Τα καλύτερα στέκια στα Κάτω Πετράλωνα

Τα καλύτερα στέκια για καφέ και ποτό και τα αγαπημένα μας μεζεδοπωλεία και εστιατόρια για καλό ελληνικό και ethnic φαγητό στη γειτονιά των Κάτω Πετραλώνων.
Τα καλύτερα στέκια στα Κάτω Πετράλωνα
του Γιώργου Κόκουβα

Φτηνά ποτά και ταϋλανδέζικες γεύσεις. Κρητικές ρακές και ελληνικά μεζεδάκια στην πλατεία. Ούζο από την Μυτιλήνη και δροσιστικά κοκτέιλ στην ταράτσα. Τα Κάτω Πετράλωνα μας επιφυλάσσουν ωραίες, παρεΐστικες εκπλήξεις στις πιο όμορφες γωνιές τους, εκεί όπου μας περιμένουν επτά αγαπημένα στέκια για καφέ, ποτό και φαγητό στην πιο… «γειτονιά-γειτονιά» της Αθήνας.

Λόλα
Κειριάδων 11, τηλ: 2130159902

Βιομηχανικό αλλά παρεΐστικο σκηνικό στην εσωτερική σάλα της και χύμα διάθεση για χαλαρό καφεδάκι και φτηνά ποτάκια (στα 5€) στα τραπεζάκια του πεζόδρομου μας προτείνει η Λόλα των Κάτω Πετραλώνων, που αγαπά τις τζαζ φανκ μουσικές και τις τέχνες που στολίζουν σε διάφορες μορφές τους τοίχους της. Από την διπλανή πόρτα, αυτή του «Λόλα Άλλο», ξεφουρνίζονται street γεύσεις – σε περίπτωση που πεινάσετε, πρωινά, σαλάτες, σούπες, σάντουιτς και άλλες νοστιμιές θα προσγειωθούν μπροστά σας.

Σπιρτόκουτο
Κειριαδών 15, τηλ: 2103462689

Το πιο cool μαγαζί των Κάτω Πετραλώνων έχει κάτι από το indie πνεύμα των ‘90s, από τα video games των ‘80s (θα τα δείτε να στολίζουν τους τοίχους, μαζί με τα αμέτρητα σπιρτόκουτα) και από το χύμα των παλιών καλών πάρτι με ωραίες pop rock μουσικές και θεματικές βραδιές. Αν το επισκεφθείτε νωρίς, θα αράξετε για καφέ με επιτραπέζια στα τραπεζάκια. Αν πάτε πιο αργά, θα απολαύσετε ποτά στα 5€ ή κοκτέιλ από 6€ και θα χορέψετε σε αγαπημένους ρυθμούς ως το πρωί.

Andaman
Αλόπης 65 & Πυλάδου 1, τηλ.: 211 2104939

Στο κατακόκκινο κτίριο με την όμορφη ταράτσα πάνω από την Πειραιώς, το Andaman μας τηλεμεταφέρει από τα Κάτω Πετράλωνα στην Ταϋλάνδη, για να δοκιμάσουμε σε έναν χώρο φιλόξενο, χαλαρό κι ανεπιτήδευτο, αλλά με όλες τις απαραίτητες εξωτικές πινελιές χειροποίητης διακόσμησης, γνήσια ταϋλανδέζικη κουζίνα. Τηγανητό ρύζι με τζίντζερ, σαλάτες με μάνγκο, κοτόπουλο με σάλτσα φιστικού, γαρίδες με σάλτσα στρειδιού, κάρι με αρακά και μπαμπού, και άλλες ωραίες συνταγές με ισορροπημένη χρήση μπαχαρικών καταφθάνουν στο τραπέζι, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες, ακόμη πιο απολαυστική είναι η ταράτσα όπου δοκιμάζουμε και ωραιότατα εξωτικά κοκτέιλ. Ο λογαριασμός για πλήρες γεύμα μαζί με κοκτέιλ κυμαίνεται στα 25€ το άτομο.

