδιασμένα μονοπάτια.
Απίστευτα φαράγγια για να περπατήσετε την άνοιξη
Το φαράγγι της Νέδας

Στην καθόλου άγρια δύση της Πελοποννήσου, εκεί που συναντιούνται η Μεσσηνία με την Ηλεία, εκεί κυλά ένα ποτάμι με όνομα θηλυκό, που δημιουργεί εντυπωσιακούς καταρράκτες και φυσικές «πισίνες» ιδανικές για δροσερές βουτιές το καλοκαίρι. Το φαράγγι που διασχίζει είναι, όπως εύκολα θα μάντευε κανείς, αυτή την εποχή στα καλύτερά του.



Για να το διασχίσετε, θα υπολογίσετε γύρω στις 4-5 ώρες. Οι αρχάριοι και όσοι δεν εμπιστεύεστε τις ικανότητες προσανατολισμού σας, σημειώστε ότι η Trekking Hellas διοργανώνει ομαδική διάσχιση του φαραγγιού κάθε Σαββατοκύριακο από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο. Το κόστος είναι 45€ το άτομο (πληροφορίες εδώ).

Διαβάστε περισσότερα - Νέδα: Η νεράιδα και ο καταρράκτης

Το φαράγγι του Βουραϊκού

Πιο συχνά θα ακούσετε να το αναφέρουν ως «φαράγγι του Οδοντωτού», από το όνομα του τραίνου που συνδέει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα –και το οποίο κάνει, παρεμπιπτόντως, μια από τις ομορφότερες σιδηροδρομικές διαδρομές στην Ελλάδα. Είναι αυτή η ίδια διαδρομή που θα απολαύσετε καλύτερα με τα πόδια, διασχίζοντας τα είκοσι χιλιόμετρα του φαραγγιού (ή ένα μόνο τμήμα του).



Πέρα από τη φαντασμαγορική φύση, με την πυκνή βλάστηση και τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού που ακολουθεί τα βήματά μας στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής, το φαράγγι κρύβει και δύο εκπλήξεις: Το σπήλαιο που οι ντόπιοι ονομάζουν «Δικαστήριο», λόγω των ιδιαίτερων σταλαγμιτικών σχηματισμών του που θυμίζουν αίθουσα ακροάσεων δικαστηρίου, και το «Σιφώνι», ένα από τα στενότερα περάσματα του φαραγγιού στο οποίο τα νερά του ποταμού δημιουργούν το ομώνυμο εφέ.

Το φαράγγι μπορείτε εύκολα να το διασχίσετε μόνοι σας, ξεκινώντας από τα Καλάβρυτα και ακολουθώντας το άριστα σηματοδοτημένο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, ή απλούστερα τις ράγες του τραίνου. Ολόκληρη η διαδρομή διαρκεί περί τις 6 ώρες. Μια φορά τον χρόνο, κατά κανόνα τον Μάιο, διοργανώνει ομαδική πεζοπορία ο ΕΟΣ Καλαβρύτων

Διαβάστε περισσότερα - Ζαχλωρού: Ομορφιά στα βάθη του φαραγγιού

Το φαράγγι της Σαμαριάς

Το επικότερο των φαραγγιών της Ελλάδας, η Σαμαριά θέλει περισσότερο απ’ όλα καλή φυσική κατάσταση. Κυρίως γιατί δεν υπάρχει τρόπος να περπατήσεις ένα μόνο τμήμα της: άπαξ και μπεις έχεις να αντιμετωπίσεις και τα 16 της χιλιόμετρα ως την έξοδο, εκτός εάν μπεις από την είσοδο της Αγίας Ρούμελης, διασχίσεις μόνο το (ομολογουμένως λιγότερο εντυπωσιακό) νότιο τμήμα και γυρίσεις πίσω.



Τα δύσκολα, όμως, είναι πάντα τα καλύτερα, και η Σαμαριά αξίζει με το παραπάνω όλο τον κόπο που θα βάλετε: Βαθιές, επιβλητικές χαράδρες, πηγές με τρεχούμενα νερά και ειδυλλιακές ρεματιές δημιουργούν το φαντασμαγορικό σκηνικό, που καταλήγει σε μια αναζωογονητική βουτιά στα νερά του Λιβυκού, στην παραλία της Αγίας Ρούμελης, απ’ όπου σας μαζεύει ημιλιπόθυμους αλλά πανευτυχείς το καραβάκι για να σας γυρίσει στη Σούγια, στη Χώρα Σφακίων ή στην Παλαιόχωρα. Υπολογίστε το λιγότερο 6 ώρες για την διαδρομή.

Διαβάστε περισσότερα - Εξωπραγματική Κρήτη: 10 μέρη από άλλον πλανήτη

Το φαράγγι του Αχέροντα

Το δεύτερο διασημότερο φαράγγι της Ηπείρου είναι τόσο ποτισμένο από τους μύθους του, που ο κόσμος συχνά ξεχνά να αναφέρει ότι είναι και άλλο τόσο φαντασμαγορικό: Θεόρατα, ολόλευκα βράχια υψώνονται ως τον ουρανό, αιωνόβια πλατάνια απλώνουν τις ρίζες τους παντού και φυτρώνουν στα πιο παράξενα σημεία, κρυστάλλινα νερά αναβλύζουν από τις σχισμές των βράχων και δημιουργούν μικρά καταρρακτάκια. Όλα αυτά τα συνοδεύει, στα σημεία που το ποτάμι κυλά πίσω από τα βράχια, το απόκοσμο βουητό που πρέπει να έκανε τους αρχαίους ημών να καταλήξουν πως εδώ ήταν σίγουρα η πύλη του κάτω κόσμου.



Για να διασχίσετε ολόκληρο το φαράγγι του Αχέροντα θα περπατήσετε και θα κολυμπήσετε σε νερά που αρχικά θα σας δώσουν την εντύπωση λιωμένου πάγου (αλλά μετά από λίγο θα συνηθίσετε) για περίπου έξι ώρες. Οι οποίες δεν θα θέλετε να τελειώσουν.

Διαβάστε περισσότερα - Αχέροντας: Ομορφιά στις όχθες του Άδη

Το φαράγγι του Βίκου

Το δημοφιλέστερο φαράγγι της Ηπείρου, ίσως και ολόκληρης της Ελλάδας, μετρά… μπόλικα υπερθετικά ακόμα: Είναι το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου (κατέχει και ρεκόρ Γκίνες γι’ αυτό), απλώνεται σε μήκος που αγγίζει τα 12 χιλιόμετρα και «βουτά» σε βάθη που ξεπερνούν το χιλιόμετρο. Διασχίζεται από το καθαρότερο ποτάμι της Ευρώπης, τον Βοϊδομάτη, το νερό του οποίου σου λέει μπορείς να το πιείς. Και αν δεν είναι όλοι αυτοί λόγοι να το διασχίσετε είναι σίγουρα οι πολλές, διαφορετικές (αλλά όλες τους εξίσου φαντασμαγορικές) διαδρομές του, που ξεκινούν από καθένα από τα Ζαγοροχώρια του και ακολουθούν την πορεία του ποταμού και των καταπράσινων μονοπατιών του, κάτω από τοξωτά γεφυράκια, μέσα από λουλουδιασμένα τοπία, στη σκιά επιβλητικών βράχων που κόβουν την ανάσα.



Αναλυτικά την «μεγάλη» διαδρομή που διασχίζει όλο το φαράγγι μπορείτε να τη δείτε εδώ.  Αν προτιμάτε να το κάνετε οργανωμένα, η Trekking Hellas Ιωαννίνων διοργανώνει ομαδική διάσχιση του φαραγγιού, που διαρκεί περί τις 7-8 ώρες, με κόστος 40€ το άτομο, για τέσσερα άτομα, ή 65€ το άτομο, αν είστε μόνο δύο άτομα.

Διαβάστε περισσότερα - Τα 7 θαύματα της φύσης στην Ήπειρο

Το φαράγγι του Ενιπέα

Θα ολοκληρωνόταν η λίστα με τα ωραιότερα φαράγγια της Ελλάδας χωρίς ένα πέρασμα από το βουνό των θεών; Το ξακουστό και κοσμαγάπητο φαράγγι του Ολύμπου δανείζεται το όνομά του από το ποτάμι που το διασχίζει, κι εκείνος με τη σειρά του από τον μόνο Ποτάμιο Θεό, γιο του Ωκεανού της ελληνικής μυθολογίας, που ήταν όμορφος. Διασχίζει τα φαντασμαγορικά τοπία του βουνού των θεών επί επτάμισι χιλιόμετρα, ξεκινώντας από τα περίφημα Πριόνια και καταλήγοντας στο Λιτόχωρο.


Φωτό: Trikala Sport

Για να το διασχίσετε ολόκληρο, θα υπολογίσετε γύρω στις 6 ώρες. Για να σας δείξει κάποιος τον δρόμο, θα απευθυνθείτε στην Olympos Trek, και θα υπολογίσετε 30€ το άτομο με φαγητό, ή 25€ χωρίς.

Διαβάστε περισσότερα - Όλυμπος: Διαδρομές στο σπίτι των θεών

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v