Σεμινάρια ενηλίκων: Εργασία και (μετά) χαρά

Ψάχνετε τρόπο να περάσετε δημιουργικά τον ελεύθερό σας χρόνο; Τι καλύτερο από το να συμμετέχετε σε ένα από τα δεκάδες σεμινάρια που διοργανώνονται και αυτήν την χρονιά σε κάθε γωνιά της Αθήνας. Βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και κάντε την τέχνη... κόσκινο!
Σεμινάρια ενηλίκων: Εργασία και (μετά) χαρά
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Χρονιά αλλαγών το 2009 σε πολλούς τομείς και όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι περισσότεροι από εμάς "ψαχνόμαστε"... γενικώς. Σε θέματα που αφορούν την εργασία μας, σε θέματα που αφορούν την σχέση μας, τα ενδιαφέροντά μας και τους στόχους μας για την νέα χρονιά. Ο ελεύθερος χρόνος που όλοι έχουμε όμως- σε λιγότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- τις περισσότερες φορές πάει χαμένος. Τον σπαταλάμε σε ανούσιες δραστηριότητες (βλ. τηλεόραση), ενώ θα μπορούσαμε να τον χρησιμοποιήσουμε με πολύ πιο εποικοδομητικό τρόπο. Πως; Λογικά κάτι θα έχει πάρει το αυτί σας (μπορεί και το μάτι σας) για τα κατά καιρούς σεμινάρια που διοργανώνονται και τα οποία καλύπτουν ουσιαστικά κάθε χόμπυ και ενδιαφέρον. Από υποκριτική, μουσική και μαγειρική, μέχρι χειροτεχνία, δημιουργική γραφή ακόμα και ποίηση. Το κόστος συμμετοχής σε αυτά είναι αρκετά ελκυστικό και οι φορείς που τα διοργανώνουν είναι έμπιστοι και πεπειραμένοι στον χώρο. Το Μουσείο Μπενάκη, το Μικρό Πολυτεχνείο, το Ezart, το Θέατρο των Αλλαγών, η ΧΑΝΘ και ένα σωρό ακόμα φορείς και Εργαστήρια κάνουν και φέτος την  Αθήνα (και την Θεσσαλονίκη) ένα μεγάλο χειμωνιάτικο εργαστήρι.

Θεωρία και πράξη συνδυάζονται στα σεμινάρια για ενηλίκους που διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη, όπου οι μαθητές μπορούν να μυηθούν στη Βυζαντινή αγιογραφία (φορητή εικόνα), το κόσμημα, την πλαστική γλυπτική, την κατασκευή κούκλας, την καλλιτεχνική επιμέλεια εντύπου, τη μικρογραφία χειρογράφων, το ψηφιδωτό, την τοιχογραφία, την εγκαυστική και τη ζωγραφική. Διαθέσιμες θέσεις υπάρχουν στο τμήμα αρχαρίων για την τεχνική της τοιχογραφίας. Πρόκειται για μια σειρά 9 δίωρων μαθημάτων και 1 τετράωρου που λειτουργούν με τη μορφή εργαστηρίου και έχουν ως στόχο την επαφή του κοινού με την τεχνική της τοιχογραφίας (ξηρογραφία και νωπογραφία). Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 1/02/2010 και κοστίζουν 330€, ενώ θα γίνουν στο κτιριακό συγκρότημα Κεραμεικού. Για περισσότερες πληροφορίες για τα σεμινάρια: Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, Κτήριο Ελένης Θεοχάρη-Περάκη, Δώρας Δ’ Ίστρια 7 και Μαρασλή, Λυκαβηττός, τηλ.: 210 7220209, 210 7211390, κάθε μέρα, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, 9.00 - 15.00 . 

Από τους πρωτοπόρους φορείς στον χώρο των σεμιναρίων ελεύθερου χρόνου, το Μικρό Πολυτεχνείο ξεκινάει και φέτος δυναμικά με μια μεγάλη ποικιλία σεμιναρίων για κάθε γούστο. Μάθετε τις βασικές αρχές της εικονογράφησης και των comics κάτω από μια σκηνοθετική ματιά με την κυρία Ντέλλα Ελευθερία, ελάτε σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της ζωγραφικής, της φωτογραφίας και της κεραμικής με την βοήθεια των έμπειρων εισηγητών. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το σεμινάριο διαφήμησης με συντονιστή τον κ. Αρβανίτη Τάσο, αλλά και το κινηματογραφικό εργαστήρι με θέμα τον Ηθοποιό μπροστά στην Κάμερα. Από τα υπόλοιπα εργαστήρια ξεχωρίσαμε το εργαστήρι Γλυπτικής, το σεμινάριο Ρεαλιστικής Γραφής και το εργαστήρι Παραγωγής Μουσικής Ραδιοφωνικής Εκπομπής. Μόνο βιαστείτε γιατί τα εργαστήρια ξεκινάνε μέσα στην βδομάδα. Οι τιμές των εργαστηρίων κυμαίνονται από 80€ τα μηνιαία και 300€ τα τριμηνιαία, μέχρι 500€ τα πενταμηνιαία και 800€ τα ετήσια. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: Πλατεία Ασωμάτων 7, Θησείο, τηλ.: 210 3252998, 210 3243306, 210 9480745.
 
Στον Πολυχώρο Μεταίχμιο έχει προγραμματίσει έως τα τέλη του έτους ένα πλούσιο πρόγραμμα σεμιναρίων. Στο νέο πρόγραμμα έχουν ενταχτεί δύο σεμινάρια μεγάλου ενδιαφέροντος από καταρτισμένους επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, το σεμινάριο Συγγραφής Σεναρίου (έναρξη 4 Νοεμβρίου. Τετάρτη 19:00-22:00, τιμή 350€) που θα διδάξει ο συγγραφέας Νίκος Παναγιωτόπουλος, και το σεμινάριο Η Ελληνική Ποίηση της Μεταπολίτευσης (1974-2009), που θα διδάξει ο Ευριπίδης Γαραντούδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών (έναρξη 22 Οκτωβρίου, Πέμπτη 19:00-22:00, κόστος 170€). Από τα "παλιά" σεμινάρια ξεχωρίσαμε αυτό της Επιμέλειας - Διόρθωσης Λογοτεχνικών Κειμένων (έναρξη 14 Οκτωβρίου, κάθε Τετάρτη 16:30-19:00, κόστος 450€). Όλα τα σεμινάρια μπορείτε να τα βρείτε αναλυτικά εδώ.  Σημειώστε οτι αν γίνετε μέλος του Πολυχώρου συμπληρώνοντας την online αίτηση θα έχετε 10% έκπτωση στα σεμινάρια. Περισσότερες πληροφορίες: Ιπποκράτους 118, τηλ.: 211 3003580.

Αν θέλετε να νιώσετε την ικανοποίηση του να φοράτε κάτι που εσείς οι ίδιες δημιουργήσατε (ναι, απευθυνόμαστε μόνο σε γυναίκες), τότε δεν έχετε παρά να δηλώσετε συμμετοχή σε κάποιο από τα δύο σεμινάρια εκμάθησης κατασκευής Faux Bijoux, όπου η κ. Γεωργία Τσάπαλη θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε τα δικά σας bijoux με εντυπωσιακά υλικά και επαγγελματική τεχνική. Το πρώτο σεμινάριο θα γίνει το Σάββατο και την Κυριακή 10 και 11 Οκτωβρίου και το δεύτερο στις 24 και 25 Οκτωβρίου. Η τιμή συμμετοχής είναι 130€. Στη τιμή περιλαμβάνονται τα εργαλεία και όλα τα υλικά της κατασκευής. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 210.8062134 & 6977.292668. Αν τώρα σας ενδιαφέρει η Ιαπωνική τέχνη του Νuno felting  η οποία συνδυάζει το μετάξι με το φυσικό ακατέργαστο μαλλί, τότε δεν έχετε παρά να δηλώσετε συμμετοχή στα σεμινάρια που θα γίνουν στο εργαστήριο «Κόκκινη κλωστή...»  στις 10 Οκτωβρίου. Η ομάδα θα είναι ολιγομελής και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το συνολικό κόστος είναι 80 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε στα τηλέφωνα : 210 3421541, 6944222639, 6978368180.

Κουραστήκατε από τα delivery και θέλετε να γίνει εσείς "κύριος" της κουζίνας; Εξοικειωμένοι ή όχι με την μαγειρική, τα σεμινάρια του σεφ Αντώνη Καβαλιέρου θα τελειοποιήσουν τις μαγειρικές σας ικανότητες. Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου θα μάθετε για τα dressings και τα κονδιμέντα (κόστος 40€), την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου για τα αρωματικά αλάτια, τα λάδια, τα ξύδια και τις μαρινάδες (κόστος 40€) και στις 21 και 22 Οκτωβρίου για τα παστά, τα τουρσιά και τα λουκάνικα (κόστος 60€). Τα σεμινάρια θα αρχίζουν 19:00 και θα διαρκούν περίπου 3,5 ώρες. Τον Νοέμβριο ξεκινάει νέος κύκλος σεμιναρίων με τίτλο "Όλα από ζύμη". Από την Τετάρτη 4/11 και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη εναλλάξ, θα μάθετε να φτιάχνετε φρέσκα ζυμαρικά, ιταλικές μακαρονάδες με διάσημες σάλτσες, τερίνες και πατέ, παραδοσιακά ελληνικά και ξένα ψωμιά, παντεσπάνια, κέικ και ότι έχει να κάνει με ζύμη. Το κόστος των σεμιναρίων είναι 40€ το καθένα, ενώ η συμμετοχή σε οχτώ σεμινάρια 220€. Για κρατήσεις και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 210-3837140.

Χειροτεχνία και... χαρά στο EZart με τρίμηνους κύκλους πρωινών και βραδινών μαθημάτων, workshops διάρκειας 4 εβδομάδων και ταχύρρυθμα σεμινάρια. Creative accessories, εργαστήρια γυαλιού και ψηφιδωτού, τεχνικές υφασμάτων, μετάξι και βελούδο, κεραμική, κατασκευή κεριών, χειροποίητο κόσμημα και τεχνικές διακόσμησης είναι μερικά από τα μαθήματα ενηλίκων που θα βρείτε εδώ. Από τα εργαστήρια ξεχωρίσαμε αυτό της δημιουργίας Χειροποίητων Σαπουνιών. Για όλους εσάς που θέλετε να φτιάξετε τα δικά σας σαπούνια, στο μάθημα αυτό θα μάθετε όλα τα βασικά για να "παίξετε" με τα αρώματα, τα χρώματα και τις υφές που σας αρέσουν. Το Workshop Χειροποίητα Σαπούνια είναι κάθε Τετάρτη πρωί 11.00 - 2.00 για 4 συναντήσεις, από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου και κοστίζει 190€. Επίσης αξίζει να δοκιμάσετε τα μαθήματα ψηφιδωτών κατασκευών και βιτρώ (9 Οκτωβρίου - 11 Δεκεμβρίου κάθε Παρασκευή 11- 2.30 μ.μ, κόστος 365€) και τα ταχύρρυθμα σεμινάρια για πάνινες κούκλες (Σάββατο και Κυριακή 12 και 13 Δεκεμβρίου, 11-3 μ.μ, κόστος 160€).  Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: Χαριλάου Τρικούπη 97, Κηφισιά, τηλ.: 210 8133000.

Τώρα αν θεωρείτε πως κρύβετε μέσα σας έναν εκκολαπτόμενο ηθοποιό, δεν έχετε παρά να καλλιεργήσετε το ταλέντο σας στα σεμινάρια του Θεάτρου Αλλαγών. Υποκριτική, χοροθέατρο, φωνητική, αυτοσχεδιασμός, θεατρικό μακιγιάζ, χορός, φλαμένκο, αφήγηση παραμυθιού, ορθοφωνία και υποκριτική στην κωμωδία είναι μερικές μόνο από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες που θα έχετε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε. Το φθινοπωρινό τμήμα ξεκινάει 5 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται 10 Ιανουαρίου. Σε αυτό το διάστημα μπορείτε να παρακολουθήσετε όσα και όποια μαθήματα θέλετε. Το κόστος για τα μαθήματα είναι 144€, συν 60€ η εγγραφη που ισχύει για τέσσερεις συνεχόμενες περιόδους ( τρία τρίμηνα και τα καλοκαιρινά σεμινάρια). Για κρατήσεις και πληροφορίες: 3ης Σεπτεμβρίου 19α, Αθήνα, τηλ.: 210 5248251, 210 5246833.

Στην όμορφη συμπρωτεύουσα τώρα,
ξεκινάνε τα Επιμορφωτικά Προγράμματα της ΧΑΝΘ, τα οποία περιλαμβάνουν και φέτος μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Τρίωρα εβδομαδιαία μαθήματα Ζωγραφικής (60€ μηνιαία), Ζωγραφική σε μετάξι σε κύκλο 10 εβδομάδων (150€), δημιουργία κόμικ σε κύκλο 10 εβδομάδων (150€), σεμινάριο Ιστορίας της Τέχνης με προβολή διαφανειών (150€), κηροπλαστική, φωτογραφία και ένα σωρό ακόμα δημιουργικές ασχολίες για τον καθένα που ενδιαφέρεται να περάσει πρωτότυπα τον ελεύθερό του χρόνο. Αναλυτικά το πρόγραμμα της ΧΑΝΘ μπορείτε να το δείτε στα σχετικά έγγραφα του κειμένου. Πληροφορίες: τηλ.2310 241007.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v