Art is Hard: Τέχνη χωρίς κόμπλεξ

Ο ιδρυτής του τριήμερου «πάρτι» τέχνης που δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μιλά στο in2life για την φετινή διοργάνωση.
Art is Hard: Τέχνη χωρίς κόμπλεξ
του Γιώργου Κόκουβα

Η τέχνη είναι σκληρή. Κάνοντας την παραπάνω διαπίστωση, ένας μουσικός παραγωγός και μία γραφίστρια από την Θεσσαλονίκη αποφάσισαν να την… μαλακώσουν. Να κάνουν την τέχνη νέων δημιουργών προσιτή στο κοινό, μακριά από τις γκαλερί, μακριά από τα καλλιτεχνικά κυκλώματα, αλλά στην καρδιά της δημιουργικότητας της πόλης. Και εγένετο το Art is Hard.

Το τριήμερο event που δίνει βήμα σε νέους κυρίως καλλιτέχνες που δεν βρίσκουν ανοιχτές πόρτες για να αναδείξουν το έργο τους επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη για τέταρτη φορά, στις 27-29 Απριλίου (και στην συνέχεια ετοιμάζει εκ νέου κάθοδο στην Αθήνα), και ο συνιδρυτής του μιλά στο in2life περί σκληρής τέχνης, εναλλακτικών ματιών και για τα «ποτάμια» της σημερινής καλλιτεχνικής έκφρασης στην Ελλάδα.

Νέοι καλλιτέχνες, μόνοι, ψάχνουν



«Η τέχνη είναι σκληρή, και το είχαμε βιώσει κι εμείς οι ίδιοι στο πετσί μας όντας στον χώρο. Γι’ αυτό και ξεκινήσαμε το Art is Hard, ως πλατφόρμα ελεύθερης έκφρασης για τους νέους κατά βάση καλλιτέχνες», μας λέει ο Κωνσταντίνος Τίκης, συνιδρυτής του «φεστιβάλ» που ο ίδιος περιγράφει σωστότερα ως «τρέλα».

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να φέρουμε στο προσκήνιο τους νέους δημιουργούς μακριά από το κόμπλεξ, τη λογοκρισία και τους συμβιβασμούς των καλλιτεχνικών κύκλων», σημειώνει. Φιλοσοφία του Art is Hard είναι πως η δημιουργική έκφραση δεν έχει όρια, και πως ασφυκτιά στις gallery – φυσικός της χώρος είναι μια αποθήκη, ένας βιοτεχνικός χώρος, μια αλάνα, ο δρόμος. «Συνήθως οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν το κάνουν για πρώτη φορά, και βρίσκουν το όλο εγχείρημα πολύ ενδιαφέρον, σχεδόν στα όρια της τρέλας, κι αυτό είναι κάτι που τους προκαλεί. Αυτή είναι η επιτυχία του Art is Hard, το ότι δίνει βήμα στο ταλέντο καλλιτεχνών που έχουν φάει πόρτα και τους επιτρέπει να εκθέσουν τη δουλειά τους χωρίς φόβο».

Η τέχνη είναι μία…



…Γι’ αυτό και αυτή τη χρονιά, μετά από τέσσερα χρόνια «πειραματισμού», το Art is Hard εξαπλώνεται και χρονικά (από μονοήμερο γίνεται τριήμερο) και θεματικά – θα φιλοξενεί ζωγράφους, μουσικούς, αρχιτέκτονες, street artists, γλύπτες, video artists, φωτογράφους, designers, comics designers, θεατρικούς performers, μέχρι και… ανήλικους καλλιτέχνες.

«Το θέμα είναι να χτίζεις, να μη μένεις στάσιμος. Όταν κατεβήκαμε για πρώτη φορά στην Αθήνα, είδαμε πως τα σεμινάρια και τα θεατρικά δρώμενα, που δεν είχαμε ξαναδοκιμάσει, είχαν μεγάλη απήχηση, γι’ αυτό και τα εντάξαμε κανονικά στο πρόγραμμά μας. Εμπλουτίσαμε επίσης το πρόγραμμα με την “ημέρα του παιδιού”, σε μια προσπάθεια να δούμε και την αθώα πλευρά της τέχνης.



