10 μπαράκια ιδανικά για ανοιξιάτικες βραδιές

Πιάνουμε τραπεζάκι στην αυλή, και τσουγκρίζουμε χρωματιστά κοκτέιλ σε δέκα σούπερ ανοιξιάτικα μπαράκια στο κέντρο, στη θάλασσα και στον βορρά.
10 μπαράκια ιδανικά για ανοιξιάτικες βραδιές
της Ηρώς Κουνάδη

Αυλίτσες και ταράτσες, κοκτέιλ και σχέδια διακοπών, ταξιδιάρικες μουσικές και παρεΐστικες κουβέντες. Κάπως έτσι τις θέλουμε τις ανοιξιάτικες βραδιές μας, και τα δέκα μπαράκια που ακολουθούν αποτελούν το ιδανικό σκηνικό για να τις φιλοξενήσουν.

Στο κέντρο…


Το Ipitou (Ηπίτου 5, Σύνταγμα) απλώνει τις φερ φορζέ καρεκλίτσες του στο πάλαι ποτέ μυστικό πεζοδρομάκι κάτω από το Σύνταγμα και μας σερβίρει απίθανα κοκτέιλ επάνω σε τραπέζια στολισμένα με γλαστράκια. Στα αγαπημένα μας συγκαταλέγονται τα Kiss Me Twice, με ρούμι, καφέ και καραμέλα βουτύρου, και το La Rambla με τζιν, grapefruit και μαχλέπι, που σερβίρεται με γλυκό του κουταλιού βύσσινο. Οι δε τιμές τους κυμαίνονται από 7€ έως 9€.


Ο Κύριος Χου των Πετραλώνων (Δημοφώντος και Υπερίωνος 1) έχει μια σούπερ ανοιξιάτικη αυλίτσα στο πλάι του νεοκλασικού που τον φιλοξενεί, στρωμένη με σιδερένιες καρεκλίτσες και τραπέζια στα οποία προσγειώνονται φοβερά –αν και σχετικά μικρά σε ποσότητα– κοκτέιλ. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το 2Spicy, με τεκίλα, κόλιανδρο, chilli και mango, το Deep Purple, με λευκό κρασί, μαστίχα, λάιμ και πικραμύγδαλο και το Grandpa’s με τσίπουρο, αρμπαρόριζα, γλυκό του κουταλιού κυδώνι, πικραμίγδαλο και λικέρ πορτοκαλιού. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 7€ (αλλά θα προτιμούσαμε να μεγαλώσουν σε μέγεθος, και ας τα πληρώναμε 8€).


Το By the Glass (Φιλελλήνων και Γεωργίου Σουρή 3, Σύνταγμα) είναι ένα από τα ομορφότερα wine bars της πόλης. Και η άνοιξη του πάει πολύ, γιατί τα τραπεζάκια του απλώνονται και στην πλατεία Ραλλούς Μάνου, πίσω από τη ρώσικη εκκλησία, ανάμεσα σε φουντωτές φυλλωσιές. Εκεί συνεχίζει να μας σερβίρει εκλεκτές ποικιλίες κρασιών σε ποτήρια με διαφορετικά μεγέθη (για να δοκιμάσουμε, να απολαύσουμε και να… ζαλιστούμε και λίγο) και λαχταριστά μεζεδάκια όπως τα ντακάκια με ντομάτα, πέστο και κάπαρη ή τα σπιτικά μπιφτεκάκια με χειροποίητη μουστάρδα. Οι τιμές για το ποτήρι κρασί ξεκινούν από 3,50€ ενώ τα περισσότερα μεζεδάκια κυμαίνονται στα 5-6€. Θα το βρείτε ανοιχτό από τις 9.00 το πρωί, να σερβίρει και ωραιότατα καφεδάκια, μέχρι τις 3.00 το… άλλο πρωί.


Η ταράτσα του Couleur Locale (Νορμανού 3, Μοναστηράκι) κοιτάζει στα μάτια την Ακρόπολη, και φωτίζεται (και αυτή και η Ακρόπολη) ατμοσφαιρικά το βράδυ, εμπνέοντάς μας για ρομαντικές ανοιξιάτικες βραδιές με τα πρώτα σχέδια περί καλοκαιρινών διακοπών. Τη βρίσκουμε ανοιχτή από το πρωί για καφεδάκι και ωραία τσιμπολογήματα (από finger food μέχρι ωραιότατα, χορταστικά burgers) ως το βράδυ για καθαρά ποτά και κοκτέιλ –αν και αυτά τα τελευταία δεν είναι το δυνατό του σημείο. Τα ποτά κυμαίνονται στα 6€ και τα κοκτέιλ στα 7€.

