Τα πιο περίεργα πέη του ζωικού βασιλείου

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για το αναπαραγωγικό σύστημα των ζώων και δείτε τα πιο περίεργα, τρομακτικά και προικισμένα σεξουαλικά όργανα που «κυκλοφορούν» στο ζωικό βασίλειο, καθώς και πώς χρησιμοποιούνται από τους κατόχους τους.
Τα πιο περίεργα πέη του ζωικού βασιλείου
Η αναπαραγωγή είναι σοβαρή υπόθεση στο ζωικό βασίλειο και η Μητέρα Φύση έχει φροντίσει να εξοπλίσει τα παιδιά της με όλα τα κατάλληλα μέσα για την εξασφάλιση της διαιώνισής τους.

Από σεξουαλικά όργανα με πολλαπλά κεφάλια μέχρι ευμεγέθη στελέχη που εκτείνονται σε μήκος συχνά μεγαλύτερο από αυτό του ίδιου του οργανισμού, δείτε παρακάτω τα 11 πιο περίεργα (και συχνά τρομακτικά) πέη του ζωικού βασιλείου του πλανήτη:

Το πέος του ψαριού με τους τέσσερις γάντζους

Ποιος να φανταζόταν ότι το μικροσκοπικό αυτό ψαράκι, ονόματι Gambusia quadruncus, διαθέτει ένα από τα πιο τρομακτικά πέη του ζωικού βασιλείου; Το γεννητικό του όργανο αποτελείται από τέσσερις αιχμηρούς γάντζους, τους οποίους χρησιμοποιεί το αρσενικό ψάρι για να αιχμαλωτίσει το θηλυκό, αν του αντισταθεί.

Το πέος-γίγας της θαλάσσιας χελώνας

Οι αρσενικές θαλάσσιες χελώνες είναι από τα πιο «προικισμένα» ζώα του πλανήτη. Σε κάποια συγκεκριμένα είδη θαλάσσιων χελωνών, μάλιστα, έχει υπολογιστεί πως το πέος τους μπορεί να εκταθεί έως και στο μισό του συνολικού μήκους του ζώου. Στην άκρη του οργάνου υπάρχει ένα πεντάλοβο κεφάλι, το οποίο απελευθερώνει σπέρμα από τέσσερα διαφορετικά σημεία.

Το πέος-τιρμπουσάν της μπλε πάπιας από την Αργεντινή

Τα περισσότερα αρσενικά πουλιά δεν έχουν πέος. Κάποια, όμως, όπως η πάπια λίμνης από της Αργεντινής, αναπληρώνουν για όλα τα υπόλοιπα. Το σχήμα του πέους της συγκεκριμένης πάπιας είναι σαν τιρμπουσόν, ενώ το μήκος του ξεπερνά τα 43 εκατοστά (η ίδια η πάπια έχει μήκος μικρότερο από 40 εκατοστά).

Το ψάρι με το πέος στο κεφάλι

Τα περισσότερα ζώα έχουν τα αναπαραγωγικά τους όργανα κοντά στην ουρά τους. Στο πρόσφατα ανακαλυφθέν ποταμόψαρο Phallostethus culling από το Βιετνάμ, όμως, το πέος ξεπροβάλλει κάτω από το κεφάλι. Πιο συγκεκριμένα, το αναπαραγωγικό όργανο εκφύεται από τον λαιμό του ψαριού, δίνοντάς του την δυνατότητα να προσκολλάται στο θηλυκό με το στόμα, ενώ ταυτόχρονα γονιμοποιεί τα αυγά της.

