10 sites για να σκοτώσετε τον αυγουστιάτικο χρόνο

Γρίφοι ή video games βγαλμένα από τα παιδικά σας χρόνια; Λογοτεχνία, μουσική ή εικονικά ταξίδια; Όπως και αν προτιμάτε να σκοτώσετε τον χρόνο που σας άφησε ο Αύγουστος στο γραφείο, έχουμε δέκα διευθύνσεις για να μην καταλάβετε πώς πέρασε.
10 sites για να σκοτώσετε τον αυγουστιάτικο χρόνο
της Ηρώς Κουνάδη

Το σχέδιο έμοιαζε μεγαλοφυές: Θα πάρετε την άδεια νωρίτερα, ή αργότερα, και θα μείνετε στο γραφείο την μοναδική περίοδο που δεν έχει καθόλου δουλειά –οι συνάδελφοι που θέλουν να κάνουν τα μπάνια τους σε γεμάτες παραλίες θα σας ευγνωμονούν, κι εσείς δεν θα κουράζεστε καθόλου, θα περιμένετε απλά να περάσει το οχτάωρο για να πάτε για καφέ. Το μόνο που δεν υπολογίσατε είναι ότι το οχτάωρο σε ένα άδειο γραφείο, όταν δεν έχεις ούτε δουλειά ούτε φίλους διαθέσιμους για να κάνετε chat, δεν περνάει με τίποτα. Και τώρα;

Εμείς είμαστε εδώ. Ξεκολλήστε το βλέμμα από το ρολόι που μοιάζει σταματημένο, και από το news feed του Facebook, που έχει αρχίσει να του μοιάζει ανησυχητικά, και κάντε κλικ στις παρακάτω διευθύνσεις –υπό την προϋπόθεση, πάντα, ότι δεν έχετε καμία δουλειά που πρέπει να γίνει σήμερα. Διαφορετικά εισέρχεστε με δική σας ευθύνη.

Amanita Design: Το online portfolio ενός τσέχικου studio web design περιλαμβάνει μερικά εξαιρετικά flash games, τα οποία θα ερωτευτείτε για τα υπέροχα γραφικά τους, τη σκοτεινή ατμόσφαιρα και το… μυστηριώδες game play –το οποίο θα χρειαστείτε λίγο χρόνο για να συνηθίσετε, αλλά μόλις το καταλάβετε θα «κολλήσετε» ακόμα περισσότερο. Κι επειδή δε θα χορταίνετε με τίποτα, υπάρχει η δυνατότητα να κατεβάσετε το full version όλων των παιχνιδιών στον υπολογιστή σας –online διατίθεται μόνο η demo εκδοχή τους.
 


Πιγκουίνοι: Αυστηρά και μόνο για περιπτώσεις extreme αυγουστιάτικης βαρεμάρας: Μια οικογένεια αξιολάτρευτων πιγκουίνων (τρεις ενήλικοι και δύο πιγκουινάκια) ακολουθούν τον κέρσορά σας σε μια λευκή οθόνη, κάνοντας στο ενδιάμεσο στάσεις για να συνεδριάσουν, να χορέψουν ή απλά να αλλάξουν κατεύθυνση. Μην μείνετε περισσότερα από πέντε λεπτά, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να βαρεθείτε περισσότερο.

Cracked.com: Στη στήλη Columnists του δημοφιλούς portal, θα βρείτε αφιερώματα με τίτλους όπως «Οι 5 πιο κατεστραμμένοι οργασμοί στην ιστορία του κινηματογράφου», «5 απίθανα κτίρια από το μέλλον (και πώς θα σας σκοτώσουν)» ή «5 λάθος μαθήματα ζωής που μας δίδαξαν οι ταινίες». Ναι, το περιεχόμενο –και ο τρόπος γραφής– είναι τόσο απολαυστικός όσο υπόσχονται οι τίτλοι.

Full Text Archive: Οι λάτρεις της λογοτεχνίας, μπορείτε να ενθουσιαστείτε: χιλιάδες έργα (από Σαίξπηρ μέχρι Ντίκενς, κι από Δαρβίνο μέχρι Άρθουρ Κόναν Ντόιλ) συγκεντρωμένα σε ένα site, κι εντελώς δωρεάν για τις… οθόνες σας μόνο. Αν έχετε και εκτυπωτή πρόχειρο, μπορείτε να κατεβάσετε τα βιβλία σε pdf και να μην ταλαιπωρείτε τα μάτια σας στην οθόνη. Όλα τα έργα είναι, βέβαια, στο πρωτότυπο, οπότε οι μη εξοικειωμένοι με τα αγγλικά του Σαίξπηρ, επιλέξτε κάτι απλούστερο –Mark Twain, για παράδειγμα.

SoundCloud: Δυναμώστε τα ηχεία και βεβαιωθείτε ότι δεν ενοχλείτε κανέναν εξίσου βαριεστημένο συνάδελφο. Αυτό το μισάωρο κλιπ ήχου περιλαμβάνει πέντε δευτερόλεπτα από κάθε τραγούδι που έφτασε στην κορυφή των charts από το 1993 μέχρι πέρυσι. Προσφέρεται και για τουρνουά του τύπου «ποιος θα αναγνωρίσει περισσότερα». Το SoundCloud περιλαμβάνει κι άλλες τέτοιες λίστες –από τα 80s, από κινηματογραφικά soundtrack, και πάει λέγοντας.

Ο βυθός του πλανήτη: Αν οι ωκεανοί και το νερό πάντα σας γοήτευαν, αυτό το χαριτωμένο διάγραμμα σίγουρα θα σας διασκεδάσει. Το βάθος των μεγαλύτερων λιμνών του κόσμου, τα γνωστότερα ναυάγια, το παγκόσμιο ρεκόρ καταδύσεων, trivia για το νερό και… το κρησφύγετο του Freddie Mercury απεικονίζονται στην οθόνη σας –εννοείται πως δεν φαίνονται τα πάντα με την πρώτη ματιά, χρειάζεται να κάνετε scroll αριστερά-δεξιά για να εξερευνήσετε ολόκληρο τον βυθό.

A Case of the Crabs: Σας αρέσει να λύνετε γρίφους, αλλά σας έχει εκνευρίσει αυτή η μόδα των online γρίφων, που απαιτεί γνώσεις HTML; Τότε το υπέροχα σχεδιασμένο A Case of the Crabs είναι για εσάς. Ένας πλασιέ καβουριών δολοφονείται στο γραφείο του δαιμόνιου ντετέκτιβ Nick Bounty, κι εκείνος καλείται να λύσει το μυστήριο, χρησιμοποιώντας… το καβούρι που έπεσε από το κουτί που κουβαλούσε, το μαχαίρι που καρφώθηκε στην πλάτη του, το εγχειρίδιο αποτυπωμάτων και τη φαντασία του –για την ακρίβεια, τη δική σας φαντασία. Αν σας θυμίζει κάτι εντελώς 90s, είναι το Sam and Max, σε πιο… Frank Miller περιβάλλον.



Εξερευνήστε την Αφρική: Νομίζετε ότι ψήνεστε στο γραφείο; Μια βόλτα στην Σαχάρα θα σας αλλάξει γνώμη. Φωτογραφίες, κείμενα, πληροφορίες για τους λαούς της Αφρικής, τις γλώσσες και την ιστορία τους, χωρισμένα ανά περιοχή, καθώς και ένα ενδιαφέρον μενού με φωτογραφίες και η Αφρική για παιδιά υπόσχονται να σας ταξιδέψουν νοερά στη Μαύρη Ήπειρο από την οθόνη του υπολογιστή σας.

Friv.com: Ίσως το καλύτερο από πλευράς σχεδιασμού site online παιχνιδιών που έχουμε δει ποτέ, το Friv.com θα σας απασχολήσει άπειρες ώρες –ίσως μάλιστα κάποιες από αυτές να σπαταληθούν στην αναζήτηση του καταπληκτικού παιχνιδιού που παίζατε προχτές, ανάμεσα στα δεκάδες μικροσκοπικά κουτάκια του. Αν εξαιρέσουμε αυτό το μικρό bug, το Friv είναι σχεδόν τέλειο: χωρίς διαφημιστικό χάος στις σελίδες του, με τεράστια γκάμα παιχνιδιών, από puzzles και arcades μέχρι τεστάκια, παιχνίδια στρατηγικής και all time classics, όπως τα Super Mario και Burger Tycoon, και απλούστατες οδηγίες για κάθε παιχνίδι, διεκδικεί επάξια μια θέση στα Favorites του υπολογιστή σας.

Αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, δοκιμάστε το εθιστικό Tom & Jerry Rig A Bridge, με τον μικρό ήρωα του παιδικού καρτούν να χτίζει στρατηγικά γέφυρες από σπίρτα για να ξεφύγει από τον γάτο που αιώνια τον κυνηγά, ή το Dead Tree Defenders, με τους λιλιπούτειους υπερασπιστές του δέντρου σας να πρέπει να παραταχθούν σωστά για να αποτρέψουν τους επίδοξους… οικοπεδοφάγους.

Sploder: «Εκεί όπου τα παιχνίδια γίνονται πραγματικότητα». Με αυτή τη φράση μας καλωσορίζει ένα site διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα στο παιχνιδο-σύμπαν. Η εκτενέστατη συλλογή των παιχνιδιών του περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο platform και shoot ‘em up games. Πριν βιαστείτε να το προσπεράσετε ως συνηθισμένο, σημειώστε ότι πέραν του να παίξετε, το Sploder σας δίνει και τη δυνατότητα να σχεδιάσετε το δικό σας παιχνίδι από το μηδέν. Όταν ολοκληρώσετε το αριστούργημα σας, αυτό θα προστεθεί στη λίστα των παιχνιδιών, για να το δοκιμάσουν, να το σχολιάσουν και να το αξιολογήσουν οι υπόλοιποι χρήστες. Αν είναι καλό, σε μερικές εβδομάδες μπορεί να το δείτε στη λίστα των Featured Games… και να ανακαλύψετε ένα ταλέντο που δεν ξέρατε ότι διαθέτετε.

Κι αν όλα τα άλλα αποτύχουν…

Φτιάχνετε ένα προφίλ στο Stumble Upon, δηλώνετε τα ενδιαφέροντά σας (οι κατηγορίες περιλαμβάνουν τα πάντα, από χιούμορ και μαγειρική, μέχρι θρησκείες και αθεΐα) και πατάτε το “start stumble”. Κάθε φορά που ξαναπατάτε το κουμπί πάνω αριστερά, μεταφέρεστε σε μια νέα, τυχαία σελίδα από τον ωκεανό του διαδικτύου. Μπορείτε να βάλετε και σελιδοδείκτες, πατώντας το “thumbs up” σε κάθε σελίδα που σας αρέσει, για να επιστρέψετε αργότερα. Εγγυημένα άπειρες χαμένες εργατοώρες. Αλλά αυτός δεν ήταν εξαρχής ο σκοπός μας;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v