Πώς θα κάνεις το μπαλκόνι σου πράσινο

Θέλεις να φτιάξεις μια μικρή πράσινη όαση στο μπαλκόνι σου; Σου φτιάξαμε τον απόλυτο οδηγό για αρχαρίους.
Πώς θα κάνεις το μπαλκόνι σου πράσινο
Όσο χώρο και αν (δεν) έχεις, και όσο και αν θεωρείς ότι δεν το ‘χεις με την κηπουρική, μερικά γλαστράκια στο μπαλκόνι είναι πάντα καλή ιδέα. Όχι μόνο επειδή θα ομορφύνουν το σπίτι, αλλά και γιατί θα εξασφαλίσουν μια στάλα δροσιάς –έστω και μόνο οπτικής– τα καλοκαιρινά μεσημέρια. Χώρια που, αναλόγως τι θα επιλέξεις να φυτέψεις, μπορούν να σου χαρίσουν και ολόφρεσκες πρώτες ύλες για τα μαγειρέματά σου.

Στο φυτώριο είναι φίλοι σου

Μην κάνεις το κλασικό λάθος του πρωτάρη να παραγγείλεις εξωτικούς σπόρους εντυπωσιακών λουλουδιών που σου γυάλισαν στο ίντερνετ. Σε συγκεκριμένα (μικρο)κλίματα ζουν συγκεκριμένα είδη φυτών. Στο φυτώριο της γειτονιάς σου θα βρεις μόνο λουλούδια και φυτά που εγγυημένα θα επιβιώσουν τα 47άρια του ελληνικού καλοκαιριού –και τους αλλοπρόσαλλους χειμώνες μας.

Σε τι γλάστρα πάει τι;

Οι γλάστρες από τερακότα επιτρέπουν στο νερό που δεν χρειάζεται να «φεύγει», ενώ οι πλαστικές το συγκρατούν –με κίνδυνο αν ρίξεις παραπάνω, τα φυτά σου να «μουλιάσουν». Αν δεν είσαι σίγουρος/η τι πρέπει να κάνεις, ρώτα στο φυτώριο για κάθε είδος που θα αγοράσεις ξεχωριστά (αν το ενοχλεί το παραπανίσιο νερό ή όχι, και σε τι γλάστρα θα σου πρότειναν να το φυτέψεις).

Παίξε με τα ύψη

Πέρα από το προφανές, να τοποθετήσεις τις γλάστρες απλά στο πάτωμα του μπαλκονιού, μπορείς κάποιες να τις κρεμάσεις από το ταβάνι –αν έχει– ή από τους τοίχους του μπαλκονιού, και κάποιες να τις στερεώσεις με ειδικές βάσεις στα κάγκελα. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία θέσεων έχεις, τόσο πιο ενδιαφέρον οπτικά θα είναι το αποτέλεσμα.


Από φως πώς πάμε;

Μετά την ποιότητα του χώματος (για το οποίο θα σε συμβουλεύσουν στο φυτώριο, ανάλογα με τα είδη που θα αγοράσεις) το πιο σημαντικό πράγμα για τα φυτά σου είναι αν το μπαλκόνι σου το βλέπει ο ήλιος ή όχι, και για πόσες ώρες της ημέρας. Υπάρχουν λουλούδια και φυτά που δεν επιβιώνουν στη σκιά, και άλλα που δεν αντέχουν στο ανελέητο φως όλη μέρα. Αν το μπαλκόνι σου είναι κατά βάση σκιερό, στο φυτώριο θα σου συστήσουν είδη όπως οι φτέρες και η χόστα.

Μείναμε στο ράφι

Τα γλαστράκια με βότανα και μυρωδικά (βασιλικό, δυόσμο, ρίγανη, θυμάρι και πάει λέγοντας) είναι, εκτός από πανέμορφα, και σούπερ πρακτικά για να έχεις πάντα φρέσκα υλικά για τις μαγειρικές σου –και για τα μοχίτο σου. Ιδανικά, τοποθετούνται σε ραφάκια στον τοίχο του μπαλκονιού, αφενός για να προστατεύονται από τα καιρικά φαινόμενα, αφετέρου για να μην «χάνονται» οπτικά στο χάος της μικρής σου ζούγκλας (καθότι σαφώς μικρότερα από τα υπόλοιπα φυτά σου).


Προσοχή στο νερό

Ένα ακόμα κλασικό λάθος που κάνουν οι νέοι «κηπουροί» είναι ότι το παρακάνουν με το πότισμα. Ρώτα στο φυτώριο πόσο νερό χρειάζεται το κάθε φυτό που θα αγοράσεις ξεχωριστά, κράτα σημειώσεις, και ακολούθησέ τις ευλαβικά. Τα φυτά είναι οργανισμοί στριμμένοι σαν τα πιτσιρίκια –θα σου μουτρώσουν αν τους δώσεις περισσότερο ή λιγότερο νερό απ’ όσο χρειάζονται. Μιλώντας για μούτρα, άλλο πράγμα που πρέπει να αποφύγεις είναι να τους αλλάζεις συχνά θέση (ναι μοιάζει απίστευτο, αλλά δεν τους αρέσει).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v