Το πέος-στιλέτο του εντόμου-πειρατής

Το έντομο-πειρατής έχει την ιδιότητα να προστατεύει τα σιτηρά που φυλάσσονται σε αποθήκες από απειλητικούς σκόρους και προνύμφες. Το μικροσκοπικό αυτό έντομο, όμως, έχει και μία ακόμα… επικίνδυνη ιδιότητα και μάλιστα κατά την διάρκεια της συνουσίας: Το ακόμα πιο μικροσκοπικό πέος του είναι αιχμηρό σαν ξυράφι. Και αντί να γονιμοποιεί τα θηλυκά με τον πατροπαράδοτο τρόπο, το καρφώνει με βία στον σκελετό του θηλυκού, με σκοπό να εκσπερματίσει. Το θηλυκό, εξαιτίας της πληγής, συχνά πεθαίνει λίγο αφού γεννήσει.

Το πέος-χέρι του δελφινιού

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως πέος-πολυεργαλείο, αφού ανασύρεται από το θηλαστικό και περιστρέφεται από εδώ και από εκεί προς αναζήτηση συντρόφου. Συχνά το δελφίνι χρησιμοποιεί το πέος του και ως «χέρι» για να ακουμπήσει και να αναγνωρίσει άλλα ψάρια ή αντικείμενα.

Το πέος-ξιφασκίας του πλατυέλμινθου

Ο λόγος για τα σκωληκόμορφα ασπόνδυλα ζώα της θάλασσας που είναι ερμαφρόδιτα και γονιμοποιούνται ασταμάτητα. Πώς; Όταν έρχονται σε επαφή με ένα άλλο σκουλήκι, προσπαθούν το ένα να τρυπήσει το άλλο με το πέος του, που μοιάζει με ξίφος. Όποιο τα καταφέρει πρώτο γίνεται αρσενικό, ενώ το σκουλήκι που θα τρυπηθεί παίρνει ρόλο θηλυκού και γεννά αυγά.

Οι κεφαλές της έχιδνας

Ο μικρός ακανθώδης μυρμηγκοφάγος από την Αυστραλία έχει ένα πέος με τέσσερα διαφορετικά κεφάλια, από τα οποία εκκρίνει σπέρμα. Βέβαια, δεν εισχωρεί και με τα τέσσερα στο θηλυκό ταίρι του, αλλά με δύο κάθε φορά. Οι επιστήμονες, λένε, ότι με αυτόν τον τρόπο το σπέρμα του ταξιδεύει ταχύτερα προς το ωάριο του θηλυκού.

Το βαρύ φορτίο της αράχνης-σφαίρα

Οι αρσενικές αυτές αράχνες αποσυνδέουν το πέος τους και το εισάγουν στις θηλυκές για να τις γονιμοποιήσουν. Αυτό τους επιτρέπει όχι μόνο να δραπετεύουν από τα πεινασμένα θηλυκά (που δεν το έχουν σε τίποτα να καταβροχθίσουν το αρσενικό αν πεινάνε) αλλά και να αποκρούουν άλλα αρσενικά που γλυκοκοιτάζουν το θηλυκό τους, ενώ εκείνο κάνει την «δουλειά» του με το πέος του πρώτου.

Το ακορντεόν του στρειδιού

Αν και δεν δείχνουν να κάνουν τίποτα περισσότερο στη ζωή τους από το να προσκολλώνται στο κάτω μέρος των πλοίων, τα στρείδια διαθέτουν από τα πιο μακριά πέη στον κόσμο, αναλογικά τουλάχιστον με το σώμα τους. Το όργανό τους, λοιπόν, ξετυλίγεται σαν ακορντεόν προκειμένου να φτάσει και να γονιμοποιήσει το θηλυκό.

Το αποσπώμενο πέος του χταποδιού-αργοναύτη

Τα αρσενικά αυτά χταπόδια είναι πολύ μικρότερα από τα θηλυκά και τους είναι δύσκολο να τα «καταφέρουν». Γι’αυτό, όταν θέλουν να γονιμοποιηθούν, χρησιμοποιούν το επιπλέον, αποσπώμενο πλοκάμι τους, το οποίο κολυμπά μόνο του και εισχωρεί στο θηλυκό για να της προσφέρει το απαραίτητο σπέρμα που χρειάζεται, προκειμένου να γονιμοποιήσει τα αυγά της.

Πηγή: Theweek
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v