Αναρρίχηση: Αψηφώντας τους νόμους της βαρύτητας

Εμπειρίες που κόβουν την ανάσα, άριστη συνεργασία σώματος και πνεύματος και πρωτόγνωρα συναισθήματα. Και όλα αυτά με μηδενικό κίνδυνο. Η αναρρίχηση περιμένει να την ανακαλύψετε. Δείτε τα «γιατί», τα «πως» και τα «που».
Αναρρίχηση: Αψηφώντας τους νόμους της βαρύτητας
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Κανείς δεν μένει ασυγκίνητος στην σκέψη και μόνο οτι θα μπορούσε να ανέβει έναν απότομο βράχο, δεμένος με σχοινί, βαδίζοντας αργά αλλά σταθερά προς την κορυφή του σαν ένας άλλος Ήθαν Χαντ.  Εντάξει, μπορεί να το παρακάναμε, αλλά η πραγματικότητα δεν απέχει και πολύ. Είτε βρισκόμαστε σε κάποιο βουνό, είτε σε μια εσωτερική πίστα αναρρίχησης το συναίσθημα είναι το ίδιο έντονο και συναρπαστικό. Η αίσθηση οτι πας κόντρα στους νόμους του Νεύτωνα δεν μπορεί παρά να σου εκτοξέυσει την αδρεναλίνη στα ύψη. Και ποιός ξέρει, μπορεί μετά από αρκετά μαθήματα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, να μπορέσεις και εσύ να αναρριχηθείς στα Μετέωρα.

Όπως μας λέει και ο κ. Παναγιώτης Κοτρωνάρος, εξειδικευμένος εκπαιδευτής αναρρίχησης και υπεύθυνος της σχολής αναρρίχησης, η πρόοδος του καθενός έχει να κάνει καθαρά με το πόσο του αρέσει πραγματικά το αντικείμενο και πόσο χρόνο είναι διατεθειμένος να δαπανήσει. "Ο επίσημος κρατικός φορέας για το συγκεκριμένο άθλημα είναι η Ε.Ο.Ο.Α. (Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας- Αναρρίχησης). Όλες οι αναγνωρισμένες σχολές αναρρίχησης υπάγονται σε αυτήν και ακολουθούν πιστά τα προγράμματα εκπαίδευσης της ομοσπονδίας."

Αυτό που πρέπει λοιπόν να κάνει ένας αρχάριος που θέλει να αποκτήσει δίπλωμα στην αναρρίχηση είναι να επιλέξει μια σχολή που θα είναι αναγνωρισμένη από την ομοσπονδία. Η αναγνώριση αυτή δεν είναι πάντα δεδομένη. Όπως λέει ο κ. Κοτρωνάρος "Μια σχολή μπορεί να ήταν αναγνωρισμένη πέρσι, αλλά φέτος να μην είναι λόγω παρασπονδιών στην λειτουργία της. Για αυτό και εμείς οι εκπαιδευτές προσπαθούμε να είμαστε πάντα συνεπείς με τους Κανονισμούς Εκπαίδευσης".