Στα βόρεια…


Το υπέροχα sui generis Τζώννυ Ντέπυ του Χολαργού (Μεσογείων 234 και Βεντούρη) απλώνει στη στενόμακρη αυλίτσα του πολύχρωμες καρέκλες, χειροποίητες κατασκευές, αφράτες μαξιλάρες και παρεΐστικους πάγκους, και σερβίρει από το πρωί καφεδάκια και ροφήματα, ενώ όσο παίρνει να βραδιάζει το γυρνάει σε οινόμελα και ελληνικά κοκτέιλ. Η ατμόσφαιρα είναι ζωντανή και παρεΐστικη, και οι μουσικές παίζουν στην ωραία εκείνη ένταση που ενθαρρύνει τις συζητήσεις.


Η αυλίτσα του Snatch (25ης Μαρτίου 14, Χαλάνδρι), με τα χτιστά καναπεδάκια, τα κεράκια στα τραπέζια και τις πυκνές φυλλωσιές που σχεδόν την κρύβουν από τον δρόμο, είναι σίγουρα μια από τις πιο αγαπημένες μας αυλές στον βορρά. Τι και αν η μουσική δεν ακούγεται ιδιαίτερα εδώ έξω; Πιάνουμε πολύχρωμες μαξιλάρες για παρεΐστικη κοκτεϊλ-ο-κατάνυξη, με το σούπερ ανοιξιάτικο Spicy Papa, με ρούμι, passion fruit και καυτερή πιπεριά, που σερβίρεται σε έξτρα λαρτζ κανατούλα και κοστίζει 10€ (τα υπόλοιπα, κανονικού μεγέθους κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8€).


Το κηφισιώτικο Μουστάκι (Γ. Δροσίνη 5) φτιάχνει απίθανα κοκτέιλ (στα 8€) όπως η Μαρία Χοακίνα, με τεκίλα, ανανά, σιρόπι αγαύης, τσίλι και lime, και απλώνει λίγα και καλά τραπεζάκια στον ήσυχο, ημιφωτισμένο πεζόδρομο που το φιλοξενεί. Παίζει σούπερ μουσικές που μας κάνουν να χορεύουμε (από ελληνικά 90s μέχρι indie rock και… Backstreet Boys) και είναι ένα από τα λίγα ανεπιτήδευτα στέκια της Κηφισιάς. Γι’ αυτό και το αγαπάμε πολύ.

Στη θάλασσα…


Το Skipper’s στη Μαρίνα του Αλίμου είναι πιθανότατα το πιο ανεπιτήδευτο και χαλαρό από τα στέκια της Παραλιακής. Απλώνει εδώ και πολλά πολλά χρόνια τραπεζάκια στο ξύλινο ντεκ του, που θυμίζει κατάστρωμα ιστιοφόρου, και αγναντεύει τα γιωτ και τα ιστιοφόρα που αράζουν μπροστά του. Σερβίρει οικονομικότατα καφεδάκια (στα 2,50€ ο espresso freddo) που γίνονται καθαρά ποτά (στα 6,50€) και βαρελίσιες μπύρες όσο η ώρα περνά και οι upbeat, rock και mainstream μουσικές δυναμώνουν.


Το γλυφαδιώτικο Holy Spirit (Λαοδίκης 41) μπορεί να μη βρίσκεται ακριβώς στη θάλασσα, έχει όμως την θαλασσινή αύρα της γειτονιάς του, και απλώνει χρωματιστά τραπεζάκια έξω, για τις πρώτες μας ανοιξιάτικες βραδιές. Φημίζεται για τα σούπερ κοκτέιλ του (δοκιμάστε οπωσδήποτε το Rum Forest Rum, με ρούμι και passion fruit, και το Fantastic Boyfriend, με βότκα, καρύδα και raspberry) αλλά το αγαπάμε και για την παιχνιδιάρικη διακόσμησή του, που παραπέμπει σε μπαρ του κέντρου: Ένα mini cooper στο ταβάνι, ένα ποδήλατο στον τοίχο, ένας δύτης ζωγραφισμένος με stencil να «κρατά» τον πυροσβεστήρα. Οι μουσικές κινούνται σε upbeat μονοπάτια, ενώ τα κοκτέιλ σερβίρονται σε δύο μεγέθη: στα 8€ το μικρό, στα 10€ το μεγάλο.

Και στη Δύση…


Το Old Dog (Σαρδέων 6, Νέα Φιλαδέλφεια) έφερε πέρυσι, που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του, το πρώτο roof bar στη γειτονιά του. Δεν έμεινε, όμως, εκεί: Άπλωσε και τραπεζάκια έξω κάτω από ψηλά δέντρα, έστησε και μια από τις μεγαλύτερες μπάρες της Αθήνας, και σερβίρει premium ποτά και μια σούπερ ενδιαφέρουσα λίστα με signature κοκτέιλ. Από τα αγαπημένα μας, το Tawny με ρούμι, αγριοφράουλα και μπαχαρικά και το Royal Hound, με τζιν, passion fruit και lime. Οι μουσικές κινούνται σε funk, soul και house ρυθμούς, ενώ τακτικά διοργανώνονται κεφάτα πάρτι με καλεσμένους DJs να εναλλάσσονται στα decks. Τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8-9€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v