Πέντε αθηναϊκές ξεναγήσεις για… εγχώριους τουρίστες

Τουρίστες στην ίδια μας την πόλη; Γιατί όχι. Πέντε ομάδες και φορείς μας φέρνουν σε επαφή με τα αξιοθέατά της, αλλά και με την «άλλη» της πλευρά.
Πέντε αθηναϊκές ξεναγήσεις για… εγχώριους τουρίστες

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ακρόπολη, Κεραμεικός, Βυζαντινά Μουσεία, αλλά και θεματικές όπως η Αθήνα του Περικλή, η Αθήνα του μεζέ, η Αθήνα των αστέγων, του street art και των διαφόρων κοινωνικών δομών. Η Αθήνα η δική μας, επανασυστήνεται στους κατοίκους της μέσα από πέντε ομάδες και φορείς που διοργανώνουν τακτικά ξεναγήσεις πάσης φύσεως για κάθε ενδιαφερόμενο.

Οι ξεναγήσεις του ΟΠΑΝΔΑ

Η συνήθεια που έγινε… λατρεία με απανωτά “sold out” συνεχίζεται μέχρι και τον Ιούνιο και εμείς έχουμε κάθε λόγο να είμαστε χαρούμενοι. Χαρούμενοι γιατί μαθαίνουμε και ανακαλύπτουμε άγνωστες ιστορικές πτυχές της πόλης και των γειτονιών της, από έμπειρους ξεναγούς και εντελώς δωρεάν. Τον Απρίλιο θα περιπλανηθούμε, μεταξύ άλλων, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Αρχαία Αγορά, στην Πνύκα, στις γειτονιές του Ψυρρή, στις Βυζαντινές Εκκλησίες και στον Κεραμεικό, ενώ για τον Μάιο έχουν προγραμματιστεί ξεναγήσεις στα Μνημεία της Πλάκας, στην οδό Αιόλου και στον Ναό του Ολυμπίου Διός. Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη, ενώ θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ. 

Alternative Tours of Athens

Σας πάνε… ΑΤΑ στην Αθήνα, με ένα πλούσιο εβδομαδιαίο πρόγραμμα θεματικών ξεναγήσεων, οι οποίες καλύπτουν ενότητες από την street art και τα ανεξάρτητα κινήματα των Εξαρχείων μέχρι φωτογραφικά tours και λογοτεχνικές ξεναγήσεις. Γιατί η Αθήνα δεν είναι μόνο η Ακρόπολη. Ώρα και σημείο συνάντησης διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες σας, ενώ οι ξεναγήσεις είναι συνήθως τρίωρες και κοστίζουν 10€-15€ κατ’ άτομο. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ. 

Διαβάστε περισσότερα για την ομάδα σε παλαιότερο άρθρο. 


Οι «ανοικτές» βόλτες των Atenistas

Πέρα από ένα σωρό δράσεις για τον εξωραϊσμό της πόλης, η ομάδα των Atenistas «το’χει» και με τις ξεναγήσεις σε αυτή, τις οποίες διοργανώνει κάθε Κυριακή και καταπιάνεται κάθε φορά με μια διαφορετική θεματική ενότητα. Ο τίτλος τους “Open Walk Athens” και η θεματολογία τους από βυζαντινά μνημεία και μουσεία, μέχρι άγνωστες πτυχές της πόλης και μυστικά διάσημων γειτονιών. Μείνετε «συντονισμένοι» εδώ για επόμενα OpenWalkAthens. 

Athens Insiders

Η Αθήνα του Περικλή, η Αθήνα της Ακρόπολης, η Αθήνα του κρασιού, η Αθήνα του… μεζέ, η «παιδική» Αθήνα, και άλλα πολλά θεματικά tours προσφέρει αυτή η ομάδα ξεναγήσεων και tailor made πακέτων (επιλέγετε εσείς τι θέλετε να δείτε και εκείνοι σας φτιάχνουν την ξενάγηση). Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με το πακέτο και τον αριθμό των ατόμων. Ενδεικτικά, για μια ξενάγηση στην Ακρόπολη το κόστος ανέρχεται στα 50€/ άτομο. Δείτε εδώ όλα τα πακέτα τους.

Αόρατες Διαδρομές

Το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» και οι άνθρωποί του αναλαμβάνουν μέσα από περιπάτους και αθηναϊκές περιηγήσεις μας φέρουν σε επαφή με τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του κέντρου της Αθήνας (συσσίτια, κέντρα αποτοξίνωσης κ.α.). Ναι, δεν είναι τα αξιοθέατα που θα περίμενε κανείς από μια ξενάγηση, είναι όμως μια άκρως ενδιαφέρουσα, ρεαλιστική πλευρά της «άλλης» Αθήνας. Η διάρκεια του περιπάτου είναι περίπου δύο ώρες – πραγματοποιείται κάθε Σάββατο στις 11.00 το πρωί και το κόστος είναι 6€ (ή δωρεάν για ανέργους και συνταξιούχους). Η περιήγηση ξεκινά από τα γραφεία του περιοδικού Σχεδία, στον Άγιο Παύλο, ενώ ο ελάχιστος αριθμός για να πραγματοποιηθεί είναι τα 5 άτομα. Μάθετε περισσότερα εδώ.  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v