Περιβολάκι
Αθηναίου 7 & Πλατεία Ηούς, τηλ.: 2130237687

Ένα συνεργατικό στέκι μας χαλαρώνει στην πλατεία Ηούς, με την ζεν ατμόσφαιρά του και τα τραπεζάκια που απλώνει στο πλακόστρωτο. Εκεί, ξεκινάμε από νωρίς το πρωί με καφεδάκι, συνεχίζουμε με ρακές ή τσίπουρα και το βράδυ δοκιμάζουμε ελληνικές μπύρες ή κρασί μαζί με μεζεδάκια, από τηγανιά μέχρι χοιρινό με πορτοκάλι και από πηλιορείτικο λουκάνικο ως πατατοσαλάτα. Για όλα αυτά, δεν πληρώνουμε πάνω από 10€ το άτομο.

Το Λαμπόρι
Αλκμήνης 23, τηλ: 2130302493

Άλλο ένα στέκι με την ατμόσφαιρα παλιού χαλαρού καφενέ, που σερβίρει μεζεδάκια από μικρούς έλληνες παραγωγούς και μερακλίδικα εγχώρια αποστάγματα. Μας αρέσουν ιδιαίτερα τα τραπεζάκια που απλώνει στο πλακόστρωτο, εκεί όπου αράζουμε και δοκιμάζουμε παντζαροσαλάτα, μπουγιουρντί, πανσετάκια, τηγανιές, ομελέτες, χταποδάκι και άλλα ωραία και οικονομικά: Για ένα πληρέστατο τσιμπολόγημα με κρασί δεν πληρώνουμε πάνω από 10-15€. Σημειώστε ότι συχνά-πυκνά, το Λαμπόρι διοργανώνει ζωντανές βραδιές με λαϊκά και ρεμπέτικα.

Βόλτα
Ιπποθοντιδών 10 και Κειριαδών, τηλ: 2103459172

Σε έναν όμορφο, ψηλοτάβανο χώρο όπου κυριαρχούν το ξύλο και τα φωτεινά χρώματα, η «Βόλτα» μας σερβίρει κάθε βράδυ σπιτική, μαμαδίσια και οικονομική κουζίνα: Οι μεζέδες κυμαίνονται στα 4€, τα κυρίως πιάτα στα 8€, η κρητική ρακή ρέει άφθονη, το ίδιο και οι μπύρες από ελληνικές ζυθοποιίες. Στα συν, οι ωραίες σαρακοστιανές γεύσεις που έχουν προστεθεί στο μενού, όπως το ριζότο με θαλασσινά, το ξιδάτο χταπόδι, η ταραμοσαλάτα και η κάπαρη στιφάδο. Φημισμένες είναι και οι τηγανητές πατάτες της Βόλτας, ενώ δεν λέμε όχι και στο ρολό κοτόπουλου ή τα λουκάνικα κουνελιού. Δεν αποκλείεται τις Παρασκευές να πετύχετε και live μουσικές βραδιές, που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15€ κατ’ άτομο.

Πετραλώνι 
Πλατεία Ηούς και Αθηνοδώρου 18, τηλ: 2103478547

Στην όμορφη πετρόχτιστη σάλα αυτού του συμπαθέστατου μεζεδοπωλείου, πιάνουμε θέση κοντά στα λουλουδιασμένα παράθυρα και δοκιμάζουμε λαχταριστά καισαροπιτάκια, μανιτάρια με κρέμα βαλσάμικου, μελιτζάνα φούρνο, τηγανιά «μπουρλότο» με αρμένικο σουτζούκι, σουτζουκάδα, κοκκινιστό μοσχάρι, σπετσοφάι, και άλλους χειροποίητους μεζέδες μαζί με ρακή από την Κρήτη, τσίπουρο από τον Τύρναβο, ούζο από τη Μυτιλήνη και κρασί από τη Λήμνο. Οι τιμές είναι λογικές – υπολογίστε περί τα 15€ το άτομο για πλήρες γεύμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v