»Θα τοποθετούμε για παράδειγμα ένα παιδικό έργο ανάμεσα σε δύο έργα ενήλικων καλλιτεχνών, και θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε την διαφορετική τους ματιά. Η ψυχολογία των παιδιών ευτυχώς δεν έχει κλονιστεί, δεν νιώθουν τι συμβαίνει γύρω μας και αυτό φαίνεται στις δημιουργίες τους, οι οποίες μας εξέπληξαν με το επίπεδό τους»,
αναφέρει ο Κωνσταντίνος Τίκης για τους συμμετέχοντες του Art is Hard που δεν έχουν σβήσει παραπάνω από 3 έως 11 κεράκια ακόμη στην τούρτα τους.

«Η κρίση άλλωστε», συμπληρώνει, «είναι κάτι που δεν χωρά στο λεξιλόγιό μας, η τέχνη επιβιώνει και ακμάζει σε καιρό κρίσης. Όταν η δουλειά σου είναι το όνειρό σου, δεν πτοείσαι, ψάχνεις να βρεις τρόπους να την επικοινωνήσεις. Τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχουν ποτάμια ολόκληρα καλλιτεχνικής έκφρασης στην Ελλάδα», μας λέει.

Η τέχνη ταξιδεύει… Θεσσαλονίκη-Αθήνα



Στις 27 Απριλίου, το Art is Hard ετοιμαζόταν να ρίξει και πάλι άγκυρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τα σχέδια όμως άλλαξαν την τελευταία στιγμή, καθώς όπως μας ενημερώνει ο κ. Τίκης, όταν ζήτησε χαρτιά στατικότητας από τον ΟΛΘ για την ασφάλεια των αποθηκών αρνήθηκαν να του δώσουν, με αποτέλεσμα το φεστιβάλ να κινηθεί με εξώδικο εναντίον του και να βρει καταφύγιο σε περίπτερο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Το Art is Hard δεν πτοείται, ωστόσο, και περιμένει τους Θεσσαλονικείς να δώσουν το παρόν στον χώρο της Έκθεσης. «Σε αντίθεση με τα στερεότυπα που επικρατούν, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης είναι δύσκολο και απαιτητικό κοινό. Χρειάστηκε χρόνος για να μας δεχθεί και να σταματήσει να μας αμφισβητεί – αλλά αυτό είναι κάτι που μας άρεσε. Αμφισβήτηση μήτηρ πάσης μαθήσεως», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Τίκης.

Το Art is Hard θα πραγματοποιήσει την κάθοδό του στην Αθήνα πιθανότατα τον ερχόμενο χειμώνα, μεταφέροντας και στην πρωτεύουσα μέρος του πλούσιου προγράμματός του, το οποίο μπορείτε να δείτε αναλυτικά πάνω δεξιά στα Σχετικά Έγγραφα, αλλά και στο Artishard.gr.

Info:
Art is Hard
Helexpo, Περίπτερο 10 της ΔΕΘ
26 ,27,28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Εισιτήριο:
Γεν. είσοδος: 5€ ανά μέρα (3€ ανέργων)
Μουσική σκηνή 27/4 μετά τις 0.00: 8€
Ημέρα παιδιού: 5€ ανά παιδί (3€ ανέργων, οι γονείς δωρεάν)
Φοιτητές Καλών Τεχνών δωρεάν

Οι πόρτες ανοίγουν:
26/4: 13.00 - 24.00
27/4: 11.00 - 24.00
28/4 (Ημέρα για το παιδί): 11.00 – 20.00
Ο εκθεσιακός χώρος θα λειτουργεί μέχρι τα μεσάνυχτα

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v