Canoe Kayak: Στα ποτάμια της περιπέτειας

Τα κρυστάλλινα νερά της Λίμνης Πλαστήρα, της Νέδας, του Νέστου, του Πηνειού ταράζονται από τα canoe kayak που γλιστρούν στην επιφάνειά τους. Οι μαγικές εικόνες της φύσης μας συνεπαίρνουν, ενώ ανακαλύπτουμε την Ελλάδα στο… κουπί.
Canoe Kayak: Στα ποτάμια της περιπέτειας
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Canoeing,το: Η διάσχιση πλωτών τμημάτων ποταμών, φυσικών και τεχνητών λιμνών ή θαλασσών με διθέσια ή μονοθέσια πολυεστερικά συμπαγή ή και φουσκωτά κανό και καγιάκ.

Οι λάτρεις των extreme sports στη φύση τραβούν κουπί στο… όνομά του. Το «αδερφάκι» του rafting, το canoe kayak, αν και διαθέτει πανομοιότυπα χαρακτηριστικά με τον… συγγενή του, έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια το δικό του φανατικό κοινό που δεν χάνει ευκαιρία να προγραμματίσει extreme εξορμήσεις σε ποτάμια και λίμνες της Ελλάδας με μονοθέσια ή διθέσια κανό ταράζοντας τα νερά με τα διπλά κουπιά του. Όπως λένε, η γοητεία του συγκεκριμένου σπορ έγκειται στο γεγονός πως συνδυάζει αρμονικά την μαγεία του υγρού στοιχείου, την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος και την απόλυτη αίσθηση ελευθερίας. Τους πιστεύετε; Αν όχι τότε κάποια από τις παρακάτω διαδρομές είναι σίγουρο πως θα πείσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς.

Canoe Kayak με την Trekking Hellas


…στη Λίμνη Πλαστήρα.
Η διάσημη λίμνη προσφέρεται για ήσυχες διαδρομές, ενώ το ταξίδι περιλαμβάνει επίσκεψη στα νησάκια και φιόρδ της λίμνης καθώς και παιχνίδι ανάμεσα στα δέντρα της όχθης που είναι βυθισμένα στο νερό. Η δραστηριότητα διαρκεί περίπου 2 ώρες και κοστίζει 20€ ανά άτομο (ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 6)

…στο Δέλτα Πηνειού.
Ήρεμη κατάβαση στα νερά του ποταμού μέχρι τις εκβολές του στο Αιγαίο Πέλαγος. Περιήγηση που θα σας φέρει σε επαφή με τη μυθολογία της ευρύτερης περιοχής και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του υδροβιότοπου. Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο ειδών καταβάσεις: η Α ξεκινά από την γέφυρα του Παλαιόπυργου και διαρκεί μιάμιση ώρα και η Β από το πέτρινο γεφύρι του Ομολίου, που φημολογείται ότι αποτέλεσε πέρασμα του Μ. Αλέξανδρου και διαρκεί τρεις με τέσσερεις ώρες. Τιμή 40€ ανά άτομο, συμπεριλαμβανομένου barbecue και πικνίκ.

…στη Λίμνη Κρεμαστών. Ανακαλύψτε τις κρυμμένες ομορφιές της λίμνης της Ευρυτανίας με διθέσια canoe kayak. Η δραστηριότητα διαρκεί δύο με τρεις ώρες και κοστίζει 25€ ανά άτομο.

…στη λίμνη Ζηρού. Η εξερεύνηση της μέχρι πρότινος «άγνωστης» λίμνης με τα γαλαζοπράσινα νερά αρχίζει από τη νοτιοανατολική πλευρά της, είναι κυκλική και κοντά γίνεται κοντά στην όχθη. Οι πιο τολμηροί πιθανώς να προσπαθήσουν να βουτήξουν στα κρυστάλλινα νερά της. Τιμή 25€ ανά άτομο, με ελάχιστη συμμετοχή τα τέσσερα άτομα.

Canoe kayak στην λίμνη Λάδωνα με την Eco Action

Κωπηλατήστε και κολυμπήστε (αν… τολμάτε) στα γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης με τις απόκρημνες πλαγιές και τις κρυφές παραλίες με διανυκτέρευση ή στον ξύλινο ξενώνα της Δάφνης Καλαβρύτων ή στις παραδοσιακές πετρόκτιστες κατοικίες «Λάδωνας» δίπλα ακριβώς από το ποτάμι. Η τιμή ανά άτομο ξεκινά από 80€ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μία ή δύο διανυκτερεύσεις, πλήρες γεύμα, σνακ και εκπαίδευση.

Canoe kayak με την Olympos Trek

… στην Κοιλάδα των Τεμπών. Με συντροφιά τα πανύψηλα βράχια των Τεμπών που δεσπόζουν επιβλητικά σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής μέχρι τις αρχές του Δέλτα Πηνειού, θα χαρείτε μια εντυπωσιακή με εν πλω στάσεις για τα απαραίτητα σνακ. Η διαδρομή διαρκεί δύο με δυόμισι ώρες και καταλήγει στο ανοικτό και καταπράσινο πεδίο του Δέλτα. Η τιμή ανέρχεται στα 35€ ανά άτομο. Από το Δέλτα του Πηνειού ξεκινάει άλλη διαδρομή, πιο ήπια, η οποία περνά μέσα από τον υπέροχο βιότοπο και καταλήγει στην ανοικτή θάλασσα του Αιγαίου (35€ ανά άτομο).

