Extreme Sports: Επτά προορισμοί για λίγους (και θαρραλέους)

Πτήσεις στο κενό στην Ουγγαρία που κόβουν την ανάσα, εντυπωσιακοί αγώνες με enduro στη Τοσκάνη, μάχες με τα κύματα στο Ρίο της Βραζιλίας και σκληροτράχηλοι μαραθώνιοι στην Κοιλάδα του Θανάτου. Επτά «ακραίοι» προορισμοί ανά τον κόσμο αποκλειστικά και μόνο για… τολμηρούς.
Extreme Sports: Επτά προορισμοί για λίγους (και θαρραλέους)
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Στο μυαλό το περισσότερων από εμάς ο όρος “extreme sport” συνδέεται συνήθως με κανό, trekking και σε ακραίες περιπτώσεις… paintball. Υπάρχουν όμως και ορισμένα extreme sports τα οποία δικαιώνουν στο έπακρο των χαρακτηρισμό τους ως τέτοια, ενώ οι προορισμοί που αυτά διοργανώνονται αποτελούν κάθε χρόνο πόλο έλξης για χιλιάδες φανατικούς θαυμαστές, οι οποίοι συρρέουν εκεί από κάθε γωνιά του κόσμου για να παρακολουθήσουν με κομμένη την ανάσα μερικές από τις πιο σκληρές δοκιμασίες. Ακολουθούν επτά τέτοιες διοργανώσεις για λίγους (και ριψοκίνδυνους).

H Πύλη της Κολάσεως - Il Ciocco, Τοσκάνη, Ιταλία

Καταχωνιασμένη στα γραφικά βουνά της Τοσκάνης, η «Πύλη της Κολάσεως» (Hell’s Gate) αποτελεί έναν από τους πιο δύσκολους αγώνες Enduro (αγώνες με μοτοσυκλέτες) στον κόσμο. Ο αγώνας σχεδιάστηκε από τον θρύλο του αθλήματος Fabio Fasola, ο οποίος θέλησε να κάνει έναν διαχωρισμό μεταξύ καλών και… εκπληκτικών αναβατών Enduro. Η Πύλη της Κολάσεως συνεχίζει να εκπληρώνει το σκοπό της κάθε χρόνο, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως το 2010 μόλις 2 από τους 103 συμμετέχοντες κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδρομή, χωρίς να εγκαταλείψουν λόγω αντίξοων συνθηκών.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο από τους αγώνες:



Artistic Wingsuit Competition - Siofolk, Ουγγαρία

Δεν είναι πουλί, δεν είναι αεροπλάνο, είναι ένας… ιπτάμενος άνθρωπος. Εντάξει, όχι ακριβώς ιπτάμενος, τουλάχιστον όχι χωρίς την βοήθεια της ειδικής στολής εν ονόματι wingsuit. Αρκετούς τέτοιους ιπτάμενους μπορεί κανείς να δει στον ουρανό της πόλης Siofolk στην Ουγγαρία αν επισκεφτεί τον ετήσιο διαγωνισμό Wingsuit. Οι συμμετέχοντες πηδάνε στο κενό από εξωφρενικά ύψη και, μέχρι να ανοίξουν το αλεξίπτωτο και να προσγειωθούν με ασφάλεια στο έδαφος, επιδίδονται σε κάθε λογής εντυπωσιακές φιγούρες που κόβουν την ανάσα, με την βοήθεια των ειδικών αυτών στολών. Οι ελεύθερες πτήσεις τους βαθμολογούνται από επιτροπή και νικητής (ή νικητές αν είναι σε ζευγάρια) αναδεικνύεται αυτός που συγκεντρώνει την μεγαλύτερη βαθμολογία.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο από το διαγωνισμό
 


Ice Climbing World Cup - Kirov, Ρωσία

Η αναρρίχηση βράχου μπορεί να αποτελεί για ορισμένους ένα αρκετά δημοφιλές χόμπι. Προσθέστε όμως και λίγο… πάγο και τότε έχετε να κάνετε με ένα τελείως διαφορετικό άθλημα. Το να σκαρφαλώνεις σε ένα λείο τείχος πάγου, έχοντας τίποτα άλλο παρά δυο γάντζους και παπούτσια με καρφιά μπορεί να φαίνεται αδιανόητο για τους περισσότερους, για τους συμμετέχοντες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Παγοαναρρίχησης 2012 όμως, είναι ακόμη μια πρόκληση. Οι καλύτεροι αναρριχητές πάγου είναι –τουλάχιστον- ακροβάτες, αφού ελίσσονται στον πάγο με φοβερή ευελιξία, δύναμη και μπόλικο θάρρος.

