Τρία παιχνίδια που μπορείς να παίξεις με ένα λεξικό

Εκεί που οι άλλοι βλέπουν φύτουλες, εμείς βλέπουμε αγνή, καθαρή, ανέξοδη διασκέδαση. Χέιτερζ γκόνα χέιτ.
Τρία παιχνίδια που μπορείς να παίξεις με ένα λεξικό
Αν σε βρήκε το λοκντάουν με παρέα, αλλά όχι με επιτραπέζια που να μην έχετε βαρεθεί… εμείς είμαστε εδώ. Κι έχουμε τρία ωραιότατα παιχνίδια που θα πάνε το όνομα-ζώο-πράγμα σε άλλο επίπεδο (ειρήσθω εν παρόδω, έχεις σκεφτεί να παίξεις όνομα-ζώο-πράγμα σε άλλη γλώσσα; Πάει τη δυσκολία στα ουράνια, αλλά είναι έξτρα διασκεδαστικό).

Το Λεξικό… και η μπλόφα του

Αν έχεις παίξει ποτέ Dixit, θα το αναγνωρίσεις αμέσως: Βασικά, είναι Dixit χωρίς κάρτες. Παίζεται με τρεις παίκτες και πάνω. Σε κάθε γύρο κάποιος κάνει τη μάνα, διαλέγει μια δύσκολη λέξη από το λεξικό που πιστεύει πως οι άλλοι δεν θα ξέρουν, τη διαβάζει φωναχτά στους άλλους, και γράφει τον ορισμό της σε μια κόλλα χαρτί που έχει μπροστά του. Οι υπόλοιποι παίκτες γράφουν στα δικά τους χαρτιά έναν δικό τους ορισμό, όσο πιο πιστευτό μπορούν. Η μάνα μαζεύει όλα τα χαρτιά, τα ανακατεύει και μετά τα διαβάζει δυνατά. Οι υπόλοιποι παίκτες προσπαθούν να μαντέψουν ποιος ορισμός είναι ο πραγματικός.

Η βαθμολογία πάει ως εξής:
Η μάνα δεν παίρνει βαθμούς.
1 βαθμό παίρνεις για κάθε ψήφο που πήρε ο ορισμός σου από τους άλλους παίκτες.
3 βαθμούς παίρνει όποιος ποντάρει στην εκδοχή της μάνας.
5 βαθμούς παίρνεις αν γνωρίζεις τη λέξη, και έχεις γράψει σωστό ορισμό στο χαρτί σου.

Δες εδώ ένα παράδειγμα του παιχνιδιού.

Λεξικό… πάμε στοίχημα

Ωραίο για να παίξεις με πιτσιρίκια, αλλά και με ενήλικες γιατί όχι –όλο το ζουμί, άλλωστε, είναι στο στοίχημα που θα βάλεις. Παίζεται άνετα και με δύο, και ωραιότατα σε βιντεοκλήση, για να μην ξεχνάμε και τι εποχές διανύουμε. Διαλέγεις, λοιπόν, δέκα δύσκολες λέξεις από το λεξικό και ζητάς από τον αντίπαλο παίκτη να σου πει τι σημαίνουν. Αν βρει λιγότερες από οκτώ (ή εννιά, ή όσες ορίσετε μεταξύ σας τέλος πάντων) χάνει και πρέπει να σου πληρώσει το στοίχημα. Αν κολλήσετε, μπορείτε να συνεχίσετε εναλλάξ μέχρι να ολοκληρώσετε έναν ορισμένο αριθμό γύρων, και νικητής να αναδειχθεί αυτός που έχασε σε λιγότερους.

Το λεξικό είχε τη δική του ιστορία

Τέλειο αν παίζετε ελαφρώς μεθυσμένοι, αλλά και νηφάλιοι βγαίνει μια χαρά. Ο κάθε παίκτης ανοίγει με τη σειρά του το λεξικό, τοποθετεί χωρίς να κοιτά το δάχτυλό του σε ένα τυχαίο σημείο της σελίδας, και διαβάζει τη λέξη που πέτυχε. Αν είστε, ας πούμε, τρεις παίκτες, έχετε μετά το τέλος της διαδικασίας τρεις λέξεις, με τις οποίες καλείστε όλοι να φτιάξετε μία πρόταση. Τη γράφετε σε ένα χαρτί, ανακατεύετε τα χαρτιά και τα τοποθετείτε στο κέντρο του τραπεζιού, και εν συνεχεία ο κάθε παίκτης καλείται να βαθμολογήσει τις προτάσεις των άλλων –χωρίς να ξέρει ποιο είναι ποιανού, η ψηφοφορία είναι μυστική, για να αποφεύγονται συμμαχίες και λοιποί αθέμιτοι ανταγωνισμοί. Τώρα, με τι κριτήριο βαθμολογείτε, αυτό εξαρτάται από εσάς. Μπορεί ας πούμε να παίρνει περισσότερους πόντους η πιο αστεία, ή αυτή που βγάζει περισσότερο νόημα. Παίζετε όσους γύρους αντέχετε, και νικητής είναι όποιος στο τέλος συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v