Μέρη στην Αθήνα… σαν σε νησί

Café, μπαράκια, ταβερνάκια, γειτονιές και παραλίες που μπορούν να σας τηλεμεταφέρουν στις Κυκλάδες, ακόμη κι αν δεν φύγετε ποτέ από την Αθήνα.
Μέρη στην Αθήνα… σαν σε νησί
Κυκλαδίτικες πλάκες σε έναν λόφο των δυτικών προαστίων. Αναφιώτικη γοητεία στην καρδιά της Αθήνας. Λευκά και μπλε τραπεζάκια που γεμίζουν θαλασσινές γεύσεις και παραλίες που είναι ό,τι πιο κοντινό σε νησί έχει να προσφέρει η αττική ακτογραμμή. Επισκεπτόμαστε επτά μέρη στην πόλη που μας τηλεμεταφέρουν στο Αιγαίο και παίρνουμε γεύση καλοκαιριού ακόμη κι αν δεν φύγουμε από την Αθήνα.

Άπολις
Άλσος Αγίου Δημητρίου, Πετρούπολη, τηλ: 210 5060620

Το νησιώτικο πλακόστρωτο είναι διάσπαρτο από πιθάρια, καρέκλες με καραβόπανο, μαξιλάρες και φαναράκια. Τα τραπεζάκια γεμίζουν καλοκαιρινά κοκτέιλ. Η θέα είναι εκπληκτική και οι μουσικές χαλαρωτικές. Αυτό είναι το σκηνικό του Scherzo bar στην Πετρούπολη, μιας κυκλαδίτικης όασης που οι ντόπιοι αποκαλούν «νησάκι» και δεν έχουν καθόλου μα καθόλου άδικο.

Island 
Λεωφόρος Ποσειδώνος, Βάρκιζα, τηλ: 2109653563

Όνομα και πράγμα, το Island της Βάρκιζας συνδυάζει τον αέρα διακοπών σε νησί με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της αθηναϊκής ριβιέρας. Με θέα την φωτισμένη από το καλοκαιρινό φεγγάρι θάλασσα, εδώ απολαμβάνουμε fine dining και clubbing, στον ανανεωμένο χώρο του club restaurant (υπολογίστε περί τα 12-15€ για είσοδο στο club με ποτό). Τα μεσημέρια μας αρέσει ιδιαίτερα το C Lounge, ένα all day café bar σημείο με πολύχρωμη διακόσμηση και αέρινο στιλ για ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση διακοπών.

Σαντορινιός
Δωριέων 8, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3451629

Μια ασβεστωμένη αυλίτσα στα Πετράλωνα μας ταξιδεύει στο νησί του ηφαιστείου και της καλντέρας. Χτιστά πεζούλια, γλάστρες, βαμμένα γαλάζια βαρέλια με σαντορινιό κρασί και γεύσεις της γης και της θάλασσας που μυρίζουν Κυκλάδες βρίσκουμε στο ταβερνάκι του Σαντορινιού. Δοκιμάζουμε απαραιτήτως τη Λάβα (σουτζούκι με τυριά και μελιτζάνες σε πήλινο), ντοματοκεφτέδες, φάβα και κυκλαδίτικα γλυκά και υπολογίζουμε περί τα 15-18€ το άτομο.

Ο Τέντζερης και το Καπάκι
Ιωαννίνων 63, Κηπούπολη, τηλ: 2105765553

Βρίσκεται στο τέρμα των δυτικών προαστίων, σε μια υπερυψωμένη πλατεΐτσα στην άκρη της Κηπούπολης, ό,τι πρέπει δηλαδή για να αισθανθούμε ότι ξεφύγαμε εντελώς από την Αθήνα. Και βρεθήκαμε στην ψαροταβέρνα ενός νησιού, με τα μπλε τραπεζάκια στο πλακόστρωτο, τα πολύχρωμα φωτάκια από πάνω τους, το σάουντρακ του μπουζουκιού και το άρωμα του ούζου. Εδώ μάλιστα σκάμε στο φαγητό χωρίς να ξοδέψουμε πολλά, αφού «τρέχει» προσφορά με 11€ το άτομο για απεριόριστη κατανάλωση από ειδικό μενού που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία σε θαλασσινούς και στεριανούς μεζέδες. Μαζί με ουζάκι, υπολογίστε περί τα 13-15€ το άτομο.

Σέλας
Καλλικράτους 2 και Μεθώνης 19, Εξάρχεια, τηλ: 2114017760

Χρωματιστές καρεκλίτσες, ένας πεζόδρομος με νεοκλασικά, ομπρέλες, γάτες, παγωμένα καφεδάκια και τάβλι με φίλους ή ένα καλό βιβλίο για παρέα. Πώς να μη νιώσεις σαν σε διακοπές στο σκηνικό που έχει στήσει το Σέλας στο μικρότερο πεζοδρομάκι μεταξύ Εξαρχείων και Νεάπολης; Στα συν, οι χαμηλές τιμές – καφέδες ως 2,50€, ποτά στα 5€ και κοκτέιλ στα 6€.

Αναφιώτικα

Δεν είναι σημείο, δεν είναι ταβερνάκι, δεν είναι μπαρ. Είναι μια ολόκληρη γειτονιά, και καθόλου τυχαία η πιο όμορφη ολόκληρης της Αθήνας, αφού χτίστηκε από Αναφιώτες μάστορες και κράτησε για πάνω από ενάμιση αιώνα ανόθευτη την ομορφιά της κυκλαδίτικης λιτότητας: Μικρά σπιτάκια, σαν λευκοί κύβοι στη σκιά του Ιερού Βράχου, που κυκλώνονται από μπουκαμβίλιες, πλακόστρωτα και αυλές γεμάτες υπναλέες γάτες – σαν να έχουν κάνει κι αυτές… διακοπές στα ελληνικά νησιά και μεταφέρουν εδώ τις συνήθειές τους.

ΚΑΠΕ

Αν πρέπει να διαλέξουμε μία από τις παραλίες της Αττικής που να μας κάνει να νομίζουμε πως βρισκόμαστε σε νησί, αυτή είναι σίγουρα το ΚΑΠΕ του Σουνίου. Είναι πολυσύχναστο, κεφάτο, με καθαρά, κρυστάλλινα νερά και, μπορεί να μη φτάνει σε ομορφιά τις ωραιότερες παραλίες του Αιγαίου, αλλά σίγουρα μας δίνει μια γεύση διακοπών, μία ωρίτσα απ’ το Σύνταγμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v