Τα καλύτερα λαχανικά για να φυτέψεις τώρα στο μπαλκόνι σου

Ποια λαχανικά μπορείς να βάλεις σήμερα κιόλας στο μπαλκόνι σου και τι θα πρέπει να προσέξεις στη φροντίδα τους;
Τα καλύτερα λαχανικά για να φυτέψεις τώρα στο μπαλκόνι σου
Είναι θρεπτικά, αρωματικά και ταιριάζουν τέλεια στις σαλάτες και σε κάθε λογής συνταγές. Έχεις άνετο μπαλκόνι και όρεξη για φύτεμα; Έχουμε τα καλύτερα λαχανικά για να ξεκινήσεις το μίνι μποστάνι σου.

Λάχανο

Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και τέλειο για σαλάτες, το λάχανο θα το βρεις σε διάφορα είδη (σγουρό, κόκκινο κ.α.) και χρειάζεται περίπου 90 μέρες για να γίνει. Όσο πιάνουν τα κρύα γίνεται ακόμα πιο νόστιμο γιατί του αρέσει η ψυχρή περίοδος.

Μπρόκολο/κουνουπίδι

Ωραιότατες επιλογές για φύτεμα αυτήν την περίοδο, αλλά και άκρως υγιεινές για τις σαλάτες σου και όχι μόνο. Τα δύο «αδερφάκια» έχουν υψηλή διατροφική αξία καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη C, σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο. Σημείωσε μόνο πως το κουνουπίδι αν το κόψεις τέλειωσε, ενώ το μπρόκολο ξαναπετάει παραπούλια.

Λαχανίδα

Το δημοφιλές τα τελευταία χρόνια στις κουζίνες του κόσμου kale είναι ο ορισμός της σούπερ τροφής. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, σε μέταλλα, σε φυτικές ίνες και σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, και γίνεται ωραιότατη σαλάτα ωμό ή βρασμένο. Βγαίνει σε διάφορες ποικιλίες (κινέζικο, ρώσικο κ.α.) η καθεμιά με ελαφριές διαφοροποιήσεις σε γεύση και όψη.

Σέλινο/σέλερι

Από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά, το σέλινο χρησιμοποιείται σε δεκάδες συνταγές της ελληνικής κουζίνας (φασολάδες, πίτες, μαγειρευτά) και φυτεύεται εύκολα σε γλάστρα. Στην ίδια οικογένεια ανήκει και το σέλερι. Και τα δύο φυτά μεγαλώνουν εύκολα και ξαναπετάνε αν τα κόψουμε.

Ρέβα

Το όχι και τόσο δημοφιλές αυτό λαχανικό με την εναλλακτική ονομασία «γογγύλι» δίνει εξαιρετικής νοστιμιάς πιάτα και αξίζει να βάλεις τους βολβούς του στο τραπέζι, αλλά και στο μπαλκόνι σου. Πρόκειται για ρίζα και είναι αποθηκευτικός χώρος πολύτιμων συστατικών όπως βιταμίνη C, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά.

Φασόλια

Νόστιμα, θρεπτικά, τα φασόλια έχουν διάφορες ποικιλίες, όπως το τσαουλί, το τερλί, τα μπαρμπούνια και τα καναρίνια και αυτή η περίοδος είναι ιδανική για να τα βάλεις στις γλάστρες σου. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες και μέταλλα, και χρειάζονται αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν σωστά.

Πού να τα βάλω;

Όλα τα παραπάνω λαχανικά μεγαλώνουν σε πλαστικές ή πήλινες γλάστρες ή ζαρντινιέρες ή ακόμα και σε τενεκέδες λαδιού αν έχεις πρόχειρους και δεν θες να δώσεις χρήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση να μπουν σε μέρος που θα τα βλέπει ο ήλιος όλη μέρα και να ποτίζονται καλά τρεις φορές την εβδομάδα.

Σε τι χώμα;

Φρόντισε να επιλέξεις ένα πολύ καλό premium φυτόχωμα για να σου δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, να μην βγάζουν κίτρινα ζουμιά στο δάπεδο και να μην μαζεύουν μυγάκια. Ιδανικές επιλογές είναι το Florabella και το Fytonet.  

Και από λίπασμα;

Ένα βιολογικό λίπασμα για λαχανικά που θα το εφαρμόζεις ανά 20 ημέρες θα τα βοηθήσει πολύ να αναπτυχθούν, το ίδιο και η αιγοπρόβεια κοπριά, την οποία θα ανακατέψεις στο φυτόχωμα.

Προσοχή στην κάμπια

Νόμιζες πως μόνο εσύ θα τα λιγουρευόσουν; Γελάστηκες. Τα λαχανικά αρέσουν πολύ και σε ένα είδος κάμπιας, η οποία μπορεί να τα τσακίσει. Έχε το νου σου, και αν δεις ύποπτες κινήσεις χρησιμοποίησε το βιολογικό εντομοκτόνο bactesin σε μορφή τάλκ, ανά δέκα μέρες στα φύλλα και στο χώμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v