Σαββατιάτικες βόλτες στα κρυμμένα μυστικά της Αθήνας

Αυτό το Σάββατο, ανακαλύπτουμε την παλιά Αθήνα μέσα από δωρεάν αρχιτεκτονικούς περιπάτους, ξεναγήσεις και φαγοπότι σε old school στέκια.
Σαββατιάτικες βόλτες στα κρυμμένα μυστικά της Αθήνας

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες διεθνείς δράσεις για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής επιστρέφει για τρίτη χρονιά στην Αθήνα. Η ιδέα του Open House, που ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 επιτρέπει στο ευρύ κοινό να εξερευνήσει τα πιο ενδιαφέροντα κτίρια - δημόσια και μη - της πόλης, τα οποία ανοίγουν τις πόρτες τους για ένα σαββατοκύριακο ώστε να δούμε από κοντά τα αρχιτεκτονικά τους μυστικά, εντελώς δωρεάν.

Το φετινό Open House πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο, και έτσι έχουμε την ευκαιρία για σαββατιάτικες ανακαλύψεις σε πολλές και διάφορες γωνιές του κέντρου: Από την Τεχνόπολη ως το τρένο του Ρουφ και από loft στο Θησείο ή βιομηχανικούς χώρους στα Κάτω Πετράλωνα μέχρι ανεξερεύνητα μουσεία του ιστορικού κέντρου ή μοντέρνα ξενοδοχεία, γραφεία, θέατρα και ιδιαίτερες πολυκατοικίες. Η λίστα με τα κτίρια που θα είναι ανοιχτά προς ξενάγηση αυτό το Σάββατο βρίσκεται εδώ -πατήστε πάνω στο κτίριο που σας ενδιαφέρει για να δείτε τις επισκέψιμες ώρες.

Μεσημέρι στην καρδιά της Αθήνας



Από τα κτίρια που δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να «ξεκοκαλίσουμε» και να μάθουμε τα μυστικά τους είναι το Δημαρχείο της πόλης, απέναντι από την πλατεία Κοτζιά, που θα παραμείνει ανοιχτό από τις 11.00 ως τις 17.00, για να μας μυήσει στις αλλαγές που υπέστη από το 1872 ως σήμερα (και ήταν πολλές… και επεισοδιακές). Μετά την ξενάγηση σε ένα από τα παλαιότερα μέγαρα της Αθήνας, παίρνουμε τον δρόμο για ένα από τα πιο ιστορικά της… μαγειρεία. Το γειτονικό Δίπορτο (Σωκράτους 9, πλατεία Θεάτρου, τηλ: τηλ.: 210 3211463) σερβίρει στα στρωμένα με λαδόκολλα τραπέζια του παραδοσιακές σπιτικές νοστιμιές, όπως ρεβίθια στην πλάκα, σαρδέλες, πατάτες γιαχνί με σέλινο και άλλα μαγειρευτά, με φόντο κρασοβάρελα και απόλυτη ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας. Ο λογαριασμός μαζί με χύμα κρασί κυμαίνεται στα 15-20€ το άτομο.

Ξενάγηση σε έναν… νυχτερινό θρύλο της Αθήνας



Οι αρχιτεκτονικές εξερευνήσεις δεν τελειώνουν εδώ: Συνεχίζονται και όταν πέσει η νύχτα, και συνδυάζονται ιδανικά με ένα ποτό στο παλαιότερο ίσως μπαρ της πόλης. Το Open House Athens 2016 μας υποδέχεται στο θρυλικό μπαρ Au Revoir στην Κυψέλη (Πατησίων 136, τηλ: 2108223966), και μας μαρτυρά τα μυστικά του – η old school μπάρα στήθηκε από τον γνωστό αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιο με γαλλικές επιρροές, μεγάλη τζαμαρία, κουρτινάκια και στιλάτη διακόσμηση. Μάλιστα, εδώ λέγεται ότι έπιναν το ποτό τους μουσικοί «γίγαντες» αλλοτινών εποχών – ως και ο Φρανκ Σινάτρα είχε περάσει για ένα ποτηράκι. Εδώ θα αράξουμε κι εμείς, να δοκιμάσουμε ένα από τα λικέρ της εντυπωσιακής λίστας του μπαρ ή απλώς ένα καθαρό ποτό σε άλλη μία από τις χαρακτηριστικότερες γωνιές «παλιάς Αθήνας». 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v