"Δημιουργικές" αυγουστιάτικες ώρες στο γραφείο

Παλιά αγαπημένα arcades, online παιχνίδια στρατηγικής, έξυπνοι γρίφοι, γεωγραφικές... ασκήσεις επί χάρτου και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Οι μέρες της μοναξιάς στο γραφείο δε θα είναι ποτέ ξανά βαρετές.
Δημιουργικές αυγουστιάτικες ώρες στο γραφείο
της Ηρώς Κουνάδη

Τρίτη μεσημέρι, μέσα Αυγούστου. Στο γραφείο. Που λίγο μοιάζει με γραφείο αυτές τις μέρες: οι περισσότερες θέσεις έχουν μείνει κενές, η ποσότητα της δουλειάς είναι ευθέως ανάλογη της όρεξης για αυτήν –σχεδόν ανύπαρκτη– και οι δείκτες του ρολογιού δε δίνουν πια την εντύπωση ότι κινούνται σε fast forward –έχουν μπει σε αυτό που ένας φανατικός gamer, πρώην addict του Sim City, θα ονόμαζε turtle mode. Έχεις ήδη πιει τον τρίτο καφέ, έχεις ρίξει την δέκατη πασιέντζα, έχεις αναλύσει εις βάθος την απόχρωση τοίχου, ταβανιού και τον εύστοχο συνδυασμό τους κι έχεις πάρει κάθε δυνατή ανταπόκριση από παραλία Κυκλάδων μέσω τηλεφώνου. Και τώρα;

Πιστοί στην αντίληψη ότι καμία παραγωγική ώρα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη, συγκεντρώνουμε για μία ακόμα φορά όλα εκείνα τα sites που μας έχουν στοιχίσει πολύτιμες εργατοώρες τον τελευταίο καιρό, για να σας βοηθήσουμε να βγείτε από το φαύλο κύκλο facebook – τσιγάρο – καφές. Ούτως ή άλλως οι φίλοι σας λείπουν, καμία ανανέωση δεν πρόκειται να βρείτε στα προφίλ τους όσες φορές κι αν κάνετε refresh τη σελίδα.

Παίζω…
* Bubble Bobble: Το πλέον αγαπημένο από τα θρυλικά arcade των ‘80s αναβιώνει στην online εκδοχή του, για να μας θυμίσει τις ώρες που ξοδεύαμε προσπαθώντας να βοηθήσουμε τον Bub και τον Bob να κατατροπώσουν τους κακούς για να σώσουν τα κορίτσια τους, αλλά και να «ξεκλειδώσουμε» το true ending της ιστορίας τους.
* Mad Shark: Είστε ένας καρχαρίας. Λίγο τρελός. Και πολύ πεινασμένος. Σκοπός σας είναι να φάτε όσο το δυνατόν περισσότερα ψαράκια και αθώους δύτες μπορείτε, σπαταλώντας το minimum των δυνάμεών σας –γιατί αλλιώς θα σταματήσετε να κολυμπάτε. Εθιστικότατο, άκρως καλοκαιρινό και ιδανικό για να κατευνάσετε τα ποταπά αισθήματα που ανακύπτουν κάθε φορά που στην άλλη άκρη του τηλεφώνου μια φωνή σας περιγράφει ένα ειδυλλιακό κυκλαδίτικο σκηνικό.
* Earth: 2025: Θα σας θυμίσει, σε πολλά σημεία, αγαπημένα παιχνίδια στρατηγικής, όπως το Civilization και το Age of Empires. Η λογική στην οποία βασίζεται είναι σχεδόν ίδια, ξεκινάτε δηλαδή να φτιάξετε μία χώρα από το μηδέν, και να διαχειριστείτε πολέμους, εσωτερικές κρίσεις, εμπόριο, διπλωματία, επιστημονική πρόοδο και, φυσικά, επέκταση εδαφών, με τρόπο τέτοιο ώστε να ξεπεράσετε το "networth", την αξιολόγηση με βάση τον πληθυσμό, τους φυσικούς πόρους, το στρατό, την τεχνολογία, τη γη και τα κτίρια. Ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι, αν συνυπολογίσετε το γεγονός ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκατομμύρια εγγεγραμμένοι χρήστες, με στόχο ίδιο με τον δικό σας –με τους οποίους μπορείτε να συμμαχήσετε, να δημιουργήσετε "συμμορίες", να συνάψετε διπλωματικές σχέσεις ή, απλά, να πολεμήσετε.
* Λύνοντας γρίφους: "Ο μπαμπάς μου και ο παππούς μου έχουν γεννηθεί το ίδιο έτος, σε διαφορετικές ημερομηνίες" λέει η μικρή Αννούλα στη δασκάλα της. Μπορεί κάτι τέτοιο να ισχύει; Κι όμως. Οι γρίφοι σε αυτό το site χωρίζονται σε κατηγορίες, και περιλαμβάνουν ερωτήσεις "έμπνευσης", όπως αυτή, αντιφάσεων, συνδυαστικής σκέψης και παράδοξα. Μόνο μη βιαστείτε να κλικάρετε τη λύση. Συνήθως είναι πολύ πιο απλή απ' όσο φαντάζεστε.
* Magic Online: Θυμάστε εκείνη την εποχή που σε κάθε διάλειμμα σε κάθε σχολείο υπήρχε τουλάχιστον μία παρέα σκυμμένη πάνω από ένα σετ καφέ κάρτες απλωμένες σε κάποιο θρανίο; Ένα από τα πρώτα card games που πήραν διαστάσεις χιονοστιβάδας στην Ελλάδα γιορτάζει αυτή τη στιγμή την online εκδοχή του, και σας κάνει δώρο ένα σετ 40 καρτών με την εγγραφή σας για να ξεκινήσετε να παίζετε. Διότι καλά τα massive multiplayer online RPGs αλλά… ο παλιός είναι αλλιώς.

…Και μαθαίνω
* Πόσα αυτοκίνητα υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες; Πώς φτιάχνονται τα M&Ms; Πώς θα κατασκευάζατε το μπάνιο του Bill Gates –το κόστος δεν είναι πρόβλημα– χωρίς να μιλήσετε με τον ίδιο; Αυτές και άλλες τρελές ερωτήσεις από τις θρυλικές συνεντεύξεις υποψηφίων υπαλλήλων της Microsoft συγκέντρωσε στο site του, που περιλαμβάνει και άλλους ενδιαφέροντες γρίφους, ο φοιτητής του Berkeley William Wu. Οι απαντήσεις –έξυπνες, σοβαρές, δημιουργικές, αστείες και… θυμωμένες– βρίσκονται συγκεντρωμένες στο forum.
* Τώρα που έχετε άπλετο χρόνο στη διάθεσή σας, έχει φτάσει η στιγμή να θυμηθείτε ότι η Wikipedia δεν υπάρχει απλά για να ανακαλύπτετε το όνομα και τις προηγούμενες δουλειές εκείνης της «γνωστής φάτσας» από τη χθεσινοβραδινή ταινία, αλλά μπορεί να σας… ανοίξει ορίζοντες και όρεξη για διάβασμα για τα πάντα: από τα ονόματα των αστερισμών που είναι αυτή τη στιγμή ορατοί από το βόρειο ημισφαίριο μέχρι τις λεπτομέρειες που πάντα θέλατε να μάθετε –αλλά ποτέ δε βρίσκατε το χρόνο– για την παραψυχολογία. Αν τα επίπεδα διαθέσιμου ελεύθερου χρόνου αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, μπορείτε ακόμη και να συνεισφέρετε τις γνώσεις σας σε κάποιο ελλιπές άρθρο. Η παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα θα σας ευγνωμονεί για πάντα.
* Στο ίδιο μήκος κύματος –αλλά σε πολύ πιο εξειδικευμένο αντικείμενο– κινείται και το εξαιρετικό Theoi.com. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την ελληνική μυθολογία, από τους Τιτάνες και τους Ολύμπιους μέχρι μυθικά πλάσματα που τα ονόματά τους αμυδρά μόνο σας θυμίζουν κάτι, οργανωμένα σε αλφαβητικές λίστες, διαγράμματα και γενεαλογικά δέντρα που θα σας κάνουν να κολλήσετε ακόμη κι αν το αντικείμενο δε σας ενδιέφερε ποτέ ιδιαίτερα μέχρι σήμερα. Ρίξτε του μια ματιά, πραγματικά αξίζει τον κόπο.

Ασκήσεις επί χάρτου
* Είτε επιστρέψατε μόλις, είτε φυλάτε την άδεια για το φθινόπωρο, τα ταξιδιωτικά sites αποτελούν πάντα ιδανικό… προορισμό για να σκοτώσετε το χρόνο σας, να πάρετε ιδέες για το επόμενο ταξίδι, να ονειροπολήσετε, να ταξιδέψετε νοερά. Στο Traveller’s Point θα βρείτε, πέραν των κλασικών ταξιδιωτικών οδηγών, forum και φωτογραφιών από και για κάθε γωνιά της γης, μερικά από τα καλύτερα ταξιδιωτικά blogs ever. Το Travel Stories είναι ένα από τα πρώτα και πλέον ενδιαφέροντα ελληνικά forum για ταξίδια, ενώ στα Photo Travels και Travel Photographers Network θα φάτε άπειρες ώρες χαζεύοντας φωτογραφίες επαγγελματικού επιπέδου από κάθε πιθανό και απίθανο μέρος του κόσμου.
* Πόσο καλοί νομίζετε ότι είστε στη γεωγραφία; Δοκιμάστε αυτό το παιχνίδι που σας ζητά να τοποθετήσετε τις χώρες της Ευρώπης στο χάρτη και μπορεί να εκπλαγείτε διαπιστώνοντας πόσο… μακράν απέχετε. Για ακόμη πιο δυνατούς λύτες, το αντίστοιχο παιχνίδι υπάρχει με το χάρτη της Μέσης Ανατολής. Αν έχει μείνει και κάποιος άλλος στο γραφείο μαζί σας, μπορείτε να ορίσετε έπαθλο για εκείνον που θα τοποθετήσει το Κουβέιτ στη μικρότερη δυνατή απόσταση από την πραγματική του θέση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v