Τα παραδοσιακά καφενεία του αθηναϊκού κέντρου

Πέντε καφενέδες που επιμένουν παραδοσιακά και μας σερβίρουν ελληνικό καφεδάκι και ουζομεζέδες στο κέντρο της (παλιάς) Αθήνας.
Τα παραδοσιακά καφενεία του αθηναϊκού κέντρου
Ελληνικός στη χόβολη σε μπακιρένιο μπρίκι. Μαρμάρινα τραπεζάκια και ψάθινες καρέκλες. Νοσταλγικές φωτογραφίες και παραδοσιακοί μεζέδες. Γωνιές γεμάτες αναμνήσεις από την παλιά Αθήνα. Κι όμως, υπάρχουν ακόμα σε ένα αστικό κέντρο γεμάτο μεταμοντέρνα μπαράκια και hip café. Ανακαλύψτε τα παραδοσιακά καφενεία της Αθήνας:

Καφενείον
Επιχάρμου 1 & Τριπόδων, Πλάκα, 210-3246916

Σα να μην έφτανε το ότι βρίσκεται σε ένα από τα πιο νοσταλγικά δρομάκια της Αθήνας στην Πλάκα, το Καφενείον διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία για να μας ταξιδέψει στον χρόνο: μαρμάρινα τραπεζάκια, ψάθινες καρέκλες καφενείου, πλεκτά κουρτινάκια, σιδερένια κάγκελα, τζάκι και άνετα καναπεδάκια σε ένα κτίριο τεσσάρων αιώνων. Εδώ πίνουμε ελληνικό καφεδάκι από το πρωί, και συνεχίζουμε με κλασικούς ελληνικούς μεζέδες όλη την υπόλοιπη ημέρα – μη χάσετε τα διάσημα κεφτεδάκια. Περί τα 15€ το άτομο για μεζέ και κρασί.

Η Ωραία Ελλάς
Μητροπόλεως 59, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3213023

Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, στον πρώτο όροφο ενός κτιρίου-κοσμήματος όπου στεγάζεται το Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης, η Ωραία Ελλάς απλώνει μαρμάρινα τραπεζάκια σε ένα ζεστό, πληθωρική σκηνικό γεμάτο νοσταλγικές αφίσες, λιθογραφίες, πίνακες, φωτογραφίες και έγγραφα από ιστορικές στιγμές της Ελλάδας. Εδώ σιγοπίνουμε μοσχομυριστό ελληνικό καφέ και ουζάκι «με το ποτήρι», συνοδεία κλασικών ουζομεζέδων. Σημειώστε ότι λειτουργεί ως τις 18.00.

Γλυκύς
Αγγέλου Γέροντα 2, Πλάκα, τηλ: 2103229325

Γλυκύς… όνομα και πράγμα, αυτός ο καφενές σε ένα κρυμμένο πεζοδρομάκι στην καρδιά της Πλάκας (θα το βρείτε πίσω από το Σινέ Paris), απλώνει γαλάζια σιδερένια τραπεζάκια κάτω από τις κληματαριές. Στις ψάθινες καρέκλες, μαζί με τις… γάτες της γειτονιάς και ένα ωραίο μίγμα τουριστών και μποέμ ντόπιων, πίνουμε ελληνικό στη χόβολη και αργότερα το γυρνάμε στο ουζάκι ή στις μπύρες μαζί με ποικιλίες μεζέδων και σπιτικές πίτες (περί τα 10-15€ για χορταστικό τσιμπολόγημα).

Κυδαθηναίων Καφενείο
Πλατεία Φιλομούσου Εταιρίας 2, Πλάκα, τηλ: 2103232340

Δεν λέμε όχι σε έναν ακόμη παραδοσιακό καφέ στην ομορφότερη γειτονιά της Αθήνας. Μένουμε Πλάκα, λοιπόν, και αράζουμε στα τραπεζάκια του «Κυδαθηναίων». Πίνουμε ελληνικό καφεδάκι στο κλασικό, χάλκινο μπρίκι, συνοδεία λουκουμιού, και απολαμβάνουμε την περαντζάδα της οδού Κυδαθηναίων, όσο συσκεπτόμαστε κάτω από τα αναρριχώμενα της πλατείας αν θα παρατείνουμε τον καφέ… σε τσίπουρα με χορταστικές ποικιλίες.

Δεξαμενή
Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι, τηλ: 2107224609

Με όσο-πρέπει-δόσεις μοντέρνων πινελιών στην κουζίνα, το ιστορικό καφενεδάκι της Δεξαμενής, εκεί όπου σύχναζαν στις αρχές του περασμένου αιώνα όλοι οι διάσημοι λογοτέχνες από τον Παπαδιαμάντη ως τον Βάρναλη, απλώνει τραπεζάκια στα δύο πλατιά πεζοδρόμια της πλατείας, δίπλα από το θερινό σινεμαδάκι και μας χορταίνει νοσταλγία. Και όχι μόνο: Αν δεν μείνουμε μόνο στον καφέ, έχουμε να επιλέξουμε από ωραίους μεζέδες ημέρας, σαλάτες ζυμαρικών, κρεατικά με νόστιμες σάλτσες και αρκετές χορτοφαγικές επιλογές – υπολογίστε περί τα 15€ το άτομο για άφθονο τσιμπολόγημα με κρασί ή μπύρες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v