Έρευνα: Τα videogames μας οδηγούν στον «ιδανικό εαυτό» μας

Γιατί «κολλάμε» με τα videogames; Πρόσφατη έρευνα δίνει απάντηση στον «εθισμό» μας, αποκαλύπτοντας πως μέσα από τους ήρωες των βιντεοπαιχνιδιών προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τον ιδανικό μας εαυτό.
Έρευνα: Τα videogames μας οδηγούν στον «ιδανικό εαυτό» μας
Ποια ιδιότητα των videogames είναι αυτή που μας «τραβάει από την μύτη» και κολλάμε με το χειριστήριο στο χέρι; Οι περσινές πωλήσεις videogames που έφτασαν τα 500 εκατομμύρια δεν λένε ψέματα: Πρόκειται για μία από τις πιο κερδοφόρες βιομηχανίες της παγκόσμιας αγοράς, ακόμη και σε περιόδους κρίσης.

Μια νέα έρευνα που πρόκειται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science επιχειρεί να εντοπίσει τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει τα videogames τόσο δημοφιλή, με ένα φανατικό –ως παθιασμένο- κοινό. Η απάντηση σύμφωνα με τους επιστήμονες βρίσκεται πιο πέρα από το απλό «role playing». Όπως δήλωσαν στο ScienceDaily.com, πρόκειται για την επιθυμία μας να ανακαλύψουμε τους «ιδανικούς μας εαυτούς».

«Ένα παιχνίδι γίνεται πιο διασκεδαστικό όταν έχεις την ευκαιρία να δράσεις σαν τον εαυτό που θα ήθελες ιδανικά να έχεις», λέει ο Andy Przybylski, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Essex, όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη. «Αυτό που κάνει τα videogames ελκυστικά και διασκεδαστικά είναι το ότι δίνει στους παίκτες την ευκαιρία να σκεφτούν έναν ρόλο που θα ήθελαν ιδανικά για τον εαυτό τους και τελικά, να παίξουν αυτό τον ρόλο», συμπληρώνει.

Μελετώντας χιλιάδες παίκτες να επιδίδονται σε μαραθώνιους βιντεοπαιχνιδιών, από το «The Sims» μέχρι το «World of Warcraft», οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν εκείνη την δύναμη της έλξης που μεταφέρει τους παίκτες πίσω στην παιδική ηλικία, όταν όλοι μας φανταζόμασταν τους εαυτούς μας σε διάφορους ιδανικούς ρόλους: ως αθλητές, rock stars, υπερήρωες κλπ. Τα videogames μας προσφέρουν την δυνατότητα να υιοθετήσουμε κομμάτια από την ταυτότητα των ηρώων που πρωταγωνιστούν σε αυτά, επιτρέποντάς μας να «κρυφοκοιτάξουμε» την ζωή που κρυφά θα θέλαμε να έχουμε.

Αλλά το πόρισμα της μελέτης δεν σταματά εκεί: «Εξεπλάγην ευχάριστα από το αποτέλεσμα, που έδειξε ότι οι άνθρωποι δεν προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εαυτό τους, αλλά να τρέξουν προς το ιδανικό τους. Δεν επιδιώκουν να αποδράσουν στο πουθενά, αλλά στο “κάπου”», καταλήγει ο Dr. Przybylski.

Πράγματι, αν αναλογιστούμε τα παιχνίδια που επιλέγουμε να παίζουμε, θα διαπιστώσουμε πως όλα προσφέρουν επιλογές χαρακτήρων στων οποίων την θέση θα μπορούσαμε να φανταστούμε τον εαυτό μας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει για τις εταιρίας βιντεοπαιχνιδιών πως θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στον τομέα της ανάπτυξης χαρακτήρων και του αφηγηματικού πλαισίου που τους περιβάλλει στο παιχνίδι.

Πηγή: Time.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v