Δείτε αποσπάσματα από τους αγώνες



Billabong Rio Pro - Rio de Janeiro, Brazil

Για να δεχθεί κάποιος να «τα βάλει» με τη Μητέρα Φύση και μάλιστα με τον ωκεανό, με όπλο του μονάχα μια σανίδα, πρέπει να είναι τουλάχιστον εθισμένος στην αδρεναλίνη. Ο Σύλλογος Επαγγελματιών του Surfing γυρνά κάθε χρόνο τον κόσμο, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό του απέναντι στα πιο άγρια κύματα: Από τη Χρυσή Ακτή της Αυστραλίας μέχρι την Banzai Pipeline στην Χαβάη. Φέτος, το διακύβευμα είναι ακόμη υψηλότερο με 500.000 δολάρια έπαθλο για τον νικητή του Billabong Pro στο Ρίο Βραζιλίας.



The Badwater Ultramarathon – Κοιλάδα του Θανάτου, Καλιφόρνια

Ξεχάστε ο,τι γνωρίζατε για τους Μαραθώνιους των Ολυμπιακών Αγώνων. Στον εν λόγω Μαραθώνιο τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ο Badwater Ultramarathon πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Κοιλάδα του Θανάτου (ναι, στη Death Valley όπου μπορείς να φτιάξεις… ομελέτα στα βράχια), με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ η συνολική απόσταση που διανύουν οι σκληροτράχηλοι συμμετέχοντες είναι 217 χιλιόμετρα. Ο αγώνας ξεκινάει από ένα σημείο το οποίο βρίσκεται 86 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας στη τοποθεσία Badwater Basin, για να καταλήξει σε υψόμετρο 2.548 μέτρων στη τοποθεσία Whitney Portal. Το έπαθλο; Κρατηθείτε. Ένα μετάλλιο και η αναγνώριση συμμετοχής στον πιο hardcore Μαραθώνιο του κόσμου.

The Simpson Desert Bike Challenge, Αυστραλία

Είστε λάτρης του ποδηλάτου; Η συγκεκριμένη δοκιμασία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην έρημο Simpson στην Αυστραλία πιθανώς να σας κάνει να αναθεωρήσετε. Πέντε ημέρες, 590 χιλιόμετρα, ένας ποδηλατικός αγώνας κατά μήκος ενός απόμερου μέρους της χώρας που αποτελείται κυρίως από άμμο και πέτρες. Όχι, δεν θυμίζει σε τίποτα βολτούλα με τον κολλητό στις γραμμές του τραμ στην Παραλιακή. Η ζέστη είναι αφόρητη και η μοναδική… παρηγοριά που έχουν οι συμμετέχοντες ποδηλάτες δεν είναι άλλη από τις σποραδικές μπόρες που μετατρέπουν το έδαφος σε κανονικό βάλτο.

The X Games – Λος Άντζελες, California

Ίσως η πιο… mainstream διοργάνωση του είδους, συγκεντρώνει κάθε χρόνο τους απανταχού λάτρεις των BMX, του motocross, του rally και φυσικά του skateboarding. Οι αγώνες προβάλλονται κάθε χρόνο από το κολοσσιαίο τηλεοπτικό δίκτυο ESPN και έχουν γίνει πλέον τόσο… διάσημοι που πλέον διοργανώνονται και σε άλλες χώρες πλην των ΗΠΑ, όπως η Γαλλία και η Κίνα. Εντυπωσιακές φιγούρες σε δύο (ή τέσσερεις) ρόδες, «αέρινα» κόλπα με σανίδες του skateboard και δεκάδες νέα tricks από τους επαγγελματίες του χώρου.
 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v