Τα βασικά της αναρρίχησης σε βράχο

Σε γενικές γραμμές η ανναρίχηση απαιτεί συγκέντρωση, συντονισμό, ευλυγισία, καλή φυσική κατάσταση, υπομονή, καθαρό μυαλό αλλά και τόλμη και φαντασία, που αναπτύσσονται με την εξάσκηση και την πρακτική. Απαιτεί επίμονη προσπάθεια και μπορεί να διαρκέσει πάνω από μία ώρα ή και πολύ περισσότερο. Ο λόγος για τον οποίο έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητή, είναι η μοναδική αυτή αίσθηση της επαφής με την επικίνδυνη πλευρά της υπαίθρου και της επίτευξης ενός δύσκολου στόχου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, την "κατάκτηση" της κορυφής του βράχου. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές στην αναρρίχηση βράχου. Η πιο διαδεδομένη είναι η top rope, στην οποία το σχοινί περνά μέσα από μία άγκυρα που βρίσκεται στερεωμένη στην κορυφή του βράχου και το ένα άκρο του δένεται στην ζώνη του αθλητή που αναρριχάται και το άλλο στο σύντροφό του που μένει στο έδαφος στην βάση του. Θεωρητικά, ο εξοπλισμός δεν είναι απαραίτητος για την αναρρίχηση. Για λόγους ασφαλείας όμως, είναι απαραίτητη η χρήση ζώνης ασφαλείας, κράνους, ειδικών παπουτσιών με λείο πέλμα από λάστιχο, Cam (γνωστό και ως φρεντάκι), καραμπίνερ (ειδικοί κρίκοι από συμπαγές αλουμίνιο), μικρές σφήνες που ονομάζονται "καρυδάκια" και φυσικά σχοινιά.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση στις σχολές αναρρίχισης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εξοικείωση με τα υλικά, την εκμάθηση αναρριχητικών κόμπων, την αναρρίχηση με σκοινί top rope, τα βασικά θέματα ασφαλείας και την πρακτική εξάσκηση η οποία γίνεται είτε σε εσωτερικούς χώρους (με ειδικούς τοίχους/απομιμήσεις βράχων), είτε στην ύπαιθρο σε βράχους. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές αναρριχητικές πίστες στην Βαρυμπόμπη, στην Χιλιαδού, στην Βαράσοβα, στην Καλαμπάκα, στα Τέμπη και στην Νέα Ηρακλείτσα. Βέβαια, μπορείτε και μόνοι σας να ανακαλύψετε την προσωπική σας πίστα σε κάποιον βράχο. Αρκετοί ορειβατικοί και αναρριχητικοί σύλλογοι στην Αθήνα έχουν τις δικές τους σχολές αναρρίχησης στις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε στα αρχάρια τμήματα, τα οποία συνήθως διαρκούν πέντε Σαββατοκύριακα και κοστίζουν από 200-300€. Αν θέλετε να ανεβείτε επίπεδο, υπάρχουν και μαθήματα για μεγαλύτερα επίπεδα. Αν πραγματικά θέλετε να ασχοληθείτε με το εντυπωσιακό αυτό άθλημα λοιπόν, και να ανεβάσετε την αδρεναλίνη σας στα ύψη, οι παρακάτω σχολές μπορούν να κάνουν την επιθυμία σας πραγματικότητα:

* Ε.Ο.Σ Αχαρνών. Μέσα από τις διαδικασίες της σχολής θα γνωρίσετε τον εξοπλισμό και τη χρήση του και τις βασικές αναρριχητικές τεχνικές για το σκαρφάλωμα και την ασφάλιση. Τα μαθήματα βασίζονται στα Γαλλικά πρότυπα, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια και στην απόλαυση της ελεύθερης αναρρίχησης. Η διάρκεια των μαθημάτων είναι 6 Σαββατοκύριακα και προαιρετικά τα απογεύματα από τις ενδιάμεσες Τετάρτες. Σας παρέχεται όλος ο ειδικός εξοπλισμός, όπως σχοινιά, μποντριέ, κράνη, καραμπίνερ, σετάκια, καρύδια κτλ, αλλά θα χρειαστεί να αγοράσετε μόνο τα ειδικά παπούτσια αναρρίχησης τα οποία πρέπει να είναι απόλυτα εφαρμοστά. Η ύλη θα σας δοθεί σε βιβλίο, ενώ έχουν εξοπλιστεί εκπαιδευτικές διαδρομές σε Αχαρνείς, Βαρυμπόμπη,Ναύπλιο, Βαράσοβα, Λαγκάδα, Μετέωρα και Κάλυμνο. Παρακολουθώντας με επιτυχία την σχολή θα λάβετε το δίπλωμα της Ομοσπονδίας Ορειβασίας- Αναρρίχησης. Το κόστος των μαθημάτων είναι 400€, ενώ αν γίνετε μέλος του ΕΟΣ Αχαρνών θα σας κοστίσει 370€. Στο κόστος περιλαμβάνονται α δίδακτρα, ο δανεισμός όλου του απαραίτητου εξοπλισμού εκτός των παπουτσιών, η δωρεάν χρήση του τεχνητού τοίχου αναρρίχησης τις ώρες των μαθημάτων και το βιβλίο - εγχειρίδιο της σχολής. ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ Φιλαδελφείας 126, Αχαρνές, Τηλ. 210 2461528

* Base Camp. Στην σχολή του κ. κ. Παναγιώτη Κοτρωνάρου τα μαθήματα γίνονται τρεις φορές τον χρόνο. Την άνοιξη (Μάιος-Ιούνιος) και το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε σαββατοκύριακα πρακτικής & θεωρητικής εκπαίδευσης, σε πλήρως εξοπλισμένα αναρριχητικά πεδία όπως η Πέτρα Βαρυμπόμπης, η Λαγκάδα Ταϋγέτου, η Βαράσοβα Αιτ/νίας και τα Μετέωρα. Το καλοκαίρι (Ιούλιος-Αύγουστος) η σχολή διεξάγεται για 10 συνεχόμενες ημέρες στην Κάλυμνο συνδυάζοντας την αναρρίχηση με τις διακοπές στο όμορφο νησί του Αιγαίου. Η σχολή παρέχει σε κάθε συμμετέχοντα πλήρη σετ αναρριχητικού εξοπλισμού εκτός από τα παπουτσάκια της αναρρίχησης. Στους αποφοίτους της σχολής η ΕΟΟΑ χορηγεί βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης, έτσι ώστε να συνεχίσουν αν θέλουν την Μέση εκπαίδευσή τους. Τα μαθήματα κοστίζουν 380€ και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον τεχνικό εξοπλισμό, την ασφαλιστική κάλυψή σας και την εγγραφή στον σύλλογο ΕΟΟΑ. Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε εδώ. Αγ. Αθανασίου 12 Παλλήνη, έξοδος 14 ή 15 Αττικής οδού, τηλ. 210 6030093. 

* Βριλησσός. Από την ίδρυσή του ο σύλλογος έχει πραγματοποιήσει 3 σχολές αρχαρίων αναρρίχησης και χειμερινού βουνού με εκπαιδευτή τον οδηγό βουνού και εκπαιδευτή της ΕΟΟΑ, Δημήτρη Μπουραζάνη. Στο πρόγραμμα του συλλόγου υπάρχουν  αναρριχητικά απογεύματα ή εκδρομές, αναρρίχηση σε πίστα ( Summit στην Παλλήνη), δράσεις χειμερινού βουνού με εκπαίδευση και δράσεις μεγαλύτερης δυσκολίας για αυτούς που έχουν παρακολουθήσει προηγούμενη εκπαίδευση. Αναλυτικά τα σεμινάρια και τις εξορμήσεις μπορείτε να δείτε εδώ. Το μάθημα αναρρίχησης θα σας κοστίσει 10€ την φορά, ενώ οι εκδρομές κοστίζουν από 50-60€, ανάλογα την διάρκειά τους. Σημειώστε ότι ο σύλλογος δεν παρέχει δίπλωμα ΕΟΟΑ. Πάρνηθος 78, πάρκο Α.Τρίτση. Τηλ. 210 8105665 και συγκεκριμένα για τις σχολές αναρρίχισης κ. Δήμητρα Μαζαράκη τηλ.: 6932 90.73.73. 
Βριλήσσια

* Ε.Ο.Σ Αθηνών. Οι βασικές εκπαιδευτικές σχολές που πραγματοποιούνται, καλύπτουν όλες τις πτυχές της ορειβατικής δραστηριότητας, πεζοπορία, αναρρίχηση, χειμερινό βουνό και οργανώνονται, στελεχώνονται και υλοποιούνται σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό κανονισμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης. Σχολές αρχαρίων αναρρίχησης βράχου γίνονται δύο το χρόνο, μια την Άνοιξη (Απρίλιος - Μάιος) και μια το Φθινόπωρο (Οκτώβριος - Νοέμβριος) σε δημοφιλή αναρριχητικά πεδία της νότιας Ελλάδας. Τα κύρια αντικείμενα που διδάσκονται στις σχολές αυτές είναι: ορειβατικός - αναρριχητικός εξοπλισμός και χρήση του, τεχνικές αναρρίχησης, βασικές τεχνικές ασφάλισης σε οργανωμένο πεδίο, βασικές τεχνικές αυτοδιάσωσης, ορεινή πεζοπορία, προσανατολισμός, σωστή διατροφή, οργάνωση κατασκήνωσης και αναγκαστικής διανυκτέρευσης στο βουνό, μετεωρολογία και πρόληψη ατυχημάτων. Τα μαθήματα θα διαρκέσουν για 5 Σαββατοκύριακα και ξεκινάνε από τις 17/10. Το κόστος είναι 350€ και παρέχεται αναγνωρισμένο πτυχίο από την ΕΟΟΑ. Ερμού 64 & Αιόλου γωνία, 5ος όροφος. τηλ. 210 3212 355 - 210 3212 429.

*
Σχολή αναρρίχησης έχει και το No Limits. Η σχολή διοργανώνεται 1-2 φορές τον χρόνο στα Μετέωρα και διαρκεί 3 ημέρες. Κατά την διάρκεια της σχολής, οι έμπειροι εκπαιδευτές της No Limits διδάσκουν τις βασικές αρχές αναρρίχησης και καταρρίχησης ( rapel ) μέσα από 4-ωρα μαθήματα που περιλαμβάνουν θεωρία και πρακτική εξάσκηση στην χρήση του εξοπλισμού, στους κόμπους που απαιτούνται και στους κανόνες ασφαλείας ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται στους βράχους των Μετεώρων τα πρώτα κάθετα αναρριχητικά βήματα. Η σχολή διοργανώνεται για δυο επίπεδα εκπαιδευομένων: αρχαρίους και προχωρημένους και η τιμή συμμετοχής είναι 200€ το άτομο. Η σχολή πραγματοποιείται στην Κάλυμνο και στην τιμή περιλαμβάνονται τα μαθήματα, 5 διανυκτερεύσεις σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Μασούρι, μεταφορά με πλοίο από Πειραιά σε Κάλυμνο και μετακίνηση από την Πόθια στο Μασούρι. 1ο χλμ Κονιτσας -Ιωαννινων, 44100 Κόνιτσα. τηλ: 26550 23777.

*
:Αν θέλετε απλά να εξασκηθείτε στο δημοφιλές άθλημα, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τον ειδικά εξοπλισμένο χώρο εσωτερικής αναρρίχησης The Wall στην Παλλήνη. Εκεί μπορείτε να κάνετε κινησιολογικά τεστ για να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας και να καλυτερέψετε την τεχνική σας. Η ημερήσια συνδρομή είναι 20€ για δύο άτομα μαζί με τον εξοπλισμό, ενώ υπάρχουν και ειδικές τιμές για οικογένειες. Στον ίδιο χώρο θα βρείτε όλες τις κολεξιόν των μεγαλύτερων εταιρειών αθλητικών ρούχων (Salomon, Lowe Alpine κτλ.), καθώς και την σχολή εκμάθησης Base, τα μαθήματα της οποίας γίνονται σε αυτόν τον χώρο. Αγίου Αθανασίου 12 Παλλήνη. Τηλ. 210 6030093.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v