Τα πιο παράξενα χόμπι

Συλλογή άδειων μπουκαλιών γάλακτος, extreme… σιδέρωμα, εντυπωσιακές μεταμφιέσεις, κυνήγι θησαυρού σε όλον τον κόσμο μέσω GPS, παρατήρηση τραίνων. Χρόνος και τόλμη θα χρειαστείτε για να ασχοληθείτε με οκτώ «ιδιαίτερα» χόμπι.
Τα πιο παράξενα χόμπι
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τα χόμπι έχουν πλάκα, ενδιαφέρον και – το καλύτερο – αν τα πάρουμε ζεστά, μπορεί και να μας δώσουν ένα έξτρα εισόδημα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Τα «κανονικά» χόμπι. Γιατί χόμπι υπάρχουν πολλά, μερικά είναι mainstream, άλλα όχι και τόσο mainstream και άλλα… καθόλου mainstream. Αν λοιπόν έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο και δεν ξέρετε πώς (και πού) να τον διαθέσετε, αν δεν βρίσκετε κανένα απολύτως ενδιαφέρον στον φιλοτελισμό, το γκολφ και την συλλογή παλιών αυτοκόλλητων με ποδοσφαιριστές, τότε πιθανώς τα παρακάτω χόμπι – ασχολίες να σας τραβήξουν το ενδιαφέρον, μιας και είναι από τα πλέον παράξενα σε παγκόσμια κλίμακα.

Tape Art: Η κασέτα στο προσκήνιο

Η τέχνη έχει πολλές μορφές. Στην προκείμενη περίπτωση, οι καλλιτεχνικές ανησυχίες εκφράζονται με την χρήση της μαγνητικής ταινίας από παλιές κασέτες ήχου. Αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο Internet, το εν λόγω χόμπι είναι άκρως εντυπωσιακό (δείτε εδώ μερικά πορτραίτα διάσημων καλλιτεχνών)  και όσο περνάει ο χρόνος διαδίδεται ολοένα και πιο γρήγορα. Μάλιστα σε αρκετές πόλεις ανά τον κόσμο φιλοξενούνται εκθέσεις Tape Art.

Trainspotting: Βλέποντας τα τραίνα να περνούν

Θυμάστε λογικά την βρετανική ταινία- θρύλο των 90’s η οποία απογείωσε την καριέρα του Ewan MacGregor. E, αυτό το χόμπι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ταινία, όμως είναι εξίσου διάσημο στην Μεγάλη Βρετανία. Ο χαρακτηρισμός του ως χόμπι, πάντως πιθανώς να είναι κάπως αδόκιμος αφού περισσότερο μοιάζει με μονομανία. Οι trainspotters περνούν ατελείωτες ώρες στις αποβάθρες των σιδηροδρομικών σταθμών, σημειώνοντας σε ειδικά μπλοκάκια την ώρα άφιξης των τραίνων, την ώρα αναχώρησής τους, τον τύπο του τραίνου, τη διάρκεια του ταξιδιού και πολλές άλλες αντίστοιχα… ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Οι πιο φανατικοί εξ΄αυτών, επιμερίζουν τα ενδιαφέροντά τους και εξειδικεύονται για παράδειγμα στις κυριακάτικες ώρες αφίξεων ή σε συγκεκριμένα μοντέλα τραίνων.

Geocaching: Βρες τον θησαυρό με GPS

Αποτελεί μια σύγχρονη παραλλαγή του γνωστού σε όλους «Κυνήγι του Θησαυρού» και, όπως αναφέρεται στην ελληνική ιστοσελίδα του παιχνιδιού «συνδυάζει διασκέδαση και περιπέτεια». Πώς παίζεται όμως; Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν GPS για να κρύψουν ή να βρουν κουτιά (ονομάζονται «γεωκρύπτες» ή «κρύπτες») σε παγκόσμια κλίμακα. Μια κρύπτη μπορεί να είναι ένα μικρό αδιάβροχο κουτί, το οποίο περιέχει ένα ημερολόγιο και ένα μολύβι για να υπογράψει αυτός που θα βρει την κρύπτη και τον θησαυρό, ο οποίος είναι συνήθως μικρά παιχνιδάκια ή αντικείμενα μικρής αξίας. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 1.200.000 κρύπτες καταχωρημένες σε διάφορες ιστοσελίδες σε περισσότερες από εκατό χώρες του κόσμου.



Extreme ironing: Αδρεναλίνη χωρίς τσαλάκωμα

Το «σιδέρωσέ μου κανά πουκάμισο», μετατρέπεται σε «σιδέρωσέ μου κανά πουκάμισο, αλλά κάντο με extreme τρόπο» σε αυτό το πρωτότυπο χόμπι – άθλημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Αγγλία και τη Γερμανία. Οι συμμετέχοντες σιδερώνουν ενώ κρέμονται από γκρεμούς, σιδερώνουν δεμένοι σε οχήματα που τρέχουν, σιδερώνουν ακόμα και στην θάλασσα ή σε παγωμένες λίμνες. Τώρα αν εύλογα αναρωτηθείτε «γιατί το κάνουν αυτό», δυστυχώς δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Πάρτε μια γεύση από extreme σιδέρωμα στο βίντεο που ακολουθεί και βγάλτε μόνοι σας συμπεράσματα.



Milk Bottle Collecting: Μάζευε και ας είναι μπουκάλια

Το χόμπι ξεκίνησε το 1987 από τον Paul Luke στην Αγγλία και δεν άργησε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες του κόσμου. Ο εν λόγω κύριος ήταν ο πρώτος που κατάφερε να συγκεντρώσει παραπάνω από δέκα χιλιάδες άδεια μπουκάλια γάλακτος (για τα οποία μάλιστα έφτιαξε και… μουσείο μπαίνοντας στο βιβλίο Γκίνες) και πλέον αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου ενός τεράστιο δικτύου ατόμων οι οποίοι συλλέγουν, μοιράζονται, ανταλλάζουν και… συζητούν για τα πολύτιμα μπουκάλια τους.

Cosplay: Ντύσου και ας μην κρυώνεις

Το Cosplay (συνένωση των λέξεων Costume και Play) αποτελεί ένα είδος υποκριτικής τέχνης, στο οποίο αυτοί που συμμετέχουν (cosplayers) χρησιμοποιούν ρούχα και αξεσουάρ για να υποδυθούν έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα της επιλογής τους. Ο χαρακτήρας αυτός μπορεί να είναι μεταξύ άλλων από ταινία, κόμικ, cartoon ή videogame. Στόχος του cosplayer είναι να ενσαρκώσει τον χαρακτήρα που επέλεξε όσο δυνατόν πιο πειστικά όσον αφορά την εμφάνιση, αλλά και τη συμπεριφορά. Οι διαγωνισμοί Cosplay γεννήθηκαν την δεκαετία του 90 στην Ιαπωνία, όμως δεν άργησαν να επεκταθούν και στον υπόλοιπο κόσμο, ακόμα και στην Ελλάδα. Μάλιστα φέτος, θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός Cosplay το Σάββατο 20 Απριλίου στα πλαίσια του Comicdom Con Athens 2013.

Cryptozoology: Από πού βαστάει η σκούφια σου, Κράκεν;

Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η Κρυπτοζωολογία είναι ένα χόμπι (ή επιστήμη για όσους το έχουν πάρει… πατριωτικά), το οποίο περιστρέφεται γύρω από την μελέτη ζώων και πλασμάτων τα οποία θεωρούνται μυθικά ή δεν υπήρξαν ποτέ, όπως για παράδειγμα το Κράκεν, οι μονόκεροι, τα Γιέτι και οι γοργόνες. Στην Αμερική, η Κρυπτοζωολογία ασχολείται με έρευνες γύρω από την ύπαρξη του Big Foot, στην Αγγλία με το τέρας του Λοχ Νες και στην Ελλάδα – λογικά – με το είδος «πολιτικός».

Planking: Αράζοντας μπρούμυτα

H… τρέλα του Planking , ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 σαν Facebook meme από την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία από αυτήν την φωτογραφία και διαδόθηκε ταχύτατα και στον υπόλοιπο – ιντερνετικό και όχι μόνο- κόσμο μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας Planking, η οποία εγκαθιδρύθηκε στις 15 Μαΐου. Η διαδικασία για να επιδοθεί κάποιος στην εν λόγω ασχολία δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να ξαπλώσει μπρούμυτα κάπου (κατά προτίμηση σε δημόσιο χώρο), να βάλει κάποιον να τον φωτογραφίσει και να ανεβάσει την φωτογραφία στο Internet. Συνίσταται πάντως προσοχή, καθώς τα ατυχήματα είναι συχνά, όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v