… στον Απροπόταμο (Άνω Αχελώος). Το υπέροχο αυτό ορεινό ποτάμι τα οποίο ρέει ανάμεσα στις πανύψηλες κορυφές της Κ. Πίνδου, ενδείκνυται για σπάνιας ομορφιάς πλεύσεις με canoe kayak. Η διαδρομή σας ξεκινάει από την περιοχή Τρία Ποτάμια Ασπροπόταμου.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται επίσης και στο Kayak θαλάσσης με διαδρομές στις σπηλιές Πηλέα στο Βόρειο Πήλιο (55€ ανά άτομο), στον Παλαιόπυργο (50€ ανά άτομο), στα παράλια του Κίσσαβου (50€ ανά άτομο) και στη Λίμνη Πλαστήρα (55€ ανά άτομο ή 95€ ανά άτομο για διήμερο με διανυκτέρευση σε αντίσκηνο).

Canoe Kayak με τη Riverland στα Στενά του Νέστου (Λιβερά – Τοξότες).



Διαδρομή χαμηλού βαθμού δυσκολίας, κατά την οποία θα διασχίσετε το μαγευτικό παραυδάτιο δάσος που καλύπτει τα στενά του Νέστου. Η διαδρομή διαρκεί έξι με επτά ώρες, ενώ το κόστος ανά άτομο ανέρχεται στα 45€. Αντίστοιχες ημερήσια εξόρμηση στον Νέστο, είναι αυτή που περιλαμβάνει πλεύση από τη Σταυρούπολη μέχρι τους Τοξότες και διαρκεί περίπου τέσσερεις ώρες με κόστος 50€ ανά άτομο και αυτή από τη Σταυρούπολη μέχρι τα Λιβερά (40€ ανά άτομο).

Όπως μας πληροφόρησαν από το γραφείο, πλεύσεις γίνονται και στο Δέλτα του Νέστου, μόνο εφ’ όσον ο όγκος του νερού είναι επαρκής.

Canoe Kayak με την Pindos explorer



…στα Τέμπη. Η οργιώδης βλάστηση και το πλούσιο οικοσύστημα είναι σίγουρο πως θα σας χαρίσουν μια μοναδική εμπειρία πλεύσης στην κοιλάδα. Οι διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι δύο. Η πρώτη πραγματοποιείται μέσα στα στενά της κοιλάδας και η άλλη μετά τα στενά μέχρι το δέλτα του ποταμού στις εκβολές του στο Αιγαίο. Το κόστος ανέρχεται στα 50€ ανά άτομο.

…στη Λίμνη Πλαστήρα. Παραλίμνια δάση με έλατα, καταπράσινα λιβάδια και οι κορυφές των Αγράφων συνθέτουν ένα σκηνικό πρωτόγνωρο για τη συγκεκριμένη διαδρομή, η οποία ολοκληρώνεται με τοξοβολία. Το κόστος ανέρχεται στα 45€ ανά άτομο, ενώ αυτές τις μέρες υπάρχει και προσφορά για σαββατοκύριακο στη λίμνη με 70€ ανά άτομο. Περισσότερα εδώ.

Προσοχή: To kanoe cayak απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και ισορροπία. Δουλεύει άριστα χέρια και πλάτη, κοιλιακούς και ραχιαίους και μπορεί να προσαρμοστεί και για αρχάριους. Αν όμως, αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα με τη μέση ή τις αρθρώσεις σας (όπως και με οποιοδήποτε σπορ) ενημερώστε οπωσδήποτε τον γιατρό σας για το αν ενδείκνυται να ξεκινήσετε τις… πλεύσεις.

Tips για επίδοξους canoers:

* Must ποτάμια για canoe kayak για... προχωρημένους, είναι ο Λούσιος, ο Αλφειός, ο Αχελώος, ο Τρικεριώτης, ο Βοϊδομάτης, ο Νεστόριος και ο Άραχθος.
* Έχετε πάντα μαζί σας ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, ένα έξτρα ζευγάρι κάλτσες και μια αλλαξιά ρούχα. Θα σας φανούν χρήσιμα μετά την πλεύση.
* Βεβαιωθείτε πως η επιχείρηση που διοργανώνει τις εξορμήσεις έχει και την κατάλληλη πιστοποίηση.
* Στο κόστος των πακέτων συνήθως περιλαμβάνονται μικρά ή μεγάλα γεύματα, αλλά σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με την εκάστοτε επιχείρηση για να είστε σίγουροι. Επίσης, τα περισσότερα πακέτα έχουν ελάχιστη συμμετοχή, συνήθως 4 ή 6 άτομα.
* Το γεύμα πριν την πλεύση απαγορεύεται δια… ροπάλου.
* Αν οι πλεύσεις σας γοήτευσαν, η επιστροφή στην Αθήνα δεν συνδυάζεται απαραίτητα με ξενέρα. Οι σχολές όπου μπορείτε να εξασκήσετε το σπορ και να γίνετε ακόμα καλύτεροι είναι αρκετές. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Αθηναϊκή Λέσχη Καγιάκ την «Μετάβαση» και ο Ναυτικός Αθλητικός Σύνδεσμος (Ν.Α.Σ). Οι τιμές κυμαίνονται από 10€ τον μήνα για τα πιτσιρίκια μέχρι 40€ τον μήνα για τους ενήλικες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v