Τα «οπωσδήποτε» της Νέας Υόρκης

Πρώτη φορά στο… κέντρο της Γης; Σε ζηλεύουμε. Κι έχουμε 10 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις.
Τα «οπωσδήποτε» της Νέας Υόρκης

της Ηρώς Κουνάδη

Θα το ξεκαθαρίσουμε εξαρχής: Σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των πόλεων αυτού του πλανήτη, η Νέα Υόρκη είναι, πολύ περισσότερο από την Ιστορία της, αυτό που (της) συμβαίνει τώρα. Αν μιλούσαμε για μια οποιαδήποτε άλλη πόλη, στα «οπωσδήποτε» θα προτείναμε πρωτίστως μουσεία και αξιοθέατα. Εδώ, θα προτείνουμε πρωτίστως γειτονιές και εμπειρίες. Όχι γιατί τα μουσεία της δεν είναι καλά –είναι από τα καλύτερα του κόσμου− αλλά επειδή αυτό που συμβαίνει έξω από τις πόρτες τους είναι κάτι που δεν έχεις ξαναδεί.

Το Midtown



Είναι εκεί που χτυπά η καρδιά του Μανχάταν, εκεί που η 7η Λεωφόρος συναντά την Broadway στην εκτυφλωτική Times Square, εκεί που βρίσκονται το Empire State και το Chrysler Building και η 5η λεωφόρος και το γιγάντιο παγοδρόμιο του Rockefeller Center και το MoMA και τα πάντα.

Το Empire State Building



Ένα από τα δύο αδιαφιλονίκητα σύμβολα του Μανχάταν (το άλλο είναι το Chrysler Building, το οποίο δεν είναι ανοιχτό για το κοινό) ήταν μέχρι το 1977 το ψηλότερο κτίριο του κόσμου. Η θέα σε όλη την πόλη από τον 102ο όροφο (ή και από το «χαμηλό» παρατηρητήριο του 86ου) είναι απλώς συγκλονιστική. Η είσοδος κοστίζει 37 δολάρια για το παρατηρητήριο του 86ου ορόφου, ή 57 δολάρια και για τα δύο.

Το MoMA



Αρχικά του Museum of Modern Art, αν δεν ξέρετε, το περίφημο MoMa φιλοξενεί κάθε διάσημη υπογραφή του 20ου αιώνα, από τον Andy Warhol μέχρι τον Γιάννη Κουνέλη, και από τον Νταλί μέχρι τον Le Corbusier. Οι περιοδικές του εκθέσεις είναι μακράν οι πιο ενδιαφέρουσες σε ολόκληρη την πόλη. Τα εισιτήρια κοστίζουν 25 δολάρια, ενώ η είσοδος είναι δωρεάν τις Παρασκευές από τις 16.00 μέχρι τις 20.00.

Το Soho



Αν λαχταρήσεις μια αλλαγή από τους γυαλιστερούς ουρανοξύστες του Midtown, ή απλά είσαι καλλιτεχνική ψυχή, η πάλαι ποτέ βιομηχανική γειτονιά με τις γκαλερί, τις μπουτίκ και τα δείγματα αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα, σου ταιριάζει γάντι.

Το Broadway



Δεν έχεις πάει Νέα Υόρκη αν δε δεις μία παράσταση στο Broadway. Στα θέατρα της γειτονιάς που επισήμως λέγεται Theatre District, και απλώνεται στα δυτικά του Midtown γύρω από την ομώνυμη λεωφόρο, ανεβαίνουν… τα πάντα, από μιούζικαλ τύπου Chicago μέχρι Σαίξπηρ σε κλασικές και μοντέρνες εκδοχές, με πρωταγωνιστές του Χόλιγουντ, που αν όχι εδώ, πού αλλού θα τους δεις λάιβ;

Το Central Park



Δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα όλο λιμνούλες, παρτέρια, ξέφωτα, δασοσκέπαστα κομμάτια και μονοπάτια να τα διατρέχουν, μας κάνουν το μεγαλύτερο, διασημότερο και άλλα τέτοια υπερθετικά πάρκο του πλανήτη. Μέσα στο πάρκο, που είναι από μόνο του αξιοθέατο, βρίσκεται και το συγκλονιστικό Metropolitan Museum of Art, που αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη.

Η Γέφυρα του Μπρούκλιν



Η πρώτη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου δόθηκε για πρώτη φορά στην κυκλοφορία το 1833, αλλά η ιστορία της μικρή σημασία έχει την ώρα που κοιτάς σαν χαζεμένος από τη μία τα εκτυφλωτικά φώτα του Μανχάταν και από την άλλη το κομμάτι τρομακτικό ύψος της, πάνω από τον East River.

Και το ίδιο το Μπρούκλιν



Το άλλο, πιο γήινο πρόσωπο της Νέας Υόρκης, το αντίπαλο δέος του Μανχάταν, αυτή η γειτονιά με τα καφέ τούβλινα κτίρια που έχεις αγαπήσει από τις ταινίες, έχει τα πιο κουλ μπαράκια και τις πιο ωραίες βόλτες –και έξτρα πόντους για το γεγονός πως θα διασχίσεις περπατώντας τα περίπου πεντακόσια (480, για την ακρίβεια) μέτρα της Γέφυρας για να φτάσεις εδώ.

Το Greenwich Village



Τα πιο χαριτωμένα café, τα περισσότερα jazz στέκια, τα πιο πολύχρωμα γκέι μπαρ βρίσκονται εδώ, σε αυτό το πολύχρωμο «χωριό» γύρω από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, που σφύζει από ζωή κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας. Εδώ ήταν που σύχναζαν οι beatniks στα '50s, εδώ έχουν γυριστεί οι πιο θρυλικές σκηνές των ταινιών του Γούντι Άλεν, στη Grove Street, από εδώ ξεκίνησε το 1969 και το Gay Pride που επεκτάθηκε αργότερα σε όλο τον πλανήτη.

Η China Town



120.000 άνθρωποι ζουν σε αυτήν την ιδιόμορφη, ενδιαφέρουσα πόλη μέσα στην πόλη, σε πολλές περιπτώσεις περνώντας σπανίως τα όρια της, και μιλώντας αυστηρά και μόνο τη γλώσσα της. Η China Town, με τις χρωματιστές νέον ταμπέλες με τα παράξενα γράμματα και τους πάγκους με τα ψάρια και τα φρούτα που απλώνονται δίπλα στα κάθε είδους ηλεκτρονικά, δε μοιάζει με τίποτα που μπορεί να έχεις ήδη δει ως τώρα.

Διαβάστε περισσότερα, και δείτε τις αναλυτικές προτάσεις μας για διαμονή και φαγητό - Νέα Υόρκη: Ταξίδι στο κέντρο